Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Μ. Παπαδόπουλος
«Δεν είναι περικοπές, είναι αλλαγή της εξεταστέας ύλης στα ΤΕΕ»

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
μιλώντας στην Κατερίνα Ακριβοπούλου


Για την αλλαγή κειμένων στην εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ


«Δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο περιστατικό (του κειμένου του Βενέζη). Η διδακτέα ύλη, το βιβλίο, τα κείμενα, οι εξετάσεις οι ενδοσχολικές σε όλα αυτά τα κείμενα παραμένουν ως έχουν. Κάθε χρόνο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι υποχρεωμένο να δίνει ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων από τον οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις, θα επιλεγεί το ένα για να γίνουν οι εξετάσεις στη γλώσσα. Επί τέσσερα έτη ήταν σταθερά τα οκτώ κείμενα με αποτέλεσμα φροντιστήρια, μαθητές, δάσκαλοι να εστιάζουν την προσοχή τους και να έχουν πλέον τυποποιημένες απαντήσεις για κάθε τι που θα αφορούσε αυτά τα κείμενα. Επειδή το αρμόδιο τμήμα και οι αρμόδιοι φιλόλογοι του τμήματος αυτού έχουν κάνει την εισήγηση την οποία δεν δημοσίευσε καμία εφημερίδα που λέει η άσκηση των μαθητών σε ποικιλία κειμένων και όχι περιορισμός της διδασκαλίας σε μερικά μόνο κείμενα γεγονός το οποίο οδηγεί σε τυποποίηση το μάθημα και το μαθητή σε μεθόδους στείρας αποστήθισης άλλαξε την εξεταστέα ύλη για φέτος βάζοντας κάποια νέα κείμενα και πράγμα που είχε κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν και κανείς δε μίλησε. Υπάρχει μες τα χαρτιά που έχουν σταλεί στο υπουργείο και είναι κάτι που ξανάγινε στο παρελθόν».

«Δεν είναι περικοπές, είναι αλλαγή της εξεταστέας ύλης. Άλλο είναι η διδακτέα ύλη που είναι τα πενήντα κείμενα τα οποία τα διδάσκει ο δάσκαλός με δική του επιλογή και ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο της τάξης και άλλο είναι τα πέντε ή τα επτά κείμενα που θα αποτελέσουν την εξεταστέα ύλη. Εάν λοιπόν πιστεύουν ότι πρέπει τα πέντε - έξι αυτά μαθήματα να μείνουν επ' άπειρον ως εξεταστέα ύλη και να βοηθήσουμε όλοι μαζί παπαγαλισμό και φροντιστήρια να πουν «ναι».


ΔΗΜ.:
Έχουν βάση οι συνειρμοί που έγιναν με δεδομένο το προηγούμενο κρούσμα με το κείμενο του Βενέζη;

ΠΑΠ.: Συμφωνώ απεριόριστα και σας λέω ότι πρώτον δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Ήταν λάθος «αρτηριοσκλήρωσης ή ανεπάρκειας» αυτό του Βενέζη γι' αυτό και ομόφωνα το συντονιστικό το πήρε πίσω, γιατί αυτό ήταν πρόταση του τμήματος της πρωτοβάθμιας...

«Αυτό το παιχνίδι που γίνεται, γιατί δεν είναι όλος ο τύπος, αν διαβάσετε Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Τα Νέα θα δείτε ότι είναι αλλιώς το θέμα και αλλιώς είναι κάποια άλλη που το έχει πρωτοσέλιδο με την λέξη «Λογόκριναν και τον πρόεδρο». Αν είναι δυνατόν αλλάζοντας κανείς την εξεταστέα ύλη, που πρέπει να το κάνει κάθε εκπαιδευτικός και η δική μου γνώμη είναι ότι κάθε χρονιά πρέπει να αλλάζει, να λέγεται ο τίτλος «Λογόκριναν και τον πρόεδρο», δεν σας προβληματίζει εσάς αυτό;»

«Εδώ έχουμε επτά προέδρους που είναι άνθρωποι από όλους τους χώρους, άνθρωποι σοβαροί και σε καμία περίπτωση δεν θα δέχονταν εκείνοι όπως δε θα δεχόμουν και εγώ, την οποιαδήποτε παρέμβαση λογοκριτική του υπουργείου, αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή.

Εμείς εισηγούμεθα αυτά που πιστεύουμε και οι παιδαγωγοί και οι φιλόλογοι οι οποίοι είναι διακεκριμένοι και παρεμπιπτόντως εγώ δεν πιστεύω στους διαχωρισμούς αυτούς, ανήκουν στον προοδευτικό χώρο οι εισηγητές δεν έχουν καμία διάθεση ούτε να λογοκρίνουν ούτε να επαναφέρουν παλιές καταστάσεις. Δείχνει όμως μια προκατάληψη τουλάχιστον από ορισμένους όταν λένε «λογόκριναν και τον πρόεδρο» σαν κύριο τίτλο είναι εξωφρενικό, δηλαδή λογοκρίναμε τις περασμένες χρονιές το Σεφέρη, ή τον Βρεττάκο ή τον Τερζάκη και τους αλλάξαμε;"


ΔΗΜ.:
Αντιλαμβάνομαι ορθώς ότι αφήνετε και έναν υπαινιγμό και για κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι σε ό,τι αφορά το παιδαγωγικό Ινστιτούτο;

ΠΑΠ.: Κοιτάξτε εγώ είμαι εκπαιδευτικός με τριάντα χρόνια προϋπηρεσία τα πολιτικά παιχνίδια και τα οικονομικά παιχνίδια και ο,τιδήποτε άλλου είδους παιχνίδια εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα...

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 14.10.2004 20:56:13
 
Αναγνώσθηκε 500 φορές