Διαφόρων Φορέων

Εναρκτήριος λόγος της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από την
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και τον
ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
με γενικό θέμα "ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ"

==========================================================

Κύριε Πρόεδρε, Κυρία Αντιπρόεδρε, Κυρία Πάρεδρε, Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι Συνάδελφοι!

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον κλάδο των Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας στην Ελλάδα. Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Δημόσιας Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν φέτος μια Επιστημονική Ημερίδα. Αντικείμενο της πρώτης αυτής ημερίδας είναι η παρουσίαση προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα, του νέου θεσμού του ΥΠΕΠΘ, που τιτλοφορείται "Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας".
Στόχος της συνδιοργάνωσης αυτής είναι η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των συναδέλφων εκπαιδευτικών σχετικά με το νέο θεσμό, τη λειτουργία, αλλά και τη φιλοσοφία του Πιστοποιητικού.

Ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά την Άνοιξη για την Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα, ενώ πρόκειται να γίνει αντίστοιχη εφαρμογή του για την Αγγλική και βεβαίως τη Γερμανική γλώσσα τον μήνα Νοέμβρη.

Με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε και τη στήριξη του νέου αυτού θεσμού από τις δυο επιστημονικές μας Ενώσεις. Πιστεύουμε, ότι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας δίνει στον Έλληνα σπουδαστή της Γερμανικής γλώσσας την ευκαιρία να πιστοποιήσει τη βαθμίδα γνώσης της ξένης γλώσσας μέσα από μια επιστημονικά και παιδαγωγικά θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη διαδικασία, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο στον κλάδο μας.

Είναι κοινή άποψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων των εκπαιδευτικών, ότι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Έλληνα μαθητή και σπουδαστή, αφού του παρέχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει το επίπεδο γνώσης της γλώσσας σε πλαίσιο που πλέον θα αναγνωρίζεται τόσο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού και οι βασικές αρχές αξιολόγησής του στηρίζονται σε προτάσεις του Συμβουλίου Παιδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2002. Αυτό συνάδει και με το Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Εξετάσεων, στο οποίο στηρίζεται και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
Είναι σταθερή βούληση και επιθυμία όλων των διδασκόντων της Γερμανικής γλώσσας να θεμελιωθεί ένα τέτοιο εργαλείο πιστοποίησης, το οποίο με τη σειρά του θα εδραιώσει και θα στηρίξει την εξάπλωση της διδασκαλίας της γλώσσας σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, αφού στηρίζεται με ένα κρατικά αναγνωρισμένο πιστοποιητικό.

Κατά συνέπεια, η στήριξη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας από πλευράς των επιστημονικών οργάνων της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συλλόγου Καθηγητών Γερμανικής είναι δεδομένη και εκφράζεται με τον πιο περίτρανο τρόπο μέσα από τη διοργάνωση αυτή.

Η συνεργασία του διοργανωτή φορέα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, που είναι το Υπουργείο Παιδείας, του επιστημονικού συμβούλου του Υπουργείου, που στην περίπτωση της Γερμανικής γλώσσας είναι το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και των δυο φορέων των εκπαιδευτικών της Γερμανικής γλώσσας, υπήρξε μέχρι σήμερα, και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον, άριστη. Τόσο από επιστημονικής όσο και από διοργανωτικής πλευράς λειτούργησε και λειτουργεί πνεύμα συνεργασίας με απώτερο κοινό στόχο την εδραίωση του Πιστοποιητικού στη συνείδηση του τελικού αποδέκτη, που είναι ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας μαθητής.

Ελπίζουμε, αυτή η συνεργασία μας να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να δοθεί με τον τρόπο αυτό ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις εμπειρίες που προκύπτουν από την καθημερινή πρακτική της διδασκαλίας της γλώσσας μέσα στην τάξη.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν στη διάδοση και εδραίωση του νέου θεσμού, τόσο με τη συνέχιση της άριστης εργασίας τους όσο και με την ενεργή συμμετοχή στα όργανα και τις διοργανώσεις της ίδιας της διαδικασίας του Πιστοποιητικού. Καλούμε τους συναδέλφους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σώμα των βαθμολογητών – αξιολογητών των εξετάσεων, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τόσο την διαδικασία, όσο και τον ίδιο τον κλάδο.

Αγαπητοί Σύνεδροι, οι δυο επιστημονικές ενώσεις πιστεύουν, ότι μια συνεργασία τόσο στο θεωρητικό τμήμα της ετοιμασίας των εξετάσεων, όσο και στην πρακτική πλευρά της διεξαγωγής τους, μεταξύ των φορέων και του αρμόδιου Υπουργείου, είναι απαραίτητη και μη παραβλεπτέα. Πιστεύουμε, ότι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, με την προοπτική σύνδεσής του με την Ελληνική Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες Ελληνόπουλα να αποκτήσουν ένα ισχυρό όπλο για τη μάχη που καλούνται να δώσουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, όπου η ελεύθερη διακίνηση εργατικού και επιστημονικού προσωπικού απαιτεί την ταυτόχρονη άριστη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι δικές μας οργανώσεις που συναρτούν το ΚΠΓ με τη Δημόσια Εκπαίδευση. Σε ανάλογη Ημερίδα που διοργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών της Αγγλικής Γλώσσας, τονίστηκε επίσης η σπουδαιότητα του Πιστοποιητικού σε συνάρτηση με την ανάγκη σύνδεσής του με τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Ο κλάδος μας καλείται να παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πανευρωπαϊκή πλέον υπόσταση του αυριανού Έλληνα πολίτη. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη εδραίωσης και επέκτασης του ίδιου του κλάδου μέσα στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης και δημόσιας παιδείας, αλλά και της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα και ζητήματα που άπτονται άμεσα των επιστημονικών και παιδαγωγικών τους ενδιαφερόντων.

Με δεδομένο, ότι η γερμανόφωνες χώρες αποτελούν σε μεγάλο βαθμό πόλο έλξης για σπουδαστές και επιστήμονες από την Ελλάδα, η οποία έχει να επιδείξει επίσης μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα κατά το δεύτερο κυρίως μισό του 20ου αιώνα προς τις χώρες αυτές, αλλά και ισχυρότατους ιστορικούς δεσμούς με τη Γερμανία, την Αυστρία και τις άλλες γερμανόφωνες χώρες, πιστεύουμε περίτρανα ότι η εφαρμογή του Κρατικού Πιστοποιητικού δικαιολογεί αλλά και επιβάλλει την επέκταση του κλάδου περισσότερο από κάθε άλλο επιχείρημα.

Κύριοι Σύνεδροι, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου αυτές ευχαριστώ τους κυρίους επισήμους, του κυρίους και τις κυρίες ομιλήτριες και – προ πάντων εσάς – για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων. Εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας. Θα ήθελα, τέλος, να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας ευχηθώ μια χρονιά γεμάτη υγεία, δύναμη και επιτυχία.


(Εκπονήθηκε και εκφωνήθηκε από τον κ. Δ. Ζέππο, Γραμαμτέα της ΠΕΚΑΓΕΔΕ)


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.09.2003 18:49:17
 
Αναγνώσθηκε 479 φορές