Διαφόρων Φορέων

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης υπηρεσίας

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης υπηρεσίας.

Η σύνταξη των νόμων, οι σκόρπιες διατάξεις και οι επιπτώσεις τους.

Αφορμή αυτού του κειμένου στάθηκε η αναζήτηση σε νόμο, διατύπωσης της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, για την αναγνώριση ως συντάξιμης, της στρατιωτικής θητείας εργαζομένων στο δημόσιο, που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (σημ. 25ετία), μέχρι 31-12-1997.

Γνωρίζοντας ότι πολλά αντιλαϊκά ασφαλιστικά μέτρα πέρασαν με το νόμο 2084 του 1992, το γνωστό «νόμο Σιούφα», (επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και με αντιπολίτευση τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί τότε, ότι αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα (για να μην ξεχνάμε!)),προσπάθησα να βρω την επίμαχη διάταξη στον αναφερόμενο νόμο. Ελπίζοντας ότι θα είναι κάπου καθαρά διατυπωμένη, διάβασα και ξαναδιάβασα τα άρθρα του νόμου. Κάτι όμως ξεκάθαρο και συγκεκριμένο δεν βρήκα. Σε επόμενη σκέψη, αποφάσισα να συσχετίσω διάφορα άρθρα και ιδού το αποτέλεσμα:

 

«ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που διορίζονται μετά την 1-1-93.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄. Πολιτικές συντάξεις.

Άρθρο 4. Συντάξιμη υπηρεσία πολιτικών υπαλλήλων.

2. Συντάξιμη λογίζεται και κάθε υπηρεσία, που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α. …, ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας γενικά, …, με την προϋπόθεση καταβολής της προβλεπόμενης από το άρθρο 17 εισφοράς.»                         ΦΕΚ 165/7-10-92 τ.Α΄ σελίδα 3008.

 

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄. Κοινές διατάξεις.

Άρθρο 17. Ασφαλιστικές εισφορές – Διπλή ασφάλιση.

1. Για κάθε συντάξιμη υπηρεσία επιβάλλεται υποχρεωτικά υπέρ του Δημοσίου από τον υπάλληλο μηνιαία εισφορά, …, υπολογίζεται δε στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών των υπαλλήλων … .

2. Για την αναγνώριση των υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 4 καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο η ασφαλιστική εισφορά, που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου αυτού, υπολογιζόμενη επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών του κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για αναγνώριση. …».                                       ΦΕΚ 165/7-10-92 τ.Α΄ σελίδα 3013.

 

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄. Μεταβατικές διατάξεις.

Άρθρο 20. Λοιπές διατάξεις.

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 έχουν εφαρμογή και για όσους υπηρετούν κατά την 31η Δεκεμβρίου 1992, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 1998, η δε εισφορά υπολογίζεται στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης για αναγνώριση και επί των αποδοχών του υπαλλήλου επί των οποίων ενεργείται κατά τον ίδιο χρόνο η κράτηση για σύνταξη. …».                     ΦΕΚ 165/7-10-92 τ.Α΄ σελίδα 3015.

 

Συμπέρασμα:

Σε τρία διαφορετικά άρθρα, που το πρώτο απέχει από το τελευταίο οχτώ (8) σελίδες, πέρασε μια διάταξη το 1992, που θίγει εργαζόμενους από το 1974-75 και επηρεάζει ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη τώρα. Όταν ψηφίστηκε, θεωρώ ότι ελάχιστοι είχαν καταλάβει τις συνέπειες. Η οικονομική οφειλή για κάθε ασφαλισμένο που θα θελήσει να κάνει την εξαγορά, για δύο (2) χρόνια στρατιωτικής θητείας, κυμαίνεται από 500.000 δρχ. έως και 800.000 δρχ., ανάλογα με τις αποδοχές του.

Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων υπάρχουν αρκετά και σε άλλους νόμους, σε άρθρα, σε τροπολογίες  και σε τοπολογίες των τροπολογιών.

 

Πρόταση:

Σε κάθε Νόμο, Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική απόφαση, που υπάρχουν διατάξεις οι οποίες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά ομάδες πληθυσμού, να υπάρχει έκθεση με το ποιοι, πότε και πώς επηρεάζονται από τις διατάξεις αυτές. Για να γνωρίζουμε και εμείς οι απλοί πολίτες, αυτά που ψηφίζονται για μας και να μην έχουμε την ανάγκη να γίνουμε δικηγόροι ή να προσφεύγουμε σε δικηγόρους για να μας ερμηνεύσουν τους νόμους. Και επιτέλους η πολιτεία κατηγορεί (και με το δίκιο της) της τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια και στα ασφαλιστήρια. Ας πάψει λοιπόν και η ίδια να νομοθετεί με «ψιλά γράμματα».

 

Διαδικαστικά για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης:

Με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα (το πιθανότερο είναι, η επόμενη Κυβέρνηση να επιδιώξει και λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιβολή και άλλων δυσμενέστερων ασφαλιστικών ρυθμίσεων), συμφέρει η εξαγορά αν αποφασιστεί, να γίνει νωρίς. Όταν οι αποδοχές πάνω στις οποίες γίνονται οι κρατήσεις είναι χαμηλές. Για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους οι κρατήσεις γίνονται σε ποσοστό 6,67 % στο βασικό μισθό, στο χρονοεπίδομα και από φέτος και σε 176 € επιπλέον. Για του μετά το 1992 ασφαλισμένους, η κράτηση είναι 6,67 % στο σύνολο των αποδοχών τους.

Αρμόδιο για την αναγνώριση είναι:

Υπουργείο Οικονομικών

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων

Διεύθυνση: κΖ  Τμήμα: Β

Κάνιγγος 29   Τ.Θ. 1116   Τ.Κ. 10110 Αθήνα

Τηλ. : 210-3329243

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας είναι:

1)  Αίτηση του ενδιαφερόμενου

2)  Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, που να φανερώνει τη διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας και να περιέχει τις ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού σας στο ΦΕΚ, ανακοίνωσής του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, τις τυχόν προϋπηρεσίες και τις μεταβολές μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

3)  Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή φωτοαντίγραφο αυτού.

4)  Βεβαίωση των αποδοχών που καταβάλλονταν κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

5)  Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποιήσατε ούτε θα χρησιμοποιήσετε τον ίδιο χρόνο για να πάρετε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμείτε την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.

6)      Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.

 

Έδεσσα 22-1-2003

                                                                                   Δημήτρης Α. Διμηνάς

                                                                            Μαθηματικός στο 2ο Ε.Λ. Έδεσσας

                                                                               Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ν. Πέλλας

                                                                                  e-mail: ddiminas@otenet.gr



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.01.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 461 φορές