Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ
   ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ALPHA»

    ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005




    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο καλή σας μέρα.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε τις ανακοινώσεις χτες της κας Γιαννάκου;

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πλην του μέτρου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, δεν ήταν ανακοινώσεις αποφάσεων. Ολα τα άλλα ήταν αοριστίες. Μόνο αυτό ήταν συγκεκριμένο, παρότι βγήκε από κυβερνητική Επιτροπή, δεν βγήκε από κανένα φόρουμ διαλόγου, βγήκε από κυβερνητική Επιτροπή προφανώς με τον κ. Καραμανλή, η κυρία Γιαννάκου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι κακό. Ας κυβερνήσει η κυβέρνηση και ας πάρει και μέτρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενα φόρουμ διαλόγου είναι η κυβερνητική επιτροπή, δεν το έχετε καταλάβει.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγνώμη, λέω το αντίθετο. Λέω ότι παρότι βγήκε από το μείζον όργανο της κυβέρνησης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι η κυβερνητική Επιτροπή, έπρεπε να βγει με αποφάσεις. Πλην αυτού του μέτρου, ούτε ένα μέτρο υπάρχει που να είναι συγκεκριμένο από αυτά που είπε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας το πάρουμε με τη σειρά. Αυτό το μέτρο το κρίνετε θετικό, αποσπασματικό;

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αποσπασματικό είναι 100% αλλά δεν μπορώ να το δω αρνητικά. Να δούμε, όμως, πως το εννοεί στην πράξη. Προφανώς εννοεί να ευθυγραμμίσει κάτι που ισχύει στα ΤΕΙ, να το κάνει να ισχύει και για τα Πανεπιστήμια. Να το δούμε και να το συζητήσουμε να πάρουμε συλλογική θέση. Προσωπικά, η πρώτη αντίδραση που σας δίνω τώρα, δεν είναι αρνητική. Αλλά να το δούμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί λένε για παράδειγμα τώρα αυτό το μέτρο ληφθεί έτσι, θα έχουμε και αύξηση των ιδιωτικών σχολών, τα ΙΕΚ και τα κολέγια λένε θα κάνουν πάρτι με μια τέτοια απόφαση αλλά και κονδύλια μπορεί να κοπούν, βοηθάει σε πολλά πράγματα.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συνολική του αποτίμηση ας γίνει λίγο αργότερα και ας γίνει επειδή χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία, όταν έρθει στη Βουλή. Καταρχάς θέλω να σας πω, δεν έχω αντίθετη γνώμη, όπως το ακούω αλλά αυτό θα έρθει, σας ξαναλέω, με διάταξη νόμου, πρέπει με νόμο να περάσει από τη Βουλή, συνεπώς θα το συζητήσουμε τότε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό εσείς ως κόμμα κ. Λοβέρδο θα παραμείνετε στο Συμβούλιο Παιδείας, γιατί βλέπω ότι όλοι οι φορείς έφυγαν. Νομίζω ότι εσείς και η Νέα Δημοκρατία είστε ουσιαστικά εκεί πια.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά βάση εμείς νομιμοποιούμε το διάλογο με την παρουσία μας. Χτες στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας, σχετικά με τα μορφωτικά το κουβεντιάσαμε. Τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν σε αυτό τον τομέα.

    Ήταν στο 100% αρνητικοί γι΄ αυτά που η κα Γιαννάκου, το Υπουργείο Παιδείας πράττουν σε σχέση με το διάλογο. Δηλαδή έχει ανοίξει ένας διάλογος προσχηματικός. Δεν έρχονται, πλην μιας περιπτώσεως, με εισηγήσεις. Βάζουν τα θέματα και τα περνούν στο πατ -κιουτ. Δεν ακούν τις άλλες απόψεις. Περίπου είναι σαν να θέλουν να βαφτιστούν με κάτι συναινετικότερο από τη μονοκομματική επιλογή και αυτό το επιχειρούν μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι έτσι γιατί μένετε μόνο εσείς και το νομιμοποιείτε;

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς δεν μπορούμε να πέσουμε στην κλασική λογική των κομμάτων, που όταν δεν κυβερνούν τορπιλίζουν το διάλογο που οργανώνει ο άλλος. Προσπαθούμε να δείξουμε, και το εννοούμε, το πιστεύουμε αυτό, ότι έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον θεωρητικά μια συγκυρία που θα επέτρεπε κάποιες αλλαγές, αν η κυβέρνηση επιδίωκε τις συνθέσεις.

    Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι ο ελληνικός λαός, και θα ήμασταν τρελοί αν το σκεφτόμασταν, εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία και αυτή πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε τα δικά μας, όμως όταν ανοίγεις ένα φόρουμ διαλόγου θεσμικό, πρέπει να ακούσεις τι λένε και οι άλλοι.

    Να υλοποιήσεις τις δικές σου τις γνώμες αν δεν συμφωνείς με αυτές που ακούς, αλλά να τους πείσεις ότι τις σεβάστηκες, τις άκουσες. Εδώ έχουμε ένα πέρασμα απλώς του Υπουργείου Παιδείας από τον εθνικό διάλογο, τον οποίο μόνο η δική μας παρουσία νομιμοποιεί. Αν το ΠΑΣΟΚ αποχωρήσει, δεν υπάρχει διάλογος και αντί να σεβαστούν αυτό και η κα υπουργός προσωπικώς να σεβαστεί ακόμη και στα λόγια της τη δική μας παρουσία, εμφανίζεται να μας χρησιμοποιεί, εμφανίζεται αυταρχική στις δηλώσεις της και εν πάση περιπτώσει, με μια σημερινή μας ανακοίνωση που αφορά έλασσον θέμα, κάλεσε τη Διαρκή Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων σε γεύμα. Εμείς δεν θα πάμε, για να της πούμε προκαταβολικά και αύριο αυτό θα εκφραστεί μέσα στον εθνικό διάλογο, ότι στοιχείο της εικόνας της δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα σοβαρό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφήνει ανοιχτό την παρουσία σας.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οχι, όχι, θέλουμε να σεβαστεί τις απόψεις μας. Δεν μπορεί να λέει χτες η κα Γιαννάκου, από πού παίρνει αυτό το θάρρος και την άδεια, ότι «πέρασε» τον διάλογο το σχέδιο νόμου για τη διά βίου εκπαίδευση; Ενα κείμενο έστειλε προ τεσσάρων μηνών. Αυτός είναι ο διάλογος;

    Δεν μπορεί να μην λέει την αλήθεια. Δεν μπορεί να λέει ότι κατέληξε ως προς την αξιολόγηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ο διάλογος, όταν ήταν στο πατ κιουτ έτσι ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε και καμιά από τις απόψεις που εκφράστηκαν εκεί, δεν φάνηκε να συζητάει. Κατέληξε λέει, ο εθνικός διάλογος!!!

    Αν πιστεύει η Υπουργός Παιδείας ότι μας μάντρωσε για να νομιμοποιήσει τον εθνικό διάλογο, εμείς της δείχνουμε, χωρίς να φεύγουμε από τον εθνικό διάλογο με άλλον τρόπο σήμερα, ότι αυτά τελείωσαν. Τελεία και παύλα.

    Και δεύτερον καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας, γιατί παρέλειψε να υλοποιήσει σκοπίμως μια υπόσχεση που έδωσε ο κ. Καραμανλής ο ίδιος στη Βουλή των Ελλήνων στις 8 Νοεμβρίου, όταν είπε για να διασυνδέσει την Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Δηλαδή, ένας διάλογος θεσμικός, κοινοβουλευτικός και εξωκοινοβουλευτικός. Δεν το έκανε. Ούτε μια φορά δεν πήρε την πρωτοβουλία η κα Γιαννάκου των διαλόγων, η Υπουργός υποτίθεται των διαλόγων, να συγκαλέσει την Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων...

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ καταλαβαίνω κ. Λοβέρδο από αυτά που λέτε, ότι ένα πρόβλημα πολιτικό το υποβαθμίζετε, το μετατρέπετε σε ένα πρόβλημα διαδικαστικό, γιατί δεν μπορείτε να πάρετε την ευθύνη της αποχώρησης...

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οχι, να κλείσω τη φράση μου. Οταν λέει ο Πρωθυπουργός διάλογο, γιατί για την παιδεία σκοπός δεν είναι κάθε Υπουργός όταν φεύγει να αλλάζει η πολιτική του. Οταν λέει ο Παπανδρέου διάλογο για να στεριώσουν ορισμένα πράγματα, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές, όταν αυτοί οι αρχηγοί λένε αυτά τα πράγματα, δεν μπορεί η κα Υπουργός, να μη συγκαλεί την Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, με πρωτοβουλία της για να την ενημερώσει για τις πολιτικές της και να θέλει να μας της περάσει έτσι, αέρα.

    Διαδικαστικό είναι αυτό; Οταν αισθάνεσαι ότι ο άλλος σε χρησιμοποιεί ως στοιχείο νομιμοποιητικό των όσων αυθαίρετα κάνει, είναι διαδικαστικό το να αντιδράς; Εμείς έχουμε θέσεις και μάλιστα έχουμε θέσεις επειδή τυχαίνει να είμαστε και αρκετά ψαγμένοι και αρκετά ενημερωμένοι. Εχουμε θέσεις ακόμη και για λεπτομερή θέματα της εκπαιδεύσεως.

    Το θέμα της αξιολόγησης των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είναι θέμα το οποίο το έχουμε βασανίσει πολύ. Το έχουμε βασανίσει πολύ ένα χρόνο τώρα στην αντιπολίτευση και έχουμε βασανιστεί με αυτό και όταν ήμασταν στην κυβέρνηση.

    Είμαστε άνθρωποι τώρα στον τομέα αυτό του ΠΑΣΟΚ όλοι εκπαιδευτικοί. Ξέρουμε τι μας γίνεται αλλά όχι να μας κοροϊδεύουν, όχι πάνω στις πλάτες μας και στην παρουσία μας και στην καλή μας διάθεση, να προσπαθούν να δείξουν συναινετικό χαρακτήρα...

    ../..    

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή σας ημέρα.

    Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 06.04.2005 16:30:01
 
Αναγνώσθηκε 683 φορές