/ Νόμοι & Νομοσχέδια


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
"Πρόσληψη αναπληρωτών για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και τις ανάγκες των σχολείων"

Άρθρο 1
Οι προσληφθέντες κατά το διδακτικό έως 2000 – 2001 χίλιοι (1000) προσωρινοί αναπληρωτές φυσικής αγωγής για την εφαρμογή του προγράμματος Ολυμπιακή Εκπαίδευση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαναπροσλαμβάνονται για καθένα από τα διδακτικά έτη 2001 – 2002, 2002 – 2003 και 2003 – 2004. Η επαναπρόσληψη και η τοποθέτηση τους γίνεται στις ίδιες θέσεις, στις οποίες είχαν αρχικά προσληφθεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις περιπτώσεις που με τις επαναπροσλήψεις της προηγούμενης παραγράφου δεν καλυφθούν οι χίλες (1000) θέσεις αναπληρωτών για το διδακτικό έτος 2001 – 2002 προσλαμβάνονται ισάριθμοι των κενών θέσεων αναπληρωτές από υποψήφιους που προέρχονται κατά σειρά:
α) από τους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του Ν.2725/1999 και κατά σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αυτόν.
β) από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 1998, εφόσον κατά το διδακτικό έτος 2000 – 2001:
αα) είχαν προσληφθεί σε θέσεις αναπληρωτών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή
ββ) είχαν υποβάλει δήλωση πρόσληψης για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και δεν είχαν προσληφθεί εξαιτίας του περιορισμού των δηλώσεων προτίμησης ή
γγ) έχουν καλύτερη σειρά από τον τελευταίο προσληφθέντα για το πρόγραμμα Ολυμπιακή Εκπαίδευση ή σε θέσεις αναπληρωτών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έστω και αν δεν υπέβαλαν δήλωση πρόσληψης.
γ) από του εγγεγραμμένους στους πίνακες διοριστέων και προσληφθέντες σε θέσεις αναπληρωτών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για την πρόσληψη τους καταθέτουν δήλωση προτίμησης για την τοποθέτηση τους σε μία και μέχρι τριάντα (30) περιοχές τοποθέτησης. Σε περίπτωση που συντρέχουν περισσότεροι από τις υφιστάμενες θέσεις σε μια περιοχή τοποθέτησης προσλαμβάνονται οι έχοντες καλύτερη σειρά εγγραφής στον οικείο πίνακα. Οι προσλαμβανόμενοι κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου τοποθετούνται και επαναπροσλαμβάνονται για τα διδακτικά έτη 2002 – 2003 και 2003 – 2004 κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο του παρόντος άρθρου.
Για το διδακτικό έτος 2001 – 2002 προσλαμβάνονται χίλιοι (1000) επιπλέον προσωρινοί αναπληρωτές φυσικής αγωγής για την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης. Η πρόσληψη τους γίνεται κατά σειρά από:
α) τους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του Ν. 2725/1999 και κατά σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αυτόν.
β) από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 1998, εφόσον ανήκον σε μια από τις κατηγορίες αα’, ββ’ και γγ’ της περίπτωσης β’ της προηγούμενης παραγράφου.
γ) τους περιλαμβανομένους στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 2000 και κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αυτόν.
δ) τους λαβόντες τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2000 και κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους και
ε) τους εγγεγραμμένους στους πίνακες διοριστέων του Ν.1566/1985 και κατά σειρά εγγραφής τους.
Οι ανήκοντες στις κατηγορίες β’, γ’ και δ’ συμπληρώνουν ποσοστό 80% των προσλαμβανομένων μετά την πρόσληψη των υποψηφίων της κατηγορίας α’ και στο υπόλοιπο 20% προσλαμβάνονται οι ανήκοντες στην κατηγορία ε’.

Οι προσλαμβανόμενοι κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου τοποθετούνται και επαναπροσλαμβάνονται για τα διδακτικά έτη 2002 – 2003 και 2003 – 2004 κατά οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Σε περίπτωση αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγω των προσλαμβανομένων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου αναπληρωτών φυσικής αγωγής για την εφαρμογή του προγράμματος Ολυμπιακή Εκπαίδευση συμπληρώνεται ο αριθμός του συνόλου των δύο χιλιάδων θέσεων για τα διδακτικά έτη 2002 –2003 και 2003 – 2004 από ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, στον οποίο κατατάσσονται οι λαβόντες στη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα διοριστέων κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο της υπηρεσίας τους ως αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι προσλαμβανόμενοι κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου τοποθετούνται και επαναπροσλαμβάνονται μέχρι το διδακτικό έτος 2003 –2004 κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

Στους προσλαμβανομένους κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου προσωρινούς αναπληρωτές φυσικής αγωγής για την εφαρμογή του προγράμματος Ολυμπιακή Εκπαίδευση καταβάλλεται αποζημίωση για ενδεχόμενη απασχόληση τους σε ημέρες αργίας και διακοπών κατά τα οριζόμενα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων πρόσληψης και δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων, τη διαδικασία επιλογής, τα όργανα πρόσληψης, τοποθέτησης και επαναπρόσληψης αυτών και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για τις διδακτικες ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσλαμβάνονται κατά σειρά:
α) από τους εγγεγραμμένους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών του άρθρου 138 του Ν.2725/1999 και κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αυτόν,
β) από τους περιλαμβανόμενους στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα αυτόν,
γ) από ενιαίο πίνακα αναπληρωτών ο οποίος συντάσσεται για κάθε έτος σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 με βάση το σύνολο της υπηρεσίας μέχρι 30 Ιουνίου του έτους κατάρτισης του πίνακα. Σε περίπτωση παροχής διδακτικού έργου με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο εβδομαδιαίας διδασκαλίας,
δ) από άλλου υποψήφιους εκπαιδευτικούς που έχουν τα προσόντα διορισμού και κατά σειρά που εξαρτάται απλό την ημερομηνία λήψης του πτυχίου τους.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων πρόσληψης, τον αριθμό των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων για τοποθέτηση, τη διαδικασία επιλογής τα όργανα πρόσληψης και τοποθέτησης αυτών και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

Κάθε διάταξη αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου καταργείται.

Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου 2001

Αθήνα, 24-07-2001

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ