Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Ν. Βασιλάκος: «Το διαδίκτυο είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών internet μίλησε στην Κατερίνα Ακριβοπούλου με αφορμή την αυτοκτονία 18χρονου μέσω του διαδικτύου

«Μακάρι να δαιμονοποιηθεί το διαδίκτυο ώστε να αρχίσει να ασχολείται σοβαρά κάποιος με αυτό».

«Το κάθε νέο παιδί το σκοτώνει η αδιαφορία, το σκοτώνει το περιβάλλον, το σκοτώνουν οι φίλοι και οι γονείς, -ειδικά τα αγόρια στην ηλικία της εφηβείας που έχουν ανάγκη την υποστήριξη-, και εμείς θέλουμε να τον βάζουμε μπροστά σε ένα DVD, μπροστά στο play station, μπροστά στο διαδίκτυο και του λεμε «παίξε αγόρι μου και μη σε νοιάζει, όλα θα πάνε καλά, εμένα μην απασχολείς γιατί έχω τη δουλειά μου, έχω τις υπερωρίες μου, έχω τη ζωή μου».

«Στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες από το πώς θα φτιάξεις αερόστατο, αεροπλάνο, πυρηνική βόμβα και βιολογικού πολέμου όπλα, αυτό δε σημαίνει ότι θα κάτσουμε και θα κάνουμε ό,τι βλέπουμε».

«Όλοι πρέπει να ενημερωνόμαστε, γιατί το διαδίκτυο είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο χωρίς να έχεις δίπλωμα».

«Θέλω να σας πω με μεγάλη μου λύπη ότι αυτές τις μέρες με νομικά κατασκευάσματα βγάζουν τις εξετάσεις που υπήρχαν των διπλωμάτων από το ΑΣΕΠ και δημιουργούν ένα χάος. Από 1/1/2005 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει να έχουν πτυχία ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου αυτοί που δίνουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Η νέα κυβέρνηση δημιουργεί ένα κενό γιατί δεν έχει φτιάξει ακόμα το προεδρικό διάταγμα και ανέστειλε το προηγούμενο, την εφαρμογή του προηγούμενου προεδρικού διατάγματος γι αυτό βγαίνει και ο κύριος Κρητικός, ο πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Δημοσίου και λέει ότι ζητούν και παίρνουν αναλφάβητους υπολογιστικά ανθρώπους στο δημόσιο. Δεν βοηθάει η πολιτεία. Εμείς ό,τι και να κάνουμε ένας μικρός φορέας είμαστε, μια ένωση ανθρώπων η οποία προσπαθεί να βοηθήσει το κάθε παιδί που μας έρχεται και να το συμβουλεύσει. Δυστυχώς θέλει η κάθε κυβέρνηση, το κάθε κράτος, να περνάνε όλα από τα χέρια του. Αφού θέλει να περνάνε λοιπόν από τα χέρια του, ας τους ενημερώσει, ας τους κάνει μάθημα και στα σχολεία. Τί γίνεται λοιπόν στα σχολεία; Τί λένε στα παιδιά; Τους δείχνουν μέσα στις τάξεις και σηκώνουν το σκληρό δίσκο στον αέρα και λένε: «να, αυτό είναι ένας σκληρός δίσκος» όταν το παιδί μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και να φτιάξει και καλά και κακά πράγματα; Γιατί να χαθεί ένα νέο παιδί από την αδιαφορία των αρμοδίων κάθε φορά;

ΔΗΜ.: Λέτε ότι ανάγεται τόσο πολύ σε αυτό κύριε Βασιλάκο αυτό το ακραίο περιστατικό;

ΒΑΣ.: Βέβαια.

ΔΗΜ.: Δεν είναι λίγο υπερβολικό;

ΒΑΣ.: Γιατί είναι υπερβολικό; Αφού είναι αδιαφορία. Εγώ βλέπω αδιαφορία σε όλα τα επίπεδα, από το πιο απλό μέχρι το πιο μεγάλο πράγμα. Πότε θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος και να πει: «ας δούμε λοιπόν τί γίνεται και στο διαδίκτυο, ας φωνάξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται στο χώρο του διαδικτύου να μας πουν και εκείνοι τη γνώμη τους;».

«Αυτό (η ενημέρωση) είναι δουλειά των ανθρώπων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με αυτά τα πράγματα. Ξέρετε τί τους νοιάζει μόνο; Να αυξήσουν το κόστος του ΕΠΑΚ. Αυτό τους νοιάζει, η εισπρακτική πολιτική τους νοιάζει μόνο. Πώς θα αυξήσουν τα πάγια, πώς θα αυξήσουν ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα dsl, περισσότερα από τα τηλέφωνα, περισσότερα από τις κλήσεις, περισσότερα από τις συνδρομές. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκτυο μηχανημάτων, είναι δίκτυο ανθρώπων το διαδίκτυο».

«Αυτή η κυβέρνηση πριν βγει δεν έλεγε ότι «θα δώσουμε και δωρεάν internet και θα έχουν και οι φοιτητές φτηνό internet» και ότι «θα βοηθήσουμε... και θα κάνουμε...» πού είναι όλα αυτά; Έχουν γίνει όλες οι εταιρείες παροχών, συνδρομών internet... φτιάχνουν πακέτα λες και είμαστε στην Αμερική, να φτιάξω ένα νεο πακέτο, ένα νέο πακέτο....Καταλαβαίνουν ότι ένα νέο πακέτο είναι ένα νέο φονικό εργαλείο όταν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις; Όλοι αυτοί που έχουν πάρει dsl και μπαίνουν στο διαδίκτυο, το ξέρουν ότι στα 14 λεπτά που ο υπολογιστής είναι στο διαδίκτυο συνδεδεμένος τους χτυπάει πειρατής και χάκερ; Πώς θα προστατευθούν; Όλοι αυτοί που πληρώνουν ενάμισι και δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα στον ΟΤΕ και δεν τους προστατεύει ο ΟΤΕ; Το ξέρετε ότι αφού βγείτε από το internet πρέπει να αποσυνδέσετε και το καλωδιάκι του μόντεμ ενώ είναι κλειστός ο υπολογιστής γιατί μπορεί να έχετε ντάιλερ;».

«Γιατί η Ιρλανδία έκοψε τις κλήσεις σε όλο τον κόσμο; Και είπε ότι «14 προορισμούς τους κόβω», «κόβω τις Μαλβίδες...». Μα δεν το καταλαβαίνετε; Μπορεί ένας Έλληνας να κάνει 40 κλήσεις την ημέρα στις Μαλβίδες και να μην υποψιαστεί ένας στο Τμήμα Απατών του ΟΤΕ.. .το ξέρετε ότι υπάρχει Τμήμα Απατών του ΟΤΕ; Τί κάνει αυτό το τμήμα; Ξέρετε τί πράγματα γίνονται καθημερινά; Ορίστε... δεν τους εκπαιδεύουν τώρα, θα κλείσουν όλα αυτά, όλα αυτά τα διπλώματα, και του Κέιμπριτζ το δίπλωμα και το ESDL το δίπλωμα και όλα αυτά τα διπλώματα που παίρνανε... αφού δεν υπήρχε η πολιτεία να τους κάνει τίποτα. Με το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που βγήκε, είδατε κανέναν να πηγαίνει να πάρει το ελληνικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για τα Αγγλικά; Όλοι πάνε και παίρνουν του Κέιμπριτζ. Γιατί; Γιατί είναι αναγνωρισμένο, γιατί είναι διεθνούς επιστημονικού κύρους. Αυτό είχε περάσει σας πληροφορώ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το είχε προτείνει και τώρα λένε έτσι ελαφρά την καρδίαν «ναι, το κλείνουμε γιατί θα το σκεφτούμε». Είμαι ειλικρινά απογοητευμένος από αυτή την αντιμετώπιση, και θα με θυμηθείτε και ελπίζω να διαψευσθώ ότι θα αυξήσουν το ΕΠΑΚ. Και όχι μόνο αυτό γιατί με το dsl συνδυάζονται και πολλά άλλα πράγματα που λένε «πάρτε ένα πακέτο dsl». Το ξέρετε ότι έχουνε παλιά...τα καφάο έχουν το πρόβλημα -και δεν το λέει κανείς- που δεν μπορούν...αυτά που έχουμε όλοι στις γειτονιές μας του ΟΤΕ γιατί έχουν βάλει άλλες κάρτες που δεν τα υποστηρίζουν με αποτέλεσμα όλος ο Πειραιάς να μην έχει dsl; Όλο το λιμάνι, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί να υποστηριχθεί σε dsl; Εμένα μου στέλνει ο κόσμος συνέχεια καταγγελίες. Τί να κάνω εγώ; Να γίνω γραφικός, να βγω με πανό στο μικρόφωνο και να λέω «κάντε κάτι;». Θα πουν «εδώ ο κόσμος καίγεται και είναι ο τρελός με το internet». Πώς θα παει μπροστά μια επιχείρηση όταν δεν έχει, δεν μπορεί στον Πειραιά μια ναυτιλιακή επιχείρηση να έχει DSL και λειτουργεί με ISDN; Και δορυφορικό internet;. Και πληρώνουμε πάγια, πάγια, πάγια....33 ευρώ το δίμηνο το πάγιο του ISDN με το ΦΠΑ; Το ξέρετε ότι αυτόν το μήνα μας χρέωσαν στην ένωση κατά λάθος dsl... από λάθος 134 και μας ήρθε ένα πάγιο 80 ευρώ το μήνα; Δηλαδή αν ο συνδρομητής που πληρώνει τα 150 δει άλλα 80, θα πει: «ε, το πάγιο είναι, τί να κάνουμε;». Η γιαγιά μου θα ξέρει να κόψει το πάγιο; Θα ξέρει να δει τί της χρέωσαν;

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους, να ξετινάζουν τους λογαριασμούς τους και να βλέπουν τί γίνεται και ειδικά στα τηλεπικοινωνιακά. Εγώ έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου αλλά και να βγω και να φωνάζω δεν θα οδηγήσει πουθενά. Θα πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο και προσωπικά ο υπουργός και ο κάθε υπουργός Επικοινωνιών και Ανάπτυξης και να δουν τί θα κάνουν. Διότι δεν μπορεί να χάνονται νέα παιδιά και εμείς να λέμε ότι μας νοιάζει να δώσουμε λίγο παραπάνω γραμμές από εδώ και λίγο παραπάνω γραμμές από εκεί και όλα να καταλήγουν στα επιχειρηματικά. Το δίκτυο είναι δίκτυο ανθρώπων και όχι μηχανημάτων. Ξέρετε ότι ήρθε παλικάρι στρατευμένο από το Κόσοβο και πήρε συνδρομή από εμάς γιατί δεν μπορούσε να πάρει από αλλού; Εμείς δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον επίσημο φορέα, ας κάνει αυτός τη δουλειά του και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας.»



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.01.2005 22:50:33
 
Αναγνώσθηκε 777 φορές