Διαφόρων Φορέων

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Σύλλογος Επιστημόνων Αυτοματισμού                                                9/2/2005

Βορ. Ελλάδος

Θεσσαλονίκη

http://www.automatismos.gr

email: info@automatismos.gr

 

    ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
                 Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης,
                 Διεύθυνση Προσωπικού Δ.Ε.,
                  Τμήμα Α΄ (Διορισμών)

 

    ΚΟΙΝ.: Γραφείο Πρωθυπουργού
                  κα Μαριέττα Γιαννάκου, Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων
                  κ. Γεώργιο Καλό, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
                  κ. Ανδρέα Καραμάνο, Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ

                 κ. Σούτσα Ειδικό Γραμματέα

                        

              ΘΕΜΑ:      Ανακρίβειές και κακοήθεις σχολιασμοί για τον Πτυχιούχο                              Μηχανικό Αυτοματισμού 

 

 

            Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με αφορμή την ψήφιση του Π.Δ. 268/2004 γίνεται ένας αβυσσαλέος πόλεμος από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας και τον Σύλλογο Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής εναντίων των Πτυχιούχων Μηχανικών Αυτοματισμού και 10 άλλων τμημάτων ΤΕΙ, με διάφορες ανακοινώσεις - δελτία τύπου – συνεντεύξεις τύπου    

(www.edra.ipet.gr/modules1.php?name=News&file=article&sid=22441   http://aetos.it.teithe.gr/~stemp/Ypomnhma31Jan05.doc  http://aetos.it.teithe.gr/~stemp/html/anakoinwsi_pd268_04.html )

 στις οποίες γράφονται διάφορες ανακρίβειες και κακοήθεις σχολιασμοί

Όσον αφορά τον Πτυχιούχο Μηχανικό Αυτοματισμού με αφορμή όλα όσα δημοσιεύτηκαν, τα οποία θίγουν το κύρος και την αξιοπιστία μας όσον αφορά το ευρύ φάσμα στην επιστήμης της πληροφορικής και των επικοινωνιών θα θέλαμε να ανακοινώσουμε τα εξής: 

 

            Α) Το τμήμα Αυτοματισμού ιδρύθηκε  το 1989 με διάρκεια σπουδών 8 εξάμηνα (4 χρόνια) σε αντίθεση με τα τμήματα Πληροφορικής και Τεχνικών Υπολογιστικών Συστημάτων των Τ.Ε.Ι. τα οποία είχαν ιδρυθεί με διάρκεια σπουδών 7 εξάμηνα και τα τελευταία χρόνια το τμήμα Πληροφορικής έγινε 8.

Συνεπώς δεν υπάρχουν χιλιάδες παλαιοί απόφοιτοι παρά μόνο νέοι και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης.   

 

Β) Το Π.Δ.118/1995 προσδιορίζει τα προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων , του κλάδου ΠΕ20 Πληροφορικής πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. τα οποία ορίζονται ως εξής  <<Πτυχίο ή δίπλωμα Τμημάτων Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Τ.Ε.Ι. της ημεδαπή ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το Ι.Τ.Ε.>>

            Το νέο Π.Δ. 268/2004 δεν επαναπροσδιορίζει τα προσόντα διορισμού του ΠΕ20 Πληροφορικής ΤΕΙ αλλά συμπληρώνει το Π.Δ.118/1995 εντάσσοντας  στον ΠΕ20 Πληροφορικής και τα τμήματα των ΤΕΙ  Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων , Πληροφορικής και Tεχνολογίας Υπολογιστών , Πληροφορικής και Επικοινωνιών , Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων , Εφαρμογών Πληροφορικής Στην Διοίκηση και στην Οικονομία , Διαχείρισης Πληροφοριών , Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης , Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας , Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών , Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού  δίνοντας και σε αυτά το δικαίωμα  να συμμετάσχουν και να περάσουν από το κόσκινο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για διορισμό στην Εκπαίδευση χωρίς να στερεί από τα τμήματα Πληροφορικής και Τεχνικών Υπολογιστικών Συστημάτων Τ.Ε.Ι. κανένα από τα δικαιώματα που είχαν.

 

 

            Β) Η Πληροφορική δεν ήταν και δεν είναι ένα σύνολο από συγκεκριμένα μαθήματα τα οποία , όσοι τα διδάσκονται κατοχυρώνουν το δικαίωμα  της αποκλειστικότητας της επιστήμης της πληροφορικής. Εξάλλου τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία προσφέρονται από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πληροφορικής δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να διαλέξουν διαφορετικά μαθήματα και όμως να αποκτήσουν όλοι τον ίδιο τίτλο σπουδών. Παρεμπιπτόντως το Π.Δ. 118/1995 εντάσσει και το τμήμα Τεχνικών Υπολογιστικών Συστημάτων των ΤΕΙ  στον κλάδο ΠΕ20 Πληροφορικής, το οποίο έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών από αυτό του προγράμματος σπουδών του τμήματος Πληροφορικής και όμως θεωρείται κλάδος της Πληροφορικής. Καλό θα ήταν λοιπόν αυτοί που αμφισβητούν άκριτα την πλήρη επάρκεια του Μηχανικού Αυτοματισμού όσον αφορά την επιστήμη της πληροφορικής να συγκρίνουν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αυτοματισμού και πιο συγκεκριμένα τις Π.Μ. (Πιστωτικές Μονάδες) που συγκεντρώνονται από τα μαθήματα που εντάσσονται στην επιστήμη της Πληροφορικής , με τις αντίστοιχες Π.Μ. που συγκεντρώνονται από τα μαθήματα που εντάσσονται στην επιστήμη της Πληροφορικής από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνικών Υπολογιστικών Συστημάτων.

 

            Γ) Ο όρος Πληροφορική αναφέρεται κύρια στην <<επιστήμη και τεχνολογία που έχει ως αντικείμενα τη συλλογή , αποθήκευση , επεξεργασία και διανομή πληροφοριών με χρήση υπολογιστικών συστημάτων>> Θεματική Ενότητα : Εισαγωγή στην Πληροφορική Τόμος Α , Ηλίας Λυπιτάκης Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Για τον Μηχανικό Αυτοματισμού η συλλογή , αποθήκευση , επεξεργασία και διανομή πληροφοριών με χρήση υπολογιστικών συστημάτων και κατ’ επέκταση  η πλήρη επάρκεια της Πληροφορικής είναι ένα από τα μέσα με τα οποία μπορεί να εφαρμόσει την θεωρία των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου (Σ.Α.Ε.) και Αυτοματισμού.  

 

Για όλους αυτούς λοιπόν που μας κατηγορούν άκριτα ότι δεν έχουμε τις απαιτούμενες σπουδές πληροφορικής , συνετό θα ήταν να μάθαιναν πρώτα  το αντικείμενο του Αυτοματισμού και το πρόγραμμα  σπουδών του τμήματος Αυτοματισμού και μετά να προέβαιναν στις συκοφαντικές προαναφερόμενες κινήσεις.

Από την πλευρά μας, θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα  κάθε Έλληνα πολίτη να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να αποδεικνύει ότι είναι ικανός για την διεκδίκηση μιας θέσης . Δεν αντιλαμβανόμαστε την λογική των κλειστών χώρων και καλούμε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. να σεβαστεί  και να διατηρήσει την απόφαση του που μόνο την ποιότητα εξασφαλίζει δια του αναπτυσσόμενου ανταγωνισμού.


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

 

Χατζηαραπίδης  Γεώργιος

 

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου

 

Αμανατίδης Κωνσταντίνος

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 18.02.2005 00:49:06
 
Αναγνώσθηκε 1191 φορές