Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις




     
 

 
 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2004




Για πρώτη φορά η Ελλάδα παίρνει μετάλλιο στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα για μαθητές ή αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης από όλο τον κόσμο.
Την εφετινή 35η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής διοργάνωσε η Νότια Κορέα, στην πόλη Pohang, από 15 έως 23 Ιουλίου 2004. Σε αυτήν διαγωνίσθηκαν 332 μαθητές ή απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης από 71 χώρες.
Οι 5 Έλληνες απόφοιτοι της γ΄ λυκείου, οι οποίοι επελέγησαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, επρώτευσαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής 2004, τον οποίον διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Τμήματος Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αποστολή συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Φυσικής υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας.



Οι μαθητές οι οποίοι αποτέλεσαν την ελληνική ομάδα στην 35η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής (και τα σχολεία από τα οποία αποφοίτησαν) είναι:



1. Μοιρογιάννης Δημήτριος (13ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών),
2. Βαλτάκη Κλειώ (Ενιαίο Λύκειο Γουμένισσας),
3. Κουφογιάννης Ιωάννης (Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης),
4. Συργκάνης Βασίλης (2ο Λύκειο Βόλου),
5. Κορδώνης Γιάννης (3ο Ενιαίο Λύκειο Βύρωνα).



Ο Γιάννης Κορδώνης, απόφοιτος του 3ου Ενιαίου Λυκείου Βύρωνα, κατέκτησε Χάλκινο Μετάλλιο.
To χάλκινο μετάλλιο στην 35η Ολυμπιάδα Φυσικής είναι μια μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Κορδώνη και μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, αφού η χώρα μας εκπροσωπείται στις Ολυμπιάδες Φυσικής από αποφοίτους της γ΄ λυκείου οι οποίοι φοίτησαν ως μαθητές σε κανονικά σχολεία, χωρίς ειδική προετοιμασία - όπως σε άλλες χώρες - παρά μόνο μια ολιγοήμερη προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται τόσο σε θεωρητικά προβλήματα, τα οποία καλύπτουν ευρύτερες θεματικές από αυτές των ελληνικών αναλυτικών προγραμμάτων, όσο και σε πειραματική άσκηση, μια πρακτική η οποία δεν εφαρμόζεται ακόμη κατά την εκπαιδευτική διαδικασία του λυκείου στη χώρα μας.

Αυτή η επιτυχία πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα κατά τη συζήτηση η οποία αρχίζει για μια ενοποίηση και ενημέρωση των αναλυτικών προγραμμάτων των φυσικών επιστημών (και) με μετακλασικά πρότυπα, την απεξάρτηση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επέκταση της εξέτασης σε αυτές (και) στην ύλη των προηγουμένων τάξεων του λυκείου, αλλά και με την εφαρμογή και γενίκευση σε όλα τα σχολεία της εργαστηριακής πρακτικής (και) με σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνολογίες.


Ο Eπιστημονικός Υπεύθυνος του Πανελληνίου
Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής και
της Ελληνικής συμμετοχής στην 35η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής



Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης
καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου


www.eef.gr



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 05.08.2004 01:39:14
 
Αναγνώσθηκε 684 φορές