Διαφόρων Φορέων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

 

Ελ. Βενιζέλου 4 Άλιμος TK 17456

Τηλέφωνο 210- 9959250-51 Φαξ. 210- 9959251

           Email  acee@otenet.gr-  oik@hol.gr

 

Αριθμ. Πρωτ. 2

 

Αθήνα, 21-3-2003

 

 
 

 


Προς

1)      ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κο ΠΕΤΡΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

2)      ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ  κο ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΚΕΣΟΥΛΗ

Κοιν:

1)      Γεν. Γραμματέα κο Αθ. Τσουροπλή

2)      Ειδ. Γραμματέα κο Δ. Παπαϊωάννου

3)      Δ/ντή ΣΕΠΕΔ κο Ηλ. Παναγιωτόπουλο

4)      Δ/ντή Ειδ. Υπ. Διαχ/σης ΕΠΕΑΕΚ κο Ι. Τολίδη

5)      Τα 14 Παραρτήματα της ΠΕΕΚΠΕ σε όλη τη χώρα

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεμα : « Κέντρο ΠΕ  Σπετσών και άλλα θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας διαμαρτύρεται για την Απόφασή σας με αριθ. 16121 Γ7 / 18-2-2003 περί «κατάργησης  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σπετσών».

Όπως είναι γνωστό το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε το 1997 και διατέθηκαν μέχρι σήμερα από το 1ο και 2ο ΕΠΕΑΕΚ (ΕΚΤ & ΕΤΠΑ)  περί τα 850.000.000 δραχμές (2.500.000 ευρώ) για τις υποδομές, τους εξοπλισμούς και τη λειτουργία του. Ειδικότερα δε  τα κονδύλια του ΕΤΠΑ ήταν πενταπλάσιου ύψους σε σχέση με το μέσο όρο χρηματοδότησης των άλλων ΚΠΕ .

Διερωτώμεθα πώς είναι δυνατόν το ΥΠΕΠΘ  το 1997 να αποφασίζει μια τέτοια γενναία χρηματοδότηση επενδύοντας σε εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό αποτέλεσμα και να φθάνει το 2003 στην κατάργηση του ΚΠΕ.

Πιστεύουμε ότι όσο μεγάλα και αν ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η κατάργηση του ΚΠΕ δεν θα έπρεπε να ήταν η ενδεδειγμένη λύση.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν στο ΚΠΕ Σπετσών διαμαρτυρήθηκαν στο Δ.Σ. της Ένωσής μας υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλοί δείκτες παραγωγικότητας (αριθμοί εκπαιδευομένων και επιμορφουμένων) για τη χρονιά 2001-2002 οφείλοντο στην καθυστέρηση της χρηματοδότησης, στα υψηλά τιμολόγια της Αναργυρείου και Κοργιαλλενείου Σχολής Σπετσών (12.000 δρχ. ανά μαθητή ανά ημέρα !) και στις δύσκολες συγκοινωνιακές συνθήκες, ενώ για τη φετινή χρονιά οφείλοντο στο μη ορισμό Υπευθύνου ΚΠΕ από το ΥΠΕΠΘ.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας αυτά τα στοιχεία. Σημειώνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι που τοποθετήθηκαν φέτος στο ΚΠΕ (κ.κ. Παναγόπουλος Αθαν. & Σούρμπη Αλεξ.) ύστερα από σχετική προκήρυξη και διαδικασία επιλογής,  ανέλαβαν υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2003 και  δεν έχουν προφανώς καμία ευθύνη για ότι είχε προηγηθεί. Μάλιστα μεγάλος αριθμός σχολείων ενδιαφέρθηκε για εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΠΕ. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΠΘ πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και σε περίπτωση που επιμείνει στη λύση της κατάργησης του ΚΠΕ πρέπει να φροντίσει :

α) Για την τοποθέτηση των συναδέλφων εκπ/κών σε κενές θέσεις ΠΕ κατά προτεραιότητα (Τοπικές Δ/νσεις  Εκπ/σης ή ΚΠΕ).

β) Για την τύχη του εξοπλισμού και του υλικού του Κέντρου που καταργήθηκε.

γ) Για την ίδρυση και άλλων ΚΠΕ στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία μολονότι είναι η πολυπληθέστερη σε μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό περιφέρεια της χώρας, διαθέτει μόλις τρία (3) ΚΠΕ ενώ η -δεύτερη σε πληθυσμό- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επτά (7)!

Με την ευκαιρία της επιστολής μας αυτής θα θέλαμε να ζητήσουμε από το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει στην  ίδρυση νέων Κέντρων ΠΕ σταθμίζοντας τις πραγματικές ανάγκες και σύμφωνα με τα κριτήρια της προκήρυξης 6215/19-11-2001(Γεωγραφική διασπορά, πληθυσμιακή αντιστοιχία, προσφερόμενες υποδομές και εξοπλισμοί, προσβασιμότητα για τα σχολεία, οικολογικά ενδιαφέροντα της περιοχής, ενδιαφέρον εκπ/κού κόσμου και τοπικής κοινωνίας, δυνατότητες επιστημονικής στήριξης κλπ.). Γνώμη μας είναι ότι η έκδοση νέας αντίστοιχης προκήρυξης και η πιστή εφαρμογή των κριτηρίων διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας αλλά συμβάλλουν και στη διαμόρφωση όρων αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας. Αντίθετα οι περιστασιακές αποφάσεις που λαμβάνονται    υπό το βάρος διαφόρων πιέσεων οδηγούν συχνά σε λανθασμένες επιλογές. Είναι γνωστό ότι ο θεσμός των ΚΠΕ έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και ότι είναι πολλοί αυτοί που με κάθε τρόπο ζητούν ένα Κέντρο ΠΕ στην περιοχή τους.

 

Σε ότι αφορά άλλα θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που βρίσκονται στο προσκήνιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε δέκτες παραπόνων πολλών  εκπαιδευτικών σε σχέση: α) με το ύψος ή την ανυπαρξία της χρηματοδότησης προγραμμάτων ΠΕ, β) την καθυστέρηση της χρηματοδότησης των ΚΠΕ από το 2ο ΕΠΕΑΕΚ, γ) την αναντιστοιχία προς τη σημερινή πραγματικότητα της Υπουργικής Απόφασης Γ2 4867/1992 που αφορά την εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων ΠΕ. 

Παρακαλούμε λοιπόν να φροντίσετε αντίστοιχα: α΄) για τη χρηματοδότηση των σχολικών προγραμμάτων  μέσω του κωδικού 5164 με ποσά ανάλογα τουλάχιστον των ετών 2000 και 2001. (Πέρσι γίναμε μάρτυρες περικοπής των ποσών αυτών κατά 72% (!) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι καλλιτεχνικοί αγώνες μουσικής, θεάτρου και χορού. Αυτό ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν), β΄) για την απεμπλοκή των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των ΚΠΕ και γ) για την έκδοση μιας νέας Υπ. Απόφασης που θα αφορά την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας αφού έχουν περάσει 11 χρόνια από το 1992 .

 

Τέλος πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες τόσο από την εφαρμογή της κανονιστικής ΥΑ 57905/4-6-2002, (που απετέλεσε ιστορικό  βήμα για το θεσμικό πλαίσιο της ΠΕ) όσο  και από την εφαρμογή των σχολικών προγραμμάτων ΠΕ με χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, (που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της ΠΕ),  θα πρέπει να αξιολογηθούν και αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων να προχωρήσουμε σε ρεαλιστικές βελτιωτικές αναπροσαρμογές.

 

Η Ένωσή μας επιθυμεί τη συνέχεια του γόνιμου διαλόγου και της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με το ΥΠΕΠΘ τα 3 τελευταία χρόνια. Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, που αποφάσισε και την πραγματοποίηση Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Βιώσιμη ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες», περιμένει την ανταπόκρισή σας. 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Γενικός Γραμματέας                                             Ο Πρόεδρος

Στεφανόπουλος Νίκος                                        Φαραγγιτάκης Γιώργος

 

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 29.03.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 507 φορές