Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΛΜΕ Ηρακλείου


Ταξ. Μαρκοπούλου 41                                                                                     Ηράκλειο 27-10-2003


712 01       Ηράκλειο


Τηλ: 2810-226.557 / 6932-430.197


ΠΡΟΣ:     



  • τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Π. Ευθυμίου               
  • τον Υφ/ργό   Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Γκεσούλη

 Θέμα: Προσλήψεις 9 αναπληρωτών. για την στελέχωση του Ειδικού Γυμνασίου και των τμημάτων       ένταξης


     Αν το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται από τη μεταχείριση που επιφυλάσσει προς τους αδύναμους, τότε η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη στην εποχή του Λίθου. Η περιφρόνηση προς τα τομα Με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑΜΕΕΑ στη συνέχεια) είναι έκδηλη παντού. Με λίγες εξαιρέσεις, το να περιμένει κανείς μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ΑΜΕΕΑ από την κοινωνία, τους φορείς, και την «Ευρωπαϊκο-Ολυμπιακή» Ελλάδα θα ήταν μια επικίνδυνη αυταπάτη. Η μεταχείριση που επιφυλάσσει το Υπουργείο Παιδείας στο Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και στα Τμήματα Ένταξης μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι, γιαυτό, η θέση των ΑΜΕΕΑ είναι στον Καιάδα ή στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιο Κωσταλέξι για να μην επιβαρύνουν, άλλωστε, και τον κρατικό προϋπολογισμό.


     Δύο μήνες τώρα, το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και τα Τμήματα Ένταξης, τα οποία έχουν σκοπό την εκπαίδευση των ΑΜΕΕΑ, υπολειτουργούν. Όχι ότι πέρυσι λειτουργούσαν άριστα, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει. Ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί πλήρη προγράμματα λειτουργίας. Το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο και τα κενά ‘μπαλώνονται’ με ελάχιστους αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις ηρωισμών, όπου εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί δίδαξαν αμισθί, λες και χρειαζόμαστε ήρωες για να πετύχουμε το αυτονόητο.


     Το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και τα Τμήματα Ένταξης δεν είναι οποιαδήποτε σχολεία. Είναι λιμάνι και φωλιά για όσα παιδιά η φύση τους έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Είναι φάρος ελπίδας για τους γονείς τους που βιώνουν τη Σταύρωση χωρίς Ανάσταση. Είναι αβάστακτο να διαπιστώνουν την αδιαφορία και την περιφρόνηση αρμοδίων και αναρμοδίων μαζί με τα καθημερινά προβλήματα που συνεπάγεται η ανατροφή ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό, θα έπρεπε να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πλήρη στελέχωση του Ειδικού  Γυμνασίου  Ηρακλείου και των Τμημάτων Ένταξης. Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες χρειάζεται επιτακτικά γνώσεις και δεξιότητες που τ’ άλλα παιδιά μπορούν να τις κατακτήσουν και μόνα τους. Διαφορετικά, εάν αφεθούν στη μοίρα τους, η επιβίωση τους εξαρτάται αποκλειστικά από τη φροντίδα των γονιών τους, οι οποίοι, ως γνωστόν δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ακόμα δεν είναι αθάνατοι.


     Οι παραπάνω σκέψεις ηχούν ως ευχολόγιο σε ‘ώτα μη ακουόντων’ στις μέχρι τώρα κρούσεις μας για την πλήρη στελέχωση με το απαιτούμενο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό. «Δεν υπάρχουν πιστώσεις» είναι η μόνιμη επωδός ! Τέτοιες απαντήσεις μας δίνουν την εντύπωση ότι ζούμε σε μια φτωχή αφρικανική χώρα. Όμως, μια ματιά γύρω μας είναι αρκετή για να διαπιστώσει τον πλούτο που επιδεικνύεται χυδαία και απροκάλυπτα παντού. Με τι να πρωτοθυμώσει κανείς; Με τα χρυσοπληρωμένα έργα βιτρίνας του ιδιωτικοποιημένου κράτους ή με την ανικανότητα των «κυβερνώντων» της να φορολογήσουν και να διαχειριστούν δίκαια τον πλούτο αυτής της χώρας ή με το εκ προμελέτης έγκλημα διάλυσης της δημόσιας  εκπαίδευσης συνολικά και της ειδικής κατά συνέπεια;


     Αν το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης είναι τραγικό τότε το πρόβλημα της ειδικής εκπαίδευσης είναι ακόμα τραγικότερο. Ένα παιδί μπορεί να επιβιώσει θεωρητικά και χωρίς τη βοήθεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Κανείς δεν πέθανε από την έλλειψη παιδείας. Όταν όμως εγκαταλείπεις στην τύχη του ένα παιδί με φυσικές ελλείψεις, τότε το καταδικάζεις συνειδητά σε θάνατο.


   Απαιτούμε να δοθούν άμεσα στην Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου ακόμα 9 πιστώσεις για να προσληφθούν ισάριθμοι αναπληρωτές, που είναι απαραίτητοι για την στοιχειώδη λειτουργία του Ειδικό Γυμνασίου Ηρακλείου και των Τμημάτων Ένταξης. 


        


            Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
         Νίκος Αλεξάκης                    Μανώλης Αλεξάκης           



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.11.2003 17:03:05
 
Αναγνώσθηκε 418 φορές