Διαφόρων Φορέων

 

                                                                                            Νάξος, 25 – 9 – 2003

Aλεξάνδρα Κατσώνη

Εκπ/κός κλ. ΠΕ02                                                  ΠΡΟΣ: YΠΕΠΘ

                                                                                                                            ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Γ/σιο Τραγαίας                                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

84300 - ΝΑΞΟΣ                                                                                        ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                                                                                                              Αχαρνών 417

                                                                                                                              11143 – ΑΘΗΝΑ

 

                                                                                                            ΚΟΙΝ : 1. Γραφείο Πρωθυπουργού

                                                                                               2. Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας

                                                                                               3. Γραφείο Γεν.Γραμματέα Ν.Γενιάς

                                                                                               4. Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. Τμήμα Γ’

                                                                                               5. Δ.Δ.Ε Κυκλάδων

                                                                                               6. Εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΘΝΟΣ                                                                                             ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – ΤΑ ΝΕΑ –

                                                                                                    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ’

 

Ταξίδι στη Μαδρίτη (11/9/03 – 17/9/03)

 

          Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού ταξιδιού που η υπηρεσία σας οργάνωσε για απόφοιτους αριστούχους νέους στη Μαδρίτη και στο οποίο συμμετείχα ως συνοδός καθηγήτρια, θεωρώ χρήσιμο και σκόπιμο να σας εκθέσω τις απόψεις μου σχετικά με τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές των οποίων τυχόν υπήρξα μάρτυρας.

          Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι θεωρώ ευτυχή της καθιέρωση του θεσμού του προγράμματος «Οι Νέοι Γνωρίζουν την Ευρώπη», διαπίστωσα ότι οι συμμετέχοντες πρώην μαθητές μας είχαν την ευκαιρία ν΄ αποκομίσουν μια πλούσια από κάθε άποψη εμπειρία.  Επιπλέον, η προσωπική μου εμπειρία από τη συνεργασία, το ήθος και το επίπεδο των νέων που συνόδευσα υπήρξε επίσης άριστη.

          Σε ό,τι με αφορά ωστόσο, οι αρνητικές πλευρές αυτού του ταξιδιού ήταν κατ’ εμέ  τέτοιας έκτασης, ώστε να το μετατρέψουν σε μια άκρως δυσάρεστη εμπειρία.

 

Πρώτον. Σφάλμα υπήρξε το γεγονός ότι οι 8 καθηγήτριες-συνοδοί δεν είχαμε εκ των προτέρων ενημερωθεί από κανέναν υπεύθυνο σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα είχαμε στη διάρκεια του ταξιδιού. Ποιος αναμενόταν να είναι ο ρόλος μας ,  πού ήταν τα όρια ευθύνης μας και πού η ευθύνη των εκπροσώπων της Γ. Γ. Ν .Γ.;  Ποιος θα είχε τον πρώτο λόγο;  Μήπως ο λόγος μας  μετρούσε εξίσου ; Σε αυτή τη περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονταν συλλογικά και με πλειοψηφία, κάτι το οποίο ούτε κατά διάνοια  συνέβη. Η μήπως δεν ετίθετο θέμα λήψης αποφάσεων αφού υπήρχε τόσο λεπτομερές πρόγραμμα έτοιμο από την Αθήνα, από το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση παρέκκλισης; Τότε γιατί σημειώθηκαν τόσες παρεκκλίσεις ; Γιατί οι καθηγήτριες μαθαίναμε για τις αλλαγές του προγράμματος την ώρα που αυτές συνέβαιναν και πολλές φορές ύστερα από τα παιδιά ;

 

Δεύτερον. Σφάλμα πρώτου μεγέθους υπήρξε η επιλογή των  «συνοδών» της Γ. Γ. Ν. Γ.. Η ύπαρξή τους δεν  αποτελεί μόνο τιμωρία  για τις ίδιες αλλά –δυστυχώς- και προσβολή για καθηγητές και μαθητές. Οι «κυρίες» (όπως επέμεναν να αυτοαποκαλούνται)  Σ. Κεντηστού και Ε. Μούσιου επέβαλαν το απίθανο  ήθος και την αισθητική της απαίδευτης , ανάρμοστης και ανοίκειας συμπεριφοράς τους πάνω σε ανύποπτους ανθρώπους.  Με ποιο δικαίωμα, άραγε, και με ποια εξουσία;

 

 

 

Τρίτον. Η εξωφρενική συμπεριφορά των «κυριών» αυτών (με κριτήριο, βέβαια, τους περιορισμούς της ευπρέπειας και της αξιοπρέπειας, αρχές για τις οποίες μάλλον δεν έχουν ακούσει τίποτα στη φτωχή ζωή τους), εκδηλώθηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια όταν σχεδόν εξαρχής και με μαθητοπατερικές μεθόδους έθεσαν το ζήτημα ενός εκτός προγράμματος νυχτερινού ξεφαντώματος σε ντίσκο (από ώρα 11.30 έως 02.30).

Αν και η γνώμη των καθηγητών δεν ζητήθηκε, δεν δίστασα να διατυπώσω τις αντιρρήσεις μου κυρίως ως προς το είδος της προτεινόμενης διασκέδασης, θεωρώντας ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές ψυχαγωγίας σε μια ξένη πρωτεύουσα, όταν μάλιστα η παραμονή μας σε αυτή είναι τόσο περιορισμένη χρονικά.

Ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ ότι η διατύπωση μιας τέτοιας γνώμης από μέρους μου (με σύντομη, λογική και μετριοπαθή ανάπτυξη επιχειρημάτων και μάλιστα  εις επήκοον όλων σε «λαϊκή συνέλευση» που στήθηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου ), θα αποτελούσε αφετηρία ενός ενορχηστρωμένου πολέμου σε βάρος μου από πλευράς των δύο «κυριών» της Γ. Γ. Ν. Γ. ,  σε αγαστή σύμπνοια με τις δύο υπαλλήλους του ταξιδιωτικού γραφείου.

 Επί δύο ημέρες, ό,τι δεν μπορούσαν να πετύχουν οι δεύτερες με τη « διπλωματία», επιχειρούσαν να το πετύχουν οι άλλες «εξ εφόδου». Πότε με «νουθεσίες» που σκοπό είχαν να με «φέρουν στο φιλότιμο», πότε με παραπειστικές υποδείξεις, πότε με έμμεσους έως προφανείς εκβιασμούς (όπως : αφού δεν έρχεσαι μαζί μας, είσαι υποχρεωμένη να μείνεις στο ξενοδοχείο), πότε με μισοκαλυμμένες απειλές και τέλος, ως αποκορύφωμα της απελπισίας τους, με απρόκλητη, ανοίκεια και εκτός ορίων και ελέγχου προκλητικότατη σε ύφος και υβριστική σε περιεχόμενο φραστική επίθεση από την Ε. Μούσιου. Στο διάστημα αυτό η στάση των περισσοτέρων συναδέλφων μου ήταν παθητική.

Γιατί άραγε οι εκπρόσωποι της Γ. Γ. Ν. Γ. και του ταξιδιωτικού γραφείου επέμεναν με τέτοια λύσσα (κυριολεκτώ ) να εξασφαλίσουν την ομοφωνία; Μήπως αυτές οι εκτός προγράμματος νυκτερινές έξοδοι δεν επιτρέπονται μεν, αλλά αν υπάρξει συμμετοχή όλων γίνονται τα «στραβά μάτια» ; Σε ό,τι με αφορά, οι απαντήσεις για τους προφανέστατους λόγους που οδήγησαν τις κυρίες αυτές να επιμείνουν με τέτοιο πείσμα στην υλοποίηση του σχεδίου τους (αν και οι πρώην μαθητές μας και νυν φοιτητές, για τη «χαρά» των οποίων υποτίθεται ότι γινόταν όλο αυτό το κακό, δεν επέμεναν οπωσδήποτε στη ντίσκο), έχουν δοθεί.

Αυτό όμως που με απασχολεί ακόμη είναι ποιος –από πλευράς της Γ. Γ. Ν. Γ.- τους έδωσε το δικαίωμα να ασκήσουν πάνω μου αφόρητες έως εξουθενωτικές πιέσεις να συμμετάσχω σε μια προαιρετική και εκτός προγράμματος εκδήλωση.

 

Για όλα τα παραπάνω ζητώ από πλευράς σας εξηγήσεις και ηθική ικανοποίηση.

 

Για την ιστορία σημειώνω ότι η νυκτερινή έξοδος πραγματοποιήθηκε τελικά στο κλαμπ JOY, επιλογής των δύο υπαλλήλων του ταξιδιωτικού γραφείου στις 14/9, με συμμετοχή όλων των παιδιών (πλην δύο), έξι καθηγητριών (εμού μη συμπεριλαμβανομένης), των δύο υπαλλήλων της Γ. Γ. Ν. Γ.

και των δύο υπαλλήλων του γραφείου. Η τιμή ορίστηκε σε 22 ευρώ το άτομο (12 για το κέντρο και 10 για το πούλμαν!)

 

Τέταρτον. Σοβαρές αλλαγές συνέβησαν σε σχέση με το πρόγραμμα που εμείς οι συνοδοί είχαμε στα χέρια μας, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό ταξίδι των αριστούχων να μετατραπεί σε μια φτηνή εκδρομή της σειράς. Η αυστηρότητα των συνοδών μας εξαντλήθηκε στη θρησκευτική ευλάβεια με την οποία τηρούσαμε το «ωράριο φαγητού» (έπρεπε εξ άπαντος να φάμε  προτού χωνέψουμε το προηγούμενο γεύμα, σε στιλ καταναγκαστικών έργων) και στο «ωράριο αγορών» (δεν αφήσαμε παραπονεμένο κανένα πωλητήριο μουσείου ).

 

 

 

 

·  Στο Τολέδο ( 13/9 ) βιαστήκαμε να ολοκληρώσουμε τη ξενάγησή μας σε δύο αξιοθέατα, προκειμένου να επισκεφθούμε εργοστάσιο κατασκευής αναμνηστικών ειδών με «καλές τιμές». Εννοείται ότι αν συμπεριλάβουμε και τα καταναγκαστικά έργα σε φαγητό, δεν περίσσεψε χρόνος να περπατήσουμε στη πόλη.

·  Επισκεφθήκαμε ( 14/9 ) το Μουσείο Πράδο χωρίς ξεναγό (!) στο αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα των 2 ωρών, ενώ περίσσεψε τουλάχιστον μισή ώρα για το πωλητήριο του μουσείου.

·  Δεν πραγματοποιήσαμε τη προγραμματισμένη συνάντηση στο Ινστιτούτο Νεολαίας κλπ. ( 14/9), αλλά  αντ΄ αυτού επισκεφθήκαμε  το άδειο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεάλ και για 1,5 ώρα (!) επιδοθήκαμε σε συγκλονιστικές αγορές αναμνηστικών.

·  Επισκεφθήκαμε (15/9 ) με μεγάλη βιασύνη και για 1,5 ώρα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης για να σταθούμε με τη ξεναγό μας σε πέντε (!) μόλις πίνακες, αλλά είχαμε μισή ώρα επιπλέον να διαθέσουμε στο πωλητήριο του μουσείου.

·  Δεν πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη ( 15/9 )  επίσκεψή μας στο ισπανικό Κοινοβούλιο (γιατί άραγε ; ) και διαθέσαμε τις ώρες αυτές για ψώνια στους ίδιους πεζόδρομους του κέντρου όπου είχαμε ξαναψωνίσει δύο μέρες πριν.

·  Ενώ μας περίμενε πραγματικός γολγοθάς του ταξιδιού επιστροφής μας και ενώ μέναμε σε ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο, επισκεφθήκαμε (16/9) την ελληνική πρεσβεία (30΄ διαδρομή) όπου υποτίθεται ότι μας περίμενε ο πρέσβης. Αντ΄ αυτού, η πρόξενος έκανε μια σύντομη ενημέρωση του τύπου «Τι είναι πρεσβεία;» (σε στιλ «Τι είναι η πατρίδα μας;») και με απόλυτη ψυχρότητα τόσο η ίδια όσο και το προσωπικό της πρεσβείας περίμεναν καρτερικά να τελειώσει το μαρτύριο της ωριαίας ανούσιας ορθοστασίας χωρίς να προσπαθήσουν καν –έστω από διπλωματική ευγένεια- ν’ ανοίξουν ένα τυπικό διάλογο με κάποια παιδιά. Εννοείται ότι η απογοήτευση όλων ήταν μεγάλη.   Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης για φαγητό ( άλλα 40΄ διαδρομή ) σε ώρα αιχμής. Γιατί άραγε έπρεπε οπωσδήποτε να φάμε εκεί; Η έξοδος από το εστιατόριο ήταν ένας πραγματικός τραγέλαφος. Χάσαμε 4 παιδιά από ασυνεννοησία μέσα στο κυκλοφοριακό χάος. Μετά άλλα 40΄ διαδρομής φθάνουμε εν τέλει στο αεροδρόμιο.

·  Χάσαμε πολύτιμες ώρες με τις μετακινήσεις από το ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, αφού το ξενοδοχείο ήταν πολύ μακριά. Υπήρξε μέρα που την ίδια διαδρομή κάναμε τέσσερις φορές !

·  Χάσαμε πολύτιμες ώρες στο φαγητό, μια τελετουργική διαδικασία που διαρκούσε τουλάχιστον 2 – 2,5 ώρες ανά γεύμα.

 

             Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

 

  

                                                                                             Αλεξάνδρα Κατσώνη

                                                                                                       Φιλόλογος

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.10.2003 08:32:46
 
Αναγνώσθηκε 464 φορές