Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      

        Αποχή από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό έργο επί αόριστο χρόνο μέχρι την

        ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28/2 οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί διεκδικώντας την:

      Α. Αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

      Β. Διασφάλιση της έγκαιρης καταβολής των μισθών τους στο εξής.

      Γ. Ικανοποίηση των αιτημάτων τους όπως αυτά σαφώς τίθενται στις

      προτεινόμενες εκ μέρους της Ο.Σ.Ε.Ε.Π. ΤΕΙ τροποποιήσεις του Ν. 2916.

 

Σε γενική συνέλευση του ΣΕΕΠ αποφασίστηκε επίσης:

1. Η αναστολή του μέτρου της μη κατάθεσης Βαθμολογίας στις Γραμματείες των              Τμημάτων.

      2. Η κατάθεση  μομφής  κατά της Διοίκησης του ΤΕΙ για την στάση που μέχρι τώρα κράτησε απέναντι στους Έκτακτους Εκπαιδευτικούς.  (πλημμελής προσπάθεια για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αδιαφορία για τα μέτρα που προωθεί το ΥΠΕΠΘ κατά των Έκτακτων Εκπαιδευτικών, εφαρμογή απειλητικών μέτρων, απαξιωτική στάση απέναντι στους έκτακτους εκπαιδευτικούς). 

            Σημειώνουμε ότι το μέτρο της επί αόριστο αποχής είχε καθολική αποδοχή από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης.

     

Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να συμμετάσχουν στην αποχή από κάθε

      εκπαιδευτικό έργο.

      

      Τέλος σας επισυνάπτω το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης:

      

      10 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ     25 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

      

                                                ΑΠΟΧΗ



-----------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΟΜΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

 

Είναι δεδομένο ότι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης είμαστε έκτακτοι, δηλαδή εκπαιδευτικοί με κάποια «ημερομηνία λήξης», η οποία μπορεί να παρατείνεται για ένα ακόμα έτος μετά από κρίση, κάθε χρόνο. Είναι επομένως δεδομένο το καθεστώς αβεβαιότητας για το μέλλον που βιώνουμε όλοι, αλλά το βασικότερο είναι η έλλειψη προοπτικής, αφού το μακρόχρονο έργο μας δεν δικαιούμαστε να το επενδύσουμε πουθενά, ούτε έστω στοιχειωδώς, την διδακτική μας προϋπηρεσία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρ’ όλα αυτά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, επιτελούμε το διδακτικό μας έργο και δε σταματούμε μόνο σ’ αυτό. Χωρίς καμιά ανταμοιβή (οικονομική, ηθική ή άλλη), συγγράφουμε σημειώσεις, οργανώνουμε και σχεδιάζουμε εργαστηριακές ασκήσεις, μετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα και επιτελούμε ακόμα και διοικητικό έργο σε πολλές περιπτώσεις. Με λίγο λόγια, δίνουμε τον εαυτό μας χωρίς να προσδοκούμε οφέλη, με γνώμονα πάντα τη συνέπεια απέναντι στο λειτούργημα  που επιτελούμε.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τη Διοίκηση του ΤΕΙ μια ελάχιστη αναγνώριση και ένα σεβασμό προς το έργο μας. Ένα έργο πάνω στο οποίο στηρίζεται και λειτουργεί το ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο δεν πληρώνεται.

Όμως καμιά αναγνώριση δεν υπάρχει από τη διοίκηση του ΤΕΙ. Κατά την κ. Πρόεδρο «οι μόνιμοι διδάσκοντες, το διοικητικό προσωπικό, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι ερευνητές» είναι αυτοί που «εργάζονται σκληρά, με αντίξοες συνθήκες και με μεράκι», όπως δήλωσε σε επιστολή της το Δεκέμβριο. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί δε μνημονεύονται πουθενά, ως «φιλιπινέζες του εκπαιδευτικού συστήματος» όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου των συμβασιούχων του ΤΕΙ κ. Τσουκάτος, και επομένως είναι ανάξιοι οποιασδήποτε μνείας.

Η απαξίωση όμως δε σταματάει εκεί. Σε πρόσφατη συζήτηση, που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου των έκτακτων εκπαιδευτικών, στην οποία προσκάλεσε όλους τους φορείς του ΤΕΙ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η Διοίκηση του ΤΕΙ φρόντισε να δείξει την απαξίωσή της, προσδιορίζοντας συνεδρίαση του Συμβουλίου ΤΕΙ την ίδια ώρα. Τελικά μας έκανε την τιμή να παραστεί για μισή ώρα, μετά από 2 ώρες καθυστέρησης. Αντί συζήτησης, κόμισε τις απειλές της περί επαναπροκύρηξης των θέσεών μας, αν προχωρήσουμε σε αποχή από τα μαθήματα και σε μη ανανέωση των συμβάσεων, όσων δεν είχαν παραδώσει βαθμολογία, πράγμα το οποίο και εφάρμοσε τελικά για το σύνολο των έκτακτων καθηγητών.

Δεν θεωρεί μείζον η κ. Πρόεδρος το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την μη καταβολή των μισθών μας εδώ και 10 μήνες και πρότεινε, να «συνεχίσουμε να δανείζουμε το κράτος», προκειμένου να λειτουργήσει το ΤΕΙ. Δεν μπήκε ωστόσο στον κόπο να δείξει πρώτη το παράδειγμα, δανείζοντας το κράτος με το δικό της μισθό.

Το δικό τους μείζον πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα δικά μας προβλήματα, αλλά με την ησυχία τους. Το μείζον για τη διοίκηση του ΤΕΙ είναι να λειτουργήσει το ΤΕΙ όπως-όπως. Έστω και με «κολοβά» ακαδημαϊκά εξάμηνα όπως έγινε με το προηγούμενο. Έστω και αν είμαστε απλήρωτοι επί μήνες. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα των έκτακτων εκπαιδευτικών είναι προβλήματα του ΤΕΙ αφού το 70% του εκπαιδευτικού έργου στο ΤΕΙ, και όχι μόνο αυτό, διεξάγεται αποκλειστικά από εμάς. Εμμέσως δεν μας αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα αποχής σαν μέτρο διεκδίκησης των αιτημάτων μας και σε αντίποινα μας απειλούν με απολύσεις.

Είναι ωστόσο άξιο λόγου να δούμε πώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης χειρίστηκε παρόμοια περίπτωση, για σύγκριση. Για την περικοπή 22 έκτακτων καθηγητών του ΠΔ 407, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θεώρησε ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και προχώρησε στην αναστολή του εκπαιδευτικού του έργου. Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Κρήτης, με την κατ’ αντιστοιχία περικοπή 913 έκτακτων καθηγητών, αποφασίζει ότι το ΤΕΙ μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικά χωρίς αυτούς. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά και σέβεται το έργο 22 καθηγητών και τους θεωρεί απαραίτητους. Το ΤΕΙ Κρήτης δε σέβεται το έργο των 913 καθηγητών και τους θεωρεί περιττούς. Κάθε άλλη σύγκριση περιττεύει.

Θεωρούμε ότι αυτή η στάση της Διοίκησης απέναντι στους έκτακτους εκπαιδευτικούς είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και δεν αρμόζει σε διοίκηση Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Η δεοντολογία άλλα επιτάσσει.

 

 

Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Π. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.03.2005 00:10:01
 
Αναγνώσθηκε 756 φορές