Βουλή των Ελλήνων

Πολ. Γρ. Ελ. Μπερνιδάκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Θέμα: Υποχρέωση της Πολιτείας η κατοχύρωση της γραφής BRAILLE ως επίσημης γραφής των τυφλών στη χώρα μας

    Με την ευκαιρία ανακήρυξης από την UNESCO της 21ης Φεβρουαρίου ως «Ημέρα των Μητρικών Γλωσσών» και των σχετικών αιτημάτων φορέων που εκπροσωπούν τους τυφλούς συμπολίτες μας, η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ελευθερία Μπερνιδάκη κατέθεσε την Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου με θέμα τη μη αναγνώριση από την Πολιτεία της γραφής BRAILLE ως επίσημης γραφής των τυφλών στη χώρα μας.
    Η μέθοδος της ανάγλυφης γραφής και ανάγνωσης BRAILLE για τυφλούς, που επινόησε ο LUIS BRAILLE, άλλαξε ριζικά από τα μέσα του 19ου αιώνα τη ζωή των τυφλών σε όλο τον κόσμο στην εκπαίδευση, τη μόρφωση, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη.
    Η βουλευτής κ. Μπερνιδάκη, πρόεδρος της Ειδικής Διακοματικής Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα περί αναπηρίας, τονίζει στην επίκαιρη ερώτηση της ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εξίσωση των Ευκαιριών για τους Ανθρώπους με Αναπηρίες και το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, η Πολιτεία οφείλει να αναπτύσσει δράσεις που θα επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση για τους τυφλούς στις υπηρεσίες πληροφόρησης, σε βιβλία και σε έντυπα.
    Στην Ελλάδα, επισημαίνει η βουλευτής, ενώ η γραφή BRAILLE διδάσκεται απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα με τη λειτουργία του 1ου ειδικού σχολείου «Οίκος Τυφλών Καλλιθέας» και έχει γίνει αποδεκτή ως ο μοναδικός τρόπος γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς συμπολίτες μας, δυστυχώς δεν έχει αναγνωρίστει ως επίσημη γραφή τους, με αποτέλεσμα οι τυφλοί να στερούνται τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται στην εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική τους ζωή γενικότερα.
    Η κ. Μπερνιδάκη ζητάει με την επίκαιρη ερώτηση της να προβεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συγκεκριμένες πρωτοβουλείες και μέτρα με στόχο την νομοθετική αναγνώριση και κατοχύρωση της γραφής BRAILLE ως επίσημης γραφής των τυφλών συμπολιτών μας.

    Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

    ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ - ΑΛΝΤΟΥΣ
    ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Αρ. Πρωτοκόλλου: 688

    ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ   
    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 Η μέθοδος της ανάγλυφης γραφής και ανάγνωσης BRAILLE για τυφλούς, που επινόησε ο LUIS BRAILLE, άλλαξε ριζικά από τα μέσα του 19ου αιώνα τη ζωή των τυφλών σε όλο τον κόσμο στην εκπαίδευση, τη μόρφωση, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη.
    Στη χώρα μας η γραφή BRAILLE διδάσκεται απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα με τη λειτουργία του 1ου ειδικού σχολείου «Οίκος Τυφλών Καλλιθέας».
    Η γραφή BRAILLE έχει γίνει αποδεκτή ως ο μοναδικός τρόπος γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς στη χώρα μας και με αυτή τη μέθοδο αποδίδονται όχι μόνο κείμενα αλλά και μαθηματικά σύμβολα και μουσικές νότες. Η Ελληνική Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει αναγνωρίσει το σύστημα BRAILLE ως επίσημη γραφή των τυφλών συμπολιτών μας με αποτέλεσμα αυτοί να στερούνται τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται στην εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική τους ζωή γενικότερα.
    Σύμφωνα με τον κανονισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εξίσωση των Ευκαιριών για τους Ανθρώπους με Αναπηρίες και το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, η Πολιτεία οφείλει να αναπτύσσει δράσεις που θα επιτρέπουν την ισότιμη πρόσβαση για τους τυφλούς στη χώρα μας στις υπηρεσίες πληροφόρησης, σε βιβλία και σε έντυπα.
    Με την ευκαιρία ανακήρυξης από την UNESCO της 21ης Φεβρουαρίου ως «Ημέρα των Μητρικών Γλωσσών» και των σχετικών αιτημάτων φορέων που εκπροσωπούν τους τυφλούς,

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    1. Τι μέτρα θα λάβει για την νομοθετική αναγνώριση και κατοχύρωση της γραφής BRAILLE ως επίσημης γραφής των τυφλών στη χώρα μας;


    Ημερομηνία, 17 Φεβρουαρίου 2005

    Ελευθερία Μπερνιδάκη - Άλντους



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.02.2005 23:30:01
 
Αναγνώσθηκε 717 φορές