Βουλή των Ελλήνων

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΑ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΣΥΝΟΔΟΣ Α'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ν'

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2004

 

 

Αθήνα, σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.48' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Αθανάσιο Λεβέντη Βουλευτή Υπολοίπου Αττικής τα ακόλουθα:

../..

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ηλίας Καλλιώρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Στυλίδας Φθιώτιδας ζητεί χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του νέου σχολικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Στυλίδας Φθιώτιδας.

../..

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων και εισερχόμαστε στην Ημερήσια Διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και ρύθμιση λοιπών θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης".
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής. Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα σε μια ενότητα. Είναι 12 άρθρα. Υπάρχουν και δύο εμπρόθεσμες τροπολογίες συναδέλφων Βουλευτών.

../..

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ:

../..

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με τα περίφημα δίδακτρα. Για μας το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο ζήτημα της παιδείας και όταν λέμε "παιδεία" εννοούμε και το εκπαιδευτικό σύστημα και στη γενικότερη μορφή και τον πολιτισμό. Αναφέρομαι στον πολιτισμό γιατί μέσα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρ' όλα όσα έχει πει η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Πολιτισμού, ο Πρωθυπουργός κύριος Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση, τα κονδύλια μειώνονται κατά 25%.

¶ρα, το ζήτημα των κονδυλίων πρέπει να το δούμε πολύ διαφορετικά. Τα ΤΕΙ είναι σε απεργία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζέκη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Σωτήριος Χατζηγάκης): Τελειώνετε, κύριε Τζέκη, αλλά τελειώνετε εδώ και τρία λεπτά!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε. Τα ΤΕΙ, λοιπόν, είναι σε απεργία. Θέλουν 50 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσουν. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλείνουν, όπως της Θράκης γιατί δεν έχει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. ¶ρα, θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια, ώστε να έχουμε μία αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση και να αποκλείσουμε κάθε παρέμβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

../..

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ:

../..

Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα των διδάκτρων. Η Κυβέρνηση κι εδώ για άλλη μια φορά ενισχύει συστηματικά και συνειδητά τους κερδοσκόπους στο χώρο της εκπαίδευσης. Και θέλω ευθύς εξ αρχής, κύριε Σιούφα και κύριε Παπαθανασίου, να ξεκαθαρίσω, ότι δεν πρόκειται να πω λέξη, δεν με αφορά, το πόσο θα βάλετε επάνω στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, βάλτε και 30% ή 40%, αλλά με αφορά και αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό η απελευθέρωση που κάνατε στα δίδακτρα των φροντιστηρίων, που πάνε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού, στα ινστιτούτα ξένων γλωσσών και βεβαίως των ΙΕΚ.

¶ρα, μην επιχειρείτε να εξαπατάτε την κοινή γνώμη, μη στρεβλώνετε την πραγματικότητα. Βάλατε επίσημα την κερδοσκοπία μέσα σε αυτούς τους χώρους που το σύνολο των Ελληνοπαίδων πηγαίνουν για να ολοκληρώσουν τη μόρφωσή τους.

Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, γιατί άκουσα το φίλο τον κ. Σιούφα, τον οποίο -έχω τη γενναιότητα να τοποθετούμε και για αντιπάλους μου- τιμώ απεριόριστα πως σέβεται τους φορείς. Ακούστε, λοιπόν, τι λέει ο πρώτος φορέας της ΟΙΕΛΕ: Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης -προφανώς εδώ εννοούσε τον Υφυπουργό Εμπορίου- με αυτή του την απόφαση την απελευθέρωση δηλαδή των διδάκτρων σε ινστιτούτα και σε φροντιστήρια, θεωρεί ότι εισάγει τον ανταγωνισμό στην εκπαίδευση. Δυστυχώς στην ουσία μεταφέρει τις αντιλήψεις του και τις εμπειρίες του που κατείχε ως πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό την ιδιωτική εκπαίδευση και ένα άνευ προηγουμένου ανεξέλεγκτων κυνήγι του κέρδους.

../..

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Αντιληφθήκατε, κύριοι συνάδελφοι, ότι ο αγαπητός Κίμων μίλησε μετά πάθους. Όμως, "άνθρακες ο θησαυρός"!

Απάντηση πρώτη: μιλάτε για τα ιδιωτικά σχολεία και μιλάτε για τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία, όταν παραβιάζουν τη νομοθεσία, πρέπει να τα τιμωρούμε.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Δεν είπα για ιδιωτικά σχολεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Λυπάμαι πάρα πολύ...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Δεν είπα για τα ιδιωτικά σχολεία!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Λυπάμαι πάρα πολύ, κύριε Κουλουρή, αλλά επειδή

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Το ξεκαθάρισα από την αρχή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Δεν ξέρω. Δεν ξέρω. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά εγώ πρέπει να προστατεύσω την αλήθεια και η αλήθεια είναι οδυνηρή.

Αυξήσεις 3,8% στα βασικά δίδακτρα -παίρνω μόνο την τελευταία χρονιά- όλα τα υπόλοιπα απελευθερωμένα, μέσος όρος αυξήσεων στα σχολεία πάνω από 15%, το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι παρέβησαν αυτή την αύξηση που είχε δοθεί την προηγούμενη χρονιά και φαρδιά-πλατιά με την υπογραφή του κ. Κουλούρη, τα πρόστιμα που επεβλήθησαν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα πήρε πίσω.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ορίστε, παρακαλώ, για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Σιούφας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον: αν, κύριε Κουλούρη, παρακολουθούσατε τη συνεδρίαση...

Κύριε Βενιζέλο, μην απασχολείτε την προσοχή του αγαπητού Κίμωνα και περισπάται σε άλλα πιο ενδιαφέροντα ενδεχομένως πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ελάτε, κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε. Μην έχουμε και προσωπικά τώρα. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν περισπάται η προσοχή του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ναι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Είναι εις βάρος του νομοσχεδίου σας αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Γελάτε, κύριοι συνάδελφοι, αλλά και το γέλιο είναι παράγων δημιουργίας στην Αίθουσα.

Είπατε, κύριε Κουλούρη, για τα όσα κατήγγειλε η ΟΙΕΛΕ. Αν ήσασταν μέσα στην Επιτροπή, στην επί μιάμιση ώρα τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ, δεν θα λέγατε αυτά τα οποία είπατε σήμερα. Κατέθεσα και εκεί ότι η ΟΙΕΛΕ ζητούσε αυξήσεις 16% και τώρα επιτίθεται, γιατί τα σχολεία παίρνουν αυξήσεις. Επίσης, η ΟΙΕΛΕ, όχι με τη συμφωνία των σχολαρχών, αλλά με απόφαση της Κυβέρνησής σας, πήραν τη χρονιά που διατρέχουμε αυξήσεις 9,8%. Δηλαδή, οι σχολάρχες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ή θέλουμε να τις κλείσουμε τις επιχειρήσεις;

Διότι κάνατε τόσες διατάξεις εξαιρετικά ευνοϊκές για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θέλω να σας πω -και το λέω δημόσια, με όλη την ευθύνη, μέσα σε αυτή της Αίθουσα- για τη ρύθμιση την οποία βάλατε ότι αν απολύεται ιδιωτικός εκπαιδευτικός μετά από έξι χρόνια, γίνεται αυτομάτως δημόσιος υπάλληλος. Και ξέρετε τι είπανε πάνω; Όχι βεβαίως από του βήματος, αλλά παρουσία δέκα Βουλευτών. Είπαν ότι πηγαίνουν και παρακαλούν τους σχολάρχες να τους απολύσουν και να δώσουν και κάτι τι παραπάνω, για να εξασφαλίσουν τη μονιμότητα στο δημόσιο. Ε, αυτή την κατάσταση εμείς, κύριε Κουλούρη, θέλουμε να την εξυγιάνουμε.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Και έρχομαι τώρα να πω για τις αυξήσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Τι είπατε, κύριε Υπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Κύριε Σιούφα, τελειώστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την Πρόεδρό του, η οποία πολιτικά δεν πρόσκειται στην Κυβέρνηση, αν διαβάσετε τα Πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής, και για το θέμα των φροντιστηρίων και για τόσα άλλα είπε εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Και το σπουδαιότερο, ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα φροντιστήρια. Άλλωστε, η σημερινή Κυβέρνηση φροντίζει η φροντιστηριακή ύλη να περιορίζεται και να περιορίζεται μάλιστα δραματικά. Η κατάργηση των εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου περιόρισε δραματικά τη φροντιστηριακή ύλη. Ο μικρότερος αριθμός εξεταστέων μαθημάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις έκανε το ίδιο. Γι' αυτό νοιάζεστε όμως; Ή όλοι μαζί -και πρώτοι έπρεπε να το είχατε κάνει εσείς- πρέπει να νοιαζόμαστε για τη δημόσια εκπαίδευση, ώστε να μην χρειάζονται τα ελληνόπουλα φροντιστήρια. Μην κάνετε, λοιπόν, μαθήματα, κύριε Κουλούρη, και γι' αυτό το θέμα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το όραμα που στερείται η σημερινή Κυβέρνηση -και σας το ανέλυσα χτες δια μακρόν για το αναπτυξιακό- δεν είναι πάντως το όραμα της παρακμής που είχατε εσείς.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(ΜΤ)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω δύο λόγια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Κουλούρη, δεν έχετε το λόγο. Είναι θέμα Κανονισμού.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αφαιρέστε χρόνο από τη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Κουλούρη, με συγχωρείτε πάρα πολύ! Ο κατάλογος των συναδέλφων δεν είναι μπακαλοτέφτερο, για να μπορούμε να αλλάζουμε και να πάμε και στις δευτερολογίες.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τιμώ και το σέβομαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, δεν θέλω να αντιδικήσω μαζί σας. Υπάρχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός σας, ζήτησε το λόγο.

Το λόγο έχει ο κ. Καστανίδης.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι την προσπάθεια που κάνετε. Ο κύριος Υπουργός όμως μίλησε επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο κ. Καστανίδης έχει το λόγο.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Ο κύριος Υπουργός μίλησε επί προσωπικού. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Κουλούρη, είστε παλιός εδώ μέσα. Υπάρχει διαδικασία επί του προσωπικού. Θα πείτε το προσωπικό ζήτημα ποιο είναι και μετά...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Τώρα θα είχα τελειώσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ πολύ.

Ορίστε, κύριε Καστανίδη.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Θέλετε το λόγο, κύριε Καστανίδη;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αν προφανώς τίθεται θέμα προσωπικού, νομίζω ότι πρέπει να δώσετε στον κ. Κουλούρη το λόγο για να εξηγήσει...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ! Σας έδωσα το λόγο, πέστε την άποψή σας. Δεν έθεσε θέμα προσωπικού!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα προηγουμένως...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο κ. Κουλούρης δεν έθεσε θέμα προσωπικού.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό άκουσα προηγουμένως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Δεν το ακούσατε καλώς.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Το θέτω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Τώρα, κύριε Κουλούρη; Αφού έδωσα το λόγο στον κύριο Καστανίδη;

Σας παρακαλώ, κύριε Καστανίδη!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλέσω -για να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα- εφόσον ο κ. Κουλούρης θέτει θέμα προσωπικού, εάν όχι τώρα, ενδεχομένως αμέσως μετά, θα πρέπει να του δώσετε το λόγο για να εξηγήσει ποιο είναι το προσωπικό θέμα που κατά την άποψή του πρέπει να τεθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Εξυπακούεται, κύριε συνάδελφε. Εφόσον μιλάει για προσωπικό θέμα και είναι σύμφωνο με το άρθρο του Κανονισμού, βεβαίως θα του δώσω το λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ωραία.

Θα μιλήσω επί της ουσίας τώρα, κύριε Πρόεδρε, επειδή ακούω μερικές απόψεις, οι οποίες πραγματικά με εκπλήσσουν. Άκουσα τον Υπουργό Ανάπτυξης, όχι μόνο σήμερα, αλλά και χθες να ισχυρίζεται ότι ο τύπος τον οποίο διαμορφώνει η Κυβέρνηση προκειμένου να καθορίζονται οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, είναι τύπος που εξυγιαίνει τελικά την κατάσταση, επιλύει το πρόβλημα και δίδει μικρότερες ουσιαστικά αυξήσεις συγκριτικά με αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα. Επανέλαβε ο κύριος Υπουργός ότι τύποις μεν για τα βασικά εδίδετο μια αύξηση της τάξης του 3,5-3,8% και όλα τα υπόλοιπα ήταν απελευθερωμένα.

Οφείλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, κύριε Υπουργέ, τότε για ποιο λόγο οι σχολάρχες, οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων διαμαρτύρονταν και πολλούς μήνες πριν και τα τελευταία χρόνια και προς την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και προς εσάς, ζητώντας περισσότερα από αυτά που δήθεν σε συνθήκες απελευθερώσεως έχει δώσει -και κάτω από το χαλί μάλιστα- το ΠΑΣΟΚ;

Αν οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεστε, έπαιρναν πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονταν στην πραγματικότητα, τότε δεν θα είχαν κανένα λόγο να πιέζουν είτε τη δική μας Κυβέρνηση είτε τη δική σας για να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις που να τους ικανοποιούν.

Το δεύτερο, επιμένετε σε κάτι το οποίο ενδεχομένως αγνοείτε. Είπατε ότι με ρύθμιση δική μας, εάν επισυμβεί απόλυση εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, εγγράφεται στην επετηρίδα προς διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση.

Θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας επισημάνω ότι παλαιότερα -τόσο σε ανάλογες συζητήσεις που είχαν γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια του Σώματος- είχαμε σωρεία καταγγελιών όχι μόνο από την ΟΙΕΛΕ, αλλά και από επιμέρους πρόσωπα, εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι όχι μετά από έξι χρόνια, αλλά μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να βρίσκονταν στο δρόμο, επειδή κάτι συνέβη στις σχέσεις του επιχειρηματία και του εκπαιδευτικού και αισθανόταν ότι έπρεπε να τον απολύσει για να ησυχάσει.

Αυτό το κάτι μπορεί να ήταν μια συνδικαλιστική διεκδίκηση, μπορεί να ήταν μια διαφωνία στο πρόγραμμα σπουδών, μπορεί κάτι που να ενόχλησε τον επιχειρηματία και τελικά κάποια στιγμή -και μάλιστα όχι μετά από έξι χρόνια, αλλά μετά από πολύ περισσότερα χρόνια υπηρεσίας- να βρίσκεται στο δρόμο. Δεν θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να αναρωτηθεί η πολιτεία πως, με κάποιο τρόπο, θα έπρεπε να εξασφαλίζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος ξαφνικά -και με ανατροπή όλων των όρων της ζωής του- μπορεί να βρισκόταν στο δρόμο;

(ΜΒ)

Και επιτέλους, κύριε Υπουργέ, σας καλώ να θυμηθείτε και κάτι ακόμη. Οι πρώτες ρυθμίσεις που αφορούσαν την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε παρόμοιες περιπτώσεις, που αναφέρθηκα και αναφερθήκατε εσείς, έγιναν επί Γεωργίου Ράλλη ως Υπουργού Παιδείας. Αν τώρα εσείς σκέφτεστε ότι θα πρέπει, με καθυστέρηση πέραν των είκοσι ετών, να κρίνετε δυσμενώς τον υπουργό τότε της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα δικό σας δικαίωμα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις το πρώτον επισυνέβησαν επί Γεωργίου Ράλλη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό.

Κύριε Κουλούρη, σας θυμίζω το άρθρο του Κανονισμού που λέει ότι: Προσωπικό ζήτημα θεωρείται η μομφή εναντίον του ομιλήσαντος Βουλευτή ή η απόδοση σε ομιλητή διαφορετικής γνώμης.

Έχετε το λόγο για να προσδιορίσετε σε ποιο από τα δύο, από τις δύο διατάξεις, εμπίπτει το προσωπικό σας ζήτημα.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όλοι ακούσαμε στην Αίθουσα ότι ο κύριος Υπουργός είπε το τελείως διαφορετικό από αυτό που εγώ είπα στη Βουλή. Δηλαδή μου έβαλε στο στόμα μου ότι εγώ ουσιαστικά είμαι υπέρ των ιδιωτικών σχολείων. Αυτό είναι κορυφαία παράβαση και με νομιμοποιεί να ζητήσω το λόγο επί προσωπικού, γιατί ασφαλώς πρέπει να διευκρινιστεί αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Δεν είπα τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο κύριος Υπουργός ήδη διευκρινίζει ότι δεν είπε τέτοιο πράγμα, οπότε...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή εγώ είμαι είκοσι χρόνια σ' αυτό το Κοινοβούλιο, να είστε σίγουρος ότι δεν θα καταχραστώ τον χρόνο, ότι θα μιλήσω μόνο μισό λεπτό και θα κλείσει έτσι το θέμα. Ειλικρινά σας το λέω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Δεν έθεσα τέτοιο θέμα. Λάθος αντιληφθήκατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο ίδιος ο κύριος Υπουργός διαβεβαιώνει το Σώμα, τη Βουλή, ότι δεν είπε τέτοιο πράγμα. Από τη στιγμή που το λέει...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Το ακούσαμε όλοι. Μα, δεν είπε ότι εγώ χάρισα στα ιδιωτικά σχολεία; Δεν το είπε; Ποιος δεν το άκουσε;

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Υπάρχουν Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Από τη στιγμή που λέει ότι δεν το είπε, δεν υπάρχει προσωπικό θέμα.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ επικαλέστηκα τον Κανονισμό που λέει ότι όταν παραποιείται μια ομιλία, μια θέση ενός Βουλευτή, εγείρεται θέμα προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Διαβάστε τον Κανονισμό. Ο Κανονισμός λέει ποιες περιπτώσεις...

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Ήδη θα είχα κλείσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Όχι, είναι θέμα Κανονισμού και θέμα αρχής. Δεν είναι θέμα του να μιλήσετε ένα λεπτό. Διότι αυτό θα εφαρμοστεί και άλλες φορές. Δεν μπορούμε να νομολογήσουμε λάθος.

Ο Κανονισμός λέει ότι σε δύο περιπτώσεις υπάρχει το θέμα εγέρσεως προσωπικού ζητήματος. Όσον αφορά στο ζήτημα το οποίο θέσατε, ο ίδιος ο Υπουργός λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Επομένως εφόσον ο ίδιος ο Υπουργός, έστω και διορθωτικά, κύριε Κουλούρη, αν θέλετε, σας λέει ότι δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει προσωπικό θέμα. Κλείνει το θέμα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει, επιτέλους βάλτε το στο Κοινοβούλιο να το εκτιμήσει. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει. Ο κύριος Υπουργός λέει ότι δεν υπάρχει. Εσείς κάνετε καλά...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας θυμίζω λοιπόν τον Κανονισμό. Στο δεύτερο εδάφιο του Κανονισμού, που επικαλείστε για προσωπικό ζήτημα, εφόσον τελειώσει ο κατάλογος των ομιλητών, θα το βάλω σε ψηφοφορία .

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, έχει μιλήσει ο κύριος Υπουργός πέντε φορές, έχει παρέμβει πέντε φορές και δεν μου δίνετε το δικαίωμα για ένα λεπτό; Κλασική αδυναμία...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Δεν μπορώ να αντιληφθώ -και είναι φανερό, διότι τα Πρακτικά είναι εδώ- όλα αυτά τα οποία είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν έθεσα υπό αμφισβήτηση ούτε τις ρυθμίσεις είτε της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας είτε ακόμη και τις δικές σας σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, για να μπορούν να προσφέρουν με ασφάλεια την εργασία τους. Μακράν εμού η αμφισβήτηση ισχυουσών νόμων. Το ένα είναι αυτό.

Εγώ σας έθεσα τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από διατάξεις οι οποίες ενώ ψηφίζονται για να κατοχυρώνουν τον εργαζόμενο πώς δημιουργούνται υπόγειες διαδρομές προς άλλου είδους κατευθύνσεις. Και το είπα με όλη την ευθύνη μέσα σ' αυτή την Αίθουσα, χωρίς να καταγγείλω ούτε τις ρυθμίσεις των κυβερνήσεών σας και πολύ περισσότερο γι' αυτή την αναδρομή την οποία κάνετε προς τα πίσω, για την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Θέλω να πω και κάτι άλλο και κλείνω μ' αυτό. Εγώ, κύριε Καστανίδη, ως καλός αναγνώστης της Γραφής έχω πάντοτε υπόψη μου αυτό το οποίο γράφει η Γραφή για τη γυναίκα του Λωτ, ότι όποιοι γυρνούν και κοιτούν πίσω, γίνονται στήλες άλατος. Και αυτό με καθοδηγεί ως πολιτικό και πεποιθήσεων και αρχών.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Πριν τον κ. Καστανίδη έχει ζητήσει το λόγο ο κύριος Τζέκης.

Κύριε Τζέκη, έχετε το λόγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παίρνω το λόγο γιατί άκουσα τον κύριο Υπουργό να αναφέρεται στον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και να λέει αυτά που είπε. Έτσι είναι.

Όμως είπε και άλλα. Είπε ότι οι εργασιακές σχέσεις πηγαίνουν προς το χειρότερο. Αυτό γίνεται -ξέρετε- με το δικαίωμα που έχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να προσθέτουν και άλλα μαθήματα και να αυξάνουν τις ώρες διδασκαλίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό και μη φέρνετε ως επιχείρημα ότι αυξήθηκε ο μισθός κατά 9%, όταν αυξάνονται -και πολύ περισσότερο- οι ώρες διδασκαλίας. Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο το οποίο μας τόνισαν ιδιαίτερα είναι ότι όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν πολιτικά όμηρους τους εκπαιδευτικούς, γιατί τους απολύουν κάθε Ιούνιο και αν τους ξαναπάρουν το Σεπτέμβριο. Είναι αυτό καθεστώς που πραγματικά μπορεί να αποδώσει ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής; Άρα το ζήτημα είναι πιο ουσιαστικό.

Εμείς λέμε ότι ακόμη και αυτά ακόμα όλα τα μαθήματα, το είδος, οι ώρες καθορίζονται από τον ιδιοκτήτη. Μέχρι τώρα έπρεπε να πάρει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αυτό καταργείται και είναι σημαντικό ζήτημα. Είναι επίσης σημαντικό γιατί περιέχεται μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης για την απελευθέρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αυτό το ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντικό γιατί και ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Πιπεργιάς, είπε κάτι συγκεκριμένο ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένη πρόταση. Ποια είναι αυτή; Να δοθεί το ανάλογο ποσό στον κάθε μαθητή και μαθήτρια και να καθορίσει ύστερα ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του τι θα επιλέξει: το δημόσιο σχολείο ή την ιδιωτική εκπαίδευση. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έχει επί της ουσίας τη συμπαράσταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην απελευθέρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, διότι τι άλλο μπορεί να εννοεί αν όχι ότι πρέπει να συνυπάρξουν τα δυο συστήματα.

Όμως δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ή θα είναι το σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν και ισότιμο προς όλους ή η υποβάθμιση του δημοσίου θα ενισχύσει βέβαια την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζέκη.

Κύριε Καστανίδη, έχετε το λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στην τελευταία τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης έδειξε ένα πνεύμα διορθώσεως των αρχικών εντυπώσεων από την προηγούμενη τοποθέτησή του. Οφείλω όμως να κάνω δυο πολύ σύντομες παρατηρήσεις.

Θεωρώ ότι είναι ένδειξη σοφίας να αναφέρεται στη Γραφή και στις στήλες άλατος, αν κοιτάξει το παρελθόν. Διότι όντως κινδυνεύει να κατακαεί και να μείνει στήλη άλατος, αν ατενίσει κατάματα το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεύτερο είναι σε ό,τι αφορά το παρόν. Μας εγκάλεσε γιατί δεν ασχολούμαστε με το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα ήθελα απλώς να του θυμίσω ότι όλες οι θεσμικές ανασυγκροτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η δε Νέα Δημοκρατία, η οποία σήμερα ενδιαφέρεται πάρα πολύ -ας πούμε, παραδειγματικά το λέω- για τα ολοήμερα σχολεία και τη λειτουργία τους, μόλις πριν λίγους μήνες τα αποκαλούσε "πάρκινγκ παιδιών".

Δεν γνωρίζω ποια σύγχυση έχετε στο μυαλό σας, αλλά πάντως έχουμε την καθαρότητα να κρίνουμε αυτές τις αντιφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Καστανίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η ευπρέπεια...

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σεβαστείτε τους Βουλευτές!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό.

Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ πολύ.

Κοιτάξτε, όταν διαστρέφονται πράγματα και ο διάλογος και η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων παίρνει μια τέτοια μορφή, που σημαίνει ότι ο κ. Καστανίδης έχασε την ψυχραιμία του, η απάντησή μου είναι μία:

Και εγώ και οι συνάδελφοί μου και ο υπέροχος κόσμος που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία είμαστε περήφανοι γι' αυτή την ιστορία και για τη συμβολή μας στην πορεία αυτού του τόπου στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο Σύνταγμα, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας από το να έρχεται και να λέει χάνοντας την ψυχραιμία του ο κύριος Καστανίδης ότι αν κοιτάξει την ιστορία της πίσω -απευθυνόμενος προς εσάς- θα γίνει στήλη άλατος.

Κύριε Καστανίδη, η πολιτική αντιπαράθεση έχει και όρια. Σήμερα υπερβήκατε και τα πλέον ακραία όρια.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Να επισημάνετε ότι τρέμω από έλλειψη ψυχραιμίας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Εγώ τρέμω από το φόβο μη τήρησης του Κανονισμού για το χρόνο, κύριε Καστανίδη. Απ' αυτό πρέπει να τρέμουμε σήμερα γιατί είναι δεκαπέντε συνάδελφοι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν.

../..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, να πάρετε άλλη μία φορά το λόγο. Πάρτε τον όσες φορές θέλετε. Σημασία έχει να μας δώσετε το αναπτυξιακό σας σχέδιο για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος. Δεν μας πείσατε, λοιπόν, εδώ.

Έρχομαι, λοιπόν, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Να γίνει. Ήταν θεσμοθετημένο. Η δομή του θα εξυπηρετήσει;

Εγώ έχω δύο απορίες: Καταρχήν, λέτε στις αρμοδιότητες ότι "αρμοδιότητα αποτελεί η επιδίωξη της σύνθεσης των απόψεων." Αυτό είναι σκοπός και όχι αρμοδιότητα.

Στη συνέχεια, στο άρθρο 2 λέτε ότι "με απόφαση του Υπουργού γίνεται και Επιτροπή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων για θέματα αρμοδιότητας", αλλά στο άρθρο 6 λέτε "Διεύθυνση για την Ανταγωνιστικότητα". Δεν καταλαβαίνω τι θα κάνει αυτό το δεύτερο όργανο.

Σήμερα έγινε και πάλι κουβέντα για τα ιδιωτικά σχολεία. Εγώ σας είχα αναλύσει στην πρωτολογία μου μία καθαρή άποψη. Εάν έχετε τη φιλελεύθερη, ή όπως αλλιώς θέλετε να τη χαρακτηρίσετε, άποψη της πλήρους απελευθέρωση των διδάκτρων αυτό θα ήταν μαχητό, γιατί εγώ προσωπικά διαφωνώ, αλλά θα ήταν σεβαστό. Αν είχατε την άλλη άποψη ότι πρέπει να είναι διατιμημένα τα δίδακτρα, εγώ θα σας έλεγα ότι και αυτό μπορεί να είναι μαχητό, αλλά θα ήταν και αυτό σεβαστό.

Εσείς, όμως, βρίσκεστε σε σύγχυση και αυτή η σύγχυση προσανατολισμού είναι που φέρνει όλα αυτά τα ζητήματα και οδήγησε στην προηγούμενη αδιέξοδη συζήτηση. Γιατί; Ενώ λέτε ότι θέλετε να κατοχυρώσετε το γονέα με αυξήσεις που έχουν σχέση με τον τιμάριθμο, αυτό το κάνετε πάνω σε μία βάση που είναι ανεξέλεγκτη. Στο νηπιαγωγείο, στην πρώτη τάξη του δημοτικού ή του γυμνασίου ή του λυκείου που αποτελούν στάδια εισαγωγής νέων μαθητών, εκεί είναι ανεξέλεγκτη η βάση. Έτσι, παγιδεύετε την οικογένεια, ιδίως εκείνη που έχει δεύτερο, τρίτο παιδί κ.λπ, γιατί δεν θα μπορεί να αλλάξει εύκολα σχολείο.

Επιπλέον, δεν ξεχωρίζετε στην πολιτική σας τα δημόσια αγαθά από τα προϊόντα, τουλάχιστον δεν σας απασχολεί το ότι η επιλογή από τους γονείς ενός ιδιωτικού νηπιαγωγείου ή δημοτικού είναι πολλές φορές αναγκαστική, αφού οι εργασιακές συνθήκες της οικογένειας δεν επιτρέπουν να πάει το παιδί σε δημόσιο σχολείο; Αφήστε το γυμνάσιο και το λύκειο, γιατί μπορείτε να πείτε ότι είναι επιλογή τους για τα δίδακτρα ή όσο είναι στην αγορά, όπως λέει και ο κ. Μάνος. Όμως, όταν υπάρχουν ακόμα ελλείψεις -και εσείς απ' όσο φαίνεται δεν προωθείτε ακόμα τα ολοήμερα σχολεία στη δημόσια εκπαίδευση, αν και εμείς ξεκινήσαμε αυτό το μέτρο- και δεν συνδυάζονται οι ώρες λειτουργίας του σχολείου με τις ώρες εργασίας των γονιών, τότε μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε στο νόμο της αγοράς τους γονείς που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στείλουν, γιατί εξυπηρετούνται, το παιδί τους στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό; Τουλάχιστον, θα έπρεπε να κάνετε αυτήν τη διόρθωση για να μας πείσετε ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα νοικοκυριά.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Γείτονα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για δύο πράγματα. Αρχικά απευθύνομαι προς τους κυρίους Υπουργού, οι οποίοι βάσει του Κανονισμού μπορούν να παρεμβαίνουν οποτεδήποτε θέλουν για τρία λεπτά. Επειδή αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι έντεκα ομιλητές, χωρίς να βάλουμε τους προτασσόμενους, τις δευτερολογίες, τις ομιλίες των Υπουργών και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, καταλαβαίνετε που θα πάει το νομοσχέδιο. Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω οι παρεμβάσεις να είναι λιγότερες και πιο σύντομες.

Η δεύτερη παράκλησή μου είναι προς όλο το Σώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όταν παίρνετε το λόγο, να μιλάτε επί του νομοσχεδίου, γιατί βλέπω ότι εδώ ακούγεται μία γενική κριτική επί όλων των πραγμάτων και των αφορισμών, ό,τι υπάρχει στην πολιτική σκηνή. Έχουμε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μιλάμε επί συγκεκριμένων άρθρων και δεν θέλω να εφαρμόσω την αντίστοιχη διάταξη του Κανονισμού που φθάνει και μέχρι την αφαίρεση του λόγου. Παρακαλώ να βοηθήσουμε όλη στην καλή και σύντομη διεξαγωγή της συζητήσεως.

Το λόγο έχει ο κ. Πρωτόπαπας.

Κύριε Πρωτόπαπα, με μπερδεύετε γιατί όλο αλλάζετε θέσεις, όχι βέβαια πολιτικές, αλλά εδώ μέσα στην Αίθουσα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήρθα πιο κοντά για οικονομία χρόνου, ώστε να εξυπηρετήσω τη διαδικασία.

Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω από το νομοσχέδιο και στη συνέχεια θα πω κάποια πράγματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα.

Ξεκινώ, λοιπόν, από το θέμα της απελευθέρωσης των διδάκτρων. Με ρώτησε χθες ένας πολίτης στην περιφέρειά μου "Καλά, εσάς τι σας κόφτει, γιατί απελευθερώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων; Όποιος θέλει ας μην πάει σε ιδιωτικό, αλλά σε δημόσιο σχολείο για να μην πληρώσει τίποτα. Υπάρχει δημόσιο αγαθό το οποίο προσφέρεται."

Σκέφθηκα από μέσα μου ότι πιθανόν αυτός ο πολίτης να έχει δίκιο. Μετά θυμήθηκα την προχθεσινή ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ του τομέα παιδείας. Εκεί οι συνάδελφοί μου αποκάλυψαν ότι υπάρχει εντολή από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας να κοπούν όλες οι δαπάνες των ολοήμερων σχολείων για τη διδακτική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

Το ολοήμερο σχολείο δοκιμάζεται, το ολοήμερο σχολείο υποβαθμίζεται, το ολοήμερο σχολείο πάει στο περιθώριο, όπως είχε προαναγγείλει εξάλλου ο κ. Καραμανλής αποκαλώντας το "πάρκινγκ παιδιών".

Όταν, λοιπόν, ένας τέτοιος θεσμός καταστρέφεται αργά και σταθερά, είναι φυσικό να υπάρχουν οικογένειες που δυστυχώς -και δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι- αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο.

Τι θα κάνουμε; Θα τους εξοντώσουμε; Θα τους δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουν στο εισόδημά τους αυτήν τη στιγμή; Θα προσθέσουμε στις χαμηλές αυξήσεις τις οποίες περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, τις κυριολεκτικά ασφυκτικές και στους έμμεσους φόρους τους οποίους θα φέρει και στα άλλα προβλήματα τα οποία θα δημιουργήσετε, κύριε Υπουργέ, και μία ανεξέλεγκτη αύξηση γι' αυτούς τους ανθρώπους στα ιδιωτικά σχολεία; Δεν ξέρω.

Αν θέλετε να το αποφύγετε, φτιάξτε τα ολοήμερα, βελτιώστε ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση και όταν το κάνετε και μιλήσετε με περηφάνια γι' αυτό, ελάτε μετά να κάνετε τέτοιες παρεμβάσεις. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί να λειτουργούμε υποκριτικά, να λέμε απλά "απελευθερώνω στα ιδιωτικά", και την ίδια ώρα "καταστρέφω τα δημόσια". Δε γίνονται και τα δύο μαζί. Νομίζω ότι κυρίως αυτός είναι ο λόγος που μας αναγκάζει να καταψηφίσουμε το σχετικό άρθρο.

../..

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ:

../..

Έρχομαι στη διάταξη για τα δίδακτρα διότι και εκεί ο Υπουργός με τίμησε παρεμβαίνοντας μετά την πρώτη ομιλία μου. Μιλώντας για τις ρυθμίσεις για τα δίδακτρα απλά προβληματίστηκα χωρίς να καταθέσω ούτε απόψεις ούτε προτάσεις. Ήμουν προσεκτικός σε αυτό το σημείο. Αναρωτήθηκα μήπως δεν πρέπει η πολιτεία για τους λίγους που μπορούν και θέλουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια -και τόνισα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και όχι όλο το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης- να μην ασχολείται με αυτούς που έχουν αυτή τη δυνατότητα τη στιγμή που τα δημόσια είναι πλέον σε μονοβάρδιες και υπάρχουν πια και τα ολοήμερα σχολεία και είναι αυτά τα δύο οι μονοβάρδιες και τα ολοήμερα σχολεία κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που πάτε τώρα εσείς να αναιρέσετε μη χρηματοδοτώντας την συγκρότηση περισσότερων σχολείων με ολοήμερη λειτουργία;

Αναρωτήθηκα μήπως δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ανταγωνισμός και μόνο αν υπάρχουν στρεβλώσεις να παρέμβει η πολιτεία;

Και ο Υπουργός ανέγνωσε αυτούς τους προβληματισμούς ως αίρεση και ως ασυνεννοησία μου με τους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να πω ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ούτε αιρετικότητα ούτε ασυνεννοησία. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαστε κατευθυνόμενος λόχος. Και όταν ήμασταν Κυβέρνηση πάλι από τα έδρανα αυτά ακούγονταν διάφορες φωνές. Αυτό είναι υγιές φαινόμενο και καλό είναι να το μεταφέρετε και στη δική σας κοινοβουλευτική ομάδα.

../..

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

../..

Το πάρκινγκ που θέλετε πάλι να παίξετε με τα συνθήματα τα οποία κυριαρχούν, το κοντράρω εγώ και θα σας πω ότι χωρίς γυμναστική, χωρίς μουσική, χωρίς άλλα ενδιαφέροντα μέσα στις αίθουσες του σχολείου και στο προαύλιο του σχολείου και στα γυμναστήρια, πάρκινγκ το είχατε κάνει. Πάρκινγκ για παιδιά το έχετε κάνει. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία, φτιάχνει πρόγραμμα όπως σας εξήγησε η Υπουργός Παιδείας και όπως είναι σαφές φτιάχνει πρόγραμμα για να καλύπτει τις δέκα ώρες του σχολείου, της παραμονής να μην είναι πάρκινγκ. Και καλύπτει για τη λειτουργία των ολοήμερων όλο τον προϋπολογισμό που είχατε εγγράψει εσείς για το 2004. Και καλύπτει όλες τις ώριμες αιτήσεις. Δεν υπάρχει ούτε μία μη ώριμη αίτηση που δεν ικανοποιήθηκε για τα ολοήμερα σχολεία.

Έτσι, λοιπόν, αφήστε την παρένθετη ρητορική για τα ολοήμερα σχολεία. Σας λέμε ότι είναι πολιτική της Νέας Δημοκρατίας να καλύψει ευεργετικά και παιδαγωγικά τις δέκα ώρες παραμονής στην αίθουσα και στο προαύλιο του ολοήμερου σχολείου το πρόγραμμα της παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω το εξής: Σταθεροποιηθείτε κάπου επιτέλους. Είσαστε υπέρμαχοι για τα ιδιωτικά σχολεία, ότι δηλαδή φτιάχνουμε μία σφιχτή πολιτική; Τι είσαστε επιτέλους; Είσαστε οι αδιάφοροι; Γιατί εμείς σας είπαμε ρεαλιστικά ότι ναι, λαμβάνουμε μέριμνα για εβδομήντα έως εκατό χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία. Λαμβάνουμε μέριμνα ουσιαστική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όχι τη μέριμνα 3,5% αύξηση που κατέληγε 20% και 25%. Λαμβάνουμε μία μέριμνα ρεαλιστική η οποία προσφέρει στην οικογένεια των φοιτούντων στα ιδιωτικά σχολεία, προσφέρει μία σταθερότητα οικονομικού προγραμματισμού. Δηλαδή για τα έξι χρόνια του δημοτικού και του γυμνασίου και λυκείου. Και αυτό είναι πολύτιμο. Ασεβείτε και σε κάτι άλλο. Έρχεται ως αποτέλεσμα διαλόγου και με τους σχολάρχες και με την κοινότητα των ενδιαφερομένων. Όλα αυτά τα αποκρούετε με μία περίεργη ευκολία. Αναζητείτε το άλλο. Έρχεται και το άλλο και με τον αναπτυξιακό νόμο και με τον προϋπολογισμό του 2005 και με το φορολογικό νομοσχέδιο. Θα τα δείτε όλα, μην άγχεστε. Και θα δείτε ότι είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και υπέρ του λαού, ο οποίος λαός ανανεώνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία την εμπιστοσύνη του προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.

Πάρτε το απόφαση, ο λαϊκισμός πνέει τα λοίσθια. Δεν σας παίρνει να φτιάξετε πολιτικό επιχείρημα ούτε με το σύνθημα -καταναλώθηκαν αυτά- ούτε με το λαϊκισμό.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ο κ. Καστανίδης έχει το λόγο.

Κύριε Καστανίδη σας δίνω πέντε λεπτά συμψηφίζοντας τις παρεμβάσεις της πρωτολογίας σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Εκτός εάν χρειαστεί και μία μικρή έκταση, κύριε Πρόεδρε...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Για μικρή ναι. Για μεγάλη έκταση, την έκταση της έκτασης, όχι.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή την παραληρηματική αφήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ε, όχι χριστιανέ μου! Είσαι καλός υβριστής. Το κατέχεις το άθλημα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πολύδωρα τον εκνευρισμό σας τον καταλαβαίνω. Μας αποκαλέσατε...

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μπορείς να έχεις τη θέση του ...στις ύβρεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θα σας παρακαλέσω να πάρετε πίσω την έκφραση...

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως οφείλετε να ανακαλέσετε τον κύριο συνάδελφο στην τάξη και να πάρει την έκφραση πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με εμπειρία και οι δύο, παρακαλώ πολύ να ακολουθήσετε τον Κανονισμό.

Αν υπάρχει προσωπικό κύριε Πολύδωρα, στο τέλος της ομιλίας του κυρίου συναδέλφου να πάρετε το λόγο.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Προ του προσωπικού, υπάρχει θέμα Κανονισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Καστανίδη, σας παρακαλώ πολύ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι τεταμένη η ατμόσφαιρα μέσα στη Βουλή, σε ένα νομοσχέδιο που εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο πολιτικό πια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Προς τη Βουλή να απευθύνεστε, κύριε Καστανίδη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

Χαρακτήρισα με τον τρόπο που χαρακτήρισα την ομιλία σας και θιχτήκατε. Αλλά σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας σας απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπατε ότι πρόκειται για πρωταθλητές του λαϊκισμού.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μήπως δεν είστε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είπατε ότι τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι πρωταθλητές των παραπολιτικών στηλών.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το αποδείξατε στη συζήτηση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Και αυτά τα οποία απευθύνατε προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι πολύ βαρύτερα απ' αυτά τα οποία εγώ χαρακτήρισα...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

Κύριε Καστανίδη, να απευθύνεστε προς τη Βουλή. Ρίξτε λίγο την ένταση. Εσείς έχετε και ρητορική δεινότητα. Με τις ίδιες κουβέντες και με χαμηλότερη ένταση, μπορείτε να πείτε τα ίδια πράγματα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι επειδή κάνατε τις ίδιες παρατηρήσεις και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας για την ισότητα της μεταχείρισης τις κάνετε και σε μένα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): 'Όχι, κύριε Καστανίδη. Ξέρετε ότι είμαι δίκαιος άνθρωπος και ότι δεν θέλω να αδικήσω καμία πλευρά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αναζητώ την δικαιοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Αυτή τη στιγμή δεν έχω κομματικό μανδύα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αναζητώ τη δικαιοσύνη σας γιατί διαισθάνομαι ότι προφανώς τις ίδιες παρατηρήσεις κάνατε και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Πολύδωρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ. Έκανα παρατήρηση πρώτα στον κ. Πολύδωρα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Και έρχομαι και τι σας λέω; Ρίξτε την ένταση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω άριστα τι πράττω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Καστανίδη, ο κ. Πολύδωρας μίλησε με πολιτικούς όρους. Ίσως αιχμηρούς, αλλά πολιτικούς. Δεν κατευθύνθηκε εναντίον κανενός προσώπου. Μίλησε για λαϊκισμό και για διάφορα. Μπορείτε και σεις να το κάνετε αυτό. Μην απευθύνεστε όμως με προσωπικό τόνο κατά συγκεκριμένου προσώπου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Με διακόπτει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για να με κατονομάσει ως υβριστή και απευθύνεστε σε μένα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Τώρα μάλλον θέλετε κουβέντα. Δεν έχετε δίκιο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Γνωρίζω άριστα τι πράττω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Κύριε Καστανίδη σας παρακαλώ να χαμηλώσετε τον τόνο και να καταλάβετε τι σας λέω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αναζητώ τη δικαιοσύνη σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Να καταλάβετε τι σας λέω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό που σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Αυτό που σας λέω εγώ. Σεβασμός προς το Προεδρείο. Έχετε μια ιδιότητα που πρέπει να την σέβεστε και να την τιμάτε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πρωτίστως πρέπει να σέβεστε εσείς την ιδιότητά σας, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Μιλήσατε υβριστικά, προσωπικά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Εγώ μίλησα υβριστικά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Εσείς.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Μα, είναι δυνατόν! Ξεκινώ και χαρακτηρίζω ως παραδειγματική αφού προηγουμένως έχει υποστεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ένα κόλαφο χαρακτηρισμών ...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Έκανα παρατήρηση και στον κ. Πολύδωρα, όπως έκανα και σε σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Αν θέλετε να διατηρήσετε υψηλούς τόνους, εγώ δεν θα σας το επιστρέψω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το τι θα μου επιτρέψετε ή όχι, αυτό οφείλεται στον Κανονισμό και όχι σε σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ακριβώς. Και επειδή εγώ είμαι πιστός θεράπων του Κανονισμού αυτό θα κάνω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θα σας παρακαλέσω κάτι, κύριε Πρόεδρε, για να θυμίσουμε την τάξη των πραγμάτων. Άρχισα να ομιλώ. Είπα ότι με εξέπληξε το ύφος του κυρίου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη φράση μου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος μου είπε "ξέρεις καλά τον ρόλο του υβριστή".

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Για τη λέξη "παραδειγματική".

( Θόρυβος στην Αίθουσα )

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, έκανα παρατήρηση γι' αυτό το πράγμα στον κ. Πολύδωρα. Γιατί επανέρχεστε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αλλά δεν είναι οι πρωταθλητές των παραπολιτικών στηλών.

( Θόρυβος στην Αίθουσα )

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

../..

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ:

../..

Ειδικά τώρα για τα άρθρα που συζητάμε, τα καταψηφίζουμε. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να επανέλθω σ' αυτό το περίφημο άρθρο 11 για τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Ο Συνασπισμός λοιπόν απορρίπτει αυτήν τη ρύθμιση την οποία θεωρεί ως αποτέλεσμα ισορροπιών της Κυβέρνησης με το επιχειρηματικό κεφάλαιο το οποίο πιέζει με διάφορους τρόπους να μπει ακόμη περισσότερο στον τομέα της παιδείας, εκμεταλλευόμενο τα κενά τα οποία παρουσιάζει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα και μάλιστα σήμερα που κατά τα φαινόμενα περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες σε πάρα πολλούς τομείς, γιατί δεν είναι μόνο τα παιδιά να πάνε στο σχολείο να κάτσουν μέσα στους τέσσερις τείχους, σε ένα θρανίο και να μάθουν ή να αποστηθίσουν κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις, αλλά υπάρχει μια σειρά από άλλα επαγωγικά μέσα και τρόποι εκπαίδευσης. Ας αφήσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει εκ βάθρων να αναθεωρηθεί.

Αυτά τα μέσα τα οποία πρέπει να παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχονται και πάνω σ' αυτό πατάει το ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο θέλει να τα αξιοποιήσει και εκμεταλλεύεται.

Γι' αυτό εμείς, κύριε Πρόεδρε, ζητήσαμε να αποσυρθεί, αλλά δεν βλέπουμε κάποια τέτοια διάθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Καταψηφίζουμε και το συγκεκριμένο άρθρο 11, όπως και τα άλλα άρθρα.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Λεβέντη, και για το λακωνίζειν και για την ποιότητα του ύφους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να απευθύνω στο Σώμα μία παράκληση. Λόγω ορισμένων υποχρεώσεων που έχει ο κ. Ευθυμίου, αν είναι δυνατόν αντί για προτασσόμενο, να τον βάλουμε στο τέλος όλων των ομιλητών.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Στο τέλος, κύριε Μάνο, των ομιλητών. Βλέπω ότι διαμαρτύρεστε. Αν υπήρχε λόγος, κάποιος από τους Υπουργούς θα είχε λόγο να διαμαρτυρηθεί και όχι Βουλευτής. Θα μιλήσουν όλοι οι Βουλευτές και στο τέλος θα μιλήσει ο κ. Ευθυμίου. Νομίζω ότι ως αίτημα είναι σωστό.

Η Βουλή το έκανε δεκτό.

Το λόγο έχει ο κ. Μάνος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ:

../..

Σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα, τι κάνει; Αντικαθιστά μια περιπτωσιακή κατ' έτος ανανεούμενη αγορανομική διάταξη με μια πάγια αγορανομική διάταξη, η οποία θα ισχύει κάθε χρόνο. 'Έχω άδικο όταν λέω ότι είναι πιο ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι το όραμα της Νέας Δημοκρατίας;

Για τα δίδακτρα άκουσα διάφορες απόψεις. 'Άκουσα ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ την άποψη ότι τάχα θα μπορούσαμε να το δεχθούμε να απελευθερωθούν τελείως τα δίδακτρα, εάν προηγουμένως κάναμε κάτι για τα ολοήμερα σχολεία, έτσι ώστε να μην υποχρεώνονται οι φτωχοί άνθρωποι να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.

Η γνώμη μου, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι με καθεστώς απελευθερωμένο στα δίδακτρα, τα δίδακτρα θα είναι χαμηλότερα, δηλαδή ευνοϊκότερα για τους φτωχούς ανθρώπους, απ' ό,τι θα είναι με την αγορανομική διάταξη που καθιερώνει σήμερα η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση καθιερώνει μια διάταξη που προβλέπει ότι για φέτος θα αυξηθούν τα δίδακτρα περίπου 8% και στο τέλος θα αποδειχθεί ότι το 8% θα είναι το ελάχιστο και στην πραγματικότητα το ποσοστό θα είναι πάνω από αυτό. Υποστηρίζω ότι εάν ήταν ελεύθερα τα δίδακτρα, θα διαμορφώνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πέραν τούτου, θέλω να πω το εξής, ότι αντί να νοθεύουμε το σύστημα και να οδηγούμε σε πλήρεις παραλογισμούς, θα ήταν ορθότερο εάν η Κυβέρνηση θα ήθελε να βοηθήσει εξατομικευμένα εκείνους τους φτωχούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Διότι ειπώθηκε ότι μερικοί υποχρεούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. 'Όσοι υποχρεούνταν, εάν τα εισοδήματά τους το δικαιολογούν, να τους βοηθήσει ευθέως το κράτος. Αυτό θα ήταν υγιέστερο και σωστότερο.

../..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης):

../..

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο άρθρο περί διδάκτρων, για το οποίο έγινε πάρα πολύ συζήτηση. Κατ' αρχήν θα μιλήσω για τα φροντιστήρια, γιατί και εσείς νομίζω, κύριε Πιπεργιά και κάποιοι άλλοι ομιλητές είπαν εντάξει για τα σχολεία. Σημείωσα την παρατήρηση του κ. Κουλούρη ότι συμφωνεί με τα σχολεία, αλλά τον απασχολούν τα φροντιστήρια.

Θα σας θυμίσω ότι όταν είχαμε πει ότι θα απελευθερωθεί το σύστημα στα φροντιστήρια, διότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε μεγάλο βαθμό, είχαν βγει είτε τα Μέσα Ενημέρωσης είτε πολλοί Βουλευτές και είχαν μιλήσει για τερατώδεις αυξήσεις που θα έρθουν και που αφορούν πράγματι το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Και όμως δεν έγινε αυτό. Και τώρα μιλάμε με γεγονότα. Διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μήνα Οκτώβριο, οι εγγραφές έχουν γίνει, τα παιδιά έχουν αρχίσει τα φροντιστήρια και οι αυξήσεις που υπάρχουν στα φροντιστήρια είναι χαμηλότερες από αυτές που υπήρχαν, διότι υπάρχει ανταγωνισμός. Βλέπουμε διαφημίσεις. Δεν είναι η τιμή το κριτήριο με το οποίο θα αποφασίσει κανείς σε ποιο φροντιστήριο θα πάει. Είναι όμως και το θέμα της τιμής.

Μην αμφιβάλλετε ότι είναι έτσι. Τα στοιχεία το αποδεικνύουν, άλλωστε δεν το είπε και κανένας ότι έχουμε έξαρση των τιμών στα φροντιστήρια. Διαψευστήκατε γι' άλλη μια φορά.

Επειδή μιλάμε πάλι για την ακρίβεια, να πω ότι εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Ακρίβεια υπήρχε, την καταγγέλλαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι υπάρχει, διότι όταν το 60% είναι ο μέσος όρος των αμοιβών του Έλληνα -εν σχέσει με την Ευρώπη- και οι τιμές είναι στο 100%, προφανώς υπάρχει ακρίβεια. Αλλά δεν υπάρχει νέο κύμα ακρίβειας. Δεν υπάρχει αυτό που είπατε κι εσείς, κύριε Πιπεργιά, ότι η ακρίβεια έχει φουντώσει και έχει φθάσει στα ύψη. Δεν είναι έτσι.

Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική καταπολέμησης της ακρίβειας. Έχουμε κερδίσει μάχες, ο πόλεμος είναι πολύ δύσκολος, αλλά έχουμε σύστημα, οργανωμένη πολιτική και στρατηγική και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Κανένας δεν αμφισβητεί σήμερα τουλάχιστον σε μια μεγάλη κατηγορία, που είναι τα οπωροκηπευτικά, ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Βοήθησε και ο καιρός σ' αυτό, δεν το κρύβουμε, αλλά υπάρχει και ένας έλεγχος στο χώρο αυτό που δεν υπήρχε πριν.

Επίσης νομίζω ότι είναι προφανές ότι με αυτό το οποίο λέει για την επικείμενη ολυμπιακή ακρίβεια -που δεν ήλθε- για την ακρίβεια που "θα" έλθει τον Οκτώβριο και προαναγγέλλεται το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει νερό στο "μύλο" της ακρίβειας. Κανένας δεν θέλει την ακρίβεια. Πρέπει όλοι να στεκόμαστε αντίθετοι, αλλά μην τη χρησιμοποιείτε. Διότι επαναλαμβάνω πως -χωρίς να υποστηρίζω ότι ζούμε σε μια κοινωνία που έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα- τα θέματα έχουν πάρει ένα σωστό δρόμο.

Στο θέμα των διδάκτρων των σχολείων, για το οποίο γίνεται πολλή κουβέντα, άκουσα πριν και τον κύριο Μάνο να λέει ότι προσχωρήσαμε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα ήταν ένα σύστημα ανέντιμο, ένα σύστημα το οποίο κορόιδευε τον κόσμο.

Βάζαμε αυξήσεις πριν από τρία χρόνια της τάξεως του 3%, 4% στον πληθωρισμό και -τότε στην αρχή συμπεριλάμβανε τα πάντα- δεν ετηρείτο αυτή η ρύθμιση από τα σχολεία και δεν επιβάλλετο πρόστιμο. Επτά πρόστιμα είχαν επιβληθεί και ο κύριος Κουλούρης με απόφασή του τα πήρε πίσω. Έχω και έγγραφο της Υπηρεσίας. Δεν έχουν αλλάξει οι διευθυντές των Υπηρεσιών. Είναι αυτοί που είχατε εσείς -σας το λέω προκαταβολικά.

Αυτό το έγγραφο λέει ότι αυτές οι αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εισπραχθούν τα πρόστιμα. Το μοναδικό που είχε πληρώσει το πρόστιμο ήταν το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη συνέχεια όλα τα παραπάνω εκπαιδευτήρια υπέβαλλαν αιτήσεις θεραπείας ενώπιον του Υπουργού για απάλειψη του προστίμου, οι οποίες έγιναν δεκτές.

Κατά την επόμενη σχολική περίοδο 2002-2003, μετά την έκδοση του νόμου που καθόριζε ποσοστό αύξησης 4% στα δίδακτρα του σχολικού έτους 2002-2003 και ύστερα από ελέγχους βρέθηκαν τόσα εκπαιδευτήρια που είχαν παραβάσεις. Η Υπηρεσία έκανε εισήγηση και λέει ότι αυτές οι αποφάσεις δεν προχώρησαν και παρέμειναν σε εκκρεμότητα στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας.

Αυτό τι δείχνει; Δείχνει ότι η μέχρι σήμερα κατάσταση ήταν σίγουρα λανθασμένη. Λέγαμε προς τα έξω ότι δήθεν κάναμε κάποιον έλεγχο και στην πράξη ανεχόμασταν την παρανομία. Αυτό που κάνουμε εμείς βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί βέβαια δεν θέλω να πω για το περυσινό σύστημα που έβαζε στα βασικά ένα πλαφόν και άφηνε ελεύθερα τα άλλα και ο μέσος όρος αύξησης ήταν 14%, 15% -ίσως και παραπάνω.

Τι λέμε εμείς, λοιπόν; Λέμε ότι για μεν φέτος -επειδή ο μήνας είναι Σεπτέμβριος και δεν μπορεί ξαφνικά να αλλάξει το σύστημα- θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης για τα πάντα: τα βασικά δίδακτρα, τα μεταφορικά, τις συμπληρωματικές υπηρεσίες, για όλα.

Πώς υπολογίζεται αυτό; Δεν υπολογίζεται αυθαίρετα κατά τη βούληση του Υπουργού ή καθ' οιονδήποτε άλλον τρόπο, αλλά παίρνει σαν στοιχεία ένα βασικό στοιχείο κόστους που είναι για τις επιχειρήσεις, για τα ιδιωτικά σχολεία -διότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι και επιχειρήσεις και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- το μέσο κόστος των καθηγητών -αυτό είναι 9,8% και δεν το αμφισβήτησε στην Επιτροπή ούτε και ο εκπρόσωπος της ΟΪΕΛΕ- και κατά το υπόλοιπο τον πληθωρισμό.

Αυτός είναι ένας τρόπος που εξασφαλίζει ότι οι αυξήσεις, οι οποίες θα ζητηθούν, είναι οι πραγματικές αυξήσεις κόστους. Δεν είναι ούτε παραπάνω, αν θέλει ο σχολάρχης, ούτε λιγότερες, αν θέλει ο Υπουργός.

Για την επόμενη χρονιά -από του χρόνου- τι λέμε; Απελευθερώνουμε την Α' Γυμνασίου και την Α' Δημοτικού και στη συνέχεια έχει ο γονιός χρόνο μπροστά του να επιλέξει ποιο σχολείο του αρέσει αλλά και ποιο αντέχει οικονομικά και από τη στιγμή που μπει το παιδί του σ' αυτό το σχολείο για όλο το διάστημα μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο είτε του δημοτικού, είτε του γυμνασίου-λυκείου δεν μπορεί να εκβιαστεί για να το πάρει και να φύγει. Δεν μπορεί να εκβιαστεί από κάποιον σχολάρχη που -ενδεχομένως- θα ήθελε ξαφνικά να αυξήσει υπέρμετρα τα δίδακτρα.

Αυτό είναι ακριβώς εκείνο που θέλει ο γονιός: Να έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό, χωρίς να εκβιάζεται να πληρώσει παραπάνω. Διότι είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί το παιδί να αλλάζει σχολείο και περιβάλλον, επειδή ξαφνικά άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα, όχι -ενδεχομένως- της δικής του οικογένειας, αλλά οι απαιτήσεις του σχολείου.

Εδώ απαντώ και στην "κατηγορία" του κυρίου Μάνου για τα ελεύθερα δίδακτρα. Βεβαίως κι εγώ είμαι οπαδός της ελεύθερης αγοράς. Δεν είναι ασύδοτη η αγορά.

Ελεύθερο δεν σημαίνει ότι μπαίνω μέσα και από εκεί και πέρα είμαι όμηρος εκείνου ο οποίος κάθε χρόνο μπορεί, επειδή ακριβώς εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το περιβάλλον του σχολείου στο παιδί μου, να μου ζητήσει όση αύξηση θέλει. Ακριβώς η λογική είναι αυτή που λέει ότι ναι, μεν ελεύθερη αγορά -αποφάσισε μόνος σου αν μπορείς να πας σ' ένα σχολείο- αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει και η κοινωνική προστασία εκείνου που μπορεί κάποιος αύριο το πρωί να τον εκβιάσει, διότι ξέρει ότι δεν μπορεί να αλλάξει περιβάλλον και να του ζητήσει ό,τι θέλει.

Λοιπόν, είναι μια λύση η οποία είναι έντιμη. Είναι μια λύση η οποία καλύπτει την πραγματική αύξηση του κόστους για τους σχολάρχες, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους και τη στρατηγική τους και είναι, επίσης, έντιμη για τις οικογένειες οι οποίες από τη στιγμή που αποφασίσουν να πάει το παιδί τους στην ιδιωτική εκπαίδευση -διότι μιλάμε για την ιδιωτική εκπαίδευση και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ξέρουν ότι δεν τους περιμένει καμία δυσάρεστη έκπληξη.

Νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικότερα σημεία τα οποία εθίγησαν από τους προηγούμενους ομιλητές. Δεν θέλω -επαναλαμβάνω- να επεκταθώ σε όλα τα άλλα γενικής πολιτικής, οικονομικής πολιτικής τα οποία εθίγησαν. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Θα έρθουν νομοσχέδια σχετικά και εκεί θα δοθεί η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία.

Ευχαριστώ πολύ.

../..

ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ:

../..

Ως εκπαιδευτικός θέλω να πω δύο κουβέντες σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, μια και επειδή σε λίγο θα πάρει το λόγο ο κ. Ευθυμίου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας. Πρέπει να πρέπει να αποφασίσουμε τι τελικά θέλουμε, αν θέλουμε μία ιδιωτική εκπαίδευση και μία δημόσια εκπαίδευση, γιατί δεν μπορούμε να τα απαγορεύσουμε μέσα σε μία σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

Επομένως, το αν θα πάει κάποιος στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι θέμα ελεύθερης επιλογής. Νομίζω ότι το κόστος προσδιορίζει τελικά τη λειτουργία και δημιουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και είναι εκείνο που προσδιορίζει και τα δίδακτρα. Εκείνοι που θέλουν να πάνε τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να το έχουν υπόψη τους. Εμείς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εκ των προτέρων το κόστος λειτουργίας. Αν όμως το προσδιορίσουμε, τότε τι κάνουμε; Κρατάμε μέσα σε αυτό το σώμα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και εκπαιδευτήρια, τα οποία σήμερα, εγώ ως εκπαιδευτικός, δεν τα εγκρίνω από πλευράς τρόπου λειτουργίας και απόδοσης.

Άρα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότητα μεταξύ ιδιωτικής και δημοσίας.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(PM)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Και εγώ ευχαριστώ, αλλά να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι επόμενοι.

Ο κ. Λέγκας έχει το λόγο.

../..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να ξεκινήσω από το άρθρο που ήρθε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο, που δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό και που πολλοί είπαν ότι ήταν και η αιτία που ήρθε αυτό το νομοσχέδιο. Αφορά τα δίδακτρα των σχολείων. Συνδυάστηκε με το θέμα της ακρίβειας. Και δεν είναι βέβαια ανάγκη να μιλήσουμε εμείς για την ακρίβεια εδώ μέσα, γιατί ο κάθε πολίτης, ο κάθε οικογενειάρχης νιώθει καθημερινά την αφαίμαξη της τσέπης του λόγω της ακρίβειας. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι και όταν απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και το μόνο που κάνει είναι να συμπαρίσταται ή να κάνει διαπιστώσεις και όταν έρχεται σ' αυτήν την Αίθουσα να νομοθετήσει, όπως είναι η συγκεκριμένη διάταξη, και με τους δυο τρόπους συμβάλλει στην ακρίβεια. Όταν ερχόμαστε να νομοθετήσουμε, υποθέτω ότι πάμε να βάλουμε κανόνες στην αγορά, να βάλουμε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο να υπάρχει κοινωνική προστασία, προστασία του καταναλωτή, προστασία των ίδιων των θεσμών. Αυτό δεν γίνεται. Και έτσι νομίζω ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δίδακτρα στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται, όπως πρέπει στην κατεύθυνση που πρέπει, και αυτό οφείλεται στην πολιτική φιλοσοφία που διακατέχει την Κυβέρνηση.

../..

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα, πριν πω μερικά πράγματα για τα άρθρα, να κάνω μερικές παρατηρήσεις και αναφορές για ζητήματα που θίχτηκαν και στα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Καταρχήν για να μην υπάρχει σύγχυση, στο ερώτημα τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να πω κάτι που είναι γνωστό αλλά κάνετε ότι δεν το γνωρίζετε. Γιατί είναι πέρα για πέρα κατανοητό ότι εμείς γνωρίζουμε τι σύστημα ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο και ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν είμαστε θιασώτες αλλά όμως ξέρουμε και τι ζητούμε. Εκείνο που ζητούμε είναι με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε τα όποια θετικά διαμορφώνει το σύστημα από τη μια πλευρά και από την άλλη να αποτρέψουμε τα αρνητικά και κυρίως αυτά τα αρνητικά που είναι σε βάρος ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η άποψή μας σε σχέση με το σύστημα που κυριαρχεί και καλό θα είναι να το μάθετε και εσείς και εν πάση περιπτώσει να ξεκαθαρίσετε ποια είναι η δική σας άποψη. Γιατί εσείς από τη μια μεριά έχετε δεσμευθεί να το υπηρετήσετε λόγω ιδεολογικής τοποθέτησης και από την άλλη δεν τολμάτε να το πείτε ευθαρσώς, ίσως γιατί ντρέπεστε, ίσως γιατί φοβάστε. Προσπαθείτε δε σε κάθε περίπτωση με καμουφλαρισμένο τρόπο να κάνετε πλήρη απελευθέρωση και ντρέπεστε να το πείτε. Παράδειγμα είναι τα δίδακτρα γιατί στην ουσία κάνετε πλήρη απελευθέρωση. Πέρα από την απελευθέρωση που έγινε στα φροντιστήρια, ΙΕΚ κλπ. και στα σχολεία κάνετε πλήρη απελευθέρωση στην πράξη και δεν το λέτε. Θα έρθω με περισσότερα στοιχεία πάνω σε αυτό το θέμα στη συζήτηση επί των άρθρων.

Σε ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Πολύδωρα, εάν κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία και προσπάθησε να τονίσει ότι κυβερνάει και μάλιστα πάρα πολύ καλά όπως επίσης είπε και διάφορα άλλα λαϊκίστικα που ακούσαμε, θέλω να σας πω κάτι που ίσως σας διαφεύγει και που δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή. Αυταπατάστε αν πιστεύετε ότι κυβερνάτε. Το λέω αυτό -και θα σας το αποδείξω- γιατί αυτά που ειπώθηκαν για πληθώρα νομοθετικών πράξεων και σχεδίων νόμων τα βλέπουμε, εδώ είμαστε, παροικούμε στην Ιερουσαλήμ και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πληθώρα σχεδίων νόμων, όταν μάλιστα η Βουλή αναλώνεται σε δευτερεύοντα νομοσχέδια επί μέρες γιατί δεν υπάρχουν άλλα νομοσχέδια να συζητηθούν, ούτε στη Βουλή ούτε στις επιτροπές. Άρα λοιπόν μην προσπαθείτε μπροστά μας να μας κοροϊδέψετε.

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Πέτρος Ευθυμίου.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατέστη από τη συζήτηση ορατό ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε τη χειρότερη οδό να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα των προβλημάτων της διακυβέρνησης, αφενός φέρνοντας νομοσχέδια τα οποία δεν είναι αναγκαία. Και ότι δεν είναι αναγκαίο καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα και διαμορφώνει μία αίσθηση στο βάθος χρόνου απαξίωσης του κυβερνάν. Διότι από την ώρα που το νομοσχέδιο δεν εδράζεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και δεν δίνει μεγάλες απαντήσεις, υποβαθμίζει την ίδια την έννοια του κυβερνάν.

Από την άλλη μεριά, όπως σωστά επισημάνθηκε από τους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ, η μόνη πραγματική πλευρά του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση των διδάκτρων που πράγματι θα μπορούσε να αποτελέσει τροπολογία, όπως και εδώ, σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο.

Θα ήθελα σ' αυτό το σημείο να αναφερθώ σε κάτι που συγκαλύφθηκε στην όλη συζήτηση και έχει τεράστια σημασία. Έχει τεράστια σημασία γιατί κάνατε μία επιλογή να ανατρέψετε όχι μόνο μία πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γιατί υπάρχει μία πραγματικότητα στη χώρα και εύχομαι και ελπίζω αντάξια να είναι και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία και να μην πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό από τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία και παντού.

Στην Ελλάδα πράγματι η παιδεία είναι το πιο κρίσιμο, ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα για τη διαρκή ανάπτυξη της χώρας. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ ήταν να διαμορφώσει τους όρους όσο ήταν δυνατόν κάθε φορά της πιο πλούσιας, της πιο αποτελεσματικής δημόσιας παιδείας, χωρίς καμία αντιπαλότητα στην ιδιωτική. Απλώς θεωρούσαμε χρέος μας ότι οφείλουμε να βελτιώνουμε τη δημόσια παιδεία και η ιδιωτική παιδεία που δρα κατ' εκχώρηση δημοσίου αγαθού ευχόμαστε πάντα να επιτελεί το έργο της, αλλά θεωρούσαμε ως κύριο χρέος και κύρια ευθύνη τη διαρκή βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και παρά τα μεγάλα προβλήματα που ακόμα έχει η εκπαίδευση, η σταθερή επίλυση ορισμένων τομέων έδινε και μία απάντηση. Γιατί θα διαπιστώσετε και φέτος εάν ζητήσετε στοιχεία από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ότι συνεχίζεται ακόμα η συρρίκνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης υπέρ της δημόσιας, εφόσον η δημόσια όμως συνεχίσει να στηρίζει τις καινοτομίες της, αν συνεχίσει να στηρίζει το ολοήμερο σχολείο, αν συνεχίσει να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη των ΤΕΕ, αν συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την εγκατάσταση των υπολογιστών στα σχολεία, την ανέγερση νέων κτιρίων έτσι ώστε η δημόσια εκπαίδευση να γίνεται πιο πλούσια και ελκυστική και να επιλύεται αυτό το θέμα μέσα από πιο υγιή συναγωνισμό που είναι η βελτίωση ποιότητας. Αυτός ο δρόμος που δικαιώνεται είναι κυρίως η ευθύνη που έπρεπε να συνεχίσετε, εάν όπως λέτε σας ενδιαφέρει με τον ίδιο τρόπο όπως εμάς η δημόσια εκπαίδευση. Από πολλές όμως πλευρές, εγείρονται ερωτήματα όπως αυτό.

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι κάνατε μία λάθος επιλογή στο θέμα της απελευθέρωσης των διδάκτρων, γιατί αλλάξατε πλήρως μια ολόκληρη φιλοσοφία η οποία έχει, όχι μόνο την ιδεολογική πεποίθηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν επτά μεγάλοι σχολάρχες Έλληνες ζητώντας να καταδικαστεί η αγορανομική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να αναγνωριστούν αυτές οι επιχειρήσεις ως επιχειρήσεις οιωνοί, εμπορικές, κατά τη γνώμη τους εδέχοντο μία βάναυση επέμβαση αγορανομικού χαρακτήρα που δέσμευε και αλλοίωνε τους όρους λειτουργίας μιας αγοράς.

Θα έπρεπε να γνωρίζετε, κύριε Παπαθανασίου, πολιτικά και να το σεβαστείτε ότι απερρίφθη αυτή η προσφυγή και δικαιώθηκε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την επέμβασή της στην πολιτική διδάκτρων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Γιατί θεωρούμε ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν επιτρέπεται να εκλαμβάνονται από κανέναν ως επιχειρήσεις, όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις που πουλάνε οποιοδήποτε αγαθό, είτε είναι αυτό το ποτήρι, ή η γραβάτα που φοράτε. Γιατί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ασχολούνται με την αγωγή των Ελληνόπουλων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο πλαίσιο που το Σύνταγμα επιτάσσει για το σύνολο της αγωγής των νέων παιδιών της χώρας και αυτό συντελείται κατ' εκχώρηση του δημοσίου αγαθού.

Άρα, επιβάλλεται η όποια κυβέρνηση να προφυλάσσει το αγαθό της εκπαίδευσης και να μην εκπέσει σε αγοραίο. Και αυτή τη στιγμή με αυτή την τροπολογία εντελώς αθώα -φαντάζομαι θα έχετε συνείδηση τι υπέγραφε και ο Υπουργός, ο κ. Σιούφας, μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη- στην αιτιολογική έκθεση επί της τροπολογίας αναφέρεσθε ρητά και κατηγορηματικά ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στο πλαίσιο της οικονομικής ελευθερίας διαμορφώνουν κατά το νόμο της αγοράς το ύψος των διδάκτρων το οποίο και δημοσιοποιούν από το προηγούμενο έτος εφαρμογής της σχετικής περί διδάκτρων απόφασης.

Παίρνετε σήμερα μία απόφαση θεμελιώδη για την αντίληψή σας για την παιδεία, την εκπαίδευση και ανοίγετε με τον πιο ολόπλευρο τρόπο, κατά παράβαση όχι μόνο της παράδοσης που βρήκατε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά παράβαση της δικαίωσης αυτής της πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το δρόμο για την πιο άγρια εμπορευματοποίηση. Αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στο παιδί που γίνεται πελάτης και στο γονιό που γίνεται αντικείμενο οικονομικής χειραγώγησης. Θα έχει αντίκτυπο και θέλω εδώ -και σας κοιτάω στα μάτια και προσωπικά, κύριε Παπαθανασίου- να αποσαφηνίσετε, εφόσον λείπει ο κ. Σιούφας, τις ιδιαίτερα παράδοξες αναφορές του Υπουργού γύρω από το θέμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η εκπαίδευση στο σύνολό της είναι δημόσιο αγαθό και σε ένα ιδιωτικό σχολείο επίσης πρέπει να προστατεύεται η ποιότητα της διδασκαλίας και πρέπει να προστατεύεται η αγωγή των παιδιών με τον ίδιο τρόπο που το Σύνταγμα επιτάσσει την αγωγή των παιδιών όλου του ελληνικού λαού σε κάθε μορφής ίδρυμα, ψηφίσαμε εδώ τον ν. 2986/2002 που αφορά την επέκταση της προστασίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, όταν απολύεται αυθαιρέτως, όταν κλείνει σχολείο ή τμήμα ιδιωτικό, ο οποίος πράγματι έρχεται στο δημόσιο μέσα από ορισμένες διαδικασίες. Τότε σ' αυτή την Αίθουσα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Είχαμε ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, από τη λεγομένη ιδιωτική πρωτοβουλία, που κατήγγειλε την προστασία αυτή του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και είχατε δεσμευθεί σε αυτή την Αίθουσα ότι η πρώτη πράξη που θα κάνετε είναι να άρετε την προστασία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Και σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα, στην ονομαστική ψηφοφορία, η προστασία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ήταν και από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και από την ψήφο του Κ.Κ.Ε. και από την ψήφο του Συνασπισμού της Αριστεράς.

Φέραμε επίσης συμπληρωματική νομοθεσία, τον 3194/2003, τον Νοέμβριο, που επεξέτεινε τις κατηγορίες αυτές και στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών ΤΕΕ και εκεί ψηφίσατε.

Ο κ. Σιούφας ανέπτυξε μια ιδιόρρυθμη και παράδοξη επιχειρηματολογία, ότι ασκώντας προστασία στα δικαιώματα του ιδιωτικού εκπαιδευτικού δημιουργούνται στρεβλώσεις, συναλλαγές, πράγμα το οποίο επειδή γεννά εύλογη υποψία ότι αναφερόμενοι στην υποτιθέμενη παθολογία ξαναοδηγείστε στη δέσμευσή σας, εδώ στη Βουλή, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να άρετε την προστασία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, σας λέω ότι αν ο κ. Σιούφας και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν υπόψη τους παρόμοια φαινόμενα περί συναλλαγών, οφείλετε εσείς να τα πάτε στον εισαγγελέα και τον σχολάρχη και τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό. Αυτή είναι η ευθύνη σας βάσει του νόμου. Αν όμως αυτή η αναφορά υποκρύπτει επιστροφή στη θέση της Νέας Δημοκρατίας σ' αυτή την Αίθουσα, οφείλετε ευθέως να την πείτε. Και σας ρωτώ, αν το άνοιγμα του θέματος σήμερα, πέραν της απελευθέρωσης των διδάκτρων και της αλλαγής μιας μακράς εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αν οδηγεί και στην κατάργηση της προστασίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, όπως μια νομοθεσία όφειλε να έχει και όπως πιστεύουμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, οφείλουμε όλοι να διασφαλίζουμε.

Θα παρακαλούσα να έχω την απάντησή σας.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελείωσε ο κατάλογος των ομιλητών. Εισερχόμαστε στις δευτερολογίες.

../..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Θα μιλήσω για το θέμα των διδάκτρων και για το τελευταίο θέμα που έθεσε ο κ. Κουλούρης απαντώντας σ' αυτά.

Κατ' αρχήν, θέλω να απαντήσω στον κ. Ευθυμίου ο οποίος ρώτησε εάν αλλάζουμε ολόκληρη τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ και της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Αυτό είναι δεδομένο ότι τα αλλάζετε. Εγώ ρώτησα κάτι συγκεκριμένο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Σας λέω λοιπόν το εξής: Εάν η φιλοσοφία σας -γι' αυτό είναι και δεδομένο- ήταν να ξεγελάμε τον κόσμο -βάζω τη λέξη "ξεγελάμε", για να μην πω κάτι πιο χοντρό- με το δήθεν έλεγχο που στην ουσία οδηγεί σε μη έλεγχο, ναι την αλλάζουμε τη φιλοσοφία. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Αυτό το λέω -και απαντώ και στον κ. Κουλούρη- γιατί θέλω να σας πω τι έγινε πέρσι. Είπατε, κύριε Κουλούρη, ότι πέρσι η ρύθμισή σας αφορούσε το σύνολο. Σας διαβάζω το άρθρο 18 του νόμου που ψηφίσατε. Αφού λέτε λοιπόν σε ποια ιδιωτικά σχολεία αναφέρονται, λέτε "από το έτος 2003-2004 μέχρι ποσοστού 3,8%" και από κάτω λέτε "σε όσες από τις παραπάνω κατηγορίες εφαρμόζεται υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η προαναφερόμενη αύξηση υπολογίζεται μόνο στα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό, καθώς και στα έξοδα μεταφοράς".

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Αυτή είναι η ύλη του Υπουργείου Παιδείας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν σας διέκοψα.

Λυπούμαι αν μετά από τόσα χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα πώς λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία και επειδή μας είπατε ότι εμείς είδαμε μία κατάσταση και δεν επιβάλαμε πρόστιμα, σας λέω ότι δεν βάλαμε πρόστιμα για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα σχολεία αύξησαν το βασικό ωρολόγιο πρόγραμμα κατά 3,8% -άρα, δεν παρέβησαν το νόμο- και αύξησαν -αν θέλετε, εγώ μπορώ να σας δώσω κατάσταση για ένα σχολείο, αλλά δεν θα το κάνω βέβαια για να μη δυσφημίσω ή διαφημίσω κάποιο σχολείο- τις υπόλοιπες δραστηριότητες κατά 90%, κατά 60%, κατά 150%, κατά 20%, κατά 23%. Σας διαβάζω ποσοστά που βλέπω εδώ στον πίνακα των υπηρεσιών σας.

Αυτή λοιπόν την κουτοπόνηρη τακτική δεν θέλουμε να τη συνεχίσουμε. Θέλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι στους γονείς. Οι γονείς ξέρουν τι πλήρωσαν. Αλλά επειδή μας είπατε κιόλας για τις προηγούμενες χρονιές, θα πάμε και λίγο πιο πίσω.

Ανέφερα πριν, αλλά εσείς λείπατε και δυστυχώς θα το ξαναδιαβάσω, ένα έγγραφο της υπηρεσίας -με την ίδια διευθύντρια που εσείς είχατε, δεν υπάρχει αλλαγή, δεν είναι δικό μας παιδί όπως λέτε, πάντως ήταν δική σας επιλογή, εγώ δεν ξέρω πού ανήκει- που λέει ότι για το σχολικό έτος 2001-2002 είχαν γίνει έλεγχοι και είχαν μπει επτά πρόστιμα. Ο κ. Σιούφας κατέθεσε το έγγραφο με το οποίο εσείς τους δώσατε χάρη και την επόμενη σχολική χρονιά 2002-2003. Αφού εσείς τους είπατε "σας τα χαρίζω και τέρμα", συντάχθηκαν από την υπηρεσία αποφάσεις επιβολής προστίμου για δώδεκα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά οι αποφάσεις αυτές δεν προχώρησαν γιατί παρέμειναν σε εκκρεμότητα στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας.

Αν δεν απατώμαι, εσείς ήσασταν η πολιτική ηγεσία τότε.

(LM)

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Πότε είναι το έγγραφο αυτό;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Το έγγραφο αυτό το έχει στείλει στις 2/8/2004.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Στις 2/8/2004 μάλλον εγώ θα ήμουν Υπουργός!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Με συγχωρείτε. Τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται τότε. Επιβάλλονται για την προηγούμενη χρονιά.

Ξέρετε, μερικές φορές διερωτώμαι -και το λέω ευθέως- μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάνει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Βλέπω ότι με σας δεν υπάρχει όριο κανένα. Διαβάζω στοιχεία, διαβάζω ημερομηνίες, βλέπετε την πραγματικότητα και συνεχίζετε να αμφισβητείτε.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Γιατί δεν το υπογράψατε τότε από τον όγδοο μέχρι σήμερα; Γιατί δεν επιβάλατε τα πρόστιμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Κουλούρη, σας παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δεν δέχομαι διακοπές, κύριε Πρόεδρε.

ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: Αν είναι έτσι, γιατί δεν επιβάλατε τα πρόστιμα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Κουλούρη, ο κύριος Υπουργός δεν δέχεται διακοπές. Σας παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ερχόμαστε λοιπόν εμείς και αλλάζουμε πράγματι τη φιλοσοφία. Και θέλω να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Ξεκαθαρίζουμε την πολιτική αυτή. Και επειδή δεν συμφωνούμε με τη λογική της πλήρους απελευθέρωσης του Βουλευτού σας κ. Μάνου και επειδή συμφωνούμε με τη λογική που έθεσε και ο κ. Γείτονας και που και ο κ. Ευθυμίου είπε, δηλαδή ότι η παιδεία δεν είναι απλώς μια επιχείρηση που πουλά πουκάμισα και πρέπει να προφυλάξουμε το αγαθό της εκπαίδευσης, όπως πρόλαβαν να σημειώσουν -και συμφωνώ με αυτό- γι αυτό και δεν κάναμε αυτό το οποίο ήθελαν οι σχολάρχες, δηλαδή να αφήσουμε τα πάντα ελεύθερα. Και δεν το κάναμε, διότι ακριβώς θέλουμε να προστατεύσουμε το παιδί, το οποίο είναι μέσα στο σχολείο και το οποίο δεν πρέπει να εκβιάζεται για λόγους οικονομικούς και να αναγκάζεται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον και να μετακινείται αλλού, πράγμα το οποίο ήταν ελεύθερο να το κάνει πριν, με τα τερτίπια που ο νόμος επισήμως δεν επέτρεπε, αλλά στην πράξη επέτρεπε.

Και λέμε το εξής: Στη μεν Α' Δημοτικού και στην Α' Γυμνασίου που αρχίζει αυτός ο κύκλος -συγνώμη που επαναλαμβάνομαι, αλλά τα αυτονόητα προφανώς πρέπει να τα πούμε πολλές φορές για να τα εμπεδώσετε- η κάθε οικογένεια, ο γονιός αποφασίζει σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί του, με άλλα κριτήρια, όπως ποιότητος, αλλά και το οικονομικό -διότι μιλάμε για το ιδιωτικό σχολείο και πρέπει να ξέρει ότι το αντέχει η τσέπη του- και από εκεί και πέρα δεν επιτρέπουμε σε κανένα σχολάρχη να εκβιάσει με την άνοδο των διδάκτρων καθ' οιονδήποτε τρόπο και να αναγκαστεί το παιδί να αλλάξει περιβάλλον.

Ποια είναι πιο έντιμη λύση; Αν μας κατηγορείτε ότι δεν είμαστε αρκούντως φιλελεύθεροι, δεκτή η κατηγορία. Την κατηγορία του κ. Μάνου τη δέχομαι. Εμείς προστατεύουμε πάντως τους γονείς κατά έναν τρόπο έντιμο, δίκαιο και σωστό. Την ίδια ώρα προστατεύουμε και τα σχολεία, τα οποία μπορεί να μην είναι επιχειρήσεις που πουλάνε πουκάμισα, αλλά εν πάση περιπτώσει για να συνεχίσουν να λειτουργούν πρέπει να είναι και αυτά επιχειρήσεις οι οποίες να βγαίνουν.

Οφείλω και μια άλλη απάντηση στον κ. Ευθυμίου. Η άλλη απάντηση ήταν σχετικά με τη ρύθμιση που είχατε φέρει εδώ στη Βουλή περί προστασίας, η οποία έφτανε και στο σημείο να μονιμοποιεί, μετά από 6 χρόνια, όλους τους εκπαιδευτικούς που είχαν υπηρετήσει στα ιδιωτικά σχολεία για 6 χρόνια και δεν είχατε δεχθεί τότε καμία εξαίρεση, ούτε έστω να υπάρχει μια απόλυση ή ειδικά ποσοστά μειωμένα.

Θα σας απαντήσω ευθέως ότι την πολιτική για την παιδεία θα τη λάβετε από την Υπουργό Παιδείας. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα προκαταλάβω εγώ τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, όταν έχουμε εντός των αμέσως προσεχών ημερών συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την παιδεία.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Άρα είναι ανοικτό το θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Όχι.

Άρα ο αναρμόδιος Υπουργός για θέματα παιδείας δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση. Θα έχουμε συζήτηση για την παιδεία εντός των αμέσως προσεχών ημερών και το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που χαράσσει τα θέματα παιδείας. Αυτό ήταν καθαρά δικό σας νομοσχέδιο. Άρα από το Υπουργείο Παιδείας θα προέλθει, αν προέλθει, οποιαδήποτε αλλαγή.

../..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Τζέκη, μη μιλάτε. Σας παρακαλώ! Ακούστε με ένα λεπτό και τελειώσαμε.

Επειδή το θέμα αυτό είναι επίκαιρο και πολύ σημαντικό και σοβαρό, είχαμε μια ευκαιρία μέσα στη Βουλή ένας αρμόδιος πρώην Υφυπουργός για τα θέματα αυτά και ένας νυν Υφυπουργός να ανταλλάξουν με ιδιαίτερη άνεση απόψεις. Καλύτερα να μιλούν εδώ όπως μιλούν, έστω και με κάποια ένταση, αλλά με ευπρέπεια όπως πιστεύω, παρά στα τηλεοπτικά παράθυρα να ανταλλάσσονται διάφοροι χαρακτηρισμοί. Αυτός είναι ο λόγος που δόθηκε αυτή η ανοχή. Τελείωσε η συζήτηση.

Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 12 του νομοσχεδίου και θα γίνει η ψήφισή τους κεχωρισμένως.

( KA )

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 1 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 2 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 3 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 6 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 8 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ναι, με τις επιφυλάξεις που βάλαμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 9 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ναι, με τις επιφυλάξεις που βάλαμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 11 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το άρθρο 12 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου και ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό.

Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης "Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και ρύθμιση λοιπών θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης" έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.

Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 17.10' λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2004 και ώρα 10.30 με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επί της υπ' αριθμ. 13/28.9.2004 επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με τις μεταθέσεις στην Ελληνική Αστυνομία.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.10.2004 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 521 φορές