Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

MAPIETTA ΓIANNAKΟY

Συναίνεση όλων για την παιδεία

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε πώς θα προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι' αυτό χρειάζεται εθνικός διάλογος για την παιδεία. Αυτό υποστηρίζει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως το αντικείμενο του διαλόγου δεν θα είναι το ποιος φταίει για την κατάσταση της παιδείας, ούτε το τι έγινε και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Σκοπός του διαλόγου, σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου, είναι να πάμε με συναίνεση σε αλλαγές που δεν θα έχουν κομματικό χαρακτήρα.


H κ. Γιαννάκου υποστηρίζει πως το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα και πως το οργανικό έλλειμμά του ανέρχεται σε 505 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν τα TEI, για τα οποία η κ. Γιαννάκου τονίζει πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομίας 20 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες ως τον Σεπτέμβρη. H κ. Γιαννάκου τονίζει όμως πως στην παιδεία δεν μπορούν να γίνουν περικοπές, καθώς το 90% των δαπανών αφορά τους μισθούς.

Κυρία Γιαννάκου, έχετε προαναγγείλει εθνικό διάλογο για την παιδεία τον Σεπτέμβρη. Είναι αναγκαίος; Μήπως ο σκοπός του είναι να αναδείξει τα στραβά της προηγούμενης κυβέρνησης;

Θα συζητήσουμε πώς, με τον πιο ομαλό τρόπο, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Και πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς θα προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είμαστε έξω από τις διαδικασίες της Λισαβώνας, της Μπολόνιας, της Πίζας. Μόνο και μόνο γι' αυτό θα έπρεπε να κάνουμε διάλογο. Θέλω όμως διαβεβαιώσω πως εγώ μέσω του διαλόγου δεν θέλω να ξανασυζητήσω ούτε το ποιος φταίει ούτε το τι δεν έγινε ούτε το γιατί. Όλοι παραδέχονται πως σε σχέση με τις ελπίδες που επενδύθηκαν στην παιδεία δεν έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Πιστεύω λοιπόν πως θα πρέπει να πάμε όλοι μαζί μέσα από συναινετικές διαδικασίες σε αλλαγές που δεν θα έχουν κομματικό χαρακτήρα.

Θα προτείνει συγκεκριμένη ατζέντα το υπουργείο;

Βεβαίως θα προτείνουμε ατζέντα, αλλά θα μπορούν και οι άλλοι που θα συμμετέχουν να κάνουν ατζέντα. Δεν πρέπει να συζητήσουμε μόνο με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με την κοινωνία, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην τηλεόραση, έτσι έκαναν όλοι. Οι Φινλανδοί καταλήξανε ύστερα από ένα χρόνο σε συναίνεση, οι Γάλλοι επίσης...

Καλός ο διάλογος, αλλά το υπουργείο έχει πιο άμεσα θέματα να τα αντιμετωπίσει. Τα TEI αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Βεβαίως...

Τον Σεπτέμβρη ενδεχομένως να μην έχουν καθόλου χρήματα. Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό;

Ήδη στη φετινή χρονιά έχουμε ένα οργανικό έλλειμμα 505 εκατομμυρίων ευρώ και είναι απλήρωτοι ωρομίσθιοι της περσινής χρονιάς. Τα TEI έχουν τα εξής προβλήματα. Πρώτον, υποχρηματοδοτούνται: έχουν πολύ περισσότερους σπουδαστές από τα Πανεπιστήμια και παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα - δεν κάνω σύγκριση αλλά παίρνουν πολύ λίγα. Επίσης έχουν πάρα πολύ έκτακτο και ωρομίσθιο προσωπικό. Γι' αυτό και ο δικός μου στόχος είναι να υπάρξει μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που θα κριθεί, και θα δημιουργεί ακαδημαϊκό και διδακτικό περιβάλλον στα TEI.

Το οικονομικό πρόβλημα όμως είναι άμεσο...

Έχω ζητήσει ήδη ένα ποσό 20 εκατομμυρίων από τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος εκταμιεύει με πολύ προσοχή. Όπως ξέρετε, ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός σε σχέση με τις δεσμεύσεις.

Να πάμε λίγο στην επικαιρότητα. H κυβέρνηση στήριξε την πρόταση του κ. Σημίτη για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα συμβάλει στην προώθηση του Συντάγματος. Πιστεύετε πως θα περάσει;

Το να γίνει μια ομάδα πολιτικού χαρακτήρα που να επιταχύνει, να πιέζει πολιτικά για την κύρωση του Συντάγματος δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Διότι στο εσωτερικό πολλών χωρών υπάρχουν πολιτικές συγκρούσεις και μπορεί να έχουμε και φαινόμενα να μην κυρωθεί από κάποιους το Σύνταγμα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου κακή ιδέα - και ούτε η χρησιμοποίηση του κ. Σημίτη είναι κακή ιδέα. Έχει ξανασυμβεί άλλωστε, π.χ. με τη Συνέλευση για το Σύνταγμα.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το θέμα της εκπαίδευσης των Ιρακινών στη χώρα μας. Θα το κάνουμε;

Εφόσον το άφησε ανοικτό ο Πρωθυπουργός, σημαίνει πως θα το σκεφτούμε, θα εξετάσουμε τις δυνατότητές μας. Ακούστε: στο Ιράκ θα πρέπει να κυβερνήσουν οι Ιρακινοί. Αυτό είναι σαφές. Είναι όμως γνωστό ότι στο Ιράκ υπάρχει έλλειμμα σε στελέχη και νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμβάλει στην εκπαίδευση των Ιρακινών σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο στρατιωτικό.

Επειδή όμως στο Ιράκ διεξάγεται ένας άτυπος εμφύλιος με ανάμειξη της Αλ Κάιντα, ήταν σοφό αυτό το πράγμα εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων;

Κοιτάξτε, το άφησε ανοικτό ο κ. Καραμανλής. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος. Να σας πω όμως κάτι. Δεν νομίζω ότι κανείς είναι στο απυρόβλητο από την τρομοκρατία επειδή έκανε αυτό ή δεν έκανε εκείνο. Δεν το πιστεύω αυτό πια. Είναι πολύ γενικευμένο το φαινόμενο.

Ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο χτύπημα εν όψει Ολυμπιακών;

Το να πω δεν ανησυχώ είναι η συνήθης απάντηση. Θα πω ότι έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο. Θα μας κοστίσει πολύ και το ξέρετε και χωρίς να φταίμε, καθώς η 11η Σεπτεμβρίου δεν ήταν ευθύνη της Ελλάδος. Βέβαια ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί. Είναι ένα μεγάλο γεγονός οι Ολυμπιακοί. Και το ότι επενδύονται τόσα στην ασφάλεια δείχνει ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ένα τόσο μεγάλο γεγονός θα έδινε μεγάλη δημοσιότητα σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια.

Στο ενεργητικό σας καταγράφετε την επιτυχή διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Φανάρι και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Πιστεύετε ότι τελείωσε το θέμα ή υπάρχει πιθανότητα υποτροπής;

Εμείς δεν παρενέβημεν στα εκκλησιαστικά, πολλά από τα οποία ήταν στην ουσία ανοικτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια - δείξαμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να συλλειτουργήσουν. Επί της ουσίας, τα τυπικά εκκλησιαστικά, αν υπάρχει καλή συνεργασία, ξεπερνιούνται. Έχω την αίσθηση ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες μαζί

H κ. Γιαννάκου σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζει πως θα εκπληρωθούν, αλλά θα υπάρξει διαβάθμιση. «Όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις μαζί δεν μπορούν να υλοποιηθούν, έχουμε πει και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός ότι μιλάμε για την τετραετία», τονίζει η υπουργός Παιδείας, η οποία απαντά στην κατηγορία ότι η N.Δ. δεν κυβερνά, υποστηρίζοντας ότι κυβερνά διαφορετικά.

Μετά την απογραφή και όσα αρνητικά λέγονται για την κατάσταση της οικονομίας, πιστεύετε ότι ο υπουργός Οικονομίας θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Μήπως θα πρέπει η κυβέρνηση να αναβάλει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων;

Δεν σας αποκρύπτω ότι σε σχέση με τη γνώση που είχαμε γύρω από το τι γίνεται, τα πράγματα είναι ακόμη δυσμενέστερα. Ο υπουργός Οικονομίας θα προσπαθήσει να τηρήσει μια ισορροπία σχέση με τις δεσμεύσεις μας και τη λειτουργία της οικονομίας. Σε ό,τι μας αφορά, η παιδεία είναι ένας τομέας όπου δεν μπορείς να κάνεις στην ουσία περικοπές, το πρόβλημα είναι πώς να ικανοποιήσεις τα νέα προγράμματα. Το υπουργείο Παιδείας έχει το 90% του προϋπολογισμού του σε μισθούς. H τάση είναι πάντως να ικανοποιήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Θέλω πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι δεν φεύγουμε από το πρόγραμμα και τις υποσχέσεις μας, απλώς διαβαθμίζουμε την εκτέλεση.

H αντιπολίτευση όμως σας κατηγορεί ότι δεν κυβερνάτε, και ακόμα και δικά σας στελέχη, όπως π.χ. ο κ. Έβερτ, διαμαρτύρονται για τη μη υλοποίηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, π.χ. την αντιμετώπιση της ακρίβειας ή τη διαφάνεια στο Χρηματιστήριο.

Όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις μαζί δεν μπορούν να υλοποιηθούν, έχουμε πει και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός ότι μιλάμε για την τετραετία. Ως προς το ότι δεν κυβερνάμε, έχω να πω ότι κυβερνάμε διαφορετικά. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ εννοεί ότι θα έπρεπε εμείς να απομακρύνουμε τους πάντες από τις υπηρεσίες και να κάνουμε κομματικό κράτος, όπως εκείνοι.


ΤΑ ΝΕΑ , 05-07-2004  , Σελ.: N12 
Κωδικός άρθρου: A17981N121 
ID:422822




Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 05.07.2004 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 529 φορές