Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Χ. Τρικαλινός: «Πληγή για την κοινωνία και τα πανεπιστήμια οι μετεγγραφές…»
Ο Χρήστος Τρικαλινός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, μιλώντας στην Κατερίνα Ακριβοπούλου

Για το θέμα των μεταγραφών

ΔΗΜ.: Έτσι όπως άνοιξε το θέμα Βούγια προκάλεσε περισσότερο από ότι η υπόθεση Τσιτουρίδη, δεδομένου ότι χαρακτηρίστηκε ως «άκρως συντεχνιακή» αντίληψη. Συμβαίνει αυτό σε ορισμένα πανεπιστήμια; Τα παιδιά τα δικά σας να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση ως προς τις μεταγραφές...

ΤΡ.: Πρέπει να το ομολογήσουμε ότι ναι, σε ορισμένα πανεπιστήμια συμβαίνει όχι σε όλα. Δυστυχώς αυτή είναι η πρακτική όσο και αν την χαρακτηρίζουμε συντεχνιακή... κακώς. Αυτό είναι και ένα αποτέλεσμα της πολιτικής της πολιτείας απέναντι στους πανεπιστημιακούς και της σημασίας που δίνει σε αυτούς, οι οποίοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να λύσουν προβλήματα δικά τους εσωτερικά. Να σας πω για παράδειγμα ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει σχέση με τις μεταγραφές αλλά υπάρχουν και διακρίσεις για παράδειγμα πανεπιστημιακός ο οποίος υπηρετεί μονίμως στην Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αποσπάσει σύμφωνα με τον νόμο της σύζυγό του η οποία δουλεύει στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα, καταλαβαίνετε είναι και διακρίσεις μερικές περιπτώσεις.

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια ανθρωποφαγική τάση η οποία επεκτείνεται και στα παιδιά των πολιτικών, ίσως σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί κακώς ενήργησαν. Από την άλλη μεριά όμως δυστυχώς τα πράγματα εκτραχύνονται στην πολιτική μας ζωή και αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο και εμείς σαν πανεπιστημιακοί το νιώθουμε ιδιαίτερα όσα και αν μας κατηγορούν και όσα και αν μας καταμαρτυρούν. Όχι γιατί βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα αλλά γιατί εμείς είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμαστε για πράγματα τα οποία η πολιτεία και η κοινωνία σε τελευταία ανάλυση μας εξαναγκάζει να το κάνουμε».

«Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές για το θέμα των μεταγραφών, πέρυσι τέτοια εποχή για αυτό συζητούσαμε και πάλι πριν από τις κινητοποιήσεις μας. Λέγαμε ότι το θέμα των μεταγραφών πρέπει να περιοριστεί με δραστικά μέτρα της πολιτείας για ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων οι οποίοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και είχαμε πει ότι τα 1000 ευρώ που δίνει η πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες που νιώθει η ελληνική οικογένεια και πόσο μάλλον ότάν έχει πάνω από ένα παιδί που είναι αναγκασμένοι να τα σπουδάζουν σε διάφορες πόλεις».

Με αφορμή την νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των μεταγραφών

ΤΡΙΚ: Απαιτείται μια νέα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των μεταγραφών η οποία να είναι σαφή τα κριτήρια διότι θα ακούσατε και χθες ότι οποιεσδήποτε περιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν ευθέως στο νόμο καλύπτονται κάτω από τον όρο «κοινωνικές ανάγκες». Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες γενικολογίες να καλύπτονται όλα τα προβλήματα.. ..Μου έχουν τύχει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ήξερα που έχουν ανάγκη δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην λίστα όχι γιατί κάποιος άλλος τους πήρε τη θέση αλλά διότι είναι τόσο πολλοί αυτοί που ζητούν και αντικειμενικά αρκετοί μένουν απ' έξω.

«Εμείς θα συνεδριάσουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις οι οποίες θα κατατείνουν στον περιορισμό στο ελάχιστο και στο απολύτως αναγκαίο αριθμό των μεταγραφών».



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.09.2004 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 475 φορές