Βουλή των Ελλήνων

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εθνικής παιδείας & Θρησκευμάτων.

______________

 

ΘΕΜΑ: Το ένα Οικονομικό Πανεπιστήμιο υποκαθιστά το άλλο.

 

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με προσωπική απόφαση του Προέδρου του, χωρίς μάλιστα αυτή  να ψηφιστεί ούτε  από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ούτε από τη Γενική Συνέλευση του τμήματος προχώρησε σε συμφωνία με το London School of Economics (LSE). Με τη συμφωνία αυτή διατίθενται οι χώροι του Πανεπιστημίου, το έμψυχο δυναμικό στο LSE για παροχή τίτλου σπουδών προπτυχιακού επιπέδου (Diploma), που στην Ελλάδα δεν τυγχάνει καμιάς αναγνώρισης, με την καταβολή διδάκτρων 750 €.

 

Σε κείμενο που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του τμήματος διαφημίζεται αυτή η συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα ότι οι πρωτοετείς που θα το παρακολουθήσουν θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από το προσωπικό του τμήματος καθώς και από το LSE προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και τη γνωστική περιοχή. Χωρίζει δηλαδή το τμήμα σε φοιτητές δυο ταχυτήτων, σε αυτούς που μπορούν να καταβάλλουν τα δίδακτρα, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του LSE και σε αυτούς που δεν μπορούν, δίνοντας πλεονέκτημα  στους πρώτους για τις μεταπτυχιακές σπουδές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Με τη συμφωνία αυτή γίνεται ουσιαστικά εισαγωγή  των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στην ΑΣΟΕΕ καθώς δεν συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης Καθηγητές Πανεπιστημίου να παροτρύνουν φοιτητές  να πληρώνουν, για να παρακολουθήσουν μαθήματα προπτυχιακού περιεχομένου σε μη ακαδημαϊκό φορέα, που  λειτουργεί μάλιστα ως επιχείρηση, με το ίδιο αντικείμενο με αυτό των σπουδών τους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Ποιο νομοθετικό πλαίσιο νομιμοποιεί το Πανεπιστήμιο να συνάπτει τέτοιας μορφής συμφωνίες-συνεργασίες χωρίς μάλιστα την σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου;
  • Από πού προβλέπεται ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο να έχει την δυνατότητα να διαχωρίζει τους φοιτητές σε δυο κατηγορίες, σε αυτούς που πληρώνουν και θα έχουν ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα και σε αυτούς που δεν μπορούν, αλλά  εισήχθησαν για να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα.
  • Πως νομιμοποιείται το τμήμα να επιτρέπει στο LSE  που είναι ένας μη ακαδημαϊκός κερδοσκοπικός φορέας να ελέγχει και να αξιολογεί τους Καθηγητές του τμήματος;      

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 31.03.2005 00:25:01
 
Αναγνώσθηκε 672 φορές