Διαφόρων Φορέων

Ο πόλεμος στο Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

Αργοναυτών 34, Αργυρούπολη 16452

Τηλ. 210 9959250-51 Φαξ. 210 9959251

Email acee@otenet.gr oik@hol.gr

 

Αριθ. Πρωτ 4

Αθήνα 4-4-2003

 

Προς όλα τα μέλη της Ένωσης

δια των 15 Παραρτημάτων της

                                                                                         σε όλη τη χώρα

 

                                                                                             Κοιν. Σε αποδέκτες

                                                                                                    του συνημμένου πίνακα

 

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ο πόλεμος στο Ιράκ βρίσκεται σε εξέλιξη. Κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει για το ποιος θα είναι στρατιωτικά ο νικητής, δεδομένης της τεράστιας διαφοράς ισχύος.

 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους και ο Βρεττανός πρωθυπουργός Μπλερ υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις τους κάνουν αυτόν τον πόλεμο για να απελευθερώσουν τον Ιρακινό λαό από τον δικτάτορα Σαντάμ και να ανασυγκροτήσουν οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα.

 Τα αντεπιχειρήματα αυτής της άποψης αποδίδουν το ενδιαφέρον της Αμερικανικής και της Βρεττανικής Κυβέρνησης στην επιθυμία τους να ελέγξουν τα πετρέλαια, να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και να εδραιώσουν την γεωστρατηγική τους θέση στην περιοχή. Επίσης έχουμε και την κατάργηση στην πράξη του Ο.Η.Ε. ο οποίος πλέον μοιάζει με φιλολογικό όμιλο.

Η ανθρωπότητα ολόκληρη διερωτάται ποιο μπορεί να είναι πλέον το μέλλον της όταν παγιώνεται η κυριαρχία των οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερων, ιδιαίτερα όταν φέρνει στη μνήμη της τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο ο άξονας Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας αιματοκύλησε το πλανήτη.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, που ασχολούμαστε με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι οι αξίες της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι προαπαιτούμενες για να αρχίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας της ζωής. Είναι φανερό ότι βιώσιμη ανάπτυξη στηριγμένη σε όπλα, βία και πολέμους δεν μπορεί να υπάρξει.

     Η ΠΕΕΚΠΕ καλεί όλα τα μέλη της και τον εκπαιδευτικό κόσμο να εξηγήσουν στους μαθητές ότι:

-       Η Χριστιανική θρησκεία δεν δέχεται με κανένα τρόπο τη βία και τον πόλεμο σε αντίθεση με ότι υποκριτικά προσπαθεί να παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους και η κυβέρνησή του.

-       Τα εσωτερικά ζητήματα των χωρών (δικτατορίες κλπ) σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο λύνονται από τους λαούς τους και όχι με βίαιες εξωτερικές επεμβάσεις.

-       Τον πόλεμο τον θέλουν οι βιομήχανοι πολεμικών βιομηχανιών για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, οι έμποροι που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες και ειδικότερα στο Ιράκ και οι εταιρίες πετρελαίων για να εκμεταλλευθούν τα πλούσια κοιτάσματα. Επίσης τον θέλουν οι χώρες που επιθυμούν να επεκτείνουν την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία τους .

-       Τα οικονομικά συμφέροντα επηρεάζουν συχνά πολιτικούς και κυβερνήσεις στις αποφάσεις τους και πολλές φορές με ταπεινή ανταποδοτικότητα.

-       Η κατασκευή των όπλων απαιτεί κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων φυσικών πόρων (πχ μεταλλεύματα για τανκς, πυραύλους, βόμβες, αεροπλάνα κλπ) και απασχόληση εκατομμυρίων εργαζομένων όπως και ικανότατων ειδικών επιστημόνων. Όλο αυτό το σύστημα δουλεύει με σκοπό την παραγωγή προϊόντων που οδηγούν στο θάνατο.

-       Η χρήση οπλικών συστημάτων και η ρίψη βομβών, πυραύλων και πυρομαχικών απελευθερώνουν βίαια τεράστια ποσά ενέργειας και ουσιών που πέρα από τον άμεσο θάνατο ανθρώπων οδηγούν σε σοβαρές μακροχρόνιες βλάβες υγείας (πχ Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Γιουγκοσλαβία, Περσικός κόλπος) σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε κλιματικές διαταραχές.

-       Η φρίκη, ο τρόμος, η απελπισία και το μίσος που δημιουργούν το αίμα των αμάχων, των αθώων παιδιών και των στρατιωτών και οι καταστροφές του πολέμου ενισχύουν την ανάπτυξη τρομοκρατικών ενεργειών για εκδίκηση βάζοντας τον κόσμο σ΄ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.

-       Από την αρχαιότητα ο Ηρόδοτος μας διδάσκει ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο αντί για την ειρήνη.

-       Μόνο με την ειρήνη μπορούν οι λαοί να αναπτύξουν τις κοινωνίες τους, τις οικονομίες τους και τον πολιτισμό τους.

-       Μόνο με ειρήνη μπορούν οι απλοί άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαμβάνουν τα προϊόντα του μόχθου τους, την οικογενειακή ζωή, τη φιλία, την αγάπη και την κοινωνική προκοπή.

-       Η παγίωση στην πράξη των αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης είναι το ασφαλές υπόβαθρο για να δώσουμε τη μάχη μας για μια βιώσιμη, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη που θα σέβεται την οικολογική ισορροπία και τις αντοχές του πλανήτη.

Η ΠΕΕΚΠΕ καλεί όλα τα μέλη της να φροντίσουν ώστε στο προοίμιο του πρωτοκόλλου οποιασδήποτε διεθνούς συνεργασίας από τούδε και στο εξής να εκφράζεται:

"α) η προσήλωση στις αξίες της ειρήνης, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας της ζωής και

β) η καταδίκη της βίας στις σχέσεις των ανθρώπων και του πολέμου στις σχέσεις των λαών."

 

Επίσης  η ΠΕΕΚΠΕ καλεί όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στις φιλειρηνικές και αντιπολεμικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που γίνονται είτε τοπικά με ευθύνη των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εκπαιδευτικών φορέων είτε κεντρικά με πρόσκληση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.

 

Τέλος καλούμε όλα τα Παραρτήματά μας να οργανώσουν με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος  εκδηλώσεις με θέμα «βιώσιμη ανάπτυξη, πόλεμος και ειρήνη» και όλους τους Υπευθύνους ΠΕ και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας να συμμετέχουν στην ιδρυτική συνάντηση του Εθνικού θεματικού δικτύου της Ένωσής μας  «Βιώσιμη ανάπτυξη, πόλεμος και ειρήνη» που θα γίνει στην Αργυρούπολη την ίδια χρονική περίοδο.  

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Γενικός Γραμματέας                                                                             Ο Πρόεδρος

Νίκος Στεφανόπουλος                                                                      Γιώργος Φαραγγιτάκης



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.04.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 417 φορές