ΕκτύπωσηΑκαδημία Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης: «Τα Βυζ...
Θεματική ενότητα: Υπηρεσιακά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξάνθη, 12/11/2002

                                                                                                                         Αρ.πρωτ. 525

 

 

 

       Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σας προσκαλούν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 στις 19:00 στην αίθουσα ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ στο κτίριο της Ακαδημίας στην οδό Οδ. Ανδρούτσου-12 Αποστόλων, όπου ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Νικόλαος Κελέρμενος θα αναπτύξει το θέμα

«Τα Βυζαντινά Νοσοκομεία».

 

Τα Βυζαντινά Νοσοκομεία αποτέλεσαν μια κεφαλαιώδη συμβολή του Βυζαντινού ανθρώπου. Προσείλκυσαν το ενδιαφέρον και την υποστήριξη όλης της τότε κοινωνίας. Τα Νοσοκομεία αυτά,  μοιάζουν στα σημερινά πολύ περισσότερο από κάθε ίδρυμα της αρχαιότητος ή από κάθε οίκο φιλανθρωπίας της Λατινικής Δύσεως και της Μουσουλμανικής Ανατολής. Διέθεταν κλινικές (παθολογική, χειρουργική, γυναικολογική, κ.α.), εξωτερικά ιατρεία, υψηλού επιπέδου προσωπικό, φαρμακείο, διοικητικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Νοσήλευαν όλες τις κοινωνικές τάξεις αλλά κυρίως τους πένητες και τους ανίσχυρους, σε όλο το διάστημα υπάρξεως της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτής που μεταγενέστερα επεκράτησε να αποκαλείται Βυζαντινή.

Προήλθαν από χριστιανικά ιδρύματα για απόρους και άστεγους. Ο Χριστιανισμός και η κορυφαία του αρετή, η Φιλανθρωπία, διαμόρφωσαν τους κανόνες και το ήθος της λειτουργίας των.

Πέραν της αμέριστης βοήθειας και συμπαράστασης στους ασθενείς, διέσωσαν την παράδοση και το έργο των αρχαίων Ελλήνων ιατρών. Επίσης, ως εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιβίωσαν για τόσους αιώνες, βοήθησαν να διατηρηθεί η πνευματική καλλιέργεια του αρχαίου κόσμου.

Τα Βυζαντινά νοσοκομεία, τα οποία εμφανίστηκαν τον Δ΄ αιώνα και ήκμαζαν μέχρι και τον ΙΒ΄, υπέστησαν τρομακτική καταστροφή κατά την Δ΄ Σταυροφορία. Η άλωση από τους Οθωμανούς έδωσε τέλος στην αγωνιώδη επιβίωση του Βυζαντινού κράτους και εξόντωσε τον πολιτισμό του, αλλά και τα νοσοκομεία του, που υπήρξαν «η δόξα των Ρωμαίων». Η μέχρι τώρα άποψη της Ιστορίας και της Ιατρικής για τα φιλανθρωπικά μεσαιωνικά ιδρύματα και τη συμβολή του λεγομένου Βυζαντίου, οφείλει να επανεκτιμηθεί.

 

Νίκος Δ. Κελέρμενος

    Λειβαδιά 24-10-2002

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΥ Δ. ΚΕΛΕΡΜΕΝΟΥ

 

Ø          Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου  Αθηνών

Ø          Διδάκτωρ  Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1985

Ø          Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία

Ø          Μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Harvard της Βοστόνης και Washington του Saint Louis επί 2,5 έτη.

Ø          Εργάσθηκε στην Καρδιολογική Κλινική και στο Αιμοδυναμικό τμήμα του 1ου  Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθηνών επί 6,5 έτη.

Ø          Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και υπήρξε μέλος Συντακτικών Επιτροπών Ιατρικών Περιοδικών. Είναι συνεργάτης της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και κριτής επιστημονικών εργασιών στο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο τα τελευταία 8 έτη.

Ø          Έχει αρκετές δεκάδες Eπιστημονικές Eργασίες, Άρθρα  και Δημοσιεύσεις σε περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς επίσης και σε Abstract Books. Επίσης αρκετά άρθρα εκλαϊκευμένης Ιατρικής σε περιοδικά και εφημερίδες.

Ø          Έχει γράψει και μεταφράσει 3 βιβλία: «Καρδιά και Καρδιακές Παθήσεις» το 1986,  «Φαρμακευτική Καρδιολογία» το  1988, και «Η Γέννησις του Νοσοκομείου στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία» με την Ι. Μ. Θηβών & Λεβαδείας το 1998.

Ø          Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Λόγος Εφάπτωρ» το 1996.

Ø          Συνεργάζεται με Λογοτεχνικά και Ιατρικά περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά.

Ø          Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών.

 ©1998-2022, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Δημοσιεύθηκε την: 13.11.2002 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 797 φορές

Εκτύπωση