Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιστροφή στον κρατικό αυταρχισμό;


      Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν προηγούμενό τους στα χρόνια της μεταπολίτευσης, και της τριετίας 1990-1993 συμπεριλαμβανομένης.


      Αναφέρομαι στην άδικη, σκληρή, αντιδημοκρατική και προσβλητική αντιμετώπιση καταξιωμένων στελεχών της εκπαίδευσης και γενικότερα στη (μη) λειτουργία των Συμβουλίων ΔΕ.


·        Το Συμβούλιο που συγκροτήθηκε ειδικά για την επιλογή των Διευθυντών και των Προϊσταμένων ΔΕ - τρεις καθηγητές ΑΕΙ, ένας πάρεδρος ΠΙ, ένας Διευθυντής ΔΕ και οι δύο αιρετοί μας στο ΚΥΣΔΕ - διαμόρφωσε την πρότασή του μέσα σε έξι (06) ώρες συνολικά.


Δηλαδή αφιέρωσαν 6,5 περίπου λεπτά για κάθε περιοχή της χώρας και μόλις 25 δευτερόλεπτα για κάθε υποψήφιο!!! Αυτό είναι ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.


Η διαδικασία, που ψηφίστηκε την Παρασκευή 28/8 και προέβλεπε μελέτη των 850 φακέλων από τους εισηγητές το ίδιο βράδυ και δύο μόνο συνεδριάσεις - Σάββατο πρωί και Κυριακή απόγευμα - δεν καταγγέλθηκε έγκαιρα από κανένα μέλος του Συμβουλίου.


Έτσι επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, οι αρχικές εκτιμήσεις το ΔΣ της ΟΛΜΕ που έκανε λόγο για «απόπειρα κομματικού ελέγχου και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών» και καλούσε τους αιρετούς του ΚΥΣΔΕ «να μη συμμετάσχουν σε μια διαδικασία-παρωδία».   


·        Οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις (ΚΥΣΔΕ) καθυστέρησαν εντελώς αδικαιολόγητα. Προείχε, βλέπετε, το «μαγείρεμα» των κενών από τη νέα ηγεσία. Και βεβαίως έπρεπε πάση θυσία να κάνουν τις τοποθετήσεις τα ελεγχόμενα ΠΥΣΔΕ


Το ότι η έναρξη των μαθημάτων θα βρει τα σχολεία άδεια και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στον αέρα (αποσπασμένους, υπό απόσπαση, υπεράριθμους, για εκπαιδευτική άδεια, νεοδιόριστους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους) πολύ μικρή σημασία έχει γι’ αυτούς.


·        Το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων, αρμόδιο και για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης, δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά μετά τις εκλογές!


Έτσι δεν εισάγονται για συζήτηση μια σειρά από θέματα (αποφάσεις δικαστηρίων, άδειες, παραιτήσεις, πειθαρχικά κλπ). Και το σημαντικότερο, έληξε στις 30/6 η ισχύς των αξιολογικών πινάκων χωρίς  εντωμεταξύ  να έχουν καλυφθεί οι 150 και πλέον κενές θέσεις.


·       Οι προτάσεις των ΑΠΥΣΔΕ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης ουσιαστικά πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων της Μητροπόλεως 15, αφού «κόπηκε» αναιτιολόγητα πάνω από το 60% των προταθέντων.


·        Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους ανεστάλη η λειτουργία των ΠΥΣΔΕ και των ΑΠΥΣΔΕ – εξαιρέθηκε το απολύτως ελεγχόμενο  ΚΥΣΔΕ - με προσωρινή διαταγή του ΓΓ του ΥΠΕΠΘ.     


      Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των Συμβουλίων, την υποβάθμιση του ρόλου τους και τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά όργανα.


       Όμως είναι βέβαιο ότι  ο κλάδος μας όχι μόνο δε θα το επιτρέψει, αλλά θα αγωνιστεί για την αναβάθμιση του ρόλου τους και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους.


Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2004


Δημήτρης Β. Νικηφόρος


Αν. Αιρετός ΚΥΣΔΕ


 


 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.09.2004 19:37:14
 
Αναγνώσθηκε 588 φορές