Διαφόρων Φορέων

Ηράκλειο, 24/10/03



Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας Κρήτης

Προς
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοιν.
Νομαρχίες Νομών Κρήτης
Περιφερειακή Διεύθυνση σ Εκπαίδευσης Κρήτης
Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας
Κρήτης
ΟΛΜΕ
Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ν σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας
Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης
ΜΜΕ



Σήμερα, 28/9/2003 συγκεντρωθήκαμε οι καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας Κρήτης για να συζητήσουμε τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου μας και καταλήξαμε στα εξής:

Είναι γνωστή η ανάγκη εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στη χώρα μας, διότι:
Η Γερμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της με μεγάλο ποσοστό εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.
Η ορολογία της γερμανικής γλώσσας είναι απαραίτητη στον τεχνολογικό τομέα στις αντίστοιχες ειδικότητες των ΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Ειδικά στην Κρήτη λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων η Γερμανική Γλώσσα δεν είναι μόνο προτιμητέα αλλά αποτελεί και προϋπόθεση διότι:
Στον τουριστικό τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών (πάνω από 500.000 σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τουρισμού Κρήτης και του ΕΟΤ) προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες.

Επιπλέον η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας αποτελεί αίτημα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Όμως παρά τη μεγάλη ζήτηση στα σχολεία όλης της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο εμμένει στην πολιτική του μη διορισμού μονίμων καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (κατά το σχολικό έτος 2002/03 απ΄ τους 1000 καθηγητές, που δίδασκαν στα σχολεία όλης της χώρας οι 450, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, ήταν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, χωρίς να υπολογίζουμε τα κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ, όπως για παράδειγμα στην Παλαιόχωρα Χανίων και στον Πύργο Ηρακλείου).
Το αναμενόμενο θα ήταν να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμους διορισμούς, εφόσον αυτά τα κενά εδώ και πολλά χρόνια είναι οργανικά. Το υπουργείο όμως δεν προχωράει ούτε καν στην έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών (πάνω από 70 κενά μόνο στην Κρήτη αυτή τη στιγμή χωρίς να υπολογίζουμε τις ώρες, που υπερβαίνουν ή δε συμπληρώνουν το πλήρες ωράριο).

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι:
- Οι Διευθυντές ορισμένων σχολείων πιέζουν μαθητές στην υποχρεωτική παρακολούθηση β΄ ξένης γλώσσας, την οποία δεν έχουν επιλέξει λόγω έλλειψης Καθηγητών Γερμανικής.
- Η υποβάθμιση του μαθήματος από 3ωρο σε 2ωρο, έτσι ώστε η μάθηση να είναι πλημμελής.
- Η απώλεια πολλών διδακτικών ωρών εις βάρος των μαθητών.
- Έλλειψη καθηγητών για την πραγματοποίηση εξετάσεων του Σεπτεμβρίου.
- Αποθάρρυνση των μαθητών Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ να επιλέξουν το μάθημα της Γερμανικής Γλώσσας.
- Επιπρόσθετα γεννιούνται ερωτηματικά για την άνιση κατανομή των θέσεων β΄ ξένης γλώσσας για τα υπό ίδρυση ολοήμερα γυμνάσια της χώρας (91 γαλλική, 9 γερμανική)

Με αφορμή τα παραπάνω, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Να ενημερώσουμε το ΥΠΕΠΘ, τις Νομαρχίες των Νομών Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Κρήτης, την ΟΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, φορείς και συλλόγους εκπαιδευτικών, την Ένωση Ξενοδόχων και τα ΜΜΕ.
2. Μαζικές παραστάσεις στον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης, στις Νομαρχίες, στις Διευθύνσεις Β/θμιας Κρήτης και σε όποια σχολεία παρουσιάζονται παρατυπίες.
3. Επιδίωξη συνάντησης με υπουργό.

Διεκδικούμε:
1. Την άμεση κάλυψη των κενών με πρόσθετους μόνιμους διορισμούς και την εδώ και τώρα τοποθέτηση αναπληρωτών καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, όπου υπάρχει κενό.
2. Εφαρμογή των νόμων και εγκυκλίων, που αφορούν στην επιλογή β΄ ξένης γλώσσας.
3. Σε περίπτωση εισαγωγής β΄ ξένης γλώσσας στην Α/θμια να υπάρχει ελεύθερη επιλογή της γλώσσας αυτής από τους μαθητές.
4. Την τοποθέτηση συμβούλων για την ειδικότητα μας στο ΥΠΕΠΘ και στις κατά τόπους Διευθύνσεις.

Παρακαλούμε να μας δοθεί η δυνατότητα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας με την ελπίδα να υπάρξει λύση στον ακόλουθο παραλογισμό:
Μαθητές να περιμένουν να διδαχθούν, σχολεία να λειτουργήσουν και καθηγητές να εργαστούν.



Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας Κρήτης


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.10.2003 23:04:03
 
Αναγνώσθηκε 425 φορές