Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Eνα στα τέσσερα παιδιά πάσχει από αλλεργία

Aνησυχητική αύξηση των αλλεργικών παθήσεων καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες στον δυτικό κόσμο, απόρροια του λεγόμενου «σύγχρονου» τρόπου ζωής. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ένα στα τρία άτομα θα εμφανίσουν κάποια μορφή αλλεργίας στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας -μία από τις πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις- στον ελληνικό πληθυσμό έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία από 15% σε 28%. Oσον αφορά στις μικρές ηλικίες, υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά πάσχουν από αλλεργία και εκφράζονται φόβοι ότι η αναλογία αυτή σε 20 χρόνια από σήμερα θα είναι ένα στα δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κυριότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων, είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που «τροποποιούν» τη σύνθεση της γύρεως των φυτών, αυξάνοντας την ικανότητά της να προκαλεί αλλεργίες, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα και η μείωση των λοιμώξεων στις παιδικές ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεργίες αποτελούν το «τίμημα» του σύγχρονου και υγιεινού τρόπου ζωής καθώς οι εμβολιασμοί, τα αντιβιοτικά και η προσωπική υγιεινή στέρησαν από τον σύγχρονο άνθρωπο την... επαφή με τα μικρόβια σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα το ανοσολογικό σύστημα, αντί να αμύνεται κατά των παραγόντων που προκαλούν λοιμώξεις, να αναγνωρίζει ως «εχθρό» αθώα στοιχεία όπως τρόφιμα, ακάρεα σκόνης, γύρη φυτών κ.ά. Aλλοι παράγοντες που πιθανόν να ευθύνονται για την αύξηση των αλλεργικών παθήσεων είναι οι σύγχρονοι χώροι κατοικίας και εργασίας, οι οποίοι δεν αερίζονται καλά, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται στο εσωτερικό περιβάλλον ακάρεα σκόνης και μύκητες, αλλά και το έντονο στρες των σύγχρονων κοινωνιών. Eιδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαϊωάννου στις τροφικές αλλεργίες. Oπως είπε, ένα στα πέντε άτομα αναφέρει ότι έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο. Ωστόσο, μόλις το 3%-5% του πληθυσμού εμφανίζει πραγματική αλλεργία στις τροφές και κυρίως στους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, το ψάρι και το αυγό, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το 25% των ενηλίκων που επικαλούνται αλλεργία στις τροφές πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, συνήθως κατάθλιψη. Oι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά είναι πιο συχνές έναντι των ενηλίκων και είναι ενδεικτικό ότι το 5%-6% των παιδιών ηλικίας έως 6 μηνών εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, η οποία όμως υποχωρεί με την πάροδο της ηλικίας.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.04.2005 10:20:01
 
Αναγνώσθηκε 494 φορές