Βουλή των Ελλήνων

 

 

 

Μάρκος Μπόλαρης

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Νομού Σερρών                                              

 

        Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 2004

                                    Προς τον

                                                 Υπουργό Πολιτισμού

                                                 κ.Κώστα Καραμανλή

 

                        Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Θέμα : Παρέμβαση του ΥΠ.ΠΟ. για την διάσωση και ουσιαστική επαναλειτουργία της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ»

 

            Είναι κοινότυπο να επαναλάβουμε ότι ο πολιτισμός μας δεν κρίνεται πρώτιστα στο επίπεδο των διακηρύξεων , ούτε μόνον σ΄ αυτό. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός είναι έκφραση και στάση ζωής , και συνεπώς απαιτεί το αντίστοιχο τίμημα (ηθικό και υλικό).

Στην ελληνική μας όμως καθημερινότητα οι κοινοτυπίες αποδεικνύονται απαραίτητες για να υπογραμμίσουμε μείζονος σημασίας ζητήματα πολιτισμού, που διαφορετικά τα αντιπαρερχόμαστε κάτω από την πίεση των «σπουδαίων» πολιτικοοικονομικών ή κοινωνικών.

 Έχω  υπ΄ όψιν μου την Έκκληση τριάντα εκδοτών από τον χώρο του βιβλίου το ακριβές κείμενο της οποίας είναι το εξής :

             «ΕΚΚΛΗΣΗ

Εμείς οι εκδότες από τον χώρο του βιβλίου με το κείμενο αυτό που υπογράφουμε , θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη μακρόχρονη «μη λειτουργία» του ιστορικού εκδοτικού οίκου ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

Μια δικαστική απόφαση ήταν αρκετή για να δρομολογήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής έξωσης (άνοιξη του 2003) του εκδοτικού οίκου και του βιβλιοπωλείου από το γνωστό γωνιακό ισόγειο (Διδότου και Δελφών 2) , όπου για 30 χρόνια αποτελούσε μια πολιτιστική αναφορά, ένα κέντρο αφιερωμένο στη διακίνηση πολιτικών ιδεών.

Η δικαστική απόφαση αφορούσε την οφειλή 930 ευρώ για ενοίκια , τα οποία δεν καταβλήθηκαν μιας και οι ιδιοκτήτες διαρκώς ανέβαλαν τις απολύτως αναγκαίες , μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 επισκευές του κτιρίου.

Ο κόσμος των Εκδόσεων και του Βιβλίου είδε με αποτροπιασμό την προσπάθεια για διάλυση της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, που πρακτικά σήμαινε την καταστροφή ή εξαφάνιση του αρχείου της , την αναστολή της εκδοτικής δραστηριότητας, την καταστροφή ή «λεηλασία» βιβλίων, χειρογράφων και ντοκουμέντων , τους βανδαλισμούς.

Ενώνουμε την φωνή μας με τη διαμαρτυρία χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, πνευματικών ανθρώπων, πολιτικών που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν , υπογράφοντας εκκλήσεις και ψηφίσματα ενάντια στο συντελούμενο «έγκλημα».

Υπενθυμίζουμε ότι σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον Φ.Κουβέλη και την Μ.Δαμανάκη και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευτεί πως θα αποκαταστήσει το αρχείο και θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ. Για την υπόθεση έχει εκφράσει ενδιαφέρον και ο

 

 

 

 

 

 

 

Νόαμ Τσόμσκι με επιστολή του στο ΥΠ.ΠΟ.

Καλούμε την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο φορέα να ενδιαφερθούν για την «σωτηρία» και την ουσιαστική επαναλειτουργία της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, αυτού του «στεκιού» του τόσο πλούσιου σε ριζοσπαστικές ιδέες και μνήμες ανθρώπων.»

Το θέμα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ είναι γνωστό στο Υπουργείο Πολιτισμού,  απλό και σύνθετο ταυτόχρονα.

 Είναι σύνθετο ζήτημα επειδή η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ήταν βιβλιοπωλείο αλλά όχι μόνον, είναι  εκδοτικός οίκος αλλά όχι μόνον, ήταν πολιτικό στέκι αλλά όχι μόνον, ήταν «εντευκτήριο στους κόλπους του οποίου τηρήθηκαν στάσεις, διαμορφώθηκαν συνειδήσεις, πάρθηκαν και εκτελέστηκαν αποφάσεις με κοινωνική ευθύνη» αλλά όχι μόνον, είναι  αρχείο με εξαιρετικό υλικό αλλά όχι μόνο, γιατί τελικά η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ είναι  ένα κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής και πολιτιστικής ζωής αυτού του τόπου , που συνδυάζει όλα όσα αναφέρονται παραπάνω.

Ταυτόχρονα το ζήτημα είναι απλό επειδή για την επίλυσή του απαιτείται στοιχειώδης αγάπη και σεβασμός στον πολιτισμό αυτού του τόπου (και στον πολιτικό του πολιτισμό ιδιαίτερα, τον οποίο συχνά μνημονεύει ο κ. Πρωθυπουργός και Υπουργός του Πολιτισμού) , έτσι ώστε να μην μένουμε στο επίπεδο των διακηρύξεων , αλλά να προβαίνουμε στην καταβολή του οφειλομένου αντιτίμου, ιδιαίτερα όταν το αντίτιμο αυτό έχει αξία οβολού σε σχέση με τα δαπανούμενα από το ΥΠ.ΠΟ.

 Η επίλυση του θέματος της ιστορικής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (την οποία είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να αντιμετωπίζουμε μονοσήμαντα σαν μια εκδοτική επιχείρηση) απαιτεί απλώς ύπαρξη πολιτικής βούλησης  και σεβασμό στην σύγχρονη πολιτική ιστορία και πολιτισμό του τόπου.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Πολιτισμού

1)      Προτίθεται να παρέμβει ώστε να σωθεί η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ως αρχείο, βιβλιοπωλείο, εκδοτικός οίκος, πολιτικό εντευκτήριο και παρατηρητήριο;

2)      Προτίθεται να παρέμβει , θέτοντας υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού την ΔΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ώστε   να στεγαστεί και επαναλειτουργήσει πλήρως το σημείο αναφοράς της γενιάς του Πολυτεχνείου και της Νομικής;

3)      Προτίθεται να εξασφαλίσει χώρο για την ΔΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ , είτε στο ιστορικό σημείο (Διδότου και Δελφών) είτε σε ένα από τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής, ώστε να υλοποιηθεί ο διακηρυγμένος σεβασμός στον πολιτικό μας πολιτισμό και την ζωντανή πολιτική ιστορία του τόπου μας;

 

Ο ερωτών βουλευτής



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.12.2004 21:52:05
 
Αναγνώσθηκε 711 φορές