Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Τον Απρίλιο οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του ΥπΕΠΘ

Τον Απρίλιο του 2005 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, για το επίπεδο Β2 (καλή γνώση) θα καθίσουν στα θρανία οι υποψήφιοι και των τεσσάρων γλωσσών, στις 9-10 Απριλίου. Στις 16-17 Απριλίου θα διενεργηθούν για πρώτη φορά οι εξετάσεις για το επίπεδο Γ1 (πολύ καλή γνώση).
Στο μεταξύ, την ανάγκη μεγαλύτερης σύνδεσης του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα σχολεία, επισημαίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, Παύλος Χαραμής, θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα παιδιά και να προετοιμάζονται μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση, ώστε να αποκτούν επαρκές επίπεδο γλωσσομάθειας, για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού. Έτσι οι γονείς δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν δίδακτρα για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια, καθώς και για την πιστοποίηση σε ξένα ιδρύματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία διετία περισσότεροι από 80.000 υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, ενώ κατάφεραν να το αποκτήσουν 34.702 άτομα.
Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εισήχθη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το 2003, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξετάσεις. Μέχρι την περίοδο εκείνη τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας χορηγούνταν από τα ξένα ινστιτούτα, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να οργανώνουν εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών από ξένα πανεπιστήμια.
Το σύστημα πιστοποιεί καταρχήν το επίπεδο γνώσης των γλωσσών για «γενική χρήση», δηλαδή για χρήση που δε συνδέεται με συγκεκριμένη επαγγελματική ή επιστημονική δραστηριότητα. Αργότερα θα καθοριστούν οι ειδικότητες ή τα πεδία για τα οποία σε ορισμένες γλώσσες θα παρέχονται και πιστοποιητικά γνώσης για «ειδική χρήση».
Στο μέλλον το σύστημα πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες επίσημες γλώσσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των γειτονικών στην Ελλάδα χωρών και των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.


Πηγή:
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.02.2005 23:35:01
 
Αναγνώσθηκε 1592 φορές