Διαφόρων Φορέων

Protypo gia epistoles ths EPE

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Πατησίων 48, 6ος Όροφος, Αθήνα, 10682

Τηλ: 210-8210480

Fax: 210-8230656

http://www.epe.org.gr

e-mail: info@epe.org.gr                                                                                                2 Απριλίου 2003

 

 

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από την Ένωσή μας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με σειρά αποφάσεών του έχει κρίνει ότι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού στον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής ΑΕΙ (αντίστοιχα ισχύουν για τους πτυχιούχους ΤΕΙ Πληροφορικής στον κλάδο ΠΕ20). Ως εκ τούτου προηγούνται κατά το διορισμό έναντι οποιουδήποτε άλλου δεν διαθέτει πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ. Επιπλέον δεν απαιτείται κανένα πρόσθετο παιδαγωγικό πτυχίο για το διορισμό τους αφού θεωρούνται πτυχιούχοι «καθηγητικής σχολής» ανεξάρτητα από το Τμήμα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακό ή Πολυτεχνικό) από το οποίο αποφοίτησαν.

Οι αποφάσεις αυτές δικαιώνουν τον πολύχρονο αγώνα μας για αναγνώριση των προσόντων που διαθέτουμε και κατοχύρωση του αυτονόητου δικαιώματός μας να διοριζόμαστε σε θέσεις καθηγητών Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλες πανομοιότυπες και μία από αυτές, την 14/2002 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μπορείτε να τη λάβετε από τη διεύθυνση http://www.epe.org.gr/various/defa14_2002NoName.zip.

Πριν μερικές εβδομάδες δημοσιοποιήσαμε την παραπάνω απόφαση και προφανώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση καθώς εκατοντάδες συνάδελφοι απαίτησαν την εφαρμογή της και στην περίπτωσή τους. Το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να αποπροσανατολίσει τους συναδέλφους, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει υποχρέωση να εφαρμόσει γενικά το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης διότι έχει ασκήσει έφεση και επομένως δεν είναι τελεσίδικη απόφαση που θα πρέπει να εφαρμόζεται ως νομολογία.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αυταρχικότητα που το διακρίνει και την προσπάθεια παραπλάνησης των συναδέλφων πληροφορικών. Εκτός από την απόφαση 14/2002 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την οποία πράγματι έχει ασκηθεί έφεση, υπάρχουν άλλες δύο, η 2432/2001 και η 2433/2001 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οι οποίες είναι πανομοιότυπες και τελεσίδικες καθώς γι’ αυτές δεν έχουν ασκηθεί εφέσεις. Με άλλα λόγια οι τελευταίες δύο αποφάσεις αποτελούν νομολογία και θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με το σκεπτικό τους για όλους του πτυχιούχους Πληροφορικής. Θα πρέπει δηλαδή να αναγνωρίσει το Υπουργείο Παιδείας ότι όλοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής και μόνο αυτοί έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού χωρίς δεύτερο παιδαγωγικό πτυχίο. Επιπλέον πρέπει σε κάθε περίπτωση να προηγούνται έναντι οποιουδήποτε δεν έχει πτυχίο Πληροφορικής ανεξάρτητα από τυχόν άλλα κριτήρια πρόταξης (πολύτεκνοι, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.λ.π.).

Για να λήξει μια και καλή το θέμα και να αναγκαστεί το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει επιτέλους τους νόμους και τη νομολογίας, προτείνουμε την κατάθεση σχετικών αιτήσεων από όλους όσους έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είναι εγγεγραμμένοι στον Πίνακα Αναπληρωτών ώστε να αξιοποιήσουν τις παραπάνω τελεσίδικες αποφάσεις και να αναγνωριστεί ότι έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού. Λεπτομερείς οδηγίες και υποδείγματα των αιτήσεων που πρέπει να κατατεθούν υπάρχουν στη διεύθυνση http://www.epe.org.gr/various/prosonta.zip.

Η κατάθεση αυτών των αιτήσεων είναι πολύ κρίσιμη για να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις που φαίνεται να κυοφορούνται. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τις καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν. Παρακαλούμε ενημερώστε με κάθε τρόπο όλους τους συναδέλφους Πληροφορικούς. Βοηθείστε κι εσείς να περιοριστεί η παραπληροφόρηση και η συσκότιση που αποτελεί πλέον το μόνο όπλο και το έσχατο καταφύγιο του Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποφύγει την αναγνώριση των απόλυτα και δίκαιων, αυτονόητων και δικαστικά αποδεδειγμένων αιτημάτων μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας συνεχίζει και αναβαθμίζει τον δικαστικό αγώνα των Πληροφορικών προβάλλοντας το επιχείρημά περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που δίνουν δικαίωμα διορισμού σε μη πτυχιούχους Πληροφορικής. Θα μπορέσουμε έτσι να θεμελιώσουμε και νομικά το αίτημά για μετάταξη των ήδη διορισμένων καθηγητών Πληροφορικής χωρίς πτυχίο, στους κλάδους προέλευσής τους. Ταυτόχρονα η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς και καταγράφει όλες τις δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας, έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες για όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις. Κορυφώνει δε τον αγώνα για αποκατάσταση της νομιμότητας και έμπρακτη δικαίωση των πληροφορικών με τις αγωγές αποζημίωσης που ετοιμάζει και θα καταθέτει τμηματικά για όλα τα ζημιωθέντα μέλη της που είτε διορίστηκαν καθυστερημένα, είτε διορίστηκαν σε περιοχές άλλες από τις πρώτες προτιμήσεις τους είτε δεν διορίστηκαν καν εξαιτίας των παράνομων διορισμών μη πτυχιούχων Πληροφορικής.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία των προσπαθειών που καταβάλλετε ώστε να αποκτήσει επιτέλους και η χώρα μας σαφείς κανόνες στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και να προχωρήσει στη δημιουργία των υποδομών που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή της στην Κοινωνία των Πληροφοριών, επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την υποστήριξή μας στις πρωτοβουλίες σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε αναγκαία διευκρίνηση και περαιτέρω εποικοδομητική συνεργασία.

 

Εκ μέρους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

 

Ο Πρόεδρος

 

Νεκτάριος Μουμουτζής

Ο Γραμματέας

 

Γιώργος Ανδρεαδάκης

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 02.04.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 466 φορές