Φορέων Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης

Στις 23 Δεκεμβρίου 2002 κοινοποιήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου Φ

Στις 23 Δεκεμβρίου 2002 κοινοποιήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου Φ. 361.1/300/136790/Δ1/20.12.2002 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. , Διεύθυνσης Προσωπικού Π.Ε. Τμήματος Α΄  με την οποία ανακλήθηκαν οι υπ’ αριθμόν

Φ. 361.1/245/92160/Δ1/10-9-2002

Φ. 361.1/249/96831/Δ1/19-9-2002

Φ. 361.1/269/116044/Δ1/5-11-2002

Φ. 361/275/124591/Δ1/20-11-2002

Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες προσλήφθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το Διδακτικό Έτος 2002-2003 οι παρακάτω Εκπαιδευτικοί

 

1 Λαγαμτζής Γεώργιος του Ιωάννου με υπηρεσία στο Νομό Ξάνθης

2 Προδρομίδης Στέφανος του Δαμιανού με υπηρεσία στο Νομό Δωδεκανήσου

3 Βασιλειάδης Δημοσθένης του Ανέστη με υπηρεσία στο Νομό Κεφαλληνίας

4 Θωμλούδης Θωμάς του Σωτηρίου με υπηρεσία στο Νομό Σάμου

5 Τσολούφης  Νικόλαος του Ιωάννου με υπηρεσία στο Νομό Αρκαδίας

6 Τούρλας Χρήστος του Θωμά με υπηρεσία στην Ανατολική Αττική

7 Παρασκευαϊδης   Σάββας του Παρασκευά με υπηρεσία στο Νομό Πέλλας

8 Νίκου Δημήτριος του Γεωργίου με υπηρεσία στο Νομό Λέσβου

9 Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου με υπηρεσία στη Β  Αθήνας

10 Γκαντάτσιος Κωνσταντίνος του Δημητρίου με υπηρεσία στο Νομό Αχαΐας

11 Αλβανός Δημήτριος του Δημητρίου με υπηρεσία στη Α Αθήνας

12 Λιόλιος Στέφανος του Γεωργίου με υπηρεσία στο Νομό Κιλκίς

13 Στυλιάδης Βασίλειος του Αθανασίου με υπηρεσία στο Νομό Κυκλάδων

14 Κιοσσές Χρήστος του Νικολάου με υπηρεσία στο Νομό Κερκύρας

15 Τσιάκαλος Ηλίας του Αποστόλου με υπηρεσία στο Νομό Κυκλάδων

16 Παρηγορίδης Παναγιώτης του Βασιλείου με υπηρεσία στο Νομό Δωδεκανήσου

 

Οι παραπάνω Εκπαιδευτικοί είναι πτυχιούχοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης .

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακάλεσε τις προσλήψεις ξαφνικά και απροειδοποίητα στις 20-12-2002 έξω από κάθε έννοια δικαίου, νομιμότητας και λογικής.

Η απόφαση στηρίζεται κατά την άποψη του Υπουργού στο αποτέλεσμα του ελέγχου που έγινε και κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω πτυχιούχοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Α.Ε.Σ. Βελλάς δεν έχουν τα από το νόμο τυπικά προσόντα διορισμού, τόσο ως μονίμων όσο και ως προσωρινών αναπληρωτών σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν 1566/1985

Την απόφαση αυτή ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την έλαβε έχοντας υπ’ όψιν του

1 Τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Ν 3027/2002 (ΦΕΚ 152/28-6-2002 τ. Α΄ ) «Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών κτιρίων .ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

2 Τα άρθρα 13 και 69 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167/30-9-1985 τ. Α΄) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

3 Τις διατάξεις του άρθρου 62 παραγρ. 2 και 5 του Ν.1946/1991

(ΦΕΚ 69/14-5-1991 τ. Α’) «Γενικά αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις»

 

Επειδή η απόφαση του Υπουργού αδικεί τους παραπάνω εκπαιδευτικούς.

Επειδή νομίμως διορίστηκαν οι Εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους

Ανατρέπεται με στοιχεία η παράνομη απόφαση του Υπουργού

Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρου Ευθυμίου.

 

Α΄ Ιστορικό της Σχολής και νομικό πλαίσιο λειτουργίας της μέχρι την ημέρα διορισμού μας από το ΥΠΕΠΘ.

 

Η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 3885/58 (ΦΕΚ 184/31-10-1958τ.Α’). Στα άρθρα 4 και 5 προβλέπεται ρητά η δυνατότητα των πτυχιούχων της Σχολής να διορίζονται και ως Δάσκαλοι.

Στο άρθρο 4 αναφέρεται

«Ούτοι διορίζονται και υπό του Κράτους και δημοδιδάσκαλοι προς

πλήρωσιν κενών οργανικών θέσεων δημοδιδασκάλων με τον εισαγωγικόν βαθμόν του Κλάδου τούτου»

Στο άρθρο 5 αναφέρεται

«Το υπό της Σχολής (ΑΕΣΘ) παρεχόμενον πτυχίον είναι ισότιμον

προς παρεχόμενα πτυχία των εν τω Κράτει λειτουργουσών Παιδαγωγικών Ακαδημιών»

Το 1977 η σχολή μετονομάζεται με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Π.Δ. υπ’ αριθμόν 1025 σε «Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης». Με το νέο καθεστώς οι πτυχιούχοι της διορίζονται ως  ιερείς και ως διδάσκαλοι.

Με το Ν1566/85 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 69 παράγρ.3α η Ε.Π.Α.Θ. επανήλθε στο προγενέστερο καθεστώς και λειτουργεί ως Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή.

Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής

«Στην εκκλησιαστική παιδαγωγική ακαδημία Θεσσαλονίκης εγγράφονται για τελευταία φορά σπουδαστές ως πρωτοετείς κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986 και στην εκκλησιαστική παιδαγωγική ακαδημία Βελλάς κατά το ακαδημαϊκό έτος 1986-1987. Οι παραπάνω εκπαιδευτικές μονάδες παύουν να λειτουργούν ως παιδαγωγικές ακαδημίες και θα λειτουργήσουν ως ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές»

Δηλαδή ουσιαστικά έχουμε επαναφορά του ΝΔ 3885/58 με την οποία συνεχίζουν οι πτυχιούχοι της ΑΕΣΘ να έχουν ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ διορισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την ανεξήγητη απόφαση του Υπουργού που παρερμηνεύοντας τον Ν 1566/85 απέλυσε επιλεκτικά μόνο τους παραπάνω Εκπαιδευτικούς κατόχους πτυχίου Α.Ε.Σ.Θ. και όχι το σύνολο των πτυχιούχων που εργάζονται μέχρι σήμερα με το ίδιο ακριβώς πτυχίο και έχοντας τα ίδια τυπικά προσόντα με τους απολυμένους. Το Υπουργείο δηλαδή χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στο διορισμό Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό καταφαίνεται από το γεγονός ότι έγινε επιλεκτική απόλυση η οποία είναι φυσικά παράνομη και η οποία φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους Εκπαιδευτικούς που βιώνουν αυτήν , γιατί αντιλαμβάνονται ότι παύει να ισχύει η ισονομία και η ίση μεταχεί- ριση από την πλευρά του Υπουργείου.

 

 

Νομιμότητα Διορισμού Πτυχιούχων Α.Ε.Σ.Θ. Δασκάλων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός  Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν ανέγνωσε σωστά το Ν1566/85 και ιδιαίτερα το άρθρο 2

Σε αυτό αναφέρεται ΡΗΤΑ ότι

«Για το διορισμό σε θέση δασκάλου με τον εισαγωγικό βαθμό απαιτείται πτυχίο Παιδαγωγικού τμήματος ΑΕΙ κατεύθυνσης δασκάλων η παιδαγωγικής ακαδημίας η του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων η της ανώτερης εκκλησιαστικής σχολής Θεσσαλονίκης ή ισότιμο πτυχίο σχολής της αλλοδαπής και απολυτήριο εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου. Εκτός από τα πτυχία ΑΕΙ η αναγνώριση πτυχίων σχολών της αλλοδαπής ως ισότιμων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παραγράφου 7 του άρθρου 2 της ΣΤ5/5/26-4-1982(ΦΕΚ Β’ 213) κοινής απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής μπορεί να μεταβάλλεται με κοινή απόφαση των ίδιων υπουργών»

Ν1566/1985  Άρθρο 13 παράγραφος 2

 

Ακριβώς επειδή η σχολή λειτουργεί με το καθεστώς του Ν.Δ. 3885/58 και με καμιά διάταξη δεν τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 4 επ.  του Ν.Δ. 3885/58 συνεχίζει να έχει ισχύ μέχρι σήμερα και συνεπώς ως διάταξη ειδική που δεν έχει καταργηθεί δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης να διορίζονται σε μόνιμες θέσεις δασκάλων και κατά συνέπεια και ως αναπληρωτές. Από το νόμο 1566/85 προβλέπεται ειδικά ως προς την συγκεκριμένη Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης ότι χορηγεί τίτλο σπουδών αρκετό για το διορισμό κάποιου ως δασκάλου. Σημειώνεται μάλιστα  ότι ο νομοθέτης ορίζοντας τα παραπάνω έλαβε υπόψιν και χρησιμοποίησε  ως επωνυμία της Σχολής όχι την παλιά , που ήταν «εκκλησιαστική παιδαγωγική ακαδημία Θεσσαλονίκης» αλλά την νέα ( που θεσπίστηκε με το άρθρο 69 παράγρ3 του ιδίου νόμου) δηλαδή «Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης». Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ορισμός του νόμου αφορά την μετεξελιγμένη Σχολή μας και όχι την Σχολή όπως αυτή λειτουργούσε στο παρελθόν.

Εν προκειμένω όταν εγγράφηκαν οι ανωτέρω Εκπαιδευτικοί στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης γνώριζαν ότι έχουν το δικαίωμα να διοριστούν εκτός από ιερείς και διδάσκαλοι. Αυτό το επιβεβαιώνει και η μακροχρόνια πρακτική του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχει διορίσει σε μόνιμες θέσεις δασκάλων πτυχιούχους από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Είναι εξάλλου προφανές ότι και το ΑΣΕΠ με σειρά προκηρύξεων που έχουν δημοσιευτεί στα ΦΕΚ δέχεται ότι οι πτυχιούχοι της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και οι πτυχιούχοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται από το νόμο για συμμετοχή στο διαγωνισμό του πρόσληψης του κλάδου Π.Ε. 7000 Δασκάλων.

Τα ΦΕΚ του 1998,2000,2002 και ειδικότερα και το τελευταίο ΦΕΚ 262/12-8-2002 αποδεικνύουν καταφανέστατα  την νομιμότητα συμμετοχής των ανωτέρω πτυχιούχων στο διαγωνισμό

Του Κλάδου Π.Ε. 7000 Δασκάλων.

Αντίθετα με όλα αυτά , το έτσι διαμορφούμενο καθεστώς φαίνεται ότι αγνοείται από τον Υπουργό Παιδείας.

Το σκεπτικό της απόφασης , δηλαδή με τις διατάξεις που μνημονεύει σε αυτό δεν συνάγεται κάποιο συγκεκριμένο αντίθετο συμπέρασμα. Άρα οι διορισμοί έγινα νόμιμα και παράνομα ο αρμόδιος Υπουργός τους ανακάλεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι απόφοιτοι της Α.Ε.Σ.Θ. που εργάζονται και ως αναπληρωτές και ως μόνιμοι δάσκαλοι μέσω επετηρίδας ή έχοντας επιτύχει σε προηγούμενους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. , λαμβάνοντας μέρος και ακολουθώντας τις εκάστοτε διατάξεις. Όλα αυτά διαδραματίζονται και μετά την έκδοση του Ν.1566/85 και συνεχίζονται κανονικά οι διορισμοί και κατά την δεκαετία του 1990 και φυσικά και σε αυτήν του 2000.

Επειδή , επιστημονικά και νομολογιακά κατά την αρχή της χρηστής και ευρύθμου λειτουργίας  της Διοίκησης , όταν η Διοίκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που διαμορφώνει πραγματικές καταστάσεις επηρεάζουσες την βιοτική κατάσταση του πολίτη , δεσμεύεται από αυτήν και  δεν μπορεί να αρνείται την υπέρ του πολίτη συναγωγή των ωφελημάτων και των νόμιμων συνεπειών που προκύπτουν από την κατάσταση αυτή.

Η εγγραφή και ολοκλήρωση των σπουδών των πτυχιούχων της Α.Ε.Σ.Θ. γίνονταν με την εδραιωμένη πεποίθηση της δυνατότητας να διοριστούν ως Δάσκαλοι.

Η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υπ’ αριθμόν Φ.361.1/300/136790/Δ1/20-12-2002 φανερώνει ότι το Υπουργείο χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους αποφοίτους της ίδιας Σχολής.

 

Οι παράνομα απολυμένοι Εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται γιατί

 αυτή η επιλεκτική απόλυση κατά παράβαση των νόμων από την πλευρά του Υπουργείου.

Αναμένουν την ανάκληση της παράνομης απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με αριθμό                 

 Φ.361.1/300/136790/Δ1/20-12-2002  γιατί καταργεί την ισονομία και την ίση μεταχείριση από την πλευρά του Υπουργείου στα πλαίσια μιας δημοκρατικής πολιτείας.

 

Ενημερώνουν ότι αν το ΑΣΕΠ δεν ανακοινώσει αποτελέσματα για τους παράνομα απολυμένους Εκπαιδευτικούς θα ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ

κατά  του ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό του Κλάδου Π.Ε. 7000 Δασκάλων αιτούμενοι το αυτονόητο.

Ενημερώνουν ότι Θα προσφύγουν επίσης στην περίπτωση που ανακοινώσει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ αλλά το ΥΠΕΠΘ δεν τα αποδεχθεί και δεν θα διορίσει τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς.

Η απρόβλεπτη αυτή μεταβολή της μακροχρόνιας πρακτικής της διοίκησης προσβάλει την αρχή της χρηστής διοίκησης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου καθώς και της καλής πίστης.

Εύχονται ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας να επανορθώσει άμεσα το λάθος και  επαναφέροντας τους απολυμένους Εκπαιδευτικούς στην ενεργό υπηρεσία να δώσει ένα τέλος σε αυτή την αναίτια ταλαιπωρία την οποία βιώνουν από τις παραμονές Χριστουγέννων του 2002.

            

   



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 25.02.2003 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 650 φορές