Φορέων Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

(ΠΕΑΝ)

 

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΖΑΡΚΙΝΟΥ ΒΑΣΩ  ΤΗΛ.6974778187

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΗΛ.6945208321

ΣΑΓΙΑΝΟΥ ΑΝΝΑ ΤΗΛ.6932876069

ΓΡΑΜΜΕΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΗΛ.6944253005

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΛ.6944605442

e-mail: wwwgeocities.com/nipiagogoi

 

Μετά από συνάντηση που είχαμε με τον κ.Δ.Περπατάρη σχετικά με τις αναφορές και καταγγελίες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ευρωπαίο διαμεσολαβητή για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας 99/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 “σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, τη UNICE και το CEEP”πήραμε το παρακάτω γνωμοδοτικό σημείωμα:

Η Συνθήκη Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει σε κάθε πολίτη χώρας –μέλους της Ε.Ε. το δικαίωμα να απευθύνεται ατομικά ή συλλογικά με αναφορές ή με καταγγελίες  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή .

Το δικαίωμα της  αναφοράς ή της καταγγελίας ισχύει για όλους τους πολίτες αλλά και για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο (σωματεία ,ενώσεις κ.λ.π.) που κατοικεί ή έχει την καταστατική του έδρα σε κράτος –μέλος της Ε. Ε.

Σε περίπτωση που αναφορά ή η καταγγελία κριθούν παραδεκτές επέρχεται διαδικασία κυρώσεων εις βάρος της χώρας –μέλους λόγω παράβασης των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την Συνθήκη των Ε. Κ. και της Ε. Ε.

Πρέπει  όμως να γίνει σαφές ότι ούτε ο θεσμός του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ούτε η μόνιμη Επιτροπή Αναφορών των πολιτών είναι θεσμοί δικαστικοί. Δεν μπορούν δηλαδή να εκδώσουν δικαστικές αποφάσεις ούτε να αναιρέσουν αποφάσεις δικαστηρίων των κρατών –μελών της Ε. Ε..

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι χάνουν την αξία τους, γιατί αποτελούν πολύτιμα εργαλεία πίεσης για τις περιπτώσεις παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας και μπορούν να συμβάλλουν στην τροποποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών διατάξεων προς όφελος των πολιτών.

Όμως εκτελεστότητα, υποχρέωση συμμόρφωσης και δεδικασμένο ατομικά για κάθε ενδιαφερόμενο δημιουργούν μόνο οι ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, οι Αποφάσεις δηλαδή τόσο των εθνικών (στην περίπτωση μας ελληνικών)όσο και του Δ.Ε.Κ.(Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

  Τα δικαστήρια αυτά επιλαμβάνονται είτε με την άσκηση αγωγής από πολίτη χώρας-μέλους στα ελληνικά Δικαστήρια και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είτε μέσω προδικαστικού ερωτήματος που μπορεί να απευθύνει ο έλληνας δικαστής στο Δ.Ε.Κ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ρυθμίζει και αποφαίνεται δεσμευτικά για το αίτημα της αγωγής κάθε πολίτη (π.χ. να αναγνωρίσει ότι τον συνδέει σχέση αορίστου χρόνο. Είναι δε υποχρεωμένη σε κάθε περίπτωση η ελληνική διοίκηση να εφαρμόσει ατομικά για το δικαιωθέντα ενάγοντα εργαζόμενο τη Δικαστική Απόφαση και να τον απασχολήσει σε θέση αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση δε, μη συμμόρφωσης της ελληνικής Διοίκησης σε Δικαστική Απόφαση μπορεί να γίνει εκτέλεση της Απόφασης εις βάρος ακόμη και του ελληνικού Δημοσίου και εγκατάσταση του εργαζομένου στη νόμιμη θέση απασχόλησής του .Και τούτο γιατί εκτελεστός τίτλος είναι η δικαστική απόφαση που δικαιώνει συγκεκριμένο πολίτη -εργαζόμενο. Ενώ το πρόστιμο-διοικητική κύρωση σε βάρος της Ελλάδας μόνο έμμεση πίεση δημιουργεί προς συμμόρφωση-τροποποίηση της νομοθεσίας της με τρόπο που αυτή να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

Αβέρωφ 11

Τηλ.2108251555

e-mail: nipiagogoi@in.gr

http://www.geocities.com/nipiagogoi

Η ΠΕΑΝ σαν πρώτο βήμα έχει καταθέσει αναφορά και καταγγελία για τα μέλη της για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας 99/70/ΕΚ Επίσης κάποια από τα μέλη της προσφεύγουν ΑΤΟΜΙΚΑ και με αγωγές.

Θεωρούμε όμως, ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι πλαισιώστε την Ένωση μας, για να αναδείξουμε τη σημασία της προσχολικής αγωγής για να γίνει η φωνή μας πιο δυνατή, για να μπορέσουμε να είμαστε αξιοπρεπείς μέσα στο δημόσιο σχολείο και όχι εργασιακά όμηροι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για:

 

 

ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΩΡΑ!

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.02.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 593 φορές