/ Συνεντεύξεις


ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, υπουργός Παιδείας, στο Λυκούργο Κομίνη, Παρασκευή 11 Μαίου, 2001.

(Για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ)

«Αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που την Τρίτη θα είναι νόμος του κράτους, ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν αλλάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Μαζί με το νομοσχέδιο έχω καταθέσει προς διάλογο στα κόμματα, στους πρυτάνεις αλλά και στο σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων, την πρόταση του υπουργείου για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο προτείνουμε να λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη.
Νομίζω ότι αυτή τη φορά γίνεται αποδεκτή αυτή η πρόταση και από τη μεγάλη πλειοψηφία των πρυτάνεων και των ΤΕΙ και απ' ότ,ι βλέπω και από άλλους φορείς. Άρα, θα έχουμε ένα εργαλείο αντικειμενικό, έξω από την πρόθεση του οποιουδήποτε που θα αξιολογήσει το σύνολο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Έκανα μια πρόταση μέσα στη Βουλή ότι αυτό θα τελειώσει σε μια πενταετία για όλους αλλά στην αξιολόγηση θα προηγηθούν τα ΤΕΙ και τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων. Αν μέσα απ' αυτή την αξιολόγηση προκύψει ότι ένα τμήμα ή μια σχολή έχει καίριες αδυναμίες, θα αλλάξουμε τα δεδομένα των πραγμάτων. Είναι υποχρέωση πια της Πολιτείας να παράσχει ότι χρειάζεται ή να μετατρέψει ένα τμήμα που το αντικείμενό του δεν έχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει στο παρελθόν. Σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μετατρέψαμε ένα τμήμα του σε άλλη κατεύθυνση, στις σύγχρονες νέες τεχνολογίες, χωρίς κανένα θόρυβο, γιατί επικράτησε η κοινή λογική, τα επιστημονικά δεδομένα και η προοπτική του συμφέροντος της χώρας.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Θα είναι τα ίδια με αυτά που είναι σήμερα. Αυτό προτείναμε να το αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Παρόμοια θέματα διάρθρωσης των κατευθύνσεων και σε σχέση με την απασχόληση, είναι κατ' εξοχήν θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που την Τρίτη θα είναι νόμος του κράτους, ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν αλλάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτή τη στιγμή δε δημιουργούμε ένα νέο φορέα, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Τα ΤΕΙ είναι γνωστά εδώ και δεκαοκτώ χρόνια και είναι υπαρκτά τα αποτελέσματά τους. Όταν δεκατέσσερις άλλες χώρες της Ένωσης, τα τελευταία εννιά χρόνια έκαναν ακριβώς αυτό το ίδιο, γιατί μόνο σε εμάς παίρνει αυτή τη συγκρουσιακή μορφή;