/ Νόμοι & Νομοσχέδια


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
"Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις"



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Άρθρο 1
Θέματα απαλλοτριώσεων και επιτάξεων.
 
1. α) Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, καθώς και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε βάρος ακινήτου, υπέρ της εταιρίας «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ανώνυμη Εταιρία» (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.) και με δαπάνες της, για δημόσια ωφέλεια και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών σκοπών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδίως για την ανέγερση διδακτηρίων. Η απαλλοτρίωση ή η σύσταση του εμπραγμάτου δικαιώματος κηρύσσονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2882/2001 (ΦΕΚ 17 Α΄).
β) Όπου στις παραγράφους 2, 3 ,4, 5 και 6 του άρθρου 14 και στις παραγράφους 2 και 5 του άρθρου 16 του ν. 2882/2001 αναφέρεται «Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας» αρμόδιος είναι ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Στο άρθρο 16 του ν. 2882/2001 προστίθεται παράγραφος 9 ως έξής: «9. Για τις απαλλοτριώσεις που γίνονται υπέρ της εταιρίας «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ανώνυμη Εταιρία» (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.), η εξ αρχής σύνταξη ή και η διόρθωση του Κτηματολογικού Διαγράμματος και του Πίνακα γίνεται από αρμόδιους Μηχανικούς, υπαλλήλους της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., που ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας. Οι δαπάνες κτηματογράφησης βαρύνουν την Ο.Σ.Κ. Α.Ε.».
2. Με απόφαση του Δ.Σ., η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. μπορεί, αντί της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου, να προβαίνει στην απευθείας αγορά του ακινήτου αυτού. Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και το αργότερο μέχρι να εκδοθεί η πρώτη δικαστική απόφαση καθορισμού της αποζημίωσης. Το τίμημα καθορίζεται σύμφωνα με έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου, που καταρτίζεται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.). Η Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ύστερα από διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη, επιτρέπεται να προβαίνει στην αγορά ακινήτων σε τιμή χαμηλότερη εκείνης που καθορίσθηκε με την έκθεση του Σ.Ο.Ε..
3. Αντί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μπορεί να γίνει ανταλλαγή του υπό απαλλοτρίωση ακινήτου με ακίνητο κυριότητας της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ν. 2882/2001. Εάν η αξία του ενός ακινήτου υπολείπεται της αξίας του άλλου, ο κύριος του ακινήτου με την μικρότερη αξία καταβάλλει τη διαφορά σε χρήματα στον κύριο του άλλου ακινήτου. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ως προς το χρόνο διενέργειας της ανταλλαγής και την αξία των ακινήτων εφαρμόζονται και σε περίπτωση ανταλλαγής.
4. Στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που κηρύσσονται υπέρ της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και με δαπάνη της εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 10 και 12 του άρθρου 6 και των παρ. 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 7 του ν. 2730/1999 (ΦΕΚ 130 Α΄) όπως εκάστοτε ισχύει.
5. α) Το Δημόσιο οφείλει αποζημίωση για τις επιτάξεις ακινήτων που επιβάλλονται κατά νόμο προς ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την αποζημίωση λαμβάνεται υπόψη η μισθωτική αξία των ακινήτων που επιτάχθηκαν και η ζημία που υπέστη ο ιδιοκτήτης από τη στέρηση της χρήσης. Για τον καθορισμό του ποσού της αποζημίωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που επιτάχθηκαν, η οποία επήλθε λόγω των έκτακτων περιστάσεων. Στην αποζημίωση δεν περιλαμβάνεται το διαφυγόν κέρδος.
β) Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά τη λήξη της επίταξης ή ανά μήνα, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.
γ) Το Δημόσιο, εκτός από την αποζημίωση που προβλέπεται στην περίπτωση α΄, υποχρεούται σε αποζημίωση και λόγω φθορών ή μεταβολών στο ακίνητο που επιτάχθηκε, εκτός αν οι φθορές ή μεταβολές οφείλονται σε συνήθη χρήση ή σε ελάττωμα του ακινήτου. Το Δημόσιο, αντί για χρηματική αποζημίωση δικαιούται να προβεί στην επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη αν ο ιδιοκτήτης παραλάβει το ακίνητο που επιτάχθηκε χωρίς επιφύλαξη, εκτός αν οι φθορές ή μεταβολές δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν χωρίς ειδική εξέταση.
δ) Το Δημόσιο απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη αν η καταστροφή ή η χειροτέρευση οφείλονται σε ανώτερη βία ή τυχαίο περιστατικό, το οποίο θα είχε επέλθει και χωρίς την επίταξη.
ε) Το Δημόσιο δικαιούται να αναζητήσει, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διοικήσεως αλλοτρίων του Αστικού Κώδικα (ΑΚ), τις δαπάνες που έγιναν απ’ αυτό για τα ακίνητα που επιτάχθηκαν. Η αξίωση αυτή παραγράφεται δύο έτη μετά από την πάροδο του έτους, μέσα στο οποίο αποδόθηκαν τα ακίνητα που επιτάχθηκαν.
στ) Κάθε αξίωση κατά του Δημοσίου για αποζημίωση από την επίταξη παραγράφεται δύο έτη μετά από την πάροδο του έτους, μέσα στο οποίο έληξε η επίταξη. Η αξίωση για αποκατάσταση φθορών και μεταβολών σε ακίνητα που επιτάχθηκαν παραγράφεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την παραλαβή τους.
ζ) Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας συγκροτείται τριμελής Επιτροπή, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης Πολεοδομίας και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Γηπέδων της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., η οποία καθορίζει προσωρινά την αποζημίωση για την επίταξη του ακινήτου, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής καθώς και ο γραμματέας της με τον αναπληρωτή του. Ο δικαιούχος δικαιούται να ζητήσει από την Επιτροπή τον καθορισμό της αποζημίωσης της περίπτωσης α΄, μετά την σύνταξη της έκθεσης επίταξης και της αποζημίωσης της περίπτωσης γ΄, μετά τη σύνταξη του πρωτοκόλλου απόδοσης του ακινήτου. Η αίτηση υποβάλλεται εγγράφως στη γραμματεία της Επιτροπής και συνοδεύεται από πρόσφορα στοιχεία για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης και την αναγνώριση του δικαιούχου της. Μετά την υποβολή της αίτησης, η Επιτροπή, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, προβαίνει, μέσα σε ένα μήνα, αιτιολογημένα, σε προσωρινό καθορισμό της αποζημίωσης. Η Επιτροπή, με την απόφαση για τον προσωρινό καθορισμό αποζημίωσης, προβαίνει και στην αναγνώριση του δικαιούχου της αποζημίωσης, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα. Εάν δεν έχουν προσκομιστεί τα απαιτούμενα για την αναγνώριση στοιχεία ή από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν υπάρχει αμφιβολία για το πρόσωπο του δικαιούχου, η Επιτροπή δεν προβαίνει στην αναγνώριση του δικαιούχου και αναφέρει στην απόφασή της τον λόγο της μη αναγνώρισης. Η απόφαση κοινοποιείται στον αιτούντα ή στο πρόσωπο σε βάρος του οποίου έγινε η επίταξη ή και στους δύο εφόσον είναι διαφορετικά πρόσωπα. Η κοινοποίηση γίνεται με δημόσιο όργανο και συντάσσεται γι’ αυτήν βεβαίωση.
η) Η απόφαση της Επιτροπής, για τον προσωρινό καθορισμό της αποζημίωσης και την αναγνώριση δικαιούχου, υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η άσκηση της προσφυγής δεν στερεί από τον προσφεύγοντα το δικαίωμα να εισπράξει την αποζημίωση, που έχει προσωρινά καθοριστεί από την Επιτροπή υπέρ αυτού. Διάδικοι στη δίκη επί της προσφυγής είναι ο προσφεύγων και το Δημόσιο. Αν με την προσφυγή προσβάλλεται η απόφαση της Επιτροπής για την αναγνώριση δικαιούχου, διάδικος είναι αυτός που αναγνωρίσθηκε ως δικαιούχος. Το Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, όλα τα δικόγραφα, οι δικαστικές αποφάσεις, τα αντίγραφα αυτών που χορηγούνται στους διαδίκους και οι σχετικές με τη διαδικασία της επίδοσης κλήσεις, αιτήσεις και βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε παράβολο ή δικαίωμα υπέρ τρίτων.
θ) Αν δεν ασκηθεί προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής, που αφορά την αναγνώριση δικαιούχου, το Δημόσιο καταβάλλει την προσωρινή αποζημίωση σε αυτόν που αναγνωρίστηκε ως δικαιούχος και απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη.
ι) Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
 6. Στις διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου υπάγονται και οι επιτάξεις που επιβλήθηκαν για την στέγαση σχολικών μονάδων σε ακίνητα λόγω των σεισμών του Σεπτεμβρίου του έτους 1999. Για τις επιτάξεις αυτές, η έναρξη των χρόνων παραγραφής ή οι προθεσμίες για υποβολή σχετικών αιτήσεων, που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, αρχίζουν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

Άρθρο 2
Θέματα λειτουργίας και προσωπικού

1. Η Ο.Σ.Κ. ΑΕ., επιτρέπεται, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να αποκτά εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα σε κινητά και ακίνητα στην αλλοδαπή, που είναι αναγκαία για την κάλυψη αναγκών στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην αλλοδαπή.
2. Δαπάνες που προκαλούνται για την εκτέλεση έργων της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και δεν αφορούν τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, όπως αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, επιτροπών, μελετών, επίβλεψης, δικαστικών επιμελητών, διοικητικών δαπανών απαλλοτρίωσης, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έργου και εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και στους αντίστοιχους κωδικούς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
3. Η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. μπορεί, να παρέχει τεχνικές συμβουλές στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα εκπαιδευτικών υποδομών, χωρίς αμοιβή, όταν της ζητηθεί.
4. Με απόφαση του Δ.Σ., η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. μπορεί να παρέχει, στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου συναφείς με τους σκοπούς της και ιδίως σε θέματα σχεδιασμού, μελέτης, εκτέλεσης και συντήρησης κάθε είδους έργων και προμηθειών που αφορούν στεγαστικές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό εκπαίδευσης, προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ειδικότερα προς κάθε Υπηρεσία, φορέα, Ίδρυμα ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που υπάγεται στην αρμοδιότητα ή υπόκειται στην εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου συνάπτεται σύμβαση για συγκεκριμένο έργο ή ομάδα έργων με αμοιβή, η οποία καθορίζεται με την σύμβαση και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο ειδικού τιμολογίου υπηρεσιών διαχείρισης, το οποίο καταρτίζει κατά διαστήματα, με απόφασή του, το Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε..
5. α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανατίθεται στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. η σύνταξη των Κτιριοδομικών Προτύπων για τις εκπαιδευτικές υποδομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθορίζονται οι λεπτομέρειες εκτέλεσης του έργου.
β) Με όμοια απόφαση συγκροτούνται ομάδες εργασίας για τη σύνταξη των κτιριολογικών προγραμμάτων και καθορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας τους. Τα Κτιριοδομικά Πρότυπα και τα Κτιριολογικά Προγράμματα εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα αμοιβών για τη σύνταξη των Κτιριοδομικών Προτύπων της περίπτωσης α΄ και η αμοιβή των μελών των ομάδων της περίπτωσης β΄.
6. Η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. μπορεί να εγγράφεται στο υπό του άρθρου 2 του ν. 716/1977 (ΦΕΚ 295 Α΄) προβλεπόμενο «Μητρώον Γραφείων Μελετών» και των σε εκτέλεσή του εκδοθέντων προεδρικών διαταγμάτων, όπως κάθε φορά ισχύουν, στις παρακάτω κατηγορίες: α) Αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων, β) Ειδικές Αρχιτεκτονικές μελέτες, γ) Στατικές μελέτες, δ) Μελέτες Μηχανολογικές–Ηλεκτρολογικές–Ηλεκτρονικές, ε) Μελέτες τοπογραφικές, στ) Μελέτες Οργάνωσης και Επιχειρησιακής έρευνας. Η εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που διέπουν τα λοιπά Γραφεία Μελετών, παρέχει τα ίδια δικαιώματα και συνεπάγεται τις ίδιες υποχρεώσεις, επιφυλασσομένης της ισχύος της επομένης παραγράφου του άρθρου αυτού. Ως στελεχικό δυναμικό της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. θεωρείται το προσωπικό που υπηρετούσε στον Ο.Σ.Κ. και μεταφέρθηκε ή εντάχθηκε στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 38 του Π.Δ. 414/1998 (ΦΕΚ 291 Α΄) ή προσλήφθηκε από την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. σε εφαρμογή του άρθρου 37 του ίδιου Π.Δ. και τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.
7. α) Επιτρέπεται στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε.
αα) Η μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμών απαραιτήτων για την λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ββ) Η δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των σκοπών τους. Ως εξοπλισμός νοούνται τα αντικείμενα υλικοτεχνικής υποδομής και ιδίως επίπλωση, μέσα διεξαγωγής και εξυπηρέτησης του εκπαιδευτικού έργου, δίκτυα ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης και εκπαιδευτικό λογισμικό.
γγ) Η πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων για τις μελέτες, τα έργα και τις εν γένει δραστηριότητες της Εταιρείας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 παρ. 5 και 8 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α΄). Η πρόσληψη γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ύστερα από γνώμη Τεχνικού Συμβουλίου. Αρμόδιο για έκφραση γνώμης στις περιπτώσεις αυτές είναι μόνον το Τεχνικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.
δδ) Η αποστολή υλικοτεχνικής υποδομής ή η χρηματοδότηση ελληνικών σχολικών μονάδων στην αλλοδαπή για την επισκευή, συντήρηση ή την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού τους.
εε) Η σύνταξη μελετών και η κατασκευή έργων εκπαιδευτικών υποδομών για τις ελληνικές σχολικές μονάδες της αλλοδαπής.
β) Οι δαπάνες για τα ως άνω έργα και προμήθειες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκτός της υποπερίπτωσης γγ΄.
8. Όπου στο Π.Δ. 414/1998 (ΦΕΚ 291 Α΄) αναφέρονται «μελέτες» ή «έργα», περιλαμβάνονται και προμήθειες εξοπλισμών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο.
9. Η περίπτωση ι΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Π.Δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «ι. οι μισθώσεις σχολικών κυλικείων και οι μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρίας «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ανώνυμη Εταιρία».
 10. Οι οφειλές προς την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις εισπράξεως δημοσίων εσόδων, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως.
 11. Η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, επιφυλασσομένων των διατάξεων των άρθρων 12 και 13 παράγραφος 2 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄) καθώς και εκείνων της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 2579/1998 και της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του ν. 2703/1999. Επίσης απαλλάσσεται από κάθε δικαίωμα ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των δύο βαθμών.
12. α) Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με τη παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄ ) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., στα ακίνητά της που ανεγείρονται σχολικά κτίρια και μεταβιβάζονται στους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 3741/1929, του Ν.Δ. 1024/1971 και των άρθρων 1002 και 1117 του Α.Κ., περί συστάσεως οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί, με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., να μεταβιβαστεί στον οικείο Ο.Τ.Α. διακεκριμένη ή διακεκριμένες οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες του σχολικού κτιρίου με το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του όλου ακινήτου, που αντιστοιχεί στην κάθε μία από αυτές».
β) Η διάταξη της προηγούμενης περίπτωσης α΄ ισχύει και για όσα ακίνητα δεν έχει μεταγραφεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η σχετική πράξη μεταβίβασης στη μερίδα του οικείου Ο.Τ.Α.
 13. Ο αριθμός «2814» στο δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α΄ ) αντικαθίσταται, από τότε που άρχισε να ισχύει η διάταξη, με τον ορθό «2819».
 14. Η υποπερίπτωση iv της περίπτωσης β΄ της παρ. 11 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «iv. Με πρόταση του Συμβουλίου του οικείου Τ.Ε.Ι. και αποδοχή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., επιτρέπεται η ανάθεση στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. καθηκόντων Διευθύνουσας Υπηρεσίας για Τ.Ε.Ι. που δεν διαθέτουν επαρκώς στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Με ίδια διαδικασία είναι δυνατή η ανάθεση από Τ.Ε.Ι. και η ανάληψη από την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. πρόσθετων καθηκόντων, όπως η σύνταξη μελέτης, η επίβλεψη έργων ή μελετών, η ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Συμβούλου κατά τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1418/1984 και η προμήθεια εξοπλισμών. Στην περίπτωση ανάθεσης τέτοιων πρόσθετων καθηκόντων υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του οικείου Τ.Ε.Ι. και της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.. Με τη σύμβαση ρυθμίζονται το ειδικότερο αντικείμενο, η αμοιβή της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή απαραίτητος όρος».
15. Επιτρέπεται στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. να παραχωρεί κατά χρήση και με αντάλλαγμα στην «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.» (Ο.Ε.Ο.Α.- Αθήνα 2004 Α.Ε.) ακίνητά της, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μέχρι τη διεξαγωγή τους. Μπορεί, επίσης, η Ο.Σ.Κ. Α.Ε. να συνεργάζεται με την Ο.Ε.Ο.Α.- Αθήνα 2004 Α.Ε. και σε άλλα θέματα, όπως για την εκπόνηση μελετών, την επίβλεψη μελετών ή έργων, την κατασκευή έργων και την προμήθεια εξοπλισμού σε ακίνητα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της Ο.Ε.Ο.Α.- Αθήνα 2004 Α.Ε. και ανήκουν στην ιδιοκτησία της, στην ιδιοκτησία κάθε είδους νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, των οποίων η λειτουργία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ιδιοκτησία της Ο.Ε.Ο.Α.- Αθήνα 2004 Α.Ε. ή τρίτων. Οι ειδικότεροι όροι που αφορούν τις σχέσεις και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και της Ο.Ε.Ο.Α.- Αθήνα 2004 Α.Ε. ρυθμίζονται με την υπογραφή σχετικής σύμβασης.
 16. α) Από την οικοπεδική έκταση των 209.777,5 τετραγωνικών μέτρων του τέως κτήματος Μερκάτη στη συμβολή των λεωφόρων Θηβών και Πέτρου Ράλλη, στη θέση Νικλιώτη ή Άγιος Στέφανος ή Αλεξάνδρου, της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Αιγάλεω Αττικής, που ανήκει στην κυριότητα της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. εξ αγοράς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων» βάσει των πωλητηρίων συμβολαίων με αριθμούς 57024/24-6-1976, 57025/24-6-1976 και 57115/9-7-1976 του συμβολαιογράφου Αθηνών Ανδριανού Μιχαήλ Λέζου, που μεταγράφηκαν νομίμως στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αιγάλεω Αττικής στον τόμο 158 και με αριθμούς 6, 7 και 8 αντίστοιχα, και η οποία χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολικών κτιρίων με την απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων Γ9828/808/27-3-1978 (ΦΕΚ 229/16-5-1978, τ. Δ΄ ), μερική έκταση 67.328,4 τετραγωνικών μέτρων, η οποία εμφαίνεται με τα στοιχεία Ω1, Ω2, Ω3, Ω4, Ω5, Α4, Α5, Α6, Α7, Ι1, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Φ1, Φ2, Φ3, Φ4, Φ5, Φ6, Φ7, Ω1 στο από 10-11-2001 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Γεωργίου Μεταξά, μεταβιβάζεται, χωρίς διατυπώσεις και κάθε μορφής επιβαρύνσεις, στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά», το οποίο εδρεύει και λειτουργεί στην έκταση αυτή.
β) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διαπιστώνεται η ανωτέρω μεταβίβαση. Η απόφαση αυτή, με συνημμένο το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Γεωργίου Μεταξά, θεωρημένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., μεταγράφεται, με φροντίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αιγάλεω Αττικής χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.
γ) Η ανωτέρω μεταβιβαζόμενη οικοπεδική έκταση μπορεί να συνενωθεί σε ενιαίο ακίνητο με όμορη οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά. Το τοπογραφικό διάγραμμα της ενιαίας έκτασης μεταγράφεται, με φροντίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αιγάλεω Αττικής χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.
17. Επιτρέπεται, με αίτηση του ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού, που υπηρετούσε στο ΝΠΔΔ υπό την επωνυμία «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων» κατά τον χρόνο μετατροπής του σε Ανώνυμη Εταιρία, σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού Υπουργείων, ΝΠΔΔ, Ο.Τ.Α. όλων των βαθμών καθώς και κάθε άλλης Επιχείρησης ή Οργανισμό του Δημοσίου Τομέα, όπως καθορίζεται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), όπως κάθε φορά ισχύει. Για τις μετατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 69 έως 73 του ν. 2683/1999.
18. Επιτρέπεται η απόσπαση από και προς την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. υπαλλήλων από και προς τις Υπηρεσίες που αναφέρονται στην παράγραφο 18 αυτού του άρθρου, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 68 του ν. 2683/1999. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων βαρύνουν την υπηρεσία στην οποία ο υπάλληλος παρέχει τις υπηρεσίες του, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137 Α΄).
19. Υπάλληλοι της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., οι οποίοι υπηρετούσαν σε θέση μόνιμου προσωπικού στο ΝΠΔΔ υπό την επωνυμία «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων» κατά τον χρόνο μετατροπής του σε Ανώνυμη Εταιρία και κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες που αναφέρονται στην παράγραφο 18, μπορούν, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, να δηλώσουν στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. αν επιθυμούν να επανέλθουν σ’ αυτήν ή να παραμείνουν στη θέση, όπου κατ’ απόσπαση υπηρετούν. Αν δεν υποβληθεί δήλωση μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, μετατάσσονται αυτεπαγγέλτως στην Υπηρεσία ή το Νομικό Πρόσωπο που είναι αποσπασμένοι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, με την ίδια σχέση εργασίας. Για τον κλάδο και την κατηγορία ένταξης και τα λοιπά υπηρεσιακά θέματα αποφασίζει το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.
20. Για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών της Ο.Σ.Κ. Α.Ε., που αφορούν την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων που συγχρηματοδοτούνται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή ειδικές κυβερνητικές αποφάσεις, είναι δυνατόν να προσλαμβάνονται, κατ’ εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η σύμβαση εργασίας διαρκεί όσο η περίοδος συμβατικής δέσμευσης της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. για την εκτέλεση του έργου, για το οποίο γίνεται η πρόσληψη και για τέσσερα έτη κατά ανώτατο όριο, με δυνατότητα ανανέωσης έως δύο επιπλέον έτη. Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση εργασίας λύεται αυτοδίκαια είτε με την πάροδο της αρχικής διάρκειάς της είτε με την πάροδο του χρόνου παράτασης, χωρίς η παράταση να καθιστά την σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. καθορίζονται τα προσόντα, η διαδικασία πρόσληψης, η διάρκεια της σύμβασης εργασίας σε συνδυασμό με όσα ορίζονται ανωτέρω καθώς και οι λοιποί όροι απασχόλησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα αμοιβής, η οποία βαρύνει το πρόγραμμα ή το έργο, χάριν των οποίων προσλαμβάνονται.
21. Η κυριότητα εκπαιδευτικών ακινήτων τα οποία κατασκευάζονται από την Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος από τραπεζικούς δανειακούς πόρους, παραμένει στην Ο.Σ.Κ. Α.Ε. καθ’ όλη τη διάρκεια της δανειακής περιόδου που προβλέπεται από τις οικείες συμβάσεις. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. παραχωρείται η χρήση των ως άνω κτιριακών υποδομών στους οικείους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού με σύμβαση παραχώρησης, που υπογράφεται από τους δύο φορείς. Οι όροι που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης αποφασίζονται από το Δ.Σ. της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και τα αρμόδια όργανα των Ο.Τ.Α..
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Άρθρο 3
Θέματα Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

1. α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών και όταν πρόκειται για σύσταση ή κατάργηση θέσεων και του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από γνώμη της Συνέλευσης του οικείου Τ.Ε.Ι., εκτός των περιπτώσεων ίδρυσης Τ.Ε.Ι., και του οικείου οργάνου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.), μπορεί να ιδρύονται, καταργούνται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο ή να μετονομάζονται Τ.Ε.Ι., Παραρτήματα, Σχολές ή Τμήματα. Οι ανωτέρω γνώμες πρέπει να υποβληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η γνώμη δεν είναι απαραίτητη. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των ανωτέρω Υπουργών συνιστώνται ή αυξάνουν οι θέσεις προσωπικού των Τ.Ε.Ι.».
β) Στην παράγραφο 6 του άρθρου 6 του ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87 Α΄) μετά τις λέξεις «να κατατέμνονται» προστίθενται οι λέξεις «να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο».
γ) Με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του ν. 1268/1982 και την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983 καθορίζεται η αλλαγή σε ότι αφορά την αποστολή του Τμήματος και την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του, που απορρέει από την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου του και ρυθμίζονται οι φοιτητικές ή σπουδαστικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές εκκρεμότητες που ανακύπτουν λόγω της αλλαγής του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις μετακίνησης φοιτητών ή σπουδαστών του Τμήματος που αλλάζει γνωστικό αντικείμενο σε άλλα Τμήματα του Ιδρύματος και κάθε άλλο θέμα που μπορεί να ανακύψει λόγω της αλλαγής του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος.
δ) Μετονομάζονται τα Τμήματα των παρακάτω Πανεπιστημίων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του οικείου Πανεπιστημίου ρυθμίζονται τα θέματα που προκύπτουν από τη μετονομασία των Τμημάτων της προηγούμενης παραγράφου και αφορούν τη νέα αποστολή τους, τις κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις των πτυχίων, τις φοιτητικές, τις εκπαιδευτικές και τις διοικητικές εκκρεμότητες και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τα Τμήματα μετονομάζονται ως εξής:
αα) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Π.Δ. 377/1989 (ΦΕΚ 166 Α΄) που κυρώθηκε με το Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄) και της ΥΑ Β1/182/4-3-1992 (ΦΕΚ 170 τ. Β΄) Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
ββ) Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών: Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 19 του Π.Δ. 377/1989 (ΦΕΚ 166 Α΄) Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού.
γγ) Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Π.Δ. 205/1999 (ΦΕΚ Α΄ 179) Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων.
δδ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 1) Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των Π.Δ. 83/1984 (ΦΕΚ 31 Α΄) και 233/2000 (ΦΕΚ 198 Α΄) Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης σε Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. 2) Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των Π.Δ. 83/1984 (ΦΕΚ 31 Α΄) και 376/1989 (ΦΕΚ 166 Α΄) Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. 3) Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Π.Δ. 316/1997 (ΦΕΚ 223 Α΄) Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. 4) Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Π.Δ. 83/2000 (ΦΕΚ 72 Α΄) Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων σε Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Στα ως άνω μετονομαζόμενα Τμήματα των περιπτώσεων 3) και 4) η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου των Τμημάτων αυτών αυξάνεται από οκτώ σε δέκα εξάμηνα
εε) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 19 του Π.Δ. 177/1993 (ΦΕΚ 65 Α΄) Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Λαογραφίας σε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
2. α) Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού, που προβλέπεται στο άρθρο 4 της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμό ΚΑ/679/22-8-1996 (ΦΕΚ 826, τ. Β΄) συντάσσει «Οδηγό Χρηματοδότησης και Διαχείρισης» του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ή τη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι., κατά περίπτωση.
ββ) Στον Οδηγό Χρηματοδότησης και Διαχείρισης περιγράφονται συνολικά τα όργανα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής, χρηματοδότησης και οικονομικής διαχείρισης των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και η διάδοση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων και προϊόντων των ερευνητικών και άλλων δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού.
γγ) Με τον Οδηγό Χρηματοδότησης και Διαχείρισης καθορίζονται επίσης οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις των υπευθύνων των έργων για τις διάφορες κατηγορίες δραστηριοτήτων, το πλαίσιο και τα θέματα αμοιβών όσων συμμετέχουν σε έργα που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται ο Λογαριασμός, καθώς και κάθε περίπτωση χρηματοδότησης και οικονομικής διαχείρισης που δεν προβλέπεται από την ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση.
β) Στο εδάφιο γ΄ της παρ. 10 του άρθρου 2 του ν. 2233/1994 (ΦΕΚ 141 Α΄), όπως συμπληρώθηκε και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2341/1995, το άρθρο 50 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α΄) και την παρ. 9 περίπ. β΄ του άρθρου 1 του ν. 2942/2001 (ΦΕΚ 202 Α΄) προστίθεται από την έναρξη  ισχύος του ν. 2413/1996 υποπερίπτωση νι ως ακολούθως: «νι. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και για έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» ή έργα άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων, ως προς το μέρος που μετέχει σε αυτά και υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».
3. α) Στο τέλος της υποπερίπτωσης viii της περίπτωσης στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2083/1992 (ΦΕΚ 159 Α΄), προστίθενται τα εξής: «Στα Πανεπιστήμια, τα οποία είτε έχουν αριθμό Τμημάτων μεγαλύτερο των είκοσι είτε έχουν Τμήματα που λειτουργούν σε τρεις ή περισσότερες γεωγραφικές έδρες, εκλέγεται και τρίτος αντιπρύτανης. Στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια είναι δυνατό να προβλεφθεί η ύπαρξη και τρίτου αντιπρύτανη με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται εφ’ άπαξ ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου. Οι αρμοδιότητες του τρίτου αντιπρύτανη καθορίζονται, σε κάθε περίπτωση, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Ιδρύματος».
β) Οι διατάξεις που προστέθηκαν με τη περίπτωση α΄ εφαρμόζονται από τις πρώτες πρυτανικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που έχουν διενεργηθεί πρυτανικές εκλογές εντός του έτους 2002 και μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού σε πανεπιστήμιο που υπάγεται στις διατάξεις της ανωτέρω περίπτωσης α΄, διεξάγεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, συμπληρωματική εκλογή για την ανάδειξη τρίτου αντιπρύτανη, η θητεία του οποίου λήγει μαζί με αυτή των λοιπών πρυτανικών αρχών.
4. Στο άρθρο 1 του ν. 2083/1992 προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής: «11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, επιτρέπεται στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. να συνάπτουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια, συμβάσεις μίσθωσης μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά των φοιτητών από και προς τους χώρους εκπαίδευσης και για ολόκληρη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του οικείου ιδρύματος. Συμβάσεις τέτοιου περιεχομένου, που έχουν υπογραφεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, θεωρούνται νόμιμες και ισχύουν από την ημέρα της υπογραφής τους».
5. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης Β3/2274/1987, που έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α΄), προστίθενται τα εξής: «Ειδικά στα Πανεπιστήμια που εδρεύουν στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι δυνατό να μεταβιβαστεί, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, η αρμοδιότητα πραγματοποίησης των μετεγγραφών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος υποδοχής, το οποίο υποχρεούται να γνωστοποιεί τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μετεγγραφών στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος υποδοχής».
6. Η αναστολή της διάταξης της παρ. 26 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α΄), που προβλέφθηκε με τη διάταξη του άρθρου 9 περίπτωση Γ΄ του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114 Α΄), παρατείνεται για ένα ακόμη ακαδημαϊκό έτος από τότε που έληξε.
7. Στον ν. 2552/1997 (ΦΕΚ 266 Α΄) γίνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:
α) Στον έκτο στίχο της παρ. 3 του άρθρου 1 και μεταξύ των λέξεων «έρευνας» και «στο» προστίθενται οι λέξεις «καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας».
β) Από την περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 διαγράφεται η φράση «και από το Διευθυντή του εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας».
γ) Στον πέμπτο στίχο της παρ. 10 του άρθρου 4 αντικαθίστανται οι λέξεις «ετήσιας διάρκειας» με τις λέξεις «διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους». Στο τέλος της ίδια; παραγράφου προστίθεται η φράση: «Η διαδικασία ανανέωσης της θητείας των μελών ΣΕΠ καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου».
δ) Η περίπτωση ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «ε) Μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης».
ε) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του Ε.Α.Π.».
στ) Η παρ. 5 του άρθρου 5 αντικαθίσταται από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 ως εξής:
«5. α) Εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, για την επιλογή των υποψηφίων ισχύουν τα ακόλουθα: αα) Προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση. ββ) Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
β) Ο τρόπος, τα όργανα, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για φοίτηση στο Ε.Α.Π., η διαδικασία διεξαγωγής της σχετικής κλήρωσης καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου».
ζ) Η παρ. 6 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. α) Οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
β) Το ύψος της συμμετοχής αυτής, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια επίδοσης για τη χορήγηση υποτροφιών από το Ε.Α.Π. μερικής ή ολικής απαλλαγής από τις ανωτέρω διατάξεις, ορίζονται, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Με απόφαση της Συγκλήτου, ποσοστό έως και 10% επί του ύψους συμμετοχής των φοιτητών του προηγουμένου εδαφίου τροφοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος και χρησιμοποιείται για την ανάθεση έργων σχετικών με τη διοικητική υποστήριξη και ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών».
η) Η περίπτωση α΄ της παρ. 12 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «α) Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών».
θ) Στο τέλος της παρ. 13 του άρθρου 5 προστίθεται φράση ως εξής: «και εξειδικεύονται με τον κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών του Ε.Α.Π., ο οποίος συντάσσεται από τη Σύγκλητο».
ι) Η παρ. 15 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «15. Πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους ανώτατης εκπαίδευσης, που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών».
ια) Στο τέλος της παρ. 16 του άρθρου 5 προστίθεται η φράση: «Για την απονομή του πιστοποιητικού παρακολούθησης του άρθρου 5 παρ. 1 εδ. α΄ πρέπει ο φοιτητής να δηλώνει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά».
ιβ) Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «β) Με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατή η σύσταση και λειτουργία Γραφείου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το Γραφείο υπάγεται στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος και έχει ως βασικό σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών του Ιδρύματος καθώς και των ενδιαφερομένων υποψηφίων για φοίτηση σε αυτό. Με απόφαση της Συγκλήτου καθορίζονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των Γραφείων αυτών καθώς και ο τρόπος στελέχωσής τους με διοικητικό προσωπικό».
ιγ) Η παρ. 4 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της διδασκαλίας και του υλικού μιας Θ.Ε., καθώς και στη διαδικασία αξιολόγησης των παρεχομένων διοικητικών υπηρεσιών του Ε.Α.Π. προς τους φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό, η Μονάδα αυτή συντάσσει ειδικά έντυπα αξιολόγησης που συμπληρώνουν οι φοιτητές για κάθε Θ.Ε. Η έκθεση λαμβάνεται υπόψη κατά την ανανέωση της θητείας των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, κατά την μονιμοποίηση και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, κατά την αναθεώρηση του υλικού, καθώς και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διοικητικών υπηρεσιών. Στη Μονάδα, επίσης, ανατίθεται, με απόφαση της Συγκλήτου, η φροντίδα της επιμόρφωσης των διδασκόντων στο Ε.Α.Π. σε θέματα που σχετίζονται με τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης από απόσταση».
ιδ) Η περίπτωση iv στην παρ. 3 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «iv) όταν έχει διορισθεί ένα τουλάχιστο μέλος ΔΕΠ για κάθε πρόγραμμα σπουδών που λειτουργεί σε, αυτοδύναμη ή μη, Σχολή του Ιδρύματος και οδηγεί σε Πτυχίο ή σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης».
ιε) Στο άρθρο 10 προστίθεται παράγραφος 13 ως ακολούθως: «13. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π., μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο πρόσθετος αριθμός παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο αριθμός των θέσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου αριθμού των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες ισχύουν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Α.Π.. Το παραπάνω ποσοστό είναι συνολικό και κατανέμεται ανάλογα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων».
8. α) Στις θέσεις δικηγόρων Τ.Ε.Ι. που έχουν προστεθεί στις θέσεις της παρ. 1 περίπτωση ΙΙ του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 2188/1994 (ΦΕΚ 18 Α΄), προστίθενται επιπλέον δέκα τέσσερις θέσεις δικηγόρων στον Άρειο Πάγο, οι οποίες κατανέμονται ανά μία στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Καβάλας, Καλαμάτας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Μεσολογγίου, Πάτρας, Πειραιά, Σερρών και Χαλκίδας και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) που ιδρύεται με το άρθρο 4 του νόμου αυτού. Για την πλήρωση και τα λοιπά θέματα που έχουν σχέση με τις θέσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 2188/1994 και των προεδρικών διαταγμάτων 124/1994 (ΦΕΚ 91 Α΄) και 91/2001 (ΦΕΚ 86 Α΄).
β) Στις θέσεις της παρ. 1 περίπτωση Ι στοιχείο Δ΄ του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 προστίθενται έντεκα θέσεις κλάδου ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Πολιτικού Μηχανικού, οι οποίες κατανέμονται ανά μία στα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας, Λαμίας, Λάρισας, Μεσολογγίου, Πάτρας, Σερρών και Χαλκίδας και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που ιδρύεται με το άρθρο 4 του νόμου αυτού.
γ) Στις θέσεις της παρ. 1 περίπτωση Ι στοιχείο Δ΄ του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 προστίθενται επτά θέσεις κλάδου ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών ειδικότητας Ηλεκτρολόγου ή Μηχανολόγου, οι οποίες κατανέμονται από δύο στα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και Χαλκίδας και από μία στα Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Πειραιά και Σερρών.
9. α) Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 2716/1999 (ΦΕΚ 96 Α΄), όπως αυτή συμπληρώθηκε με την παρ. 23 του άρθρου 20 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α΄), εφαρμόζονται αναλόγως και για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εκτός του ιατρικού, των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο», ανεξάρτητα του χρόνου κένωσης και σύστασης των αντίστοιχων θέσεων. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρεται Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. και Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, νοείται αντίστοιχα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εφορεία οικείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται στο τέταρτο εδάφιο της ανωτέρω παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 2716/1999 συγκροτείται, σε κάθε ένα από τα ανωτέρω Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, με απόφαση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελείται από το Διευθυντή Διοικητικού και τον Διευθυντή Νοσηλευτικού και, σε περίπτωση έλλειψης αυτών, από τους νόμιμους αναπληρωτές τους και ένα μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Υπηρεσίας του οικείου Νοσοκομείου.
β) Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165Α΄) εφαρμόζονται αναλόγως και για το αντίστοιχο προσωπικό των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο». Όπου στις διατάξεις αυτές ή σε διατάξεις που παραπέμπουν αναφέρεται ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, νοείται αντίστοιχα ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Εφορεία του οικείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Θέματα που τυχόν ανακύπτουν από την εφαρμογή της διάταξης αυτής ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
10. Η παρ. 6 του άρθρου 6, στοιχ. Δ΄ του ν. 2083/1992, όπως αναριθμήθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994, αντικαθίσταται ως εξής: «6. Ο υποψήφιος εκλέγεται αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εκλεκτόρων. Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και ο αριθμός των ψήφων που συγκεντρώνουν συνολικά είναι μεγαλύτερος από το μισό του συνόλου των εκλεκτόρων, χωρίς όμως κανείς να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια συνεδρίαση μεταξύ των δύο πρώτων σε αριθμό ψήφων υποψηφίων, οπότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εκλεκτόρων. Εάν υπάρχουν ισοψηφούντες, η επιλογή από αυτούς των δύο υποψηφίων που συμμετέχουν στην τελική ψηφοφορία γίνεται με επιμέρους ψηφοφορίες».
11. Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 6, στοιχ. Δ΄ του ν. 2083/1992, όπως αναριθμήθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994 και στο τέλος του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εάν και κατά την τρίτη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, η διαδικασία πλήρωσης της θέσης θεωρείται ότι απέβη άγονη».
12. Η παρ. 1 του άρθρου 6, στοιχ. Δ΄ του ν. 2083/1992, όπως αναριθμήθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ.6 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994, αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής: «1. Δικαίωμα ψήφου για εκλογή ή εξέλιξη, όπου αυτή προβλέπεται στον νόμο αυτό, έχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος της βαθμίδας για την οποία γίνεται η κρίση και των ανώτερων από αυτήν, εφόσον ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους τριάντα (30). Αν το εκλεκτορικό σώμα συγκροτείται από το νόμο χωρίς να μεσολαβεί ορισμός ή κλήρωση, δεν απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για τη συγκρότησή του, συγκαλείται για να ορίσει τριμελή εισηγητική επιτροπή με ευθύνη του Προέδρου του Τμήματος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων και βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίσταται το ένα τρίτο των μελών του».
13. Για την εκλογή ή εξέλιξη μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων ή μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των Τ.Ε.Ι. οι απαιτούμενες πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά λαμβάνονται υπόψη εφόσον έχουν γίνει δεκτές προς δημοσίευση στα σχετικά περιοδικά, ενώ οι απαιτούμενες πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες λαμβάνονται υπόψη εφόσον βρίσκονται στο στάδιο της εκτύπωσης.
14. Στην παράγραφο 12 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983 προστίθενται περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ως ακολούθως:
«γ) Όταν η προκήρυξη γίνεται για συνδυασμό θέσεων, το Συμβούλιο του Τμήματος υποχρεωτικώς εκδίδει ταυτόχρονα τις αποφάσεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή και στις δύο βαθμίδες.
δ) Το εκλεκτορικό σώμα, σε κάθε περίπτωση, συνέρχεται για να ορίσει τριμελή εισηγητική επιτροπή, μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται, ύστερα από πρόσκληση του Προϊσταμένου του Τμήματος. Όταν η προκήρυξη γίνεται για συνδυασμό θέσεων ορίζεται εισηγητική επιτροπή από το εκλεκτορικό σώμα της ανώτερης βαθμίδας, η εισηγητική έκθεση της οποίας ισχύει για την εκλογή και στην κατώτερη βαθμίδα».
15. α) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 1268/1982 αντικαθίσταται ως εξής: «Πρόταση για μετάκληση υποβάλλεται από το 1/4 τουλάχιστον των μελών ΔΕΠ του Τμήματος. Η πρόταση υποβάλλεται στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, η οποία αποφασίζει για την ενεργοποίηση ή όχι της διαδικασίας μετάκλησης».
β) Στην περίπτωση β΄ της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως: «Η πρόταση, συνοδευόμενη από τη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, παραπέμπεται ακολούθως στο Συμβούλιο του Τμήματος, το οποίο αποφασίζει για την ενεργοποίηση ή όχι της διαδικασίας μετάκλησης»
16. Στο τέλος της παρ. 10 του άρθρου 2 και της παρ. 10 του άρθρου 8 του ν. 2530/1997 (ΦΕΚ 218 Α΄) προστίθενται τα εξής: «Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μετάκλησης Καθηγητών από το εξωτερικό σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και για ένα πλήρες ημερολογιακό έτος από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους».
17. α) Απαραίτητη προϋπόθεση για την μετάκληση μέλους ΔΕΠ Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1268/1982, όπως επίσης και για την μετακίνηση μέλους ΔΕΠ Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 2517/1997 (ΦΕΚ 160 Α΄), είναι να υπάρχει είτε εγκεκριμένη διαθέσιμη πίστωση στο Τμήμα υποδοχής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, είτε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος προέλευσης, με την οποία να συνηγορεί στη μεταφορά στο Τμήμα υποδοχής της πίστωσης της θέσης του μέλους ΔΕΠ που μετακαλείται ή μετακινείται. Η διάταξη «Η πίστωση για τη θέση που καταλαμβάνει το μέλος ΔΕΠ μεταφέρεται από το Πανεπιστήμιο προέλευσης προς το Πανεπιστήμιο υποδοχής» του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 2517/1997 καταργείται.
β) Η περίπτωση α΄ εφαρμόζεται αναλόγως και για μετάκληση σε θέση Καθηγητή Τ.Ε.Ι.. Αντί απόφασης Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος απαιτείται, στην περίπτωση αυτή, απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος.
18. Η παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2530/1997 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. α) Ο χρόνος παραμονής στις ανωτέρω θέσεις υπολογίζεται στο χρόνο που απαιτείται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται και για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, εφόσον το μέλος ΔΕΠ ασκούσε πλήρη διδακτικά καθήκοντα στο οικείο Τμήμα Πανεπιστημίου στη διάρκεια της αναστολής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.
β) Κατά τη διάρκεια παραμονής στις ανωτέρω θέσεις και για διάστημα έξι μηνών από την αποχώρησή τους από αυτές, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, συμπεριλαμβανομένων και των προκηρύξεων θέσεων για την εξέλιξή τους. Η κανονική λήξη των μέγιστων χρόνων παραμονής σε μία βαθμίδα ΔΕΠ, κατά τις διατάξεις του ν. 2517/1997, παρατείνεται για διάστημα ίσο με τον χρόνο παραμονής του μέλους ΔΕΠ στη θέση που επέβαλε την αναστολή.
γ) Η κρίση του μέλους ΔΕΠ γίνεται υποχρεωτικά μετά την πάροδο έξι μηνών από την αποχώρησή του από τη θέση που επέβαλε την αναστολή. Το μέλος ΔΕΠ μπορεί να ζητήσει να κριθεί οποτεδήποτε μετά την πάροδο του εν λόγω χρόνου, εφόσον συμπληρώνει την προβλεπόμενη για την κρίση ελάχιστη υπηρεσία στη συγκεκριμένη βαθμίδα, συνυπολογιζομένων τόσο του χρόνου πραγματικής πανεπιστημιακής υπηρεσίας όσο και του χρόνου κατοχής της θέσης που επέβαλε την αναστολή».
19. α) Η παρ. 9 του άρθρου 6, Κεφ. Δ΄ του ν. 2083/1992, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 2454/1997 (ΦΕΚ 7 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «9. Ο διορισμός και η μονιμοποίηση του μέλους ΔΕΠ γίνεται με πράξη του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σχετική πράξη με τα πρακτικά εκλογής ή μονιμοποίησης του εκλεκτορικού σώματος διαβιβάζονται, χωρίς καθυστέρηση, από το Ίδρυμα στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον κριθεί νόμιμη η σχετική διαδικασία μετά την άσκηση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα, προκαταρκτικού ελέγχου νομιμότητας από τον Πρύτανη, ενώ τα πρακτικά κοινοποιούνται στους υποψηφίους. Η εν λόγω πράξη του Πρύτανη δεν μπορεί να δημοσιευθεί ούτε να εκτελεσθεί και είναι άκυρο οποιοδήποτε από αυτά συμβεί, αν προηγουμένως δεν ασκηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο έλεγχος αυτός ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την περιέλευση της πράξης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πράξη διορισμού ή μονιμοποίησης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκτελείται χωρίς άλλη διατύπωση, εφόσον κριθεί νόμιμη μετά την άσκηση και του τελικού ελέγχου νομιμότητας ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω τρίμηνη προθεσμία. Αν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους δύο ανωτέρω ελέγχους, η πράξη αναπέμπεται στο αρμόδιο όργανο, προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία από το σημείο που παρουσιάζεται η έλλειψη νομιμότητας».
β) Στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983:
αα) Στο δεύτερο εδάφιο και μετά τις λέξεις «Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» προστίθεται η φράση «εφόσον κριθεί νόμιμη η σχετική διαδικασία μετά την άσκηση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα, προκαταρκτικού ελέγχου νομιμότητας από τον Πρόεδρο».
ββ) Το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Αν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους δύο ανωτέρω ελέγχους, η πράξη αναπέμπεται στο αρμόδιο όργανο, προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία από το σημείο που παρουσιάζεται η έλλειψη νομιμότητας».
20. Μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να απασχοληθούν σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών στην αλλοδαπή. Η άδεια αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο έτη και δεν συνυπολογίζεται στην εκπαιδευτική άδεια που προβλέπεται από την παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 1268/1982. Το διάστημα κατά το οποίο διαρκεί η άδεια λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία του μέλους ΔΕΠ στην οργανική του θέση ως προς κάθε συνέπεια. Για ολόκληρη τη διάρκεια της άδειας οι ανωτέρω λαμβάνουν διπλές αποδοχές, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Η ανωτέρω διάταξη εφαρμόζεται και για τα μέλη του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) κλάδου Ι, αλλά μόνο για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στις εν λόγω Έδρες.
21. Μέλη του ΕΠ των Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση που δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους μπορούν, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων που προβλέπουν διαφορετικό όριο ηλικίας, να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, προκειμένου να ζητήσουν εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 Κεφάλαιο Δ΄ του ν. 1404/1983, εκτός της παραγράφου 6, ενώ το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου θεωρείται ότι έχει καλυφθεί πλήρως, σε περίπτωση που το μέλος του ΕΠ συνταξιοδοτείται πριν συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα.
22. Η προσωποπαγής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, θέση μέλους ΕΠ των Τ.Ε.Ι,. το οποίο αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, αλλά πριν από την αποχώρησή του και ενώ ήταν στην υπηρεσία είχε καταθέσει αίτηση για μετατροπή της θέσης του σε μόνιμη τακτική, σύμφωνα με τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν, θεωρείται ότι έχει μετατραπεί σε μόνιμη τακτική θέση, εφόσον η αίτησή του έγινε δεκτή από το οικείο εκλεκτορικό σώμα είτε μετά την έξοδό του από την υπηρεσία είτε πριν από αυτήν, αλλά δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Η μετατροπή θεωρείται ότι έχει συντελεσθεί αυτοδικαίως και χωρίς καμία άλλη διαδικασία ή προϋπόθεση, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετατροπής. Για τη μετατροπή συντάσσεται διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του οικείου Τ.Ε.Ι..
23. Οι μόνιμοι Βοηθοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες και Επιμελητές καθώς και τα μόνιμα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2517/1997 και υπηρετούν, και στις δύο περιπτώσεις, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μία φορά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, την ένταξή τους, μετά από κρίση, στη βαθμίδα του Λέκτορα. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2517/1997.
24. α) Στην υποπερίπτωση δδ) της περίπτωσης θ) της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 2530/1997, οι λέξεις «Προϊστάμενος Τμήματος» αντικαθίστανται, από 11/6/2001, από τις λέξεις «Προϊστάμενος Τμήματος και Διευθυντής Κ.Ξ.Γ.Φ.Α.».
β) Η πρώτη θητεία των Διευθυντών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. λήγει κατά τον χρόνο που λήγει και η θητεία των Προϊσταμένων των Τμημάτων του οικείου Τ.Ε.Ι.. Κατά τα λοιπά, για την εκλογή τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 12 του ν. 1404/1983.
25. Μέλη ΕΠ Τ.Ε.Ι., των οποίων η προσωποπαγής θέση μετατρέπεται σε μόνιμη τακτική θέση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, καταλαμβάνουν τη θέση ως μόνιμοι και όχι με θητεία, ανεξαρτήτως των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 1404/1983, όπως σήμερα ισχύουν και του αν έχουν κριθεί για μονιμοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1404/1983, όπως ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους με τον ν. 2916/2001. Η διάταξη αυτή ισχύει από 11/6/2001.
26. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2517/1997 έχουν εφαρμογή στους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπηρετούσαν με απόσπαση στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων, για άσκηση διδακτικού έργου, τόσο κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-97 όσο και κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997-98.
27. Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2740/1999 (ΦΕΚ 186 Α΄) προστίθεται περίπτωση iv ως εξής: «iv) πτυχίου του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή αντίστοιχου και ισότιμου πτυχίου Πανεπιστημίου της αλλοδαπής, οι οποίοι θεωρούνται ότι διαθέτουν άριστη γνώση των γλωσσών εργασίας που έχουν διδαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του Τμήματος, η οποία πιστοποιεί την άριστη αυτή γνώση».
28. α) Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 δεν επιτρέπονται μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού. Από το αυτό ακαδημαϊκό έτος καταργείται κάθε διάταξη νόμου ή διάταξη που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση νόμου, σχετική με θέματα των μετεγγραφών αυτών.
β) Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05 οι κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά κατατάσσονται σε Τμήμα Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για πτυχιούχους Πανεπιστημίων και σε ξεχωριστό ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων του Τμήματος. Από την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής καταργείται κάθε διάταξη νόμου ή διάταξη που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση νόμου, που προβλέπει διαφορετικό τρόπο κατάταξης σε Τμήματα Πανεπιστημίων των πτυχιούχων αυτών.
29. Οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 2188/1994 εξακολουθούν να ισχύουν για τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων, που απασχολούνται, χωρίς την καταβολή και άλλου μισθού, στο ΩΝΑΣΕΙΟ καρδιοχειρουργικό κέντρο και στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
30. Στην παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 1268/1982 και στην παρ. 8 του άρθρου 12 του ν. 1404/1983 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ή των σπουδαστών προσκαλούνται στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με προσκλήσεις, οι οποίες είτε τους επιδίδονται είτε αναρτώνται σε πινακίδα της Γραμματείας του Τμήματος στο οποίο φοιτούν».
31. α) Δημιουργείται στα Τ.Ε.Ι. κλάδος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.), τα μέλη του οποίου επιτελούν εργαστηριακό εφαρμοσμένο διδακτικό έργο, που συνίσταται στη διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων στο πεδίο εφαρμογής του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος και, ειδικότερα, στους γνωστικούς τομείς της μουσικής τέχνης και τεχνολογίας και των εφαρμοσμένων τεχνών. Τα Τμήματα Τ.Ε.Ι. στα οποία συνιστώνται θέσεις κλάδου ΕΡ.ΔΙ.Π. και οι συγκεκριμένες ειδικότητες που καλύπτονται σε κάθε Τμήμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Συμβουλίων των οικείων Τ.Ε.Ι.
β) Για την κατάληψη θέσης ΕΡ.ΔΙ.Π. απαιτείται τουλάχιστον οκταετής, στο αντικείμενο της θέσης, καλλιτεχνική και επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία έχει διακριθεί, αναγνωρισθεί, ή και βραβευθεί, και τουλάχιστον διετής διδακτική εμπειρία. Συνεκτιμώνται συναφείς τίτλοι ή πιστοποιητικά σπουδών.
γ) Οι θέσεις ΕΡ.ΔΙ.Π. κλιμακώνονται, ανάλογα με τα προσόντα, στις βαθμίδες Α΄, Β΄ και Γ΄ με κατώτερη βαθμίδα την Γ΄. Τα ειδικότερα προσόντα κατά βαθμίδα, τα ζητήματα που αφορούν τα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π, όπως διδακτική ή άλλη απασχόληση, ώρες απασχόλησης, προκήρυξη κάλυψης των θέσεων, πρόσληψη, μονιμοποίηση, εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα και γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των μελών ΕΡ.ΔΙ.Π., καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
δ) Τα θέματα που αφορούν τα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συμβούλιο του οικείου Τμήματος. Τα μέλη του ΕΡ.ΔΙ.Π μετέχουν στη γενική συνέλευση του Τομέα στον οποίο ανήκουν και εκπροσωπούνται στο Σώμα Εκλεκτόρων του Τμήματος, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των μελών Ε.Π. του Τμήματος.
ε) αα) Ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμίδων των μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών με τους συντελεστές 1,0, 0,95 και 0,90 για τις βαθμίδες Α΄, Β΄, και Γ΄ αντιστοίχως. ββ) Στα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. παρέχονται κατά μήνα το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού του μέλους ΕΡ.ΔΙ.Π. και οικογενειακή παροχή. Επίσης στα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. χορηγείται και το επίδομα εορτών και αδείας. Τα ανωτέρω επιδόματα και η παροχή χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους δημοσίους υπαλλήλους. γγ) Στα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. παρέχονται επίσης επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης στα Τ.Ε.Ι. και πάγια μηνιαία αποζημίωση για την δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε συνέδρια. Το ύψος του ανωτέρου επιδόματος και της ανωτέρω αποζημίωσης ανά βαθμίδα μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
στ) Συνιστώνται θέσεις μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. ανά βαθμίδα ως εξής: 2 θέσεις στην Α΄ βαθμίδα, 3 θέσεις στη Β΄ βαθμίδα και 3 θέσεις στην Γ΄ βαθμίδα. Οι θέσεις αυτές προστίθενται στις θέσεις της περίπτ. Ι της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1404/1983.
ζ) Για την κάλυψη διδακτικών ή άλλων αναγκών των Τ.Ε.Ι. σε γνωστικούς τομείς που αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου αυτής, μπορεί να προσλαμβάνεται σε θέση Εργαστηριακού Συνεργάτη προσωπικό που έχει τα προσόντα μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. Β΄ και Γ΄ βαθμίδας. Οι διατάξεις των παρ. 1, 2, 4, 5, 6 και 9 του άρθρου 19 του ν. 1404/1983 εφαρμόζονται αναλόγως και για το προσωπικό της κατηγορίας αυτής.
32. Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος 118/2002 (ΦΕΚ 99 Α΄) για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. αρχίζει από 1/2/2002.

Άρθρο 4
Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης-Κατάργηση της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.

1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό. Η Σχολή αποτελείται από τα Τμήματα:
αα) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας,
ββ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής,
γγ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας,
δδ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών δομικών έργων,
εε) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών έργων υποδομής και
στστ) Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών και Γενικών Μαθημάτων, το οποίο δεν χορηγεί πτυχίο και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 1404/1983.
β) Η αποστολή της Σχολής συμπίπτει με αυτή των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 του ν. 1404/1983 και περιλαμβάνει επιπλέον την παράλληλη παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές της, την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την παιδαγωγική και την παροχή κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης.
γ) Η Σχολή στεγάζεται και λειτουργεί στους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.).
2. α) Οι διατάξεις του ν. 1404/1983 και της νομοθεσίας που αναφέρεται σε θέματα Τ.Ε.Ι., στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θέματα τα σχετικά με τη διάρκεια σπουδών και γενικώς την οργάνωση σπουδών, τους σπουδαστές και το πάσης φύσεως προσωπικό Τ.Ε.Ι., εφαρμόζονται ανάλογα και για τα σχετικά θέματα που αφορούν τη Σχολή. Ειδικότερα, οι διατάξεις του ν. 1404/1983 εφαρμόζονται με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:
αα) Τα όργανα του άρθρου 10 και η συνέλευση του άρθρου 11 δεν λειτουργούν. Στο Συμβούλιο του άρθρου 11 αντί Διευθυντών Σχολών μετέχουν οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων της Σχολής. Το Συμβούλιο του άρθρου 11 ασκεί και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του άρθρου 10 και της Συνέλευσης του άρθρου 11, ενώ ο Πρόεδρος έχει και τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής του άρθρου 10. Όπου προβλέπεται Συμβούλιο Σχολής νοείται το Συμβούλιο του άρθρου 11 και όπου προβλέπεται Διευθυντής Σχολής νοείται ο Πρόεδρος.
ββ) Οι Υπηρεσίες Διοικητικής Μέριμνας (Υ.Δ.Μ.) συγκροτούνται με τον εσωτερικό κανονισμό, με τον οποίο καθορίζεται, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν των Τ.Ε.Ι., η εσωτερική τους διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία ως και κάθε θέμα σχετικό με το διοικητικό προσωπικό.
γγ) Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής δεν λειτουργεί. Τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) υπάγονται απ’ ευθείας στο Συμβούλιο και καλύπτουν το διδακτικό τους ωράριο στα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή σε ανάγκες αυτής, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου. Τα μέλη του Ε.ΔΙ.Π. μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου.
β) Οι διατάξεις των άρθρων 7 έως 12 και του άρθρου 15 του ν. 2530/1977 που αναφέρονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι. εφαρμόζονται ανάλογα και για το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
γ) αα) Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χορηγείται ύστερα από σπουδές οκτώ ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα και είναι ισότιμο με πτυχίο Τ.Ε.Ι.. ββ) Οι κάτοχοι πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο, το οποίο να είναι και αντίστοιχο με αυτά των Τ.Ε.Ι. και της ίδιας ειδικότητας με αυτή την οποία παρακολούθησαν στην Σχολή, μπορούν να φοιτήσουν για δύο εξάμηνα σε Τ.Ε.Ι. ή σε ειδικό πρόγραμμα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Συμβουλίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και του οικείου οργάνου του Ε.ΣΥ.Π., προκειμένου για λειτουργία ειδικών προγραμμάτων σε Τ.Ε.Ι., ρυθμίζονται τα θέματα σπουδών των ειδικών αυτών προγραμμάτων, ο τύπος του πτυχίου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Οι ανωτέρω γνώμες πρέπει να υποβληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η γνώμη δεν είναι απαραίτητη. Οι τύποι και το περιεχόμενο των δύο παραπάνω πτυχίων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. καθορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό.
δ) Μέχρι την έναρξη της αυτοδύναμης λειτουργίας της Σχολής, η διοίκηση και η διαχείριση της Σχολής ασκούνται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.), η οποία αποτελείται από μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΕΠ Τ.Ε.Ι. ή άλλα πρόσωπα κύρους από τον χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, με πείρα σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας. Η Δ.Ε. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την απόφαση, ένα μέλος ορίζεται ως Πρόεδρος και ένα ως Αντιπρόεδρος. Για τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΕΠ Τ.Ε.Ι. που είναι μέλη της Δ.Ε. δεν ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 και της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ν. 2530/1997 αντίστοιχα. Η Δ.Ε. εκπροσωπεί τη Σχολή και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου και όσες αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης δεν ανατίθενται ρητώς σε μέλη της με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Στις αρμοδιότητές της υπάγονται, μέχρι τη συγκρότηση των οικείων οργάνων, και αυτές της Επιτροπής Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού. Ειδικότερα: αα) Έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία του Ιδρύματος, η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Δ.Ε. και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του Προέδρου από τον Αντιπρόεδρο. ββ) Ο πρόεδρος της Δ.Ε. έχει τις αρμοδιότητες του Προέδρου, του Διευθυντή Σχολής και του Προϊσταμένου Τμήματος Τ.Ε.Ι. και ο Αντιπρόεδρός τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι.. Οι αρμοδιότητες Προϊσταμένου Τμήματος, που έχει ο Πρόεδρος, μπορεί να ανατίθενται, με πρόταση του Προέδρου και απόφαση της Δ.Ε., σε μέλος της ή σε μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του οικείου Τμήματος. Για τη λειτουργία των Συμβουλίων των Τμημάτων ορίζονται, ακόμη, ως μέλη τους, με απόφαση της Δ.Ε., τρία μέλη του ΕΠ από κάθε οικείο Τμήματος και εκπρόσωπος των σπουδαστών, που ορίζεται από το σύλλογο των σπουδαστών. Το συμβούλιο Τμήματος ασκεί και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης Τμήματος. γγ) Η Δ.Ε. μπορεί με απόφασή της να μεταβιβάζει οποιαδήποτε αρμοδιότητά της ή την εξουσία λήψης αποφάσεων για επείγοντα θέματα στον Πρόεδρο, στον Αντιπρόεδρο ή σε μέλη της. δδ) Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. υπογράφει για λογαριασμό του Ιδρύματος συμβάσεις με αντικείμενο την ανάθεση μελετών, την προμήθεια υλικών και την εκτέλεση έργων και προκηρύσσει τους σχετικούς διαγωνισμούς και δημοπρασίες για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πρώτη λειτουργία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη προβαίνει για λογαριασμό του Ιδρύματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Δ.Ε., σε προσλήψεις επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, εκπαιδευτικών ειδικών μαθημάτων, επισκεπτών καθηγητών και λοιπού προσωπικού και συνεργατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί Τ.Ε.Ι. και γενικώς μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων της Δ.Ε.
ε) Με απόφαση του Προέδρου της Δ.Ε., χρέη γραμματέα της Δ.Ε. ασκεί μόνιμος διοικητικός υπάλληλος της Σχολής. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της γραμματείας της Δ.Ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και του γραμματέα της Δ.Ε..
στ) Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όταν πρόκειται για σύσταση θέσεων και των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται: αα) Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων και όλων των οργάνων διοίκησης της Σχολής, ββ) τα ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Δ.Ε. ως και ο τρόπος περάτωσης του έργου της, σε συνδυασμό και με την αυτοδύναμη λειτουργία των οργάνων διοίκησης της Σχολής, γγ) τα θέματα σύστασης θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού τεχνικού προσωπικού κατά κλάδο ή διοικητικού προσωπικού κατά κατηγορίες κλάδους και βαθμούς. Προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των θέσεων διοικητικού προσωπικού είναι αυτά που ορίζονται για το προσωπικό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
ζ) Για τη διοικητική υποστήριξη της Δ.Ε. επιτρέπεται: αα) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσπώνται, με αίτησή τους και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι δύο φορές, υπάλληλοι με ειδικά προσόντα ή πείρα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή Οργανισμών, υπηρεσιών ή φορέων που υπάγονται σε αυτό, για να βοηθήσουν τη Δ.Ε. στο έργο της. Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Ο φορέας που επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία του αποσπασμένου υπαλλήλου καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. ββ) Η μετάταξη υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
3. Η υποπερίπτωση ββ) της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)».
4. Μέχρι την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., η λειτουργία των Υ.Δ.Μ. καθορίζεται με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου. Με ίδια απόφαση ανατίθενται προσωρινώς σε διοικητικούς υπαλλήλους η άσκηση καθηκόντων γενικού γραμματέα των Υ.Δ.Μ. και προϊσταμένων των επιμέρους υπηρεσιών αυτών.
5. α) Η Σχολή, με απόφαση του Συμβουλίου, οργανώνει και λειτουργεί, συμπληρωματικά προς τις ειδικότητες των Τμημάτων της, προγράμματα διάρκειας μέχρι δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων: αα) παιδαγωγικής κατάρτισης, για εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς και ββ) επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης, εκπαιδευτικών ή μη. Στα προγράμματα αυτά διδάσκουν, κυρίως, τα μέλη του ΕΠ του Γενικού Τμήματος και, κατά περίπτωση, μέλη του ΕΠ των άλλων Τμημάτων ή μέλη του Ε.ΔΙ.Π., σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου.
β) Στα προγράμματα αυτά μπορούν, ακόμη, να διδάσκουν, με ωριαία αντιμισθία, ως συνεργάτες, επιστήμονες που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και, με μερική απασχόληση, μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων ή ΕΠ Τ.Ε.Ι. είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας, ανάλογα με την ιδιότητα και τα επιστημονικά προσόντα των συνεργατών.
γ) Σε όσους παρακολουθούν επιτυχώς τα προγράμματα χορηγείται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, όταν πρόκειται για πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ή Εξειδίκευσης, όταν πρόκειται για πρόγραμμα επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης. Τα προγράμματα λειτουργούν στην έδρα της Σχολής. Μπορούν, επίσης, τα προγράμματα αυτά, με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου της Σχολής, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να λειτουργούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
δ) Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών στην έδρα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή σε άλλες πόλεις, ο τρόπος επιλογής των συνεργατών, ο τύπος του χορηγούμενου Πιστοποιητικού και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό της Σχολής. Είναι δυνατή η έκδοση από τη Σχολή ειδικού κανονισμού λειτουργίας των Προγραμμάτων αυτών με το παραπάνω περιεχόμενο, εκτός του Εσωτερικού Κανονισμού της Σχολής. Μέχρι την έκδοση των κανονισμών αυτών κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζεται με απόφαση της Δ.Ε. ή του Συμβουλίου της Σχολής.
6. α) Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2001-02 καταργείται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και το αρχείο της παραδίδεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί καθολικό διάδοχο της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.. Κάθε είδους κινητή και ακίνητη περιουσία και κάθε εμπράγματο δικαίωμα του νομικού προσώπου που καταργείται μεταβιβάζεται χωρίς διατυπώσεις, αυτοδικαίως και χωρίς επιβαρύνσεις στην κυριότητα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας αρκεί σημείωση από τον υποθηκοφύλακα της μεταβίβασης στα βιβλία μετεγγραφών του οικείου υποθηκοφυλακείου, με μνεία της διάταξης αυτής. Τυχόν εκκρεμείς δίκες με διάδικο την Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. συνεχίζονται χωρίς διακοπή από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στο όνομά της. Από την ανωτέρω προθεσμία, όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται το νομικό πρόσωπο ή όργανα της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. νοείται το νομικό πρόσωπο ή τα οικεία όργανα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπου αναφέρεται πτυχίο Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. για διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νοείται και το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που αναφέρεται στην υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού και όπου αναφέρεται Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή (Π.Α.Τ.Ε.Σ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή πτυχίο αυτής νοούνται τα αντίστοιχα προγράμματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά, που προβλέπονται στις διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου. Ο Ειδικός Λογαριασμός που λειτουργεί στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με την Ε5/2925/1994 (ΦΕΚ 947/21-12-1994, τ. Β΄) κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με την Ε5/1180/1998 (ΦΕΚ 760/24-7-1998, τ. Β΄) όμοια απόφαση, μεταφέρεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» και λειτουργεί έκτοτε σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και εν γένει τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Τ.Ε.Ι..
β) Το πάσης φύσεως προσωπικό της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. καθίσταται προσωπικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και οι θέσεις του προσωπικού της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. μεταφέρονται αυτοδικαίως στις θέσεις του προσωπικού της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Το προσωπικό αυτό διατηρεί την υπηρεσιακή κατάσταση που έχει κατά τη μεταφορά του και διατηρεί τυχόν επιπλέον αποδοχές που λαμβάνει ως προσωπική διαφορά, η οποία μειώνεται με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του μέχρι τελικής εξίσωσης αυτών με εκείνες της νέας του θέσης. Μετά τη μεταφορά των θέσεων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ισχύουν ειδικότερα τα ακόλουθα:
αα) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 22, 23, 24, 25, 27 και 28, ανάλογα με τη μισθολογική εξομοίωση που έγινε για κάθε εκπαιδευτικό, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 9 παρ. 2 του ν. 1865/1989, 42 παρ. 6, 7, 8 και 9 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α΄) και 18 παρ. 6 περίπτωση α΄ και 7 του άρθρου 18 του ν. 2530/1997, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις και ειδικότερα όσων έχουν εξομοίωση με θέση: αα) Καθηγητή, σε προσωποπαγείς θέσεις Αναπληρωτών Καθηγητών, ββ) Επίκουρου Καθηγητή, σε προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών και γγ) Καθηγητή Εφαρμογών, σε προσωποπαγείς θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών.
ββ) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 26 και 26Α μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών. Όπου στις διατάξεις του ν. 1404/1983, του νόμου αυτού και εν γένει της κείμενης νομοθεσίας αναφέρονται μέλη Ε.ΔΙ.Π. νοούνται εφεξής και όσοι υπάγονται στις διατάξεις του υποπερίπτωσης αυτής.
γγ) Οι θέσεις του προσωπικού των κλάδων 29 και 30 μετατρέπονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδων αντίστοιχων με αυτούς του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι κλάδοι συνιστώνται και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Για την ένταξη στους κλάδους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου 11 του ν. 2817/2000. Όσοι υπάγονται στην περίπτωση αυτή μπορούν να μεταταγούν σε αντίστοιχη θέση της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης του κλάδου ΤΕ1 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, μεταφέροντας την οργανική θέση τους. Για τον σκοπό αυτό υποβάλουν, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σχετική αίτηση στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., που διαβιβάζεται στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην αίτηση αναγράφουν και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε σχολική μονάδα της οποίας επιθυμούν να τοποθετηθούν. Οι οργανικές θέσεις όσων επιλέξουν να μεταταγούν μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατανέμονται στις σχολικές μονάδες.
δδ) Το πάσης φύσεως διοικητικό προσωπικό διατηρεί την υπηρεσιακή του κατάσταση και καταλαμβάνει θέσεις κατά κατηγορίες, κλάδους και βαθμούς αντίστοιχους με αυτά που κατέχει στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.
εε) Η εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής γίνεται με απόφαση της Δ.Ε. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και διαπιστωτικές πράξεις του Πρόεδρου της, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν από 1 Σεπτεμβρίου 2002, ακόμη και αν εκδοθούν προγενέστερα ή μεταγενέστερα. Με τη διαπιστωτική πράξη γίνεται και ένταξη του ΕΠ σε Τμήμα, ανάλογα με την ειδικότητά του και το κύριο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος. Το ΕΠ με ειδικότητα που δεν αντιστοιχεί στο κύριο γνωστικό αντικείμενο Τμήματος εντάσσεται στο Γενικό Τμήμα.
στστ) Για την μετατροπή των ανωτέρω προσωποπαγών θέσεων σε μόνιμες τακτικές θέσεις τις ίδιας ή άλλης βαθμίδας και για την τύχη των θέσεων αυτών μετά την αποχώρηση, για οποιονδήποτε λόγο, όσων τις κατέχουν, εφαρμόζονται αναλόγως οι μεταβατικές ρυθμίσεις για το αντίστοιχο προσωπικό των Τ.Ε.Ι., του άρθρου 6 του ν. 2916/2001. Οι διατάξεις της παρ. 25 του άρθρου 3 του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για όσους υπάγονται στις διατάξεις της ανωτέρω υποπερίπτωσης αα΄ της παρούσας περίπτωσης β΄. Δεν μετατρέπονται οι θέσεις αυτών που προέρχονται από τους κλάδους 26 και 26Α και υπάγονται στην ανωτέρω υποπερίπτωση ββ΄, για τους οποίους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ΄ υποπερίπτωση αα΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001.
ζζ) Οι κενές θέσεις του πάσης φύσεως προσωπικού της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. μεταφέρονται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου της Σχολής, ειδικότερα: αα) οι κενές θέσεις των κλάδων 22, 23, 24, 25, 27 και 28 μετατρέπονται, κατά το ήμισυ σε μόνιμες θέσεις Αναπληρωτών Καθηγητών και κατά το άλλο ήμισυ σε μόνιμες θέσεις Επίκουρων Καθηγητών, ενώ τυχόν μισή μονάδα στρογγυλοποιείται προς τα άνω στις θέσεις Επίκουρων Καθηγητών, ββ) οι κενές θέσεις κλάδων 26 και 26Α μετατρέπονται σε μόνιμες θέσεις Ε.ΔΙ.Π., γγ) οι κενές θέσεις κλάδων 29 και 30 μετατρέπονται σε μόνιμες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και ορίζονται οι κλάδοι στους οποίους αυτές κατανέμονται, κατά το δυνατόν ισομερώς.
ηη) Οι σπουδαστές που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 στην Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που καταργείται, νοούνται ως σπουδαστές της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
θθ) Μέχρι να καταρτιστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί Τ.Ε.Ι., τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., καταρτίζονται προγράμματα σπουδών με απόφαση της Δ.Ε., η οποία συγκροτεί για τον σκοπό αυτό πενταμελείς κατά Τμήμα Επιτροπές, από ένα μέλος του κυρίου προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικού προσωπικού Τ.Ε.Ι. σχετικής ειδικότητας σε κάθε περίπτωση, ως Πρόεδρο, τρία μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του οικείου Τμήματος και έναν σπουδαστή. Αν δεν έχει συντελεστεί η ένταξη του εκπαιδευτικού προσωπικού στα Τμήματα, τα μέλη του που θα μετέχουν στις Επιτροπές πρέπει να είναι ειδικότητας σχετικής προς το κύριο γνωστικό αντικείμενο του οικείου Τμήματος.
ιι) Στην έναρξη των συνεδριάσεων της Δ.Ε. παρίστανται χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκθέτουν τις απόψεις τους: αα) ένας εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού προσωπικού, όταν συζητούνται θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού και θέματα σπουδών, ββ) ένας εκπρόσωπος των σπουδαστών, όταν συζητούνται θέματα σπουδών. Οι εκπρόσωποι αυτοί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται για κάθε ακαδημαϊκό έτος από το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού ή των σπουδαστών κατά περίπτωση, που καλείται, από τη Δ.Ε., να συνέλθει για το σκοπό αυτό. Κατά την πρώτη εφαρμογή, όσοι εκλεγούν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος συνεχίζουν και το επόμενο.
7. α) Μέλη ΕΠ των Τ.Ε.Ι. που έχουν διατεθεί και υπηρετούν στην Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, μπορούν να ζητήσουν την μεταφορά της θέσης τους στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. από το Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει η θέση τους. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον Πρόεδρο του οικείου Τ.Ε.Ι. εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Η πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., με την οποία διαπιστώνεται η μεταφορά της θέσης, διαβιβάζεται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της οποίας ο Πρόεδρος της Δ.Ε. συντάσσει, βάσει αυτής, τελική διαπιστωτική πράξη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει, είτε εκδοθεί προγενέστερα είτε μεταγενέστερα, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2002-03. Αν τα μέλη αυτά έχουν ζητήσει μετατροπή της θέσης τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, τότε, μετά την υποβολή της αίτησης μεταφοράς της θέσης τους, που προβλέπεται ανωτέρω, συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο της στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, η διαδικασία μετατροπής της θέσης τους συνεχίζεται από το Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει η θέση τους και μετά την ολοκλήρωσή της τελειώνει η διαδικασία μεταφοράς της θέσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, οπότε η διαπιστωτική πράξη θα ισχύει από τη δημοσίευσή της, αν γίνει μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2002-03. Αν τα μέλη αυτά δεν κατέθεσαν αίτηση μετατροπής της θέσης, εφαρμόζεται για τη μεταφορά η διάταξη αυτή και όταν ζητηθεί μετατροπή εφαρμόζονται αναλόγως, από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2916/2001.
β) Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 δεν επιτρέπεται διάθεση μελών ΕΠ των Τ.Ε.Ι. στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
8. Σε περίπτωση ίδρυσης στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. νέων Τμημάτων ή νέων Σχολών ή κατάργησης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας ή αλλαγής γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων ή Σχολών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983 και της παρ. 7 του άρθρου 71 του ν. 1566/1985. Σε περίπτωση ίδρυσης νέας Σχολής, με το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται να εκδοθεί μπορεί να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ώστε να εφαρμόζονται και γι’ αυτήν πλήρως οι διατάξεις του ν. 1404/1983 και γενικώς της νομοθεσίας που ισχύει για τα Τ.Ε.Ι., χωρίς τις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται από τις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού.
9. α) Οι σπουδαστές της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. που καταργείται συνεχίζουν τις σπουδές τους και λαμβάνουν πτυχίο Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις που υφίστανται κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν όσο υπάρχουν σπουδαστές της κατηγορίας αυτής. Για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτείται η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. να χορηγεί πτυχία Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., να εκδίδει πάσης φύσεως πτυχία, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για σπουδαστές ή απόφοιτους Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ., να ασκεί διδακτικό έργο και να διενεργεί εξετάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για σπουδαστές της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Εξουσιοδοτείται ακόμη να αναμορφώνει, αν κρίνει απαραίτητο, τα προγράμματα και τον κανονισμό σπουδών της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Η διάταξη αυτή ισχύει αναλόγως και για τα προγράμματα που λειτουργούν στην Π.Α.Τ.Ε.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται, αν κριθεί αναγκαίο, με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
β) Τα πτυχία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι μεταξύ τους ισότιμα. Τα πτυχία της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι, περαιτέρω, μεταξύ τους και αντίστοιχα αν είναι ίδιας ειδικότητας και αν συντρέχει, για τα πτυχία Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., η υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Τα πτυχία της Π.Α.Τ.Ε.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. είναι ισοδύναμα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
γ) Για λειτουργία προγραμμάτων παιδαγωγικής κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης σε άλλες πόλεις εκτός της έδρας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις οποίες λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τέτοια προγράμματα της Π.Α.Τ.Ε.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., δεν απαιτείται, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της ανωτέρω παραγράφου 5, έγκριση από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
10. α) Η θητεία του Συμβουλίου της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ε5/1205/23-5-1996 (ΦΕΚ 85/24-5-1996 τ. ΝΠΔΔ) παρατείνεται από τότε που έληξε μέχρι τον διορισμό του Συμβουλίου της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που συγκροτήθηκε και λειτουργεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
β) Για τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΕΠ Τ.Ε.Ι., τα οποία μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Συμβούλιο της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., δεν ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 και της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ν. 2530/1997 αντίστοιχα. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1-1-2002.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 5
Θέματα ΔΙΚΑΤΣΑ

1. α) Η αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων ιατρικής που χορηγούνται από ομοταγή Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ύστερα από εξετάσεις.
 β) Οι εξετάσεις διενεργούνται: αα) στα μαθήματα της παθολογίας και της χειρουργικής, για όσους είναι πτυχιούχοι κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και για όσους αποφοιτήσουν μέχρι και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2002-03, ββ) στα μαθήματα που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο και στο μάθημα της παιδιατρικής για όσους αποφοιτήσουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2003-04, γγ) στα μαθήματα που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο και στο μάθημα της μαιευτικής γυναικολογίας για όσους αποφοιτήσουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2004-05, δδ) στα μαθήματα που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο και στο μάθημα της της ανατομίας για όσους αποφοιτήσουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2005-06, εε) στα μαθήματα που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο και στα μαθήματα της φυσιολογίας και της φαρμακολογίας για όσους αποφοιτήσουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2006-07 και για όσους αποφοιτούν εφεξής.
γ) Οι εξετάσεις είναι γραπτές και διενεργούνται δύο φορές το έτος, συγχρόνως σε όλα τα Τμήματα Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τα θέματα είναι κοινά, αντιστοιχούν σε θέματα πτυχιακών εξετάσεων και επιλέγονται από μέλη ΔΕΠ προερχόμενα από το σύνολο των Τμημάτων Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων γίνεται από μέλη ΔΕΠ, τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που επέλεξαν τα θέματα των εξετάσεων και ανήκουν σε Τμήμα Ιατρικής διαφορετικό από εκείνο στο οποίο εξετάστηκαν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Ο καθορισμός των μελών ΔΕΠ που θα επιλέξουν τα θέματα των εξετάσεων, όπως επίσης και εκείνων που θα διορθώσουν τα γραπτά των υποψηφίων, γίνεται από ειδική επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ), το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ που προέρχεται από τον επιστημονικό κλάδο της ιατρικής και τους Προέδρους όλων των Τμημάτων Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή εκπροσώπους τους που ορίζουν οι ίδιοι.
2. Η αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων οδοντιατρικής που χορηγούνται από ομοταγή Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται ύστερα από γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα της κινητικής προσθετικής, της ακίνητης προσθετικής, της οδοντικής χειρουργικής, της ακτινοδιαγνωστικής, της εξακτικής, της στοματολογίας, της περιοδοντολογίας και της ενδοδοντίας. Για τη διαδικασία των εξετάσεων εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη της περίπτωσης γ΄ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Η αναγνώριση της ισοτιμίας και της αντιστοιχίας των πτυχίων καλών τεχνών και μουσικής γίνεται από τα αντίστοιχα κατά περίπτωση Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
4. Η αναγνώριση ορισμένων κατηγοριών πτυχίων επιτρέπεται να γίνεται ύστερα από εξετάσεις που διενεργούνται σε κοινά κατά αντικείμενο πτυχίου μαθήματα, τα οποία ορίζονται με ενιαία κριτήρια με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ, μετά από εισήγηση του μέλους του που προέρχεται από τον οικείο επιστημονικό κλάδο και γνώμη της αρμόδιας κατά περίπτωση Τριμελούς Επιτροπής Κρίσης Τίτλων Σπουδών.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ, ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τις εξετάσεις και τη διαδικασία εφαρμογής των προηγούμενων παραγράφων.
6. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού παύει η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΤΣΑ μέλους ΔΕΠ προερχομένου από τον κλάδο των καλών τεχνών.
7. Αν δεν αναγνωρισθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 7 και 8 του άρθρου 4 του ν. 741/1977 (ΦΕΚ 314 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄), η ισοτιμία τίτλου σπουδών που έχει χορηγήσει Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής προς πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Πανεπιστημίου, εκδίδεται πράξη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΤΣΑ, με την οποία διαπιστώνεται η μη ισοτιμία του τίτλου. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 741/1977, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 78 του ν. 1566/1985 καταργείται. Η κατάργηση αυτή δεν ισχύει για όσους φοιτούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-02 σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
8. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού του ΔΙΚΑΤΣΑ ανέρχεται σε σαράντα δύο. Η κατανομή και ανακατανομή των ανωτέρω θέσεων κατά σχέση εργασίας, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα γίνεται με τον οργανισμό του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Άρθρο 6
Διάφορα θέματα

1. α) Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνιστάται Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία «Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης», η οποία υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ως τελικού δικαιούχου, κατά την έννοια της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 1 του ν. 2860/2000 (ΦΕΚ 251 Α΄) και ιδίως για την προκήρυξη πράξεων και ενεργειών Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τη διαχείριση της αξιολόγησης, έγκρισης και εκτέλεσης ενεργειών και την υποβολή στην αρμόδια διαχειριστική αρχή των απαραίτητων στοιχείων.
β) Για την υπηρεσία αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 2860/2000.
γ) Οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής καθορίζονται με τον Οργανισμό του Υπουργείου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μέχρι την έκδοσή του Οργανισμού, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της ειδικής υπηρεσίας και καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης, στελέχωσης και υπαγωγής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία της.
2. α) Ιδρύεται «Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας» με έδρα τη Γλυφάδα, στην εδαφική περιφέρεια της οποίας περιλαμβάνονται οι Δήμοι Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης του νομού Αττικής. Οι Δήμοι αυτοί αποσπώνται από την εδαφική περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης.
β) Στην Ιερά Μητρόπολη που ιδρύεται συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις: αα) Μία θέση Πρωτοσύγκελου, ββ) Μία θέση διοικητικού προσωπικού κατηγορίας ΠΕ κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, γγ) Μία θέση διοικητικού προσωπικού κατηγορίας ΔΕ κλάδου ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, δδ) Μία θέση διοικητικού προσωπικού κατηγορίας ΥΕ κλάδου ΥΕ κλητήρων ή ΥΕ Οδηγών και εε) Μία θέση Ιεροκήρυκα.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού μπορεί να μεταβιβάζονται στα Γραφεία Φυσικής Αγωγής, που προβλέπονται από το άρθρο 9 του ν. 1304/1982 (ΦΕΚ 18 Α΄) αρμοδιότητες σε θέματα εξωσχολικού αθλητισμού, που ασκούνται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών. Η εποπτεία των Γραφείων, ως προς τα θέματα εξωσχολικού αθλητισμού, ασκείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
4. Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σύζυγοι μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων ή ΕΠ Τ.Ε.Ι. Τμημάτων ή Παραρτημάτων που έχουν έδρα εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπορούν να αποσπώνται με αίτησή τους, κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας και για όσο χρόνο υπηρετεί το μέλος ΔΕΠ ή ΕΠ, σε αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου είναι η έδρα του Τμήματος ή Παραρτήματος.
5. α) Οι προσωποπαγείς θέσεις Ειδικών Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις αυτές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από επτά έτη και έχουν προϋπηρεσία Σχολικού Συμβούλου επίσης μεγαλύτερο από επτά έτη, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις Μονίμων Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της ειδικότητάς τους, οι οποίες καταργούνται μετά την αποχώρησή τους, για οποιονδήποτε λόγο, από την υπηρεσία.
β) Εισηγητές του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.), οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού έχουν διανύσει σε αυτή τη θέση θητεία τουλάχιστον δέκα πέντε ετών και δεν κατέχουν μόνιμη θέση στο δημόσιο, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πριν τη λήξη της θητείας τους ή της λειτουργίας του Ι.Τ.Ε., να ζητήσουν τη μετατροπή των θέσεών τους σε προσωποπαγείς θέσεις Μονίμου Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της ειδικότητάς τους, οι οποίες καταργούνται μετά την αποχώρησή τους, για οποιονδήποτε λόγο, από την υπηρεσία.
6. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών, καταρτίζεται ο Οργανισμός Διοικητικών Υπηρεσιών της Ακαδημίας Αθηνών και ρυθμίζονται θέματα σύστασης κλάδων και θέσεων μονίμου διοικητικού, τεχνικού και τεχνολογικού προσωπικού κάθε κατηγορίας, ειδικών τυπικών προσόντων διορισμού και κάθε θέμα σχετικό με τη διάρθρωση σε οργανικές μονάδες των υπηρεσιών της Ακαδημίας Αθηνών, τις αρμοδιότητές τους και τη λειτουργία τους.
7. α) Η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΚΥ/ΥΠΕΠΘ) μετονομάζεται σε «Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων». Τα Τμήματα της ίδιας Διεύθυνσης μετονομάζονται ως ακολούθως:
αα) Το Τμήμα Α΄ σε «Τμήμα Α΄ Ανάπτυξης Εφαρμογών Εξετάσεων»,
ββ) Το Τμήμα Β΄ σε «Τμήμα Β΄ Ανάπτυξης Εφαρμογών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,
γγ) Το Τμήμα Γ΄ σε «Τμήμα Γ΄ Ανάπτυξης Διοικητικών και Οικονομικών Εφαρμογών»,
δδ) Το Τμήμα Δ΄ σε «Τμήμα Δ΄ Ανάπτυξης Εφαρμογών Μισθοδοσίας υπαλλήλων και εκπαιδευτικών» και
εε) Το Τμήμα Ε΄ σε «Τμήμα Ε΄ Διοικητικής Υποστήριξης».
Στη Διεύθυνση προΐσταται υπάλληλος της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής. Στα Τμήματα προΐστανται υπάλληλοι της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής ή, προκειμένου για το Τμήμα Γ΄, και του κλάδου ΤΕ6 Αναλυτών-Προγραμματιστών. Στο Τμήμα Ε΄ προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ. Όσοι προΐστανται, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, στη Διεύθυνση και τα Τμήματα που μετονομάζονται, παραμένουν στη θέση τους κατά την κείμενη νομοθεσία.
β) Στην ΚΥ/ΥΠΕΠΘ δημιουργείται νέα Διεύθυνση με τίτλο «Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών». Η Διεύθυνση συγκροτείται από τα ακόλουθα τμήματα:
αα) Τμήμα Α΄ Εκμετάλλευσης Συστημάτων και Διαχείρισης Κεντρικού Δικτύου.
ββ) Τμήμα Β΄ Διαχείρισης Πανελληνίου Δικτύου και Νέων Τεχνολογιών.
γγ) Τμήμα Γ΄ Εισαγωγής-Ελέγχου Δεδομένων και Τυποποίησης Πληροφορίας.
δδ) Τμήμα Δ΄ Υποστήριξης Χρηστών Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στη Διεύθυνση προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ. Στα Τμήματα προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής ή, προκειμένου για το Τμήμα Γ΄, και του κλάδου ΤΕ6 Αναλυτών-Προγραμματιστών της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ. Μία θέση του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ διαβαθμίζεται στο βαθμό του Διευθυντή με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των ενιαίων βαθμών Δ-Α του κλάδου.
γ) Οι αρμοδιότητες των ανωτέρω Διευθύνσεων, όπως κατανέμονται στα Τμήματά τους, ορίζονται από τον Οργανισμό της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ. Μέχρι να οριστούν από τον Οργανισμό, οι αρμοδιότητες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και οι δύο Διευθύνσεις υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της ΚΥ/ΥΠΕΠΘ.
8. Στο άρθρο 12 του ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α΄) και στον 18ο στίχο, μετά τη φράση «άνω του 67%» προστίθεται η φράση: «οι πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο GAUCHER».
9. α) Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας που έχουν εισαχθεί σε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του ν. 2909/2001,  ή με το σύστημα των γενικών εξετάσεων, οι οποίοι διαγράφονται από τις Σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και την 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται.  Η εγγραφή γίνεται μόνον αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στη Σχολή ή τμήμα επόμενης προτίμησής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη διαγραφή του. Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και της σχετικής γνωμάτευσης της οικείας, κατά περίπτωση, Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Υ.Ε.).
β) Όσοι μαθητές των σχολών του προηγούμενου εδαφίου διαγράφονται για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής τους υπό τις ίδιες προϋποθέσεις το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από αυτό της διαγραφής τους. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος της επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για την οποία έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα στη Σχολή ή Τμήμα το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το επόμενο, από αυτό της διαγραφής τους, ακαδημαϊκό έτος, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και τη σχετική γνωμάτευση της οικείας, κατά περίπτωση, Α.Υ.Ε..
γ) Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των προηγούμενων περιπτώσεων, οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) που διαγράφονται οποτεδήποτε από τη Σχολή αυτή για λόγους υγείας, συνεχίζουν την φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
δ) Οι σπουδαστές του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων που διαγράφονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών από το τμήμα αυτό για λόγους πτητικής ανεπάρκειας, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για το οποίο είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα το ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο εισήχθη στο τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων ο διαγραφόμενος. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στην επόμενη Σχολή ή Τμήμα προτίμησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του από το τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής.
ε) Κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής και εφόσον από την γνωμάτευση της οικείας, κατά περίπτωση, Α.Υ.Ε. προκύπτει ότι ο σπουδαστής που διαγράφεται δεν είναι ικανός κατηγορίας Ι-1, η εισαγωγή του σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής του επιτρέπεται για όλες τις λοιπές Σχολές ή Τμήματα εκτός των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.
στ) Οι διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για όσους διαγραφούν το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 και μέχρι την δημοσίευση του νόμου αυτού. Όσοι υπάγονται στη διάταξη αυτή πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά μέσα σε τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
ζ) Όσοι διαγράφονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής από τις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας απολύονται και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
η) Όσοι υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου αυτής και δεν υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά μέσα στην προθεσμία που ορίζεται κατά περίπτωση, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής τους.
10. Στην παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 2413/1996 και μετά τις λέξεις «διοικητικό, τεχνικό» τίθεται η λέξη «νοσηλευτικό». Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από 1/12/2001.
11. Τα νομοτεχνικά και νομοπαρασκευαστικά καθήκοντα της επιτροπής που προβλέπεται για το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄) επεκτείνονται επί όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
12. Η περίπτωση β΄ της παραγρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «β) Οι νέοι αξιολογικοί πίνακες της περίπτωσης α΄ καταρτίζονται εντός του 2002 και η ισχύς τους αρχίζει από την ημέρα που θα κυρωθούν με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λήγει στις 30 Ιουνίου 2004».
13. α) Στην παρ. 3 του άρθρου 13 του Π.Δ. 25/2002 (ΦΕΚ 20 Α΄) προστίθενται τα ακόλουθα: «Για όσους υπηρετούν σε θέση: α) Προϊσταμένου Γραφείου Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.), β) Προϊσταμένου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον στην περιοχή αρμοδιότητάς τους λειτουργούν και Τ.Ε.Ε. και γ) Υπευθύνων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων Τ.Ε.Ε. των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν ισχύει ο περιορισμός της διετούς υπηρεσίας σε σχολικές μονάδες Τ.Ε.Ε. εντός της τελευταίας πενταετίας».
β) Η ισχύς της περίπτωσης α΄ ανατρέχει στην έναρξη ισχύος του ΠΔ 25/2002.
14. Η υπηρεσία προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες που χαρακτηρίζονται κατά τις οικείες διατάξεις ως δυσπρόσιτες, λογίζεται, από το σχολικό έτος 2002-2203, στο διπλάσιο για την σειρά κατάταξης των ενδιαφερομένων στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών του ν. 2942/2001, καθώς και για τη μοριοδότηση της υπηρεσίας αυτής, κατά τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 2834/2000 (ΦΕΚ 160 Α΄).
15. Οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ των παρ. 4 και 5 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α΄) εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπεύθυνους: α) των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και β) Αγωγής Υγείας που ανήκουν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
16. α) Υποψήφιοι στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν τέσσερα και πάνω παιδιά, που σπουδάζουν ή είναι ανήλικα, μοριοδοτούνται με τρεις ( 3) μονάδες για την κατάταξή τους στον τελικό πίνακα διοριστέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1, παράγραφος 7 του ν. 2834/2000.
β) Υποψήφιοι για πρόσληψη σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που έχουν τέσσερα και πάνω παιδιά, που σπουδάζουν ή είναι ανήλικα, εντάσσονται με απόλυτη προτεραιότητα στον πίνακα προσωρινών αναπληρωτών, αμέσως μετά από αυτούς που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 1894/1990 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του ν. 2942/2001. Η σειρά κατάταξης μεταξύ τους εξαρτάται από το σύνολο της προϋπηρεσίας τους.
17. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 16 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Αν ο σύλλογος διδασκόντων παραλείπει να αναθέσει την κάλυψη των ωρών αυτών, η ανάθεση γίνεται με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου».
18. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παρ. 4 του κεφ. Α΄ του άρθρου 4 του ν. 2817/2000 προστίθενται τα ακόλουθα: «Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι από την κατηγορία αυτή μπορεί να προσλαμβάνονται όσοι έχουν τα ανωτέρω προσόντα αλλά δεν μετείχαν στον διαγωνισμό. Αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες και στην περίπτωση αυτή, μπορεί κατά σειρά: αα) να προσλαμβάνονται όσοι δεν έχουν τίτλους στην ειδική αγωγή αλλά έχουν τριετή διδακτική εμπειρία σε ΣΜΕΑ, ββ) να αποσπώνται εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων του ίδιου νομού και γγ) να προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες αναπληρωτών, που συντάσσονται κάθε φορά για τα κοινά σχολεία».
19. α) Μετά την παρ. 15 του άρθρου 2 του ν. 2817/2000 προστίθεται  παράγραφος 16 ως ακολούθως και αναριθμούνται οι υπόλοιπες παράγραφοι:
«16. Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης συνιστάται  Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα πρόσληψης προσωπικού της παρ. 3 κεφ. Β΄ του άρθρου 4 και αποτελείται:
1) Από ένα Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από τον Αντιπρόεδρο του ιδίου Συμβουλίου.
2) Από ένα Προϊστάμενο Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Αντιπρόεδρο, αναπληρούμενο, μόνον ως προς την ιδιότητα του Αντιπροέδρου, από Προϊστάμενο άλλου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
3) Από ένα Προϊστάμενο Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρούμενο από Προϊστάμενο άλλου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4) Από δύο αιρετά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με τους αναπληρωτές τους.
Τα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με διετή θητεία. Χρέη εισηγητή ασκεί ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αναπληρωτή του. Χρέη Γραμματέα ασκεί διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός, που υπηρετεί με απόσπαση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ή τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με την απόφαση συγκρότησης.
Τα θέματα εκλογής των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και των αναπληρωτών τους ρυθμίζονται με την απόφαση που προβλέπεται στην επόμενη παράγραφο. Κατά την πρώτη εφαρμογή, η θητεία τους λήγει στις 31-12-2002 και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού προτείνονται, με τους αναπληρωτές τους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής».
β) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του κεφ. Β΄ του άρθρου 4 του ν. 2817/2000 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Η πρόσληψή τους γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, στη περιφέρεια του οποίου ανήκει το Σχολείο, ύστερα από πρόταση του Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις πρόσληψης καθορίζονται με την απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 4 του κεφ. Α΄ του άρθρου αυτού».
γ) Μέχρι τη συγκρότηση των Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., η κατά το άρθρο 4, κεφ. Β’, παρ. 3 του ν. 2817/2000 πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον πίνακα επιλογής μονίμων μελών του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που καταρτίζει από το ΥΣΕΕΠ και κατά την αξιολογική σειρά των υποψηφίων και τις δηλούμενες προτιμήσεις τους».
δ) Οι πίνακες επιλογής ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που καταρτίζονται από το ΥΣΕΕΠ, κυρώνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ισχύουν για τα δύο επόμενα σχολικά έτη από την κύρωσή τους. Από τους πίνακες αυτούς διορίζονται σε κενές και κενούμενες θέσεις  οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αυτούς κατά την αξιολογική σειρά εγγραφής τους και με βάση τις δηλούμενες προτιμήσεις τους.
20. Θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Οι Νέοι Γνωρίζουν την Ευρώπη», το οποίο προγραμματίζει και υλοποιεί κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, αριστούχοι μαθητές της Β' τάξης των λυκείων της χώρας επισκέπτονται πρωτεύουσες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκρίνεται κάθε φορά το πρόγραμμα που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που θα μετέχει σε αυτό. Με όμοια απόφαση ορίζονται τα κριτήρια επιλογής των μαθητών, ο τρόπος χρηματοδότησης των προγραμμάτων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέρος ή ολόκληρη η δαπάνη μπορεί ακόμη να καλύπτεται από πόρους της Ε.Ε. ή άλλους πόρους.
21. Η θητεία του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που λήγει στις 30-6-2002, παρατείνεται μέχρι 31-8-2003.
22. α) Η τελευταία φράση του εδαφίου δ΄ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 «και να προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων του επόμενου στοιχείου ii της ίδιας περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Ν. 2525/97, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου» αντικαθίσταται με τη φράση «και να προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού».
β) Στο τέλος της τέταρτης περιόδου του εδαφίου β΄ της περίπτωσης 1 της παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 και μετά τη φράση «που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων», προστίθεται περίοδος ως εξής: «Τυχόν θέσεις που δεν πληρώνονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής μεταφέρονται και προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997, όπως αυτή τροποποιήθηκε ανωτέρω με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού».
23. α) Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται ως προσόν για διορισμό η κατοχή απολυτηρίου τίτλου ενιαίου λυκείου, νοείται ότι περιλαμβάνεται και η κατοχή πτυχίου Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) Β΄ κύκλου.
β) Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του 2640/1998, η φράση «εσπερινής φοίτησης διάρκειας τριών (3) ετών» αντικαθίσταται με τη φράση «εσπερινής φοίτησης διάρκειας ενός επιπλέον εξαμήνου».
γ) Στην περίπτωση β΄ της παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2942/2001: αα) Η φράση στον πρώτο στίχο «Για τα ακαδημαϊκά έτη 2001-2002 και 2002-2003» αντικαθίσταται με τη φράση «Για τα ακαδημαϊκά έτη 2001-2002 έως και 2004-2005». ββ) Στο τέλος της πρώτης περιόδου και μετά τη φράση «το τρίτο μπορεί να είναι μάθημα γενικής παιδείας ή ειδικότητας» προστίθεται περίοδος ως εξής: «Από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 και εφεξής οι υποψήφιοι της παρούσας παραγράφου εξετάζονται επί πλέον και στα ειδικά μαθήματα που τυχόν απαιτούνται για τμήματα των ΤΕΙ επιλογής τους, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων του εδαφίου γ΄ της παρ. 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2525/97, όπως αντικαταστάθηκαν ανωτέρω με τη παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού».
24. α) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σιβιτανιδείου Δημοσίας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων αποτελείται από: αα) Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ως Πρόεδρο, ββ) Τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Αντιπρόεδρο, γγ) Τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως μέλος και δδ) Τέσσερα μέλη, που είναι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων ή ΕΠ ΤΕΙ ή στελέχη της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή στελέχη της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ όλων των βαθμίδων, ή μέλη επιστημονικών συλλόγων ή επιμελητηρίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα μέλη των υποπεριπτώσεων αα΄, ββ΄ και γγ΄ μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο χρόνο διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητά τους. Τα μέλη της υποπερίπτωσης δδ΄ ορίζονται με τριετή θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον τέσσερα μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος.
β) Στην περίπτωση α΄ της παρ. 20 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 (ΦΕΚ 136 Α΄) καταργείται η υποπερίπτωση ιιι΄, αναριθμούνται οι επόμενες και η υποπερίπτωση ι΄ αντικαθίσταται ως ακολούθως: «ι) Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής».

Άρθρο 7
Διαδικασία διορισμών εκπαιδευτικών.

1. α) Από το έτος 2003 και εφεξής οι διορισμοί εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις κενές οργανικές θέσεις πραγματοποιούνται ως εξής: αα) σε ποσοστό 75% από όσους επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά τη σειρά της βαθμολογίας και ββ) σε ποσοστό 25% από όσους είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του ν. 2725/1999 και κατά τη σειρά εγγραφής τους. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι για διορισμό στην κατηγορία αα΄, οι κενές θέσεις πληρούνται, μέχρι να εξαντληθούν, με διορισμό υποψηφίων της κατηγορίας ββ΄.
β) Κατ’ εξαίρεση, κατά τους διορισμούς εκπαιδευτικών του έτους 2005, όσοι υποψήφιοι υπάγονται στην υποπερίπτωση ββ΄  της περίπτωσης α΄ διορίζονται σε κενές και συνιστώμενες θέσεις με απόλυτη προτεραιότητα έναντι των υποψηφίων κάθε άλλης κατηγορίας.
γ) Μετά την εξάντληση του αριθμού των υποψηφίων του πίνακα της υ-ποπερίπτωσης ββ΄  της περίπτωσης α΄, το ποσοστό των θέσεων καλύπτεται από τους εγγραμμένους σε ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο οποίος συντάσσεται για κάθε έτος και στον οποίο κατατάσσονται, κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων τους: αα) όσοι έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή και ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ββ) όσοι επέτυχαν τη βαθμολογική βάση στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
2. Σε όσους υπάγονται στις υποπεριπτώσεις αα΄ και ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της προηγούμενης παραγράφου προσμετρώνται μόρια ως ακολούθως: α) Σε όσους έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, ένα μόριο για κάθε μήνα της προϋπηρεσίας τους αυτής, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. β) Σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο διαγωνισμό, ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. Οι βαθμολογικές μονάδες λαμβάνονται χωρίς την προσθήκη μορίων κατά τις περιπτώσεις α΄ μέχρι και στ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του ν. 2834/2000 (ΦΕΚ 160 Α΄).
Όσοι υπάγονται και στην περίπτωση α΄ και στην περίπτωση β΄ λαμβάνουν μόρια αθροιστικά και από τις δύο περιπτώσεις.
3. α) Για το έτος 2002, στις κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτές είχαν προσδιορισθεί κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 2000, διορίζονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ, καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα υποψηφίων διοριστέων του ν. 1566/1985, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188 Α΄).
β) Για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πέραν αυτών που έχουν προσδιορισθεί σύμφωνα με τα παραπάνω, διορίζονται σε ποσοστό επί του αριθμού των θέσεων που θα πληρωθούν:
αα) Όσοι έλαβαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2000, σε ποσοστό 25% και σύμφωνα με τη σειρά της βαθμολογίας τους.
ββ) Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών του άρθρου 138 του ν. 2725/1999, σε ποσοστό 75% και σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής τους. Αν παραμένουν κενές θέσεις από την κατηγορία αυτή, διορίζονται σε αυτές υποψήφιοι από πίνακα που συντάσσεται με βάση την προϋπηρεσία τους ως προσωρινού αναπληρωτή ή και ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής τους, που εξαρτάται από το σύνολο της υπηρεσίας τους.
γ) Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι για διορισμό στην κατηγορία αα΄ της προηγούμενης περίπτωσης β΄, οι κενές θέσεις πληρούνται, μέχρι να εξαντληθούν, με διορισμό υποψηφίων της κατηγορίας ββ΄ της ίδιας περίπτωσης.
4. Για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2002-2003 και εφεξής, καταργούνται οι πίνακες των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 2942/2001 και, πέραν του πίνακα του άρθρου 138 του ν. 2725/1999, ο οποίος προηγείται, συντάσσεται, για κάθε έτος, ενιαίος πίνακας προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά όσοι έχουν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.


Άρθρο 8
Καταργούμενες διατάξεις.

Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
α) Η παρ. 3 του άρθρου 78 του ν. 1566/1985,
β) Η παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990,
γ) Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992,
δ) Το άρθρο 2 του ν. 2454/1997,
ε) Το άρθρο 26 του ν. 2530/1997,
στ) Η περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 2640/1998,
ζ) Η παρ. 15 του άρθρου 11 του ν. 2817/2000 και κάθε διάταξη που ρυθμίζει ίδια θέματα κατά τρόπο αντίθετο με αυτόν των διατάξεων του νόμου αυτού.


Άρθρο 9

Ισχύς.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις του.

Αθήνα, 29 Μαΐου 2002

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΩΝ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΠ.-ΑΘΑΝ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΔΗΜ. ΡΕΠΠΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΦΙΛΙΠ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ