Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


ΣTO KENTPO TEXNΩN TOY ΔHMOY AΘHNAIΩN – ΠAPKO EΛEYΘEPIAΣ (BAΣ. ΣOΦIAΣ, ΣTAΣH METPO – MEΓAPO MOYΣIKHΣ), 
19. 1. – 15. 2. 2004, 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΔEYTEPA 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004, ώρα 19.30.


 


Στην έκθεση XOPOΣ KAI ΘEATPO. Aπό τη Ντάνκαν στις νέες χορευτικές ομάδες (συνδιοργάνωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων), που επιμελήθηκε επιστημονικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, προσεγγίζεται για πρώτη φορά η ιστορική πορεία της «συνάντησης» του χορού  με το θέατρο στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.


     Η πορεία αυτή, η οποία επηρεάζεται από την παρουσία της Ιζαντόρα Ντάνκαν στην Αθήνα, ξεκινά επίσημα με το εγχείρημα των Δελφικών Eορτών του ζεύγους Σικελιανού και φθάνει έως τις προτάσεις των πειραματικών ομάδων της δεκαετίας του ’90 («Oμάδα Εδάφους» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, Xοροθέατρο «Oκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου, Xοροθέατρο «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου, κ.ά.).


     H ιστορία της σχέσης των δύο αδελφών τεχνών παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά 61 Ελλήνων χορευτών - χορογράφων και σαράντα χορευτικών ομάδων και συγκροτημάτων. Εδώ ανήκουν η Κούλα Πράτσικα, το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου, η Ζουζού Νικολούδη, η Aγάπη Eυαγγελίδη, ο Γιάννης Mέτσης, ο Λεωνίδας Nτε Πιαν, οι  Γιάννης Φλερύ - Λίντα Άλμα, η «Oμάδα Σύγχρονου Xορού» του Xάρη Mανταφούνη,  το «AENAON Xοροθέατρο» του Daniel Lommel, η «Λάθος Κίνηση» του Κωνσταντίνου Μίχου, η Eταιρεία Oρχηστικής Tέχνης «Xορευτές» και πλήθος άλλοι αξιόλογοι χορογράφοι, που συνέβαλαν στην ανανέωση της ελληνικής χορευτικής και θεατρικής σκηνής.
    
Σκοπός της έκθεσης είναι να ανιχνεύσει την ιστορική πορεία των ελληνικών χορευτικών και χοροθεατρικών παραστάσεων του προηγούμενου αιώνα· να φωτίσει το αξιόλογο έργο των Ελλήνων χορευτών και χορογράφων, το οποίο προέκυψε από τη σχέση των δύο τεχνών ή την προώθησε αποφασιστικά· να φέρει το ευρύ κοινό σ’ επαφή με ένα σημαντικό φαινόμενο καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης.


      Ένα μεγάλο μέρος του υλικού της έκθεσης, αλλά και του μνημειώδους τόμου των Εκδόσεων «Έφεσος», που κυκλοφορεί με τον ίδιο τίτλο, προήλθε από πρωτότυπη έρευνα 80 φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Τ.Θ.Σ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συμπλήρωση της έρευνας συνέβαλαν αποφασιστικά οι θεατρολόγοι Μαρία Ζαχαροπούλου και Σοφία Καραγιάννη. Η πρώτη, εκτός από το πολύμοχθο οργανωτικό της έργο, ήταν επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του βιβλίου και του έντυπου υλικού, ενώ η δεύτερη πρωτοστάτησε στην αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα που επέτρεψαν την κατάρτιση ενός λεπτομερούς χρονολογίου γεγονότων του ελληνικού χορού από το 1900 μέχρι σήμερα.


     Η έκθεση σχεδιάστηκε από τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Κωνσταντίνο Ζαμάνη, απόφοιτο του Τ.Θ.Σ, με την καθοδήγηση της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, σκηνογράφου, αρχιτέκτονος και διδάσκουσας του Τ.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.


     Η έκθεση αυτή, η οποία προβλέπεται να περιοδεύσει και σε άλλες ελληνικές πόλεις,  με επόμενο σταθμό τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά (24. 2 - 15. 3. 2004), ανοίγει ουσιαστικά ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου και χορού του 20ού αιώνα: το κεφάλαιο της σχέσης των δύο αυτών αδελφών τεχνών. Η έκθεση XOPOΣ KAI ΘEATPO: Από τη Ντάνκαν στις νέες χορευτικές ομάδες και το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων «Έφεσος» θέτουν τα θεμέλια για τη συμπλήρωση του υλικού που συγκεντρώθηκε και τη διεύρυνσή του με νεότερα στοιχεία, όσο ασκούν δραστηριότητα ή βρίσκονται στη ζωή οι δημιουργοί και οι συνεργάτες τους. Ανοίγει, επίσης, τον δρόμο για την εφεξής καταγραφή των όσων σημαντικών γίνονται, κάθε χρόνο, στον τομέα αυτόν, τόσο μέσα όσο και έξω από τα ελληνικά σύνορα.


     Mε την παράκληση της αναφοράς,


Για πληροφορίες: Mαρία Zαχαροπούλου, τηλ.: 6945 540868,210 8326844


Σοφία Kαραγιάννη, τηλ.: 210 8102163, 6946 342815


ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


(ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ, ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ), 19.  1 - 15. 2. 2004.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2004 10:17:59
 
Αναγνώσθηκε 470 φορές