Φορέων Τεχνικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης


 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΕ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι διακρίσεις συνεχίζονται

 

του Κοτσιφάκη Θέμη

 

Ειδικού Γραμματέα του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ρυθμίζονται ορισμένα θέματα εισαγωγής των αποφοίτων του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ σε σχολές Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων και της Πυροσβεστικής. “Εμείς σήμερα δείχνουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα, πρώτον το μέγεθος του ενδιαφέροντος μας για την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και δεύτερον νομοθετούμε υπέρ της ισότητας ώστε τα παιδιά αυτά να μην αισθάνονται και να μην είναι φυσικά παιδιά ενός κατώτερου θεού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”, δηλώνει ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός σε συνέντευξη στις 28-1-2005.

Εξυπηρετεί όμως η κατατεθείσα τροπολογία την αναβάθμιση της ΤΕΕ και την ισότητα των δικαιωμάτων των αποφοίτων της; Δυστυχώς όχι. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δίνεται μετά από πολλά χρόνια η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΤΕΕ στις σχολές αυτές, που μέχρι τώρα ήταν πλήρως αποκλεισμένοι, αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεχίζεται ένα καθεστώς ιδιότυπων διακρίσεων σε βάρος τους. Διακρίσεις που θα δημιουργήσουν νέες ανισότητες, ακόμη και εντός των διαφόρων τομέων και των σχολικών μονάδων της ΤΕΕ.

Με την τροπολογία συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τη δυνατότητα πρόσβασης οι απόφοιτοι των 6 από τους 13 τομείς του Β΄ Κύκλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει την αυτόματη εξαίρεση του 1/3 περίπου του μαθητικού δυναμικού του Β’ Κύκλου των ΤΕΕ. Επίσης, οι απόφοιτοι 2 τομέων (ναυτικού και οικονομίας-διοίκησης) μπορούν να εισαχθούν μόνο σε μία από αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι 2 άλλων τομέων (κατασκευών και πληροφορικής) μόνο σε δύο σχολές. Μόνο οι απόφοιτοι 3 τομέων (μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού, ηλεκτρονικού) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις σχολές (σύνολο 5). Αν δε λάβουμε υπόψη μας πως οι απόφοιτοι του τομέα Οικονομίας Διοίκησης έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με την τροπολογία, μόνο στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην οποία εισάγονται μόνο οι ήδη υπηρετούντες πυροσβέστες, ουσιαστικά εξαιρούνται από την πρόσβαση στις σχολές αυτές οι 7 από τους 13 τομείς του Β΄κύκλου που αντιστοιχούν στο 42% του μαθητικού δυναμικού (στοιχεία ΥΠΕΠΘ σχολ.έτους 2003-4). Το επιχείρημα που προβάλλεται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι επέλεξαν τους τομείς αυτούς λόγω εξειδίκευσης δεν ευσταθεί για τον απλούστατο λόγο πως η εισαγωγή τους στις σχολές αυτές γίνεται ως αποφοίτων (όπως και του Ενιαίου Λυκείου) που έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων, αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ακόμα, συνεχίζεται η εξαίρεση από την δυνατότητα πρόσβασης στις σχολές αυτές των αποφοίτων των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ συνεχίζοντας έτσι ένα καθεστώς απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος αυτών των παιδιών που εργάζονται και σπουδάζουν.

Αντικειμενικά, όσο και να διακηρύσσεται η “προσωρινότητα” των ρυθμίσεων, οι ρυθμίσεις αυτές χωρίζουν τα ΤΕΕ σε προνομιούχους και μη τομείς, σε προνομιούχα και μη σχολεία Άρα ούτε στη συνολική αναβάθμιση των ΤΕΕ συμβάλλουν, ούτε υπέρ της ισότητας των αποφοίτων λειτουργούν.

Άλλωστε όλες οι ρυθμίσεις για την περιορισμένη πρόσβαση των αποφοίτων ΤΕΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν “προσωρινοί”, αλλά συνεχώς παρατείνονταν. Παράδειγμα οι μεταβατικές ρυθμίσεις του ν.2909/1 που καθιέρωσαν “προσωρινό” σύστημα εισαγωγής στα ΤΕΙ μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2 παρατάθηκαν άλλες δύο φορές. Συγκεκριμένα με το ν. 2942/01 (παρ. 3 άρθρ. 2) παρατάθηκε το “προσωρινό” σύστημα εισαγωγής στα ΤΕΙ για δύο ακόμη χρόνια και με το ν. 3027/02, (παρ.23γ άρθρ.6) παρατάθηκε πάλι για δύο ακόμη χρόνια. *

Και τώρα, με την κατατεθείσα τροπολογία προβλέπεται (παρ.4) η εκ νέου παράταση του ίδιου “προσωρινού” συστήματος εισαγωγής στα ΤΕΙ που καθιερώθηκε το 2001 για ακόμη τρία χρόνια, μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2007-08. **

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι, να τροποποιηθεί η παραπάνω διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ούτως ώστε να εισάγονται σε όλες τις σχολές Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων και Πυροσβεστικής οι απόφοιτοι όλων των τομέων του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ χωρίς επιμέρους περιορισμούς και διακρίσεις, καθώς και οι απόφοιτοι των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ.

Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα βελτίωσης της κατάστασης και στήριξης της ΤΕΕ, και να προωθηθούν για τη φετινή χρονιά τροποποιήσεις στο άδικο εξεταστικό σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων για την πρόσβαση των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ. Πρέπει να δοθεί τέλος στο φαινόμενο χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΕ να μένουν έξω από τις πύλες των ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπερβεί στα γραπτά τους τη βαθμολογική βάση. Οι σχετικές τροποποιήσεις πρέπει να διευρύνουν τις επιλογές των μαθητών και να αυξάνουν τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι απόφοιτοι των ΤΕΕ αναλογικά με το μαθητικό τους δυναμικό.

Τέλος και όσον αφορά το γενικότερο ζήτημα της ουσιαστικής αναβάθμισης της ΤΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του και να ακολουθήσει ο αναγκαίος διάλογος που έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, για όλα τα θέματα δομής και περιεχομένου της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης έτσι που να κατοχυρώνεται με τις αναγκαίες αλλαγές η ισότιμη ένταξή της ΤΕΕ στη λυκειακή βαθμίδα, στο πλαίσιο βέβαια της καθιέρωσης της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

 

ΤΟΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ

4232

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ

9646

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

774

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ

4516

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1066

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

2349

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗΣ

22

ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

868

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

6132

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ

170

ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

50

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ

7236

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ*

5426

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

17702

ΣΥΝΟΛΟ

24785

 

42%

 

58%

ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ

42487

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜ.: Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ,

ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ,

ΑΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 

Στοιχεία ΥΠΕΠΘ σχολ.έτος 2003-4
Επεξεργασία στοιχείων Θ.Κοτσιφάκης

Σημειώσεις:

 

 

* Με το νόμο, 2909 άρθρο 1 παρ. 9.1, τροποποιείται όλο το σύστημα απόκτησης πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε. και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου και για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2 ορίζεται ως τρόπος εισαγωγής στα ΤΕΙ σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων τριών μαθημάτων: “α) Από το σχολικό έτος 2000-2001 στους αποφοίτους Β' κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε. χορηγείται κατόπιν εξετάσεων πτυχίο επιπέδου 3 του άρθρου 6 παρ. 1 περίπτωση γ' του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α'). Οι εξετάσεις διενεργούνται με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων του οικείου Τ.Ε.Ε. β) Για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 η εισαγωγή κατόχων πτυχίου Β' κύκλου σπουδών ημερήσιων Τ.Ε.Ε. ......., όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του εδαφίου β' της παραγράφου 37 του άρθρου 14 του Ν. 2817/2000 σε αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι. γίνεται ύστερα από εισιτήριες εξετάσεις σε τρία μαθήματα, από αυτά που διδάσκονται στο Β' κύκλο σπουδών Τ.Ε.Ε., από τα οποία τα δύο είναι γενικής παιδείας και το τρίτο μπορεί να είναι γενικής παιδείας ή ειδικότητας. Οι αντίστοιχοι κάτοχοι πτυχίου Β' κύκλου σπουδών εσπερινών Τ.Ε.Ε. εξετάζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται με κοινά θέματα σε εθνικό επίπεδο. Η εισαγωγή τους στα Τ.Ε.Ι. γίνεται, εφόσον έχουν επιτύχει σύνολο μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού, κατά φθίνουσα σειρά μορίων και σε ποσοστό θέσεων του αριθμού εισακτέων στα Τ.Ε.Ι. χωριστό για τους υποψηφίους από ημερήσια και εσπερινά Τ.Ε.Ε., που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. ...”

Παράλληλα εξαγγέλλεται μέσω της εισηγητικής έκθεσης ότι: “Για τα Τ.Ε.Ε., ρυθμίζονται θέματα πρόσβασης μεταβατικού χαρακτήρα. Για τα έτη 2002-2003 και εφεξής θα αντιμετωπισθεί με ενιαίο τρόπο το θέμα πρόσβασης των πτυχιούχων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα έλθει ρύθμιση στη Βουλή με επόμενο νομοσχέδιο”.

Σε λίγους μήνες (9/2001) ψηφίζεται στη Βουλή ο ν. 2942/01, ο οποίος στην παρ. 3 του άρθρ. 2 προβλέπει την παράταση του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής μόνο στα ΤΕΙ για δύο ακόμη χρόνια: “Στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 9 του αρθρου 1 του ν. 2909/01, στίχος πρώτος, οι λέξεις “Για το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002” αντικαθίστανται με τις λέξεις “Για το ακαδημαϊκά έτη 2001-2002 και 2002-2003””.

Και μετά από μερικούς μήνες (28-6-02) ψηφίζεται στη βουλή ο ν. 3027/02, ο οποίος στην παρ.23γ του άρθρ.6 προβλέπει την παράταση της παράτασης του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής μόνο στα ΤΕΙ για δύο ακόμη χρόνια: “Στην περίπτωση β΄ της παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 2909/01, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2942/2001: αα) Η φράση στον πρώτο στίχο “Για το ακαδημαϊκά έτη 2001-2002 και 2002-2003” αντικαθίστανται με τη φράση “Για το ακαδημαϊκά έτη 2001-2002 και 2004-2005””.

** Στην παράγραφο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των Νομικών προσώπων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και για τους ΟΤΑ”, προβλέπεται ότι: “οι διατάξεις του άρθρου 1, παρ.9, εδαφ.β΄ του ν.2909/01 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ.23 εδαφ.γ΄του ν.3027/02, εφαρμόζονται και για τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06, 2006-07 και 2007-08”.

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.02.2005 17:18:43
 
Αναγνώσθηκε 1007 φορές