Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Βρυξέλλες, 20 Ιανουαρίου 2005

    Αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών στις οποίες εκτίθενται παιδιά και έγκυες, ζητά η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυστηρότερη νομοθεσία και λήψη μέτρων για τις επικίνδυνες ουσίες και τους χώρους που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και κυρίως στα νεογνά, τα παιδιά και τις εγκύους γυναίκες ζητεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης 2004 - 2010 για το Περιβάλλον και την Υγεία η αρμόδια επιτροπή υιοθέτησε μια σειρά τροπολογιών μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντώνη Τρακατέλλη, με τις οποίες ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων ορισμένων περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία.

    Ειδικότερα υπερψηφίσθηκαν τροπολογίες που αφορούν τον περιορισμό της εμπορίας ή και της χρήσης στην ευρωπαϊκή αγορά επικίνδυνων ουσιών, στις οποίες εκτίθενται τα νεογνά, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αφορούν κυρίως: α) πλαστικά, όπως έξι παράγωγα της οικογένειας των φθαλικών ενώσεων (DEHP, DINP, DBP,DIDP,DNOP, BBP) σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους και σε ιατρικές συσκευές, εκτός των περιπτώσεων όπου ο περιορισμός τους θα είχε δυσμενή επίπτωση σε θεραπευτική αγωγή, β) χλωριωμένα διαλυτικά (χρώματα) και γ) ορισμένα ζιζανιοκτόνα της οικογένειας των οργανοφωσφορικών ενώσεων.

    Ζητείται επίσης να τεθούν ως προτεραιότητα στο Σχέδιο Δράσης οι αποδεκτές περιβαλλοντικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στους χώρους στους οποίους η παραμονή των παιδιών είναι συχνή και μακράς διάρκειας, όπως για παράδειγμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιχνιδότοποι και τα σχολεία (τροπολογία Τρακατέλλη). Παράλληλα ζητείται η ενημέρωση, καθώς και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων όσων έρχονται σε επαφή με παιδιά και νήπια, όσον αφορά τους επιβλαβείς για την υγεία περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ατμοσφαιρικούς ρύπους, πλαστικά, χημικές τοξικές ουσίες (τροπολογία Τρακατέλλη). Επίσης με άλλη τροπολογία που αφορά και την Ελλάδα ζητείται η ενημέρωση σχετικά με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (εγκαύματα) και τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνων του δέρματος.

    Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα η επιτροπή Περιβάλλοντος εκφράζει την ικανοποίησή της για τη βούληση της Επιτροπής να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ή για τον περιορισμό του μόνο σε καθορισμένους χώρους και την ενθαρρύνει, ώστε να κατατάξει το συντομότερο δυνατό τον καπνό από το κάπνισμα στους καρκινογόνους παράγοντες.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 20.01.2005 21:22:31
 
Αναγνώσθηκε 692 φορές