Διαφόρων Φορέων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ


(ΣΕΦΚ)


Μέλος ΟΙΕΛΕ


Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα τηλ. 2103820537, 2105238148, 6974-439203 fax:
210-5230819


e-mail: sefk@sefk.gr  www.sefk.gr





 


 


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ


ΤΡΙΤΗ 18-5-2004 11.ΟΟ π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Σταδίου 29


 


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:


· Καταβολή 25 ενσήμων το μήνα για απασχόληση 21 ωρών την εβδομάδα.


· Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη εάν καταβάλλουμε πλήρεις εισφορές


· Ασφαλιστική κάλυψη για τους καλοκαιρινούς μήνες




Στον κλάδο μας βιώνουμε μια κατάφωρη αδικία στα ασφαλιστικά θέματα:


Σε μια εργασία σαν τη δική μας –μερική και αναγκαστικά πολλαπλή, με μόνιμη την καλοκαιρινή ανεργία και μ’ ένα ορισμένο ηλικιακό όριο- τα προβλήματα γύρω από την κοινωνική ασφάλιση των καθηγητών φροντιστηρίων έχουν πάρει πλέον εκρηκτικό χαρακτήρα. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων λαμβάνει ελλιπή ένσημα, που συνήθως δεν ξεπερνάνε τα 150 το χρόνο! Συχνά  καταβάλλουμε ασφαλιστικές εισφορές κατά μεγαλύτερες από αυτές της 1ης ασφαλιστικής κλάσης, αλλά δεν μας επικολλούνται 25 ένσημα το μήνα. Τα παραπάνω αφορούν και όσους καθηγητές έχουν πλήρη απασχόληση, δηλαδή 21 ώρες εβδομαδιαίως, αφού σπάνια απασχολούνται καθημερινά.


 


Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές:


-Πολλοί από μας δυσκολεύονται  να πάρουν ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ για το καλοκαίρι.


-Κουτσουρεύονται οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, όταν υπάρχει σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά και σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης σε σύμβαση ορισμένου χρόνου.


-Μειώνονται οι παροχές του Ι.Κ.Α. (ασθένεια, εγκυμοσύνη, επίδομα τέκνων κ.λ.π.) αφού αυτές υπολογίζονται με βάση τις ημέρες εργασίες και τις καταβληθείσες αποδοχές.


-Υπονομεύονται οι αυξήσεις των τριετιών που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας (5%) αφού τα έτη εργασίας δεν ταυτίζονται με τα ημερολογιακά έτη. 


-Μειώνονται οι ημέρες εργασίας που προσμετρούνται σε περίπτωση πρόσληψης στο δημόσιο (διαδοχική ασφάλιση).


-Πάνω απ’ όλα: η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας, τη στιγμή μάλιστα που όλοι βλέπουμε να λιγοστεύουν οι εναλλακτικές επαγγελματικές διέξοδοι. Με τα σημερινά δεδομένα, για να λάβουμε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χρειαζόμαστε ούτε λίγο ούτε πολύ 50 χρόνια εργασίας


 


Η πολιτική της εργοδοσίας


Πατώντας σ΄ αυτή την κατάσταση, οι εργοδότες επεκτείνουν το καθεστώς της μαύρης και πιέζουν ατομικά τον κάθε εργαζόμενο δηλώνοντας λιγότερες ώρες στο ΙΚΑ, για να κερδίσουν φυσικά οι ίδιοι από τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών. Έτσι, βέβαια, η γενικευμένη εισφοροδιαφυγή διογκώνει τα χρέη των  ασφαλιστικών ταμείων τα οποία πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε…


Από την άλλη, όσο περνούν τα χρόνια εργασίας, αντί να θεωρείται πιο σίγουρη η δουλειά μας, γίνεται πιο επισφαλής, περικόπτονται ώρες, απολύονται συνάδελφοι με πολυετή προσφορά. Έτσι επιβάλλει η κυνική λογική της μέγιστης παραγωγικότητας με το ελάχιστο κόστος.


Επειδή όμως αυτά δεν τους είναι αρκετά, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω από το 1993, στη δουλειά με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», γιατί έτσι:


-Δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές. Μεταφέρουν το κόστος της ασφάλισης, περίθαλψης, σύνταξης στις δικές μας πλάτες


-Εξατομικεύουν τη σχέση εργασίας, αφού πλέον δεν θα θεωρούμαστε μισθωτοί, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες - συνεργάτες των φροντιστηρίων καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις.


Ο Σ.Ε.Φ.Κ. έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών (Ο.Ε.Φ.Ε.), όπου ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Σπυρόπουλος  φέρεται να θεωρεί ισχυρό λόγο για τη μη ασφάλιση στο ΙΚΑ την εργασία σε περισσότερα του ενός φροντιστήρια!


 


Οι ευθύνες των κυβερνήσεων


Η αντιασφαλιστική και φιλοεργοδοτική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το ’90 και μετά έχει ανοίξει τις ορέξεις των εργοδοτών αφού:


-απαξιώνει το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και σπρώχνει όλους μας –ή όσους μπορούν- στην ιδιωτική ασφάλιση, όταν βλέπει κανείς ότι αποδίδει εισφορές στο κράτος χωρίς να απολαμβάνει στοιχειωδώς ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη.


-μειώνει διαρκώς τις εργοδοτικές εισφορές (ως κίνητρο για προσλήψεις και μείωση της ανεργίας) -και ουσιαστικά νομιμοποιεί την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων, τα οποία φυσικά εμείς θα κληθούμε να καλύψουμε.


Ο προαναφερθείς πρώην κυβερνητικός παράγοντας σε συνάντηση μαζί μας είχε αναρωτηθεί φωναχτά τι θα σημάνει άραγε για την άνοδο του κόστους εργασίας η πλήρης ασφάλιση για όλους μας…


Με την άρνηση των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη απασχόληση, οι εργαζόμενοι καθηγητές γίνονται όμηροι των εργοδοτών. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερο χαριστικό μέτρο προς τους εργοδότες από τη μη εφαρμογή των συμβάσεων αορίστου χρόνου, το γεγονός δηλαδή ότι το ίδιο το κράτος απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή δύο τουλάχιστον μισθών, μεταφέροντάς μας στο ταμείο ανεργίας;  Στη διαιώνιση αυτής της πολιτικής συντείνει και η ανυπαρξία ελέγχων από το ΙΚΑ στα φροντιστήρια για το αν τηρούνται οι όροι ασφάλισης, η απροθυμία δηλαδή να διεκδικήσει χρήματα που ανήκουν στο ίδιο το ταμείο!


 


 


Γι αυτά λοιπόν κινητοποιούμαστε!


Επειδή όμως το ασφαλιστικό είναι θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, επειδή οι πυλώνες της αντιασφαλιστικής πολιτικής προφανώς δε μπορούν να ανατραπούν από ένα μόνο κλάδο εργαζομένων, απαιτείται η κοινή πάλη ΟΛΩΝ για  κοινωνική ασφάλιση και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, το χρώμα, το φύλλο ή την εθνικότητα, για τους άνεργους και τους μετανάστες. Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ριζική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη συνταξιοδότηση, μείωση και κατάργηση των εργατικών εισφορών, επιστροφή των κλεμμένων από κράτος – εργοδότες στα Ταμεία.


 


 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 17.05.2004 18:56:32
 
Αναγνώσθηκε 465 φορές