Δραστηριότητες & Eκδηλώσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ   

ΚΕΝΤΡΟ   

ΘΡΑΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΜΑΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης πολιτιστικής του προσφοράς, και ειδικότερα στον τομέα ‘εκπαίδευση-επιμόρφωση’, οργανώνει μαθήματα Πομακικής Γλώσσας και γνωριμίας με τον Πομακικό πολιτισμό.  Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται  να γνωρίσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Πομάκων της Θράκης.


     Τα μαθήματα της Πομακικής Γλώσσας θα γίνονται στο ΠΑΚΕΘΡΑ (Αντίκα 14,  Παλιά Ξάνθη) μία φορά (2 ώρες) την εβδομάδα  και θα διαρκέσουν επί ένα εξάμηνο.  Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες, μετά από εξετάσεις, βεβαίωση παρακολούθησης. Εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, θα διοργανώνονται αφιερώματα σε επί μέρους θέματα με τη μορφή ειδικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, συζητήσεις, ομιλίες, προβολές, επισκέψεις, πεζοπορικές διαδρομές.


        Οι περιγραφόμενες δραστηριότητες αποτελούν για το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης μια συνέχεια δράσεων που ανέπτυξε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα για τους Πομάκους της Θράκης, το ΠΑΚΕΘΡΑ εξέδωσε το 1995 το έργο του Πέτρου Δ. Θεοχαρίδη: «Πομάκοι, οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης», το οποίο θεωρείται σταθμός στη σχετική βιβλιογραφία και ακολούθησε η συμμετοχή του ΠΑΚΕΘΡΑ σε πρόγραμμα εκπαίδευσης Πομάκων οργανοπαικτών με σκοπό τη μουσική εκπαίδευση ατόμων  ηλικίας 20 έως 40 ετών Πομακικής καταγωγής ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα  λαϊκών οργανοπαικτών.


        Η Πομακική γλώσσα είναι ένα παλαιοσλαβικό ιδίωμα με πολλές ομοιότητες με τις νοτιοσλαβικές γλώσσες (βουλγαρική, σερβική κλπ), αλλά και με στοιχεία της Τουρκικής και της Ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί μία από τις πιο ζωντανές ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της Ευρώπης και δεν μπορεί πλέον να θεωρείται άγραφη γλώσσα. Η καταγραφή της έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό βαθμό και μετά την έκδοση των Ελληνο-Πομακικών Λεξικών τώρα η Πομακική γλώσσα έχει τη θέση της και στο Internet (βλέπε το Πομακο-Eλληνικό Λεξικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pomlex.com).


       Επισημαίνεται ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο σεβασμός απέναντι στις ολιγότερο ομιλούμενες μητρικές γλώσσες αποτελεί  θεμελιώδη αρχή. Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (Στρασβούργο - 1992) δίνει έμφαση στο σεβασμό της γλωσσικής ετερότητας. Τα κράτη-μέλη οφείλουν, σύμφωνα με αυτόν,  να λαμβάνουν μέτρα προστασίας  των διαφορετικών γλωσσών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά μέσα στην επικράτειά τους. Η αναγνώριση των περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών θεωρείται ως "έκφραση πολιτισμικού πλούτου" (άρθρο 7 παρ. 1). Καθορίζοντας δε την πολιτική τους ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες των γλωσσικών ομάδων, τα κράτη  πρέπει να απαλείψουν τις διακρίσεις-περιορισμούς που υπάρχουν σε βάρος κάποιων ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών και να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στις γλωσσικές ομάδες μιας χώρας (άρθρο 7 παρ. 2-4).


        Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Ολιγότερο Χρησιμοποιούμενες Γλώσσες [European Bureau for Lesser Used Languages (EBLUL)] συμπεριλαμβάνει την Πομακική γλώσσα  στις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες στην Ελλάδα διακρίνοντάς την, βέβαια, από άλλες νοτιοσλαβικές (Βουλγαρική, Σερβική κλπ) και από την Τουρκική. Στην αναφορά του EBLUL στην Πομακική γλώσσα περιλαμβάνεται γλωσσολογική περιγραφή, αλφάβητο και ζωντανά παραδείγματα χρήσης της γλώσσας.


  Πιστεύοντας ότι η μητρική γλώσσα αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης επιθυμεί να συμβάλλει στη επικοινωνία των κατοίκων της Θράκης,  αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων της οροσειράς της Ροδόπης.


 

Έναρξη μαθημάτων:  Τετάρτη 1 Οκτωβρίου


Πληροφορίες - εγγραφές στα τηλέφωνα: 25410-79673, 25410-79688,  6976-898017



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 18.09.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 568 φορές