Διαφόρων Φορέων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Τ.Θ.         : 18087, Τ.Κ.54007 - Θεσσαλονίκη

Τηλ.         : 6947027018 (Παγάνα Βαΐα)

                  6974013935 (Κουτσού Κασσιανή) 

                  6944884821 (Τσομπανάκη Σεβασμία)

                  6977970198 (Καπετανάκου Ευτυχία)

                  6977417459 (Κατσούρας Σωτήρης)

e-mail : pasipanem@yahoo.gr

 


Θέμα:<<Περί …..εξομοίωσης>>

 


Με το άρθρο αυτό θα θέλαμε να ενημερώσουμε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθηγητές  κάτοχοι πτυχίων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Ε.Ι., υπάρχουν όμως και απόφοιτοι ωδείων που διορίστηκαν μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό.


Οι απόφοιτοι ωδείων έχουν πτυχία τα οποία πιστοποιούν απλά μια καλλιτεχνική ταυτότητα και για τα οποία αρμόδιο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα πτυχία αυτά παρέχονται από ιδιωτικούς κυρίως φορείς (ωδεία, μουσικές σχολές) και είναι  αδιαβάθμητα, γεγονός που συχνά αποδέχονται και αρκετοί από τους κατόχους τους.


Παρόλ’ αυτά χαρακτηρίζονται ως Π.Ε. οι κάτοχοι αυτών των πτυχίων και διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς να πιστοποιηθεί καν αν είναι απόφοιτοι λυκείου σύμφωνα τουλάχιστον με τον τελευταίο διαγωνισμό.


Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει <<ισοπολιτεία>> με τους αποφοίτους Α.Ε.Ι. γιατί πολύ απλά μιλάμε για δύο διαμετρικά  αντίθετες κατηγορίες. Οι πρώτοι λοιπόν, λόγω τυπικών τουλάχιστον προσόντων, είναι επιστήμονες και παιδαγωγοί ενώ οι δεύτεροι κυρίως καλλιτέχνες.


Φυσικά, σε ένα κράτος ισονομίας όλοι έχουν το δικαίωμα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αρκεί να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα μετά φυσικά από επιτυχή συμμετοχή στις αντίστοιχες εξετάσεις, ώστε μετά το πέρας των σπουδών τους να φέρουν πλέον δικαίως τον τίτλο Π.Ε.


Αυτονόητα λοιπόν, αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει κανείς να ακολουθήσει ώστε να δικαιούται μια θέση στην εκπαιδευτική οικογένεια ή να αξιώνει τον χαρακτηρισμό Π.Ε. και να επιδιώκει την οποιαδήποτε επαγγελματική εξέλιξη.


Επομένως, η όποιου τύπου <<εξομοίωση>> θα πρέπει να <<απαιτείται>> μόνο από άτομα που διαθέτουν τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα που παρέχει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και όχι από άτομα που ο κύριος λόγος που βρέθηκαν στην εκπαίδευση ήταν η αριθμητική ανεπάρκεια πανεπιστημιακών πριν τη δημιουργία των συγκεκριμένων μουσικών  τμημάτων.


 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.01.2005 12:59:51
 
Αναγνώσθηκε 846 φορές