Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Χ. Τρικαλινός: «Υποχρηματοδότηση και ιδιωτικά πανεπιστήμια οι κίνδυνοι για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση»
Ο Χρήστος Τρικαλινός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, μιλά στην Έλλη Τριανταφύλλου

Για τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και τη μη συμμετοχή της ΟΛΜΕ

«Η ΟΛΜΕ δυστυχώς δεν κατάφερε να πάρει απόφαση, ξέρω όμως ότι αρκετές τοπικές ΕΛΜΕ έχουν πάρει. Δεν έχει σημασία, νομίζω ότι τα προβλήματα υφίστανται και στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης».

Για τα προβλήματα στα ΑΕΙ

«Τα προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα και όπως τα ιεραρχούμε, είναι ένα πρόβλημα ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Ένας κίνδυνος ο οποίος εμφανίζεται και στο ζήτημα της υποχρηματοδότησής της αλλά και στο ζήτημα των επερχόμενων αλλαγών όπως αυτές προαναγγέλθηκαν στο διάλογο που έγινε στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης στις 8 Νοεμβρίου. Έχω υπόψη μου την υπεσχημένη ίδρυση των λεγόμενων «μη κρατικών -μη κερδοσκοπικών» δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών ούτως ώστε να καθιερωθούν δύο κύκλοι σπουδών ένας τριετούς διάρκειας προπτυχιακός και ένας διετούς διάρκειας, πράγμα που γίνεται ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποία έχει αντιδράσει σύσσωμη θα πρέπει να πούμε».

ΔΗΜ.: Στο πρώτο πάντως είναι το από τα λίγα θέματα που φαίνεται να συγκλίνουν απόλυτα τα δύο μεγάλα κόμματα

ΤΡΙΚ.: Δυστυχώς αλλά και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε σύγκλιση σε επίπεδο ηγεσίας και όχι σε επίπεδο βάσης γιατί ξέρω πολλά μέλη και στελέχη αυτών των κομμάτων αντιτίθενται. Στο χώρο μας τουλάχιστον αυτό είναι εμφανέστατο. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα σας είπα ότι σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά σε αυτό και δεν το δέχεται, είναι ένα θέμα που έχει εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ το είχε ανακινήσει το εγκατέλειψε, η τωρινή κυβέρνηση δια στόματος κ. Καραμανλή μας υπόσχεται ότι θα το νομοθετήσει και θα το εφαρμόσει τάχιστα. Παρά το γεγονός ότι η κα Υπουργός το αφήνει λίγο στην άκρη ο κ. Καραμανλής ήταν σαφέστατος στην τοποθέτησή του. Και βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γιατί πρέπει να σας πω ότι ουσιαστικά το 2005 αντί για την αναμενόμενη αύξηση έχουμε πραγματική μείωση. Διότι έρχεται ο προϋπολογισμός αυτός να καλύψει δαπάνες οι οποίες δεν υπήρχαν, καλύπτονταν προηγουμένως από την Ε.Ε... Επομένως ενώ φαινομενικά υπάρχει μια αύξηση των δαπανών, όχι βέβαια η αναμενόμενη στην ουσία έχουμε μείωση και όλα αυτά μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας η οποία πρέπει να πω ότι παρά τα πάρα -πάρα πολλά προβλήματά της εξακολουθεί να είναι υψηλοτάτου επιπέδου.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.12.2004 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 507 φορές