Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση


Μ.Γιαννάκου: «Διάλογος σημαίνει ότι θα συνεννοηθούμε, δεν σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων θα επιβάλλει την άποψή της»
Η υπουργός Παιδείας μιλά στην Έλλη Τριανταφύλλου

Με αφορμή την αποχώρηση των πανεπιστημιακών από τον διάλογο για την Παιδεία

ΔΗΜ.: Πως είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ο διάλογος για την Παιδεία με την απουσία των δασκάλων, εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών;

ΓΙΑΝΝ.: Εγώ δεν θα σχολιάσω τους λόγους που απεχώρησαν γιατί είναι άγνωστοι, υπό την έννοια ότι έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις τους για την ατζέντα. Σας θυμίζω ότι από την αρχή έλεγαν ότι θα αποχωρήσουν και τα λοιπά, είναι δικαίωμά τους ζούμε σε δημοκρατία, εγώ τους καλώ να ξανάρθουν. Εγώ ξέρω ένα πράγμα ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία πρώτον αναβίωσε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το οποίο είχε εξαφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεύτερον θέσαμε τον διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στο οποίο η πλειοψηφία, αν πάρουμε το αντίκρισμά τους σε πολιτικές δυνάμεις, ανήκει πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την άλλη πλευρά, που δείχνει την καλή μας διάθεση. Τρίτον μιλήσαμε ανοιχτά για το ποια θέματα θεωρούμε προτεραιότητας και είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάμε και έξω από τα όρια του προγράμματος μας αρκεί να συμφωνήσουμε για ορισμένα ζητήματα που άλλωστε απασχολούν και όλη την Ευρώπη, 12 χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε εθνικό διάλογο για την Παιδεία αυτή τη στιγμή και άρα μιλήσαμε ανοιχτά δεν έχει κανείς να μας επισυνάψει τίποτα, είναι πολύ καθαρός και όχι προσχηματικός ο τρόπος προσέγγισής μας.

ΔΗΜ.: Από ότι αντιλαμβάνομαι από τις δηλώσεις των πανεπιστημιακών η απόφασή τους για αποχώρηση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι κατά την άποψή τους δεν έγινε δεκτό το αίτημα να διαμορφωθεί στην ολομέλεια του ΕΣΥΠ ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για την παιδεία.

ΓΙΑΝΝ.: Ποιος είπε όχι; Αλλά το ΕΣΥΠ έχει και τμήματα επιμέρους π.χ υπάρχει το ζήτημα της έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΤΕΙ μετά από αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και προσφυγές που είχε κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Δεν πρέπει εκεί στο ειδικό τμήμα να γίνει συνεννόηση μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου και των ΤΕΙ ώστε να μην μείνουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα; Επομένως δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Δεν θέλω να επικρίνω κανέναν, σας είπα ζούμε σε μια δημοκρατία αλλά... διάλογος σημαίνει ότι θα συνεννοηθούμε, δεν σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων θα επιβάλλει την άποψή της.

ΔΗΜ.: Τώρα εδώ βρισκόμαστε μάλλον μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο παράλληλοι διάλογοι για την Παιδεία;

ΓΙΑΝΝ.: Το ΕΣΥΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί διότι το υπουργείο έχει ως σύμβουλο του το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και αυτή τη στιγμή εγώ έχω και ένα πλήθος άλλα θέματα τρέχοντα που θα τους στείλω, να ζητήσω την γνώμη τους και σκοπεύω να ζητώ την γνώμη τους έτσι όπως ορίζει ο νόμος κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι που το φτιάξανε. Διότι ο Γιώργος Παπανδρέου έφτιαξε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, λειτούργησε σε μια φάση αλλά ως σχήμα εν συνεχεία δεν λειτούργησε. Άρα ο διάλογος για την Παιδεία δεν αφορά μόνο σε εκπαιδευτικούς, αφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας.Καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει αρχίσει τέτοιο διάλογο μέσα από όργανο που δεν την εκφράζει πολιτικά και με ανοιχτές διαδικασίες, καμία. Αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, εγώ καταλαβαίνω ότι ίσως υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Έχουν μια βαθιά συντηρητική άποψη και δεν θέλουν να αλλάξουν απολύτως τίποτα.

ΔΗΜ.: Εκεί αποδίδεται την στάση τους;

ΓΙΑΝΝ.: Όλοι παροικούμε στην Ιερουσαλήμ και γνωρίζουμε γιατί ο καθένας κάτι τι. Εγώ τους καλώ και πάλι να προσέλθουν σε διάλογο, άλλωστε θα έχουν θέματα, πως θα συζητήσουν με το υπουργείο όταν αποχωρούν από τον διάλογο; Λοιπόν το ξεχνάμε αυτό...τι έγινε δηλαδή αυτός ο συναγωνισμός... άλλωστε από την πρώτη στιγμή ενώ ζητούσαν διάλογο, προσήλθαν λέγοντας ότι εμείς θα αποχωρίσουμε. Δεν μπορούν να επιβάλλουν εκείνοι αυτό που θέλουνε αλλά ούτε και εμείς λέμε ότι θα κάνουμε αυτό που λέει το πρόγραμμά μας. Όταν εμείς κάνουμε μια τέτοια υποχώρηση έχοντας εντολή του λαού... εγώ δεν καταλαβαίνω... δηλαδή τι θα πάθουν αν παραμείνουν στο διάλογο και συζητήσουν και ας μην συμφωνήσουν στο τέλος, δεν τους επιβάλει κανένας να συμφωνήσουν. Αλλά τώρα όλα αυτά... είναι «παλαιάς κοπής» καταστάσεις, έχουν εξαφανιστεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτές οι λογικές. Έχουν ξεπεραστεί από την εποχή, η εποχή είναι καταλυτική, τα έχει εκτελέσει αυτά... Εγώ τους ξανακαλώ να έρθουν και νομίζω ότι και ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ θα στείλει τις προσκλήσεις σε όλους. Ο δρόμος και οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές.

Για τις αποκαλύψεις στο χώρο της εκκλησία και της δικαιοσύνης

ΓΙΑΝΝ.: Και όχι μόνο... Ας μη λησμονούμε επίσης ότι και η χώρα μας έχει ανέβει στην κλίμακα της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από την πρώτη στιγμή την εκκλησία να προβεί στα απαραίτητα για την αυτοκάθαρσή της γιατί εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ότι βοήθεια ζητηθεί για να διευκολυνθεί η κάθαρση θα εξεταστεί και εφόσον ζητηθεί επισήμως και γραπτώς η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί αναλόγως.

ΔΗΜ.: Σας έχει έρθει αίτημα για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες;

ΓΙΑΝΝ.: Όχι, το μόνο που μου έχει έρθει είναι από την Ιερά Σύνοδο μια πρόταση που υποθέτω ότι τώρα θα ξανάρθει από την Ιεραρχία γιατί αφού μετά την Σύνοδο συνεδρίασε η Ιεραρχία που είναι ευρύτερο όργανο, αναμένω με βάση αυτά που και εγώ βλέπω και διαβάζω ότι θα έρθει συγκεκριμένη πρόταση.

ΔΗΜ.: Εκτιμάτε πάντως ότι μπορεί η Ιεραρχία της εκκλησίας να προχωρήσει και να διασφαλίσει την αυτοκάθαρση;

ΓΙΑΝΝ.: Βεβαίως, μπορεί να της πάρει και χρόνο αλλά νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει και νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει και μέσα σε ένα πνεύμα γενικότερο και όχι μόνο της αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό βεβαίως χρειάζεται συμμαχίες μέσα στο εσωτερικό της εκκλησίας και αποφασιστικότητα.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.02.2005 00:20:01
 
Αναγνώσθηκε 723 φορές