Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 

Με την ευκαιρία της εισόδου της Ελλάδας στη Διεθνή Οργάνωση Γαλλοφωνίας, το Δεκέµβριο του 2004, η Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία µε την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, και συγκεκριµένα την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν, µε την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων,

 

παγκόσµιο διαγωνισµό δηµιουργικής µαθητικής έκφρασης

 

µε θέµα:

 

αλληλεγγύη

σύνθηµα νεολαίας

Ο διαγωνισµός απευθύνεται στους µαθητές Γυµνασίων και Λυκείων όλων των χωρών του κόσµου.

 

Στόχος του είναι, µέσα από το πνεύµα που πρεσβεύει η Γαλλοφωνία, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τη σκέψη και τις προτάσεις τους για τον µικρό η το µεγάλο κόσµο που τους περιβάλλει. Συνεργαζόµενοι ανά δυο, να δηµιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο, αντλώντας την έµπνευση από τις αρχές του σεβασµού του ενός προς τον άλλο, την αλληλοαναγνώριση, την αποδοχή και την κατανόηση της πολιτισµικής και γλωσσικής πολυµορφίας, την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων όπου και αν βρίσκονται, όποια γλώσσα κι αν µιλούν, όποια εθνικότητα κι αν έχουν.

Άξονας του έργου τους θα είναι η έννοια της Αλληλεγγύης όπως αυτή εκφράζεται στη χώρα τους, όπως τη βιώνουν και όπως αυτοί, ως νέοι, την ονειρεύονται και την απαιτούν.

 

 

Παγκόσµιος διαγωνισµός δηµιουργικής µαθητικής έκφρασης

αλληλεγγύη

σύνθηµα νεολαίας


 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Άρθρο 1:

Δυνατότητα συµµετοχής έχουν όλοι οι µαθητές των Γυµνασίων και Λυκείων (12 ως 18 ετών) ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας, τη γλώσσα που µιλούν και την εθνικότητά τους.

Άρθρο 2:

Οι µαθητές σχηµατίζουν οµάδες δυο ή περισσότερων ατόµων και συνεργάζονται για τη δηµιουργία ενός έργου, επιλέγοντας ελεύθερα το καλλιτεχνικό µέσο και το υλικό µε το οποίο θα εκφραστούν.

Άρθρο 3:

Πεδία έκφρασης είναι ο γραπτός λόγος – ποίηση και πρόζα – η ζωγραφική, η γλυπτική, οι κατασκευές, η δηµιουργία µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-creative), η φωτογραφία, η µουσική και ο συνδυασµός αυτών.

Άρθρο 4:

Κάθε έργο περιέχει οπωσδήποτε ένα κείµενο, σε πεζό ή ποιητικό λόγο, µε το οποίο η οµάδα των µαθητών αναδεικνύει την ιδέα της Αλληλεγγύης όπως αυτή εκφράζεται στη χώρα τους και όπως οι ίδιοι την αντιλαµβάνονται. Το κείµενο δεν θα ξεπερνά τις 600 λέξεις. Θα είναι γραµµένο στη µητρική γλώσσα και µεταφρασµένο στη γαλλική ή αντίστροφα. Οι µαθητές, των οποίων µητρική γλώσσα είναι η γαλλική, µπορούν µεταφράσουν το κείµενο σε γλώσσα της επιλογής τους.

Άρθρο 5:

Το κείµενο συνοδεύεται από δηµιουργία σε άλλο καλλιτεχνικό µέσο (ζωγραφική, γλυπτική κλπ.), το οποίο εικονογραφεί τις απόψεις που εκφράζονται µε το γραπτό λόγο.

Άρθρο 6:

Ένας καθηγητής συντονίζει την οµάδα στην έρευνά της για συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και στην πορεία των καλλιτεχνικών εργασιών.

Άρθρο 7:

Τα στοιχεία των συµµετεχόντων – ονοµατεπώνυµο µαθητών και καθηγητή, σχολείο, διεύθυνση, χώρα, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση -γραµµένα στον υπολογιστή η ιδιόχειρα µε ευδιάκριτα γράµµατα, δεν αναγράφονται πάνω στο έργο αλλά ξεχωριστά στο δελτίο εγγραφής το οποίο συνοδεύει υποχρεωτικά το έργο.

Άρθρο 8:

Αντίγραφο του δελτίου εγγραφής στέλνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση grpka@dide-v.thess.sch.gr η µε τηλεοµοιοτυπία στον αριθµό + 30 2310 640 265 µέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2005.

Άρθρο 9: Κριτική επιτροπή, αποτελούµενη από προσωπικότητες της Εκπαίδευσης και της Τέχνης, θα απονείµει 1ο , 2ο , και 3ο Βραβείο στην καλύτερη εργασία-έργο σε παγκόσµιο επίπεδο και ένα 1ο Βραβείο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Άρθρο 10:

Τα πρώτα βραβεία αντιστοιχούν σε πρόσκληση στη Θεσσαλονίκη 2 µαθητών και ενός καθηγητή-συνοδού ( συνολικά 3 άτοµα για το παγκόσµιο και 3 για το πανελλήνιο βραβείο) προκειµένου να παρευρεθούν στα εγκαίνια έκθεσης των έργων που συµµετείχαν στο διαγωνισµό. Η πρόσκληση περιλαµβάνει κάλυψη των εξόδων µετακίνησης από τον τόπο κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, διατροφής και διαµονής τριών ηµερών (δυο διανυκτερεύσεις). Τιµητικό δίπλωµα θα χορηγηθεί σε όλα τα βραβεία και πολλά δώρα θα προσφερθούν από το διεθνή γαλλόφωνο τηλεοπτικό σταθµό TV5.

Άρθρο 11:

Σε περίπτωση που το 1ο παγκόσµιο βραβείο συµπέσει µε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο, τότε η πρόσκληση για µετακίνηση στη Θεσσαλονίκη θα σταλεί στην οµάδα µαθητών που θα κερδίσει το 2ο παγκόσµιο βραβείο.

Άρθρο 12:

Το έργο των µαθητών αποστέλλεται στη διεύθυνση:

Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Γραφείο Πολιτιστικών Θεµάτων Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

Άρθρο 13:

Οι διοργανωτές δεν φέρουν καµία ευθύνη για τυχόν ζηµίες που µπορεί να προκληθούν στο έργο κατά τη µεταφορά του, ούτε και για τυχόν καθυστέρηση άφιξης στον τόπο παραλαβής.

Άρθρο 14:

Η συµµετοχή στο διαγωνισµό συνεπάγεται αυτόµατα την παραχώρηση προς τους διοργανωτές των δικαιωµάτων προβολής και δηµοσίευσης των έργων.

Άρθρο 15:

Τα έργα δεν επιστρέφονται.


 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η Κριτική Επιτροπή στην επιλογή της θα λάβει υπόψη τη δύναµη της έκφρασης και του περιεχοµένου, την πρωτοτυπία, τη φαντασία, την ευαισθησία στην ανάδειξη της έννοιας της Αλληλεγγύης και τη σύνδεσή της µε τους νεανικούς στόχους. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής, θα εκτιµηθεί ιδιαίτερα καθώς και η πετυχηµένη σύνδεση ανάµεσα στο γραπτό λόγο και την εικόνα ή ήχο. Το έργο θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα καθαρά µαθητικής συνεργασίας και να αντιστοιχεί στην ηλικία του κάθε µαθητή-δηµιουργού.

Παγκόσµιος διαγωνισµός δηµιουργικής µαθητικής έκφρασης

αλληλεγγύη

σύνθηµα νεολαίας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2005: Δήλωση συµµετοχής µε ηλεκτρονική αποστολή του δελτίου εγγραφής (ή φαξ).
15 Φεβρουαρίου 2005: Λήξη παραλαβής έργων.
20 – 28 Φεβρουαρίου 2005: Συγκέντρωση της Κριτικής Επιτροπής και συνεδρίαση.
1 Μαρτίου 2005: Ανακοίνωση των αποτελεσµάτων στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθµιας

Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, http://dide-v.thess.sch.gr και ηλεκτρονικά / τηλεφωνικά
στους βραβευθέντες.

19 Μαρτίου 2005: Άφιξη των βραβευθέντων στη Θεσσαλονίκη.
20 Μαρτίου 2005: Απονοµή βραβείων. Εγκαίνια έκθεσης µε τα έργα των µαθητών που συµµετείχαν
στο διαγωνισµό.

20 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2005: Διάρκεια έκθεσης.
21 Μαρτίου 2005: Αναχώρηση των βραβευθέντων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης http://dide-v.thess.sch.gr

Γραφείο Πολιτιστικών Θεµάτων Ειρήνη Μωσαΐδου-Καµπαδάκη τηλ : +30 2310 640 236 Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεµάτων e-mail : grpka@dide-v.thess.sch.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης www.ift.gr Υπηρεσία Εκπαιδευτικής συνεργασίας

Muriel Piquet-Viaux τηλ : +30 2310 821 231
Εκπαιδευτική Ακόλουθος για τη Γαλλική γλώσσα e-mail : piquet@hyper.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος της Επιτροπής:

Κωνσταντινίδης Γεώργιος
Διευθυντής Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Μέλη:

Μιλτιάδης Παπανικολάου
Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης
Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Βασιλική Πετρίδου Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστηµίου Πάτρας Δρ Παν/µίου Paris IV-Sorbonne συγγραφέας βιβλίων Ιστορίας της Τέχνης για µαθητές Λυκείου

Alain Troulet
Κινηµατογραφιστής
Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Χρήστος Ρουµπίδης
Κοινωνιολόγος, Δρ Πανεπιστηµίου Στρασβούργου
Προϊστάµενος 3ου Γραφείου Δ. Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

Χρυσάνθη Ινάχογλου
Σχολική Σύµβουλος Γαλλικών

Εκπρόσωπος του TV5

Παγκόσµιος διαγωνισµός δηµιουργικής µαθητικής έκφρασης

αλληλεγγύη

σύνθηµα νεολαίας


 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Το παρόν δελτίο εγγραφής να αποσταλεί ηλεκτρονικά µέχρι τις 15 Ιανουρίου 2005 στη διεύθυνση grpka@dide-v.thess.sch.gr και στη συνέχεια να επισυναφθεί στο πακέτο µε την εργασία των µαθητών.

Σχολείο : ……………………………………………………………………………………………… Διεύθυνση σχολείου : ……………………………………………………………………………….. Πόλη : ………………………………………… Χώρα : ……………………………………………. Τηλέφωνο σχολείου: ………………………….……… Φαξ σχολείου: …………………..……… e-mail σχολείου: …………………………………… ιστοσελίδα : ……..………………..…………

Στοιχεία µαθητών

1) Όνοµα: ……………………………………………… Επίθετο: ………………………….……… Τάξη: …………………………………………………… Ηλικία: …………………………..……… Προσωπικό τηλέφωνο και e-mail: ……………………………………………………...…...…......

2) Όνοµα: ……………………………………………… Επίθετο: ………………………….……… Τάξη: …………………………………………………… Ηλικία: …………………………..……… Προσωπικό τηλέφωνο και e-mail: ……………………………………………………...…...…......

3) Όνοµα: ……………………………………………… Επίθετο: ………………………….……… Τάξη: …………………………………………………… Ηλικία: …………………………..……… Προσωπικό τηλέφωνο και e-mail: ……………………………………………………...…...…......

Στοιχεία καθηγητή

Όνοµα: ………………………………………………… Επίθετο: …………………………….…… Ειδικότητα: ……………………………………………………………………………..…………… Προσωπικό τηλέφωνο και e-mail: ……………………………………………………...…………

Εν όψει πιθανής δηµοσίευσης των κειµένων παρακαλούµε να στείλετε στην παραπάνω διεύθυνση, µε µορφή συνηµµένου αρχείου σε e-mail, αντίγραφο της γραπτής εργασίας, ή να επισυνάψετε δισκέτα στο πακέτο αποστολής.





Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 12.12.2004 22:09:14
 
Αναγνώσθηκε 1555 φορές