Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Θέσεις
 Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ
Ιπποκράτους 35 Αθήνα
τηλ. 3629556, FAX 3629556
e-mail: posdep@yako.physics.upatras.gr

Αθήνα 23.03.2001


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και οι σχετικές αντιπαραθέσεις αναγκάζουν την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ να επανέλθει στο ζήτημα και να τονίσει ότι αυτό ξεφεύγει από τα στενά όρια των συντεχνιακών συμφερόντων και άπτεται της ίδιας της ουσίας της ανώτατης παιδείας, της διάρθρωσής της, αλλά και του επιπέδου της.

Επαναβεβαιώνουμε την προηγούμενη θέση μας στην οποία τονίζαμε ότι:

- Η «ανωτατοποίηση» είναι απλώς διακηρυκτική και φραστική, αν δεν έχει προηγηθεί μια γενναία αύξηση των δαπανών για την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και την πληρότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού που καλείται να υλοποιήσει το νέο σχεδιασμό.

Δεν επαρκεί η μετονομασία των σπουδών σε ανώτατες για να μετατραπούν σε εξαγοράσιμους τίτλους στην αγορά εργασίας. Μόνο το περιεχόμενο των προγραμμάτων, η ποιότητα και πληρότητα των μαθημάτων που διδάσκονται και οι εργαστηριακοί εξοπλισμοί εγγυώνται την πραγματική αναβάθμιση, αλλά τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

- Oι ρυθμίσεις του Υπουργείου δεν συνοδεύονται από μια ουσιαστική ρύθμιση των θεμάτων του προσωπικού, γιατί αποσιωπάται εντελώς το ζήτημα ότι η λειτουργία των ΤΕΙ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ωρομίσθιους, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 6500 (έναντι 2500 μόνιμου προσωπικού), για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη.

- Η απλή κατοχύρωση των δικαιωμάτων του μόνιμου προσωπικού, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις εκ μέρους της πολιτείας για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών ανάπτυξης της γνώσης στα τεχνολογικά αντικείμενα και την παραπέρα εξέλιξή τους, εγκυμονεί κίνδυνο πελατειακών σχέσεων και τη δημιουργία «βιομηχανίας» χορήγησης μεταπτυχιακών τίτλων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

- Πιστεύουμε πως αρκετά Τμήματα ΤΕΙ, εφόσον καλύπτουν γνωστικά αντικείμενα που αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακά πτυχία και απαιτούν την αναγκαία αναβάθμιση του περιεχομένου τους, θα μπορούσαν με την συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να μετεξελιχθούν σε Ανώτατες Σχολές.

Πρέπει εδώ να τονισθεί, ότι οι σχετικές ρυθμίσεις δεν αποτελούν προϊόν μελέτης τόσο της ελληνικής πραγματικότητας, όσο και της διεθνούς εμπειρίας, αλλά ένα βεβιασμένο βήμα προσαρμογής στη διακήρυξη της Μπολόνια, της οποίας την πορεία για την εφαρμογή πρέπει να εξετάσουν οι Υπουργοί Παιδείας στην Πράγα το Μάιο.

Η διακήρυξη αυτή, την οποία προσυπέγραψαν οι Υπουργοί Παιδείας πολλών χωρών, μαζί και της Ελλάδας, αποτελεί μια προσπάθεια προσαρμογής της ανώτατης Παιδείας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς. Έτσι με πρόσχημα τον «ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο», τη «συγκρισιμότητα» και την «απασχολησιμότητα» των πτυχιούχων, προωθείται μια συνολικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας.

Επομένως για την αναταραχή που σήμερα προκαλείται στα ΑΕΙ την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο και η πολιτική που αυτό ακολουθεί.

Με βάση τα παραπάνω η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί το Υπουργείο:
1. Να αποσύρει το Νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και να αρχίσει ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ.
2. Να διαχωρίσει τη θέση του από την διακήρυξη της Μπολόνια και να προχωρήσει σε βήματα που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και την ουσιαστική άνοδο του επιπέδου σπουδών και έρευνας.




Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.03.2001 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 513 φορές