/ Συνεντεύξεις


Υφυπουργός Παιδείας κ. Νίκος Γκεσούλης

"Οι αλλαγές στις εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου"

μιλά στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και την εκπομπή ΠΡΩΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ με τον Δ. Καμπουράκη



ΕΡ: Σταχυολογείστε μας αυτές τις αλλαγές και πόσο διαφορετικό είναι για τα παιδιά;
ΑΠ: Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα και βελτιωτικού και δεν έχουμε αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Οι αλλαγές που προβλέπονται είναι πρώτον ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα έχουμε για τα παιδιά που είναι στην τρίτη τάξη του Λυκείου θα γίνουνε πριν από τις εξετάσεις του σχολείου. Αυτό είναι μια αλλαγή σε σχέση με πέρσι.

ΕΡ: Αυτό γιατί είναι καλύτερο;
ΑΠ: Είναι καλύτερο και για τα παιδιά λόγω του ότι δεν έχουν όλη την πρόπτωση εκείνη που ολοκληρώνονται όλες οι άλλες εξετάσεις κ.λ.π. και δεύτερον δίνει τη δυνατότητα να έχουμε νωρίτερα τη βαθμολόγηση και τα αποτελέσματα. Έχουμε μετά όσον αφορά την προφορική αναβαθμολόγηση που υπήρχε μέχρι τώρα, όπου αν υπήρχε μια απόκλιση στη βαθμολογία είχε δικαίωμα ο μαθητής να ζητήσει επανεξέταση στην προφορική του βαθμολογία και τώρα κάνουμε μια αναπροσαρμογή της προφορικής βαθμολογίας και κοντά στο γραπτό έτσι αντικειμενικοποιούμε περισσότερο, το πάμε από τις τρεις μονάδες που ήτανε στις δύο μονάδες και έτσι δεν χρειάζεται να γίνεται αυτή η προφορική αναβαθμολόγηση που γινόταν μέχρι τώρα.

ΕΡ: Δηλαδή είναι μάλλον έτσι για παιδιά, όχι για τους πολύ καλούς, μάλλον για τους αποκάτω ε;
ΑΠ: Όχι είναι για όλους. Εξαρτάται τι απόκλιση είχε στον προφορικό και στο γραπτό. Θα έλεγα ακόμη ότι έχουμε κάποιες αλλαγές όσον αφορά την δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις αυτοί οι οποίοι είναι απόφοιτοι προηγουμένων ετών. Αυτοί που ήτανε με το παλιό σύστημα. Θα πω ότι δίνουν μόνο στα γραπτά και αυτός είναι ο βαθμός με τον οποίο κρίνονται, πάμε μετά σ’ αυτούς που είναι απόφοιτοι με αυτό το σύστημα το καινούργιο αλλά όμως που έχουν δυνατότητα να μετέχουν στα 10% που είχαν και μέχρι τώρα ή να δώσουν εξετάσεις για να μετέχουν στις νέες καταστάσεις επιτυχόντων δίνοντας εξετάσεις σε όλα τα γραπτά μαθήματα πλην αγωνισμάτων. Είναι μια σειρά τέτοιες αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα θα έλεγα που τακτοποιούν τα πράγματα γύρω από τις εξετάσεις.

ΕΡ: Αυτά θα ισχύσουν και για τα φετινά παιδιά έτσι;
ΑΠ: Και για τα φετινά, γι’ αυτό το ανακοινώσαμε από τώρα για να γνωρίζουν από τώρα όλοι τις αλλαγές.

ΕΡ: Δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό τους;
ΑΠ: Όχι δεν αλλάζει απλώς ξεκαθαρίζει σε κάποια σημεία που έπρεπε τα ζητήματα αυτά.

ΕΡ: Ξέρετε επειδή οι γονείς και τα παιδιά όταν ακούν για αλλαγές τρομάζουν λιγάκι.
ΑΠ: Δεν θέλουμε να τρομάζουν, εκείνο που θέλουμε είναι μια ηρεμία στο σχολείο, ο σχεδιασμός που έχουμε πρέπει να παραμείνει, το ενδιαφέρον της μελέτης πρέπει να συνεχισθεί, οι αλλαγές είναι καθαρά θα έλεγα βελτιωτικού χαρακτήρα να μη δημιουργούνται προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε προηγούμενα χρόνια για να μην δημιουργείται ένταση ούτε στο μαθητή, ούτε στο σχολείο και να έχουμε ό,τι καλύτερο θέλουμε για τα παιδιά μας.

ΕΡ: Τώρα ένας μαθητής ή ένας γονιός ο οποίος θέλει να τα δει αυτά με μεγαλύτερες λεπτομέρειες που μπορεί να τα μάθει;
ΑΠ: Πρώτον δημοσιεύονται στις εφημερίδες γιατί δώσαμε δελτίο τύπου και σε λίγο καιρό θα υπάρχει και το προεδρικό διάταγμα έτοιμο γιατί είναι στο συμβούλιο επικρατείας και θα μπορεί να ξέρει ακριβώς κάθε αλλαγή.


Πηγή είδησης: ΑΝΤ1 FM - http://www.antenna.gr/news/show-article.asp?id=32320