Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                Ορεστιάδα 20 - 10 - 2003

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                     

Τηλ. - fax : 25520-24361

e-mail : belmeebr@otenet.gr


 


 


Μη μάθεις, παιδί μου, γράμματα


Χρησιμοποιούμε τον ευρηματικό τίτλο του άρθρου της κ. Δήμητρας Καδδά από την Οικονομία της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (19/10/03), όπου παρουσιάζεται η μελέτη «European education production functions» της Κομισιόν, για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα ικανοποίησης των αιτημάτων του κλάδου, που επιδιώκουν να  διορθώσουν τα κακώς κείμενα στο χώρο της εκπαίδευσης, έτσι όπως αυτά καταγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: α) ενώ στην Ευρώπη όσο μεγαλώνει το επίπεδο μόρφωσης μειώνεται το ποσοστό ανεργίας, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο: το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται στους πτυχιούχους κατά 0,2% β) οι επιδόσεις των μαθητών είναι οι δεύτερες χαμηλότερες μετά την Πορτογαλία γ) ένα στα δύο παιδιά, που δεν προέρχονται από οικογένειες με μεγάλη μόρφωση, δεν καταφέρνει να μπει στο πανεπιστήμιο. Που αποδίδει όμως η μελέτη τις κακές επιδόσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και ποια είναι τα αντίστοιχα αιτήματά μας;


·         Οι δαπάνες για την παιδεία είναι οι πιο χαμηλές μεταξύ των 18 κρατών που εξετάζονται. Αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ. (5% του ΑΕΠ για την παιδεία για το 2004)


·         Οι μαθητές ανά τάξη είναι πάρα πολλοί, 28 κατά μέσο όρο έναντι 10 μόνο παιδιών στη Σουδία (Καθιέρωση ανώτατου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα σε Γυμνάσιο-Λύκειο, 20 μαθητών στις κατευθύνσεις του Λυκείου και στα ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια των ΤΕΕ, των Γυμνασίων και των Λυκείων)


·         Χαμηλές αμοιβές καθηγητών. Αγγίζουν μόλις τα 16.240 δολάρια (ετήσιες αμοιβές για 15 χρόνια υπηρεσίας, προσαρμοσμένες με βάση το κόστος ζωής στη Ελλάδα) έναντι 35.340 δολαρίων στη Νορβηγία. (25% αυξήσεις στις αποδοχές μας και ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς)


·         Οι Έλληνες καθηγητές έχουν τα λιγότερα έτη εμπειρίας, 13 κατά μέσο όρο έναντι 22 στο Βέλγιο.( διορισμό όλων των αναπληρωτών μετά από τρεις συμβάσεις (ανώτατο όριο), με βάση την προϋπηρεσία τους)


 


Πως λοιπόν, παιδί μου, θα μάθεις γράμματα;


 


Για το Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          Δεμερδεσλής Γιώργος                                      Δερμεντζοπούλου Έλση



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.10.2003 11:04:28
 
Αναγνώσθηκε 439 φορές