/ Νόμοι & Νομοσχέδια


Ποιοι υπάγονται στις διατάξεις του ν.2470/1997;
Στις διατάξεις του Νέου Μισθολογίου υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γενικής, επαγγελματικής, τεχνικής και εκκλησιαστικής) καθώς και το μόνιμο και δόκιμο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.).

Τι νοούνται ως αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου σύμφωνα με το ν.2470/1997;
Ως αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου σύμφωνα με το ν.2470/1997, νοούνται οι τακτικές αποδοχές, δηλαδή ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα και το επίδομα εξομάλυνσης, το κίνητρο απόδοσης καθώς και τα λοιπά τακτικά επιδόματα που καταβάλλονται τακτικά και σταθερά κατά μήνα και συνεντέλλονται με τη μηνιαία μισθοδοτική κατάσταση.

Από τι εξαρτάται η μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων;
Η εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων εξαρτάται από το χρόνο υπηρεσίας τους, την κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι υπάλληλοι με βάση τα τυπικά τους προσόντα, όπως προβλέπεται από τον υπαλληλικό κώδικα (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε.) και τα μισθολογικά κλιμάκια που αντιστοιχούν σ' αυτή. Εξακολουθεί να παραμένει η αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό του υπαλλήλου.

Πόσα είναι τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.);
Τα μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών είναι τριάντα έξι (36) και οι υπάλληλοι της κάθε κατηγορίας εξελίσσονται σε δεκαοκτώ (18) μισθολογικά κλιμάκια ως εξής:
Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) από το 36ο μέχρι το 19ο Μ.Κ.
Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) από το 28ο μέχρι το 11ο Μ.Κ.
Οι υπάλληλοι της κατηγoρίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) από το 21ο μέχρι το 4ο Μ.Κ.
Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) από το 18ο μέχρι το 1ο Μ.Κ.
Τα παραπάνω μισθολογικά κλιμάκια είναι τα εισαγωγικά και καταληκτικά αντίστοιχα της κάθε κατηγορίας.

Πώς εξελίσσονται οι υπάλληλοι στα μισθολογικά κλιμάκια;
Οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών εξελίσσονται από κατώτερο σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους ως εξής:
Για την απονομή του αμέσως επόμενου, μετά το εισαγωγικό, Μ.Κ. απαιτείται υπηρεσία ενός (1) έτους στο εισαγωγικό Μ.Κ.

Για την απονομή όλων των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων, απαιτείται υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.

Πώς προσδιορίζονται οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων;
Καθορίζεται ρητά το ύψος του βασικού μισθού του αρχικού μισθολογικού κλιμακίου, δηλαδή του 36ου, σε 113.000 δρχ. Αυτό αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού των βασικών μισθών όλων των υπολοίπων Μ.Κ. ως εξής:
Πολλαπλασιάζουμε τον βασικό μισθό του Μ.Κ. 36 με ένα σταθερό συντελεστή (0,027) και προσθέτουμε το γινόμενο αυτό στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ.
Το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό, στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη εκατοντάδα και έτσι προσαυξάνει, κατά 3.100 δρχ., τον βασικό μισθό κάθε Μ.Κ. ,από το 35ο μέχρι το 1ο Μ.Κ.
Παράδειγμα: Για να βρούμε τον βασικό μισθό του Μ.Κ. 35: 113.000 (β.μ. Μ.Κ.36) + 3.100 = 116.100 δρχ,
Σχετικός ο ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ποια επιδόματα χορηγούνται στους υπαλλήλους;
Τακτικά επιδόματα
Λοιπά επιδόματα

Ποιες υπηρεσίες των υπαλλήλων υπολογίζονται για τη μισθολογική τους εξέλιξη;
Οι υπηρεσίες που υπολογίζονται τόσο για την κατάταξη και εξέλιξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια όσο και για τη χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας είναι οι εξής:
Η υπηρεσία που προσφέρεται στο δημόσιο, σε ν.π.δ.δ. και ο.τ.α., με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Η προϋπηρεσία σε υπηρεσίες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίστοιχες με αυτές του εδαφίου (1).

Κάθε πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία (όχι όμως, με τις διατάξεις του ν.1405/1983) που υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της 35ετίας, ανεξάρτητα από τον φορέα που έχει προσφερθεί.

Ο χρόνος αποδεδειγμένης υπηρεσίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των πολιτικών προσφύγων, των συζύγων και των τέκνων αυτών, που έχουν επαναπατρισθεί μέχρι την 1.1.1997.

Ποιες υπηρεσίες των υπαλλήλων δεν αναγνωρίζονται για τη μισθολογική τους εξέλιξη;
Δεν υπολογίζονται για μισθολογική εξέλιξη:
Η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου, εφόσον δεν συμπίπτει με πολιτική υπηρεσία.

Ο χρόνος φοίτησης σε σχολές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ειδικών διατάξεων καθώς και ο χρόνος πρακτικής άσκησης για λήψη πτυχίου ή για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών πέραν του μηνός κατ' έτος.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων (εκτός από τη διαθεσιμότητα λόγω νόσου), ο χρόνος της αργίας λόγω ποινικής δίωξης, που απέληξε σε καταδίκη ή πειθαρχική δίωξη, ο χρόνος της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα καθώς και ο χρόνος της προσωρινής παύσης.

Η προϋπηρεσία σε ν.π.ι.δ. και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.

Ποιος είναι ο χρόνος έναρξης της υπηρεσίας του υπαλλήλου;
Η υπηρεσία του υπαλλήλου υπολογίζεται από τη χρονολογία που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη διορισμού του, εφόσον εγκατασταθεί μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση αυτή. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση γίνεται μετά την παρέλευση του διμήνου, η υπηρεσία υπολογίζεται από τη χρονολογία εγκατάστασης.

Επιτρέπεται η υπερωριακή με αμοιβή εργασία των υπαλλήλων;
Οι υπάλληλοι του δημοσίου, των ν.π.δ.δ. και των ο.τ.α. επιτρέπεται να εργάζονται με αμοιβή, πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής απασχόλησης, μόνο για την αντιμετώπιση εποχιακών, επειγουσών ή όλως έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών που θα διαπιστώνεται με κοινή απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού των Οικονομικών.
Εργασία με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες επιτρέπεται μόνο σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν βάσει νόμου, όλες τις ημέρες του μήνα ή σε 12ωρη ή 24ωρη βάση.
Σχετικός ο ΠΙΝΑΚΑΣ 6 και ο ΠΙΝΑΚΑΣ 7 (υπηρεσίες 12ωρης ή 24ωρης λειτουργίας)

Επιτρέπεται η αμοιβή των υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους σε συμβούλια και επιτροπές;
Καταρχήν απαγορεύεται η καταβολή αποζημίωσης σε υπαλλήλους ή μισθωτούς του δημοσίου, ν.π.δ.δ. και ο.τ.α, όταν συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα, μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα, εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.
Εξαιρούνται μόνο ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, όπως δικαστικοί λειτουργοί, μέλη Δ.Ε.Π. ή νομικοί σύμβουλοι, που δεν ακολουθούν το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ιδιώτες.