Διαφόρων Φορέων

ΤΙΜΩΡΙΑ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ;

Είσαι Δάσκαλος ή καθηγητής, που έχεις ήδη μια εμπειρία (τουλάχιστον 10 χρόνων) στις διδακτικές αίθουσες. Θέλεις όμως να γίνεις καλύτερος, να αποκτήσεις νέες δεξιότητες πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σου, νέες μεθόδους επικοινωνίας και μεταφοράς γνώσεων στους μαθητές σου.

Κι όμως η Πολιτεία, θεωρώντας ότι δεν παράγεις έργο και ότι προφανώς δεν καλύπτεις καμία ανάγκη της για ένα καλύτερο σχολείο (ποιες εξαγγελίες;) σε τιμωρεί : σου αφαιρεί το κίνητρο απόδοσης, και μάλιστα αναδρομικά (από 1-1-2004). Στηριζόμενοι σε νόμους προηγούμενων Κυβερνήσεων και σε ερμηνείες που προφανώς βολεύουν (αφού ο νόμος είναι ασαφής). Θεωρούν φαίνεται, πως αυτοί οι άνθρωποι που μετεκπαιδεύονται είναι ψώνια (για αυτό κάνουν ότι κάνουν) και επειδή κάθονται σπίτι τους αφού δεν δουλεύουν, μπορούν να ζήσουν με 150 ? το μήνα λιγότερο (από το ήδη τεράστιο μισθό τους). Εξ άλλου κάποια στιγμή θα πάρουν το επίδομα μεταπτυχιακού (15%), δηλ. 80-90? το μήνα για τα μικροέξοδά τους (κι ας δίνουν 100 και 150 ? για πανεπιστημιακά βιβλία, που δεν παρέχονται στους μεταπτυχιακούς).

Το αστείο σε όλα αυτά είναι ότι οι προϊστάμενοί μας συμφωνούν ότι ΄΄αυτό είναι άδικο και πρέπει να σταματήσει άμεσα΄΄. Ο Υφυπουργός Κος Καλός μάλιστα, συνεννοήθηκε, όπως μας είπε με τον Κο Δούκα, Υφυπουργό Οικονομικών για την άρση της παρακράτησης του κινήτρου ( 29-11-2004 ). Λίγες μέρες μετά όμως, έγγραφο του Υπ. Παιδείας, καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να κάνουν υποχρεωτικά την περικοπή του κινήτρου.

Στην τελευταία συνάντηση του Κου Καλού με το σύλλογό μας ΄΄Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών σε Ειδική Άδεια Υπηρεσιακής Εκπαίδευσης΄΄, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, υποσχέθηκε ότι θα λύσει το πρόβλημα σε 6 ώρες ( 10-2-2005). Φαίνεται όμως ότι ζούμε σε άλλη διάσταση, ο χρόνος μετράει διαφορετικά. Ακόμα περιμένουμε.

Θεωρούμε ότι το μέτρο της περικοπής του κινήτρου απόδοσης για λόγους μετεκπαίδευσης (τουλάχιστον), προσβάλλει την εκπαιδευτική κοινότητα και φέρνει σε απόγνωση πολλούς συναδέλφους, που σκέφτονται ακόμα και την διακοπή της άδειάς τους. Ακόμα θεωρούμε ότι η περίπτωσή μας, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της επικείμενης αξιολόγησης και επομένως είναι προ των πυλών για όλους, με τον ίδιο τρόπο. Άλλωστε στην § 2 του άρθρου 12 του Ν. 3205/2003 (Μισθολόγιο) αναφέρονται σαφώς τα παρακάτω:

Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρου κινήτρου (απόδοσης) είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι τεθείσες προϋποθέσεις, γίνεται κατ' αρχήν περιορισμός του κινήτρου στο ήμισυ επί δίμηνο και εφόσον οι λόγοι περικοπής του κινήτρου εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την παρέλευση διμήνου, διακόπτεται η καταβολή του επί ένα ακόμη δίμηνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποφαίνεται το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους μας ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, να συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο και να αντισταθούν στην περικοπή του κινήτρου απόδοσης και στην υποβάθμιση του λειτουργήματός μας.

Εκ μέρους της ΄΄Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών σε Ειδική Άδεια Υπηρεσιακής Εκπαίδευσης΄΄



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.02.2005 21:00:01
 
Αναγνώσθηκε 1057 φορές